Top 11 Beste Aquarium Planten voor Beginners (Met Foto’s)


De eerste aquariumplanten die ik in mijn tropische aquarium heb geplant, hebben het niet overleefd. Het is erg belangrijk dat je de goede planten uitzoekt, die passen bij jouw aquarium. Er zijn heel veel planten voor beginners, dus heb ik voor jou een lijst gemaakt met de 11 beste en meest voorkomende aquariumplanten.

Wat maakt een aquariumplant geschikt voor beginners

Net als vissen hebben planten bepaalde zorg nodig. Er zijn makkelijke planten die kunnen overleven in heel veel verschillende waterwaardes, maar er zijn ook moeilijke planten.

Moeilijke planten hebben vaak toegevoegde CO2 nodig om het echt goed te doen in een aquarium. Je kan er voor kiezen om CO2 toe te voegen, maar dit is erg prijzig. Daarom hebben alle 11 planten die we straks gaan bespreken niet per se toegevoegde CO2 nodig.

Een plant kan een beginnersplant genoemd worden, als hij niet te veel eisen heeft om te overleven. Sommige planten die erg snel groeien, hebben veel voedingsstoffen nodig. Planten die langzamer groeien, verbruiken niet zo veel voedingsstoffen en hebben daarom niet altijd plantenvoeding nodig. Dit maakt ze geschikter als beginnersplant!

1. Javavaren

Als we een lijst maken van de meest populaire aquariumplanten die je kan kopen, staat de Javavaren waarschijnlijk op nummer 1. Deze plant is geweldig als beginnersplant, precies om de redenen die we net besproken hebben.

Een Javavaren heeft geen toegevoegde CO2 nodig en groeit langzaam. De plant heeft niet zo veel licht nodig en groeit eigenlijk in alle aquaria. Ben je nou op zoek naar prachtige groene planten die niet veeleisend zijn, dan zit je met Javavarens altijd goed.

Waar moet je nou op letten bij deze plant? Het belangrijkste is dat je de wortels van de plant niet begraaft in het zand of grind dat op de bodem ligt. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar je mag de wortels echt niet begraven. Dit zal de groei belemmeren en kan de plant zelfs dood maken.

In plaats van het begraven van de wortels, kan je de plant met een beetje secondelijm of wat visdraad vastmaken aan een stuk hout of een ander ornament in je aquarium. Ze halen hun voedingsstoffen dan ook gelijk uit het water. Wil je dus toch plantenvoeding in het aquarium doen, gebruik dan vloeibare plantenvoeding.

NB: Java varen en veel andere planten op deze lijst staan ook hier op mijn Engelstalige website Aquarium Genius.

2. Anubias

Als je al wat onderzoek hebt gedaan, dan weet je dat ook deze plant, de Anubias, verschrikkelijk populair is. Ik beloof je dat we straks wat planten gaan bespreken die minder voorkomen, maar de Anubias heeft zijn plek op nummer 2 echt verdient.

Net als de Javavaren mag je de wortels van de Anubias niet begraven. Vaak kan je ze al op hout kopen, of je maakt ze zelf ergens aan vast. Een Anubias plant komt in allerlei maten voor, van klein naar groot. Ze hebben dikke groene bladeren en groeien heel erg langzaam.

De dikke bladeren zijn erg stevig, en als de plant “snel” groeit, produceert hij iedere 2 weken een nieuw blad. Als je geluk hebt zal jouw Anubias ook af en toe bloeien! Ze produceren als één van de weinige planten bloemen onder water.

Het mag voor zich spreken dat deze plant ook geen toegevoegde CO2 nodig heeft. Omdat een Anubiasplant langzaam groeit, hoef je ook geen extra voedingsstoffen toe te voegen.

3. Cryptocoryne

De naam, Cryptocoryne, is vrij moeilijk, maar het is een heel makkelijke plant. Sterker nog, Cryptocoryne is een hele familie van verschillende Cryptocoryne soorten. Ze zijn enorm populair en iedere dierenwinkel of aquariumzaak heeft wel Cryptocoryneplanten op voorraad.

Zorg dat een Cryptocoryneplant altijd met de wortels in de grond staat. Qua voeding moet je eens per 3 maanden een “root stick” of kleibolletje in de grond drukken. Heel erg gemakkelijk, ik gebruik zelf deze voeding en ben daar erg tevreden over.

Als je net nieuwe Cryptocoryneplanten in je aquarium zet, kan het zijn dat ze binnen een paar dagen heel erg lelijk worden. De bladeren verwelken, en dat is normaal! Het lijkt alsof ze dood gaan, maar geef ze even een week of twee de tijd.

Cryptocoryneplanten worden namelijk niet in het water gekweekt; de blaadjes zijn nog niet gewend om altijd onder water te zijn. Als de plant in jouw aquarium staat, moet hij eerst zijn oude bladeren wegwerken en nieuwe blaadjes laten groeien.

4. Echinodorus

Nog een moeilijke naam, maar schrijf hem op en ga er mee naar een aquarium winkel. Er zijn tientallen Echinodorus varianten die allemaal heel erg geschikt zijn voor beginners. De populairste variant wordt vaak een Amazone Zwaardplant genoemd en kan erg groot worden.

Waar moet je bij een Echinodorusplant op letten? Qua zorg lijken ze erg op Cryptocoryneplanten. Ze hebben af en toe een nieuw kleibolletje nodig als voeding, hebben geen CO2 nodig en maken vaak ook nieuwe bladeren als ze uit de winkel komen.

Bij planten die hun “bovenwater” bladeren verliezen en daarna “onderwater” bladeren krijgen, is het lastig om te zeggen hoe ze er uiteindelijk uit gaan zien. De twee bladeren zien er vaak heel anders uit. Uit ervaring kan ik zeggen dat het formaat vaak wel klopt, maar de textuur en zelfs de kleur van het blad kan veranderen als hij onderwater groeit.

5. Vallisneria

Deze lange, grasachtige plant is zeer geschikt als achtergrondplant voor beginners. Het is een hele leuke plant die op veel plekken te koop is. Zeker voor maanvissen zijn ze erg geschikt, maar ook voor alle andere gezelschapsaquaria is het een optie.

De plant heeft geen CO2 nodig, maar ik heb gemerkt dat hij het met CO2 wel veel beter doet. Het is mij ook (zonder veel moeite) gelukt om de plant zonder CO2, maar wel met toegevoegde plantenvoeding, te laten groeien in mijn aquarium.

Het is erg leuk om te zien hoe deze plant zich vermeerdert. Als hij het goed doet, schieten er uitlopers uit die ongeveer 5 centimeter over de bodem kruipen, voor er een nieuwe plant begint te groeien. Al met al een hele leuke plant die ook erg geschikt is voor beginners.

6. Javamos

Een plant die je op heel veel verschillende manier kan toepassen in jouw aquarium is Javamos. Dit mos koop je vaak in kleine plastic bakjes. Je kan het (zonder plastic bakje) met wat secondelijm of visdraad bevestigen in je aquarium.

Als je dit nog nooit gedaan hebt, raad ik je aan om een dun laagje Javamos vast te maken aan een stuk hout. Het mos heeft niet veel nodig om te groeien, wat natuurlijk erg fijn is.

Met genoeg wilskracht en geduld kan je ook een soort tapijt van Javamos maken. Dit plantje wordt gebruikt door beginners die pas een maand een aquarium hebben, maar ook door aquariumhobbyisten die al tientallen jaren een aquarium hebben staan.

De goedkoopste manier om aan Javamos te komen, is door een plukje te krijgen van een vriend of vriendin. De plastic bakjes in een aquariumwinkel zijn vaak wat duurder, omdat er maar weinig kwekers zijn die dit kweken.

Heb je nou heel erg veel Javamos, dan kan je het trimmen met een schaar. Je kan met alles wat je eraf knipt veel mensen blij maken. Je kan ook vragen of jouw lokale aquariumwinkel het misschien van je over wil nemen. Als je geluk hebt, krijg je hier een paar euro winkeltegoed voor, waar je dan weer iets van kan kopen.

7. Rode Tijgerlotus

Deze plant kent erg veel namen, maar de plant die ik bedoel is een hele leuke waterlelie. Je koopt de plant als een kleine bol (net zoals een tulpenbol) die je in je aquarium kan planten.

Zelf heb ik deze plant nu ongeveer 2 maanden en ik ben aangenaam verrast. De plant vertrouwt voornamelijk op zijn wortels om voedingsstoffen binnen te krijgen, dus een root tab is zeker nodig. Je moet de bol niet helemaal begraven! Zorg dat je alleen de onderkant van de bol begraaft en laat de rest van de bol uitsteken.

Het zal niet lang duren voordat de plant meer bladeren krijgt en er zelfs af en toe een lelieblad naar de oppervlakte van je aquarium schiet. Dit is echt een genot om te zien, want ze groeien erg snel. Bij mij soms wel 10 centimeter per dag!

Als je goed voor de plant zorgt, zullen er soms ook bloemen boven het wateroppervlak groeien. Dit is bij mij nog niet gebeurd, maar is ongetwijfeld heel erg mooi.

8. Waterpest

Natuurlijk klinkt de naam “Waterpest” niet heel charmant of aantrekkelijk, maar het is echt een hele fijne plant om in je aquarium te hebben. Het is een snelgroeiende plant, dus af en toe wat vloeibare voedingsstoffen zijn wel nodig.

Een groot voordeel van snelgroeiende planten is dat deze planten ons helpen met het schoonhouden van ons aquarium. De planten nemen allemaal voedingsstoffen op uit het water, die in hogere concentraties stressvol kunnen zijn voor onze vissen.

Waterpest is een stengelplant en ook gelijk de eerste stengelplant op deze lijst. Het leuke aan een stengelplant is dat je ze heel erg makkelijk kan stekken. Het enige wat je hoeft te doen is een stuk van de plant afknippen en dit weer in de bodem drukken.

Vaak wordt Waterpest verkocht als “zuurstofplant” voor aquaria met goudvissen. Meestal zijn de zuurstofplanten goedkoper dan de “echte” aquariumplanten, dus dat maakt Waterpest heel erg betaalbaar.

Gaat Waterpest in jouw aquarium snel dood? Dan heb je waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen in je water. Vaak doet deze plant het de eerste paar dagen heel erg goed en daarna stopt hij opeens met groeien. Dan zijn de voedingsstoffen die nog in het water zaten op en moet je overstappen op plantenvoeding.

9. Marimo mosballen

Echt de makkelijkste planten in onze mooie aquariumhobby zijn de mosballen. Ze kosten een paar euro per stuk en doen het in alle aquaria. Ze hebben een beetje licht nodig en voor de rest gaat alles vanzelf.

Ik heb nog nooit iemand gesproken die mosballen dood heeft laten gaan, en ik heb er ook nog nooit op het internet over gelezen.

Behalve dat ze zo makkelijk zijn, nemen ze ook afvalstoffen op uit het aquarium, en hebben ze dus alle goede effecten die andere planten ook hebben. Het enige wat je wel af en toe moet doen, is de mosbal eventjes omrollen. Dit kan je elke keer doen als je water wisselt. Op deze manier krijgen alle kanten van de mosbal evenveel licht en groeit het mos verder.

Eigenlijk is een mosbal niet gemaakt van mos maar is het een soort alg. Mosballen komen zelfs in de natuur voor (ik heb heel lang gedacht dat het door de mens gemaakt was). In snelstromende riviertjes rollen vaak mosballen over de bodem.

10. Hoornblad

Een van mijn favoriete planten is een stengelplant genaamd Hoornblad. In het Engels heet deze plant “Hornwort”. Hij is zo sterk dat hij op ieder continent voor komt, behalve op Antarctica! Als hij dit kan, dan kan de plant ook zeker overleven in jouw aquarium.

Net zoals Waterpest kan Hoornblad heel erg snel groeien en moet je daarom vloeibare plantenvoeding toevoegen. Hoornblad heeft geen CO2 nodig en groeit in zowel tropische als “kamer” temperaturen. Het kan zelfs in vijvers groeien.

Je kan Hoornblad gemakkelijk stekken en op die manier vermeerderen.

Qua positionering in een aquarium zou ik Hoornblad (en andere stengelplanten) alleen maar gebruiken als achtergrond en misschien “middengrond” planten. Als je waterwaardes optimaal zijn en je genoeg plantenvoeding toevoegt, zal Hoornblad razendsnel de bovenkant van je aquarium bereiken.

Kortom: vaak snoeien.

11. Watersla (Mosselplantje)

De laatste plant op deze lijst is een drijfplant die je gemakkelijk in wat grotere aquaria kan laten groeien. Drijfplanten zijn ideaal omdat ze hun CO2 uit de lucht halen in plaats van uit het water.

De wortels van drijfplanten kunnen mooie bescherming bieden aan vissen die graag aan de bovenkant van je aquarium zwemmen. Ben je een beginner en heb je geen ervaring met (drijf)planten, neem dan van mij aan dat je beter geen eendenkroos in je aquarium kan doen.

Zodra eendenkroos gaat groeien, kan het binnen een week je hele aquarium bedekken. Je zal er snel klaar mee zijn, en het is heel erg lastig om het weer uit je aquarium te halen. Als je goudvissen hebt kan ik eendenkroos wel aanraden, omdat de goudvissen het ook opeten.

Watersla wordt ook vaak als vijverplant gebruikt. Het is voor kleine aquaria wat aan de grote kant. Er zijn andere, hele leuke, drijfplanten die ook geschikt zijn voor wat kleinere aquaria.

Lees ook mijn artikel Wat Hebben Aquariumplanten Nodig Om Gezond Te Groeien

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen