Het Beste Hooi voor Konijnen (Wat Zijn De Opties Eigenlijk)


Hooi is voor konijnen van groot belang, en soms kunnen ze best kieskeurig laten merken wat ze het lekkerst vinden. Er zijn heel veel opties, maar wat is nou eigenlijk het beste hooi voor konijnen?

Het beste hooi voor konijnen is Timothy hooi, maar dat is in Nederland best duur. Zolang het hooi niet heel geel en stoffig is, en er niet heel veel vet en calcium in zit, is het goed voor konijnen. De goedkoopste manier om hooi te kopen is bij een boer in grote balen.

Sommige konijnen zijn hele makkelijke hooieters, en ik hoop dat die van jou dat ook zijn. Als je wat minder makkelijke eters hebt, zal je moeten gaan experimenteren met verschillende opties. Ik zal je nu kort alles vertellen wat je moet weten en dan komt het vast goed!

Het beste hooi: Timothy hooi

Hooi dat het beste is voor konijnen is speciaal Timothy hooi. Dit is geen merk maar een speciaal soort hooi, en bevat maar weinig calcium en andere voedingsstoffen. Dat is ideaal, maar het is wel wat prijziger.

Konijnen kunnen best kritisch zijn wanneer het aankomt op hooi, dus mijn tip is om niet gelijk met Timothy hooi te beginnen. Als ze dit lekker vinden en de rest allemaal niet, dan kan je er altijd nog mee beginnen.

Het dieet van je konijnen moet voor 80% bestaan uit hooi en ze hebben 24 uur per dag toegang tot vers hooi nodig. Het is perfect tegen de verveling, werkt uitstekend tegen diarree en gebitsproblemen.

Omdat ze er zo veel van eten, kan je beter eerst wat anders proberen.

Het goedkoopste hooi

Als je meerdere konijnen hebt die allemaal flink veel hooi per week eten, is het voor jou misschien interessant om eens op zoek te gaan naar het goedkoopste hooi. En nee, dat vind je niet in de dierenwinkel of in een tuincentrum.

Het goedkoopste hooi is te koop bij een boer en het is zo goedkoop, omdat je heel veel in 1 keer koopt. Voor een hooibaal van 15 tot 20 kilo betaal je meestal rond de 5 euro. Dit is ideaal en zo’n prijs ga je nergens in een dierenwinkel vinden!

Je moet in dit geval natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om het hooi op een goede plek op te bergen, zodat het zo lang mogelijk vers en fris blijft. Het beste is om je hooi op een donkere plek te bewaren die op kamertemperatuur of kouder is. Je moet het hooi niet luchtdicht verpakken, dus er moet nog wel wat ventilatie aanwezig zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van hooi

Als je op zoek gaat naar hooi, moet je op zoek naar hooi dat er nog groenig en fris uitziet. Als je in een winkel aan het kijken bent, mag het niet al te stevig en compact in elkaar zijn gedrukt en je moet goed opletten dat het er niet te stoffig uit ziet.

Omdat je niet van te voren kan zeggen of je konijnen het echt lekker gaan vinden, is het belangrijk om te experimenteren. Als je hooi van een vriend of familie kan krijgen om eens te proberen, dan is dat een slimme aanpak.

Je zal als snel zien of je konijnen het hooi eten.

Lusten je konijnen het groene hooi nou niet echt, dan kan je altijd nog wat geler en grover hooi proberen. Dit gaat al meer richting stro, wat je ook als bodembedekking kan gebruiken.

Het is echt een beetje “trial and error”, experimenteren tot je gevonden hebt wat voor jouw konijnen kan werken.

Welk hooi uit de winkel wordt vaak goed gegeten

Met de voorgaande kennis in het achterhoofd moet je op zoek naar hooi dat jouw konijnen lekker vinden. Laat het Timothy hooi nog even achterwege, dat kan je altijd nog proberen.

Hooi dat vaak goed ontvangen wordt, is weidehooi met lange halmen. De lange stevige stengels hebben vaak de voorkeur.

Dit is Alpenweide hooi en zoals je op het plaatje ziet, is het hooi er niet enorm hard ingeperst.

Wat als konijnen geen hooi willen eten

Het kan zeker voorkomen dat een konijn geen hooi eet. Je moet er in dit geval eerst achter komen wat daar de oorzaak van is. Als je een konijn hebt dat geen hooi kan eten, omdat er bijvoorbeeld iets met het gebit aan de hand is, dan moet je snel naar de dierenarts om even een foto te laten maken.

Als konijnen echt iets aan het gebit hebben dan kunnen ze geen hooi eten, dus dat moet wel eerst uitgesloten en opgelost worden.

Een andere optie is dat je konijnen het hooi niet lekker vinden, of dat je ze al te veel andere lekkere dingen voert. Als je te veel brokjes en groenvoer geeft, kan het zijn dat ze eerst dat gaan eten omdat ze dat lekker vinden, en daarna niet meer naar het hooi omkijken.

Hoe kan je dit voorkomen? Het is nu belangrijk dat je de rest van het dieet mindert naar enkel het hoognodige. Geef ze geen snacks, fruit of veel groenvoer meer. Op deze manier zal je konijn sneller naar het hooi kijken en daar toch weer meer van gaan eten.

Ongeveer 80% van het dieet van een konijn moet bestaan uit hooi.

Wat je ook nog kan proberen, is eerst je hooi voeren en pas een uur later brokjes of groenvoer. Als je alles tegelijk voert, gaan ze vaak eerst de brokjes eten.

Andere hooi opties: Alfalfa, Kruidenhooi en “gewoon” hooi

Er zijn nog veel meer verschillende soorten hooi te koop, en deze zijn ook bijna allemaal geschikt voor je konijnen. Het enige waar je op moet letten, is het voeren van Alfalfa hooi aan volwassen konijnen. Dit hooi is geschikt voor jonge konijntjes en konijnen die aan moeten sterken.

Voer daarom geen Alfalfa hooi aan volwassen konijnen, er zitten te veel voedingsstoffen in en je konijnen kunnen er snel dik door worden. Je kan het wel af en toe als snack voeren, maar niet dagelijks en onbeperkt.

Vaak zie je in winkels ook kruidenhooi liggen waar allerlei extraatjes bij in zitten. Het eerste wat je moet weten is dat je altijd eventjes moet checken of de kruiden ook echt door het hooi gemixt zijn of dat er alleen maar wat kruiden aan de zijkant van het pak bij gedrukt zijn. Op zich is het een hele goede optie en een leuke manier om je konijnen eens met wat anders te verwennen.

Tot slot wordt er heel veel hooi verkocht waar verder geen informatie op staat. Alle dierenwinkels hebben zo wel hun eigen merk “hooi” zonder enige uitleg of context. Dit hooi is prima geschikt voor konijnen, mits het niet te stoffig is. Als het echt te stoffig en muf is, gaan je konijnen het echt niet lekker vinden en zal jij ook niet blij worden van de stofbende die het kan maken.

Gewoon “hooi” is ook prima, en als dat is wat je konijnen lekker vinden dan is dat helemaal goed!

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen