Hoe Vaak Mag Je Vissen In Jouw Aquarium Voeren (per dag)


Het voeren van mijn aquariumvissen vind ik het leukste aan het hebben van een aquarium. In het begin wist ik niet goed hoe vaak ik ze eten mocht geven, maar sindsdien heb ik veel geleerd en weet ik het antwoord.

Vissen in een aquarium moeten 1 of 2 keer per dag gevoerd worden. Het beste moment om te voeren is in de ochtend of avond. Meerdere kleine porties voer verspreid over de dag is beter dan af en toe één groot portie. Als je een keer niet thuis bent of een dag niet kan voeren is dat niet erg.

Nu weet je de richtlijn, maar er komt nog meer bij kijken. Zo kan te veel of te vaak voeren gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je aquarium. Ieder aquarium is anders, maar toch zijn er goede richtlijnen die je kunnen helpen om precies genoeg te voeren. Ik zal zorgen dat je aan het einde van deze pagina precies weet hoe je verder kan.

Bepalen hoe vaak je moet voeren voor gezonde vissen

Alle kleinere vissen zijn in het wild regelmatig op zoek naar kleine porties eten. Dit kunnen we in ons aquarium nabootsen door meerdere malen per dag kleine porties voer te voeren. Je kan 1 keer per dag voeren, maar het is beter om 2 of zelfs 3 keer per dag een klein beetje voer in het aquarium te doen.

Ze zeggen wel eens dat gezonde vissen altijd honger hebben en daar zit zeker een kern van waarheid in. Het is zaak om je vissen nooit helemaal af te toppen met voer, want dan voer je te veel. Als je te veel voert, dan eten de vissen niet alles op en de rest belandt op de bodem van je aquarium en gaat rotten. Als voer gaat rotten, komen er veel stoffen in het aquariumwater waar je vissen stress van krijgen en zelfs dood aan kunnen gaan.

Het is dus echt beter om wat minder te voeren, maar we gaan het zometeen even over de hoeveelheid hebben. Eerst moet je weten dat vissen heel goed tegen 1 of 2 dagen zonder eten kunnen. Ga je een weekend weg of vergeet je een dag te voeren, dan is dat niet erg. Wat je vooral niet moet doen is daarna 2 of 3 keer zo veel voeren, want dat eten ze niet allemaal op.

Hoeveel voer moet je voeren aan aquariumvissen

Het belangrijkste is om alleen te voeren wat je vissen ook echt opeten. Al het voer dat niet opgegeten wordt vervuilt je water en vormt een gevaar voor je vissen. Maar je wil ook niet te weinig voeren, dus hoe bepaal je wanneer je stopt?

Voer enkel wat de aquariumvissen binnen 5 minuten opeten. Als er toch wat voer niet gegeten wordt, moet je de volgende keer minder voeren. Visvoer mag niet de grond raken (behalve bodemvoer), dus voer kleine porties.

Voor vissen die in groepjes rondzwemmen in het aquarium is de hoeveelheid voer redelijk makkelijk te bepalen. Toch blijft het een ervaringsproces en leer je steeds beter wat je vissen moeten hebben.

Vissen die op de bodem zwemmen of het grootste deel van de dag verstopt zitten, krijgen vaak zinkende voertabletten. Om te bepalen hoeveel je hier van moet voeren, is het belangrijk om de pellets ergens neer te leggen waar je ze in de gaten kan houden. Als er na 24 uur nog steeds voer ligt, heb je te veel gevoerd.

Dit is een goed voorbeeld van het voeren van kleinere porties. Als al het eten in 1 keer in het aquarium gegooid zou worden, is er kans dat een deel van het eten tussen de planten valt en niet meer opgegeten wordt.

Wat als je per ongeluk te veel gevoerd hebt?

Iets wat op een gegeven moment een keer gaat gebeuren, is per ongeluk te veel voeren. Wat moet je doen als je zo veel voert dat je vissen het niet snel genoeg opeten? Loopt je aquarium nu gelijk gevaar?

Gelukkig valt het allemaal wel mee. Als je 1 keer wat te veel voert, moet je dit onthouden en de volgende keer minder voeren. Wanneer je echt veel te veel voert, kan je overwegen om met een schepnetje wat voer weer uit het aquarium te halen zodat het niet kan gaan rotten.

Als je een lange tijd te veel of te vaak voert, kan er van alles gebeuren. Er zitten veel te veel voedingsstoffen in het water, dus er gaan hoogstwaarschijnlijk veel algen groeien. Als er echt voer aan het rotten is, dan kan het zijn dat er daardoor veel ammoniak in je water zit, wat heel giftig en zelfs dodelijk is voor je vissen.

Ook kan je last krijgen van planaria, kleine wormpjes die rondzwemmen in je bak. Een plotselinge slakkenplaag is ook een optie. Zoals je merkt, is het belangrijk dat je niet te veel en te vaak voert, want al die problemen kunnen voorkomen worden.

Dit is hoe vaak je moet voeren als je op vakantie gaat

Als je op vakantie gaat, moet je zorgen dat je vissen het allemaal overleven. Je eerste gedachte is waarschijnlijk om een buurman of buurvrouw te vragen, maar dit is een groot risico. De persoon die jij gaat vragen om voor je aquarium te zorgen, heeft dit waarschijnlijk nog nooit gedaan. Uit ervaring blijkt dat mensen vaak veel te veel voeren en op deze manier je hele aquarium in gevaar brengen.

Eerst moet je bedenken hoe lang je weg wil. Als je een weekend weg gaat is er niks aan de hand en hoef je niks te regelen. Als je een week weg gaat, kan je iemand vragen om 1 of 2 keer wat voer in het aquarium te doen. Ga je langer weg, dan kan je het beste iemand “opleiden” om precies genoeg te voeren en die persoon vragen om dagelijks of om de dag even wat te voeren.

Je kan er ook voor kiezen om een voerautomaat aan te schaffen, maar daar moet je goed over nadenken. Wil je een voerautomaat, koop die dan niet 1 dag voor je weggaat, omdat je zo niet kan kijken of er genoeg voer uit komt. De juiste manier om een voerautomaat te gebruiken, is om minimaal 1 week van te voren te beginnen met automatisch voeren.

In de week waarin je hem test, kan je hem steeds aanpassen tot hij echt op de juiste hoeveelheid zit.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen