Hoelang Moet Het Aquarium Licht Aan (Vooral Niet Te Lang)


Een redelijk simpele vraag met een wat uitgebreider antwoord is de vraag: hoelang moet het licht aan in een aquarium? Ikzelf heb best lang moeten zoeken en proberen voordat ik de optimale tijd gevonden had, maar nu weet ik precies hoe het zit.

Het licht in een aquarium moet ongeveer 8 tot 10 uur per dag branden. De lengte kan verschillen, gebaseerd op het soort licht, de inhoud van het aquarium en het omgevingslicht in een kamer. Begin met 8 uur per dag en verhoog de lengte geleidelijk; kijk goed hoe het aquarium hier op reageert.

Algen kunnen ontstaan bij zowel te veel als te weinig licht, en dat kan heel hardnekkig zijn. Vissen hebben ‘s nachts een donkere periode nodig om genoeg rust te krijgen. Ik zal je ook vertellen waarom het niet handig is om elke dag zelf het licht aan en uit te doen.

Hoelang moet het licht aan in een nieuw aquarium?

Als je verschillende mensen gaat vragen hoelang het licht in hun aquarium aan is, krijg je verschillende antwoorden. De ene persoon heeft het licht maar 7 uur per dag aan en de andere persoon wel 12 uur. Waarom dit zo verschilt zal ik straks vertellen, maar eerst wil je vast weten hoelang het licht in jouw aquarium dan aan moet.

In een nieuw aquarium doe je het licht 8 uur per dag aan en ga je daarna kijken of dit te veel of te weinig is. Om dit te bepalen moet je weten wat voor invloed licht op een aquarium heeft, dus dat ga ik je vertellen.

Zelfs als je geen planten in je aquarium hebt, kunnen er algen groeien. Als er te veel voedingsstoffen in het water zitten en je hebt te weinig licht, dan groeit er vaak een laag bruine algen. Deze bruine algen komen vaak voor in nieuwe aquaria en dit is een indicatie van te weinig licht. Zie je bruine algen in jouw aquarium, laat je aquariumlicht dan langer branden.

Als het aquariumlicht in jouw aquarium te lang brandt, krijg je last van groene algen. Groene algen die vaak voorkomen zijn draadalg of groene punt algen. Vooral draadalg zal snel groeien als je te veel licht in je aquarium hebt.

Hoelang moeten aquariumplanten licht hebben?

Als je planten hebt in je aquarium is het hele verhaaltje wat lastiger, omdat je in dit geval ook aan je planten moet denken. Verschillende planten hebben verschillende eisen, maar er is wel iets wat voor alle planten geldt. Als je meer licht geeft aan je planten, dan hebben ze ook meer voedingsstoffen en CO2 nodig. Dit is de reden dat meer licht in een aquarium niet altijd beter is!

Aquariumplanten hebben licht nodig om te groeien. Gemiddeld is 10 uur licht per dag goed, maar dit hangt sterk af van het soort licht en het soort planten. Begin met 8 uur per dag, verleng dit geleidelijk over een periode van meerdere weken.

Als je alleen vissen hebt, dan kan je het licht in je aquarium in theorie uit doen als je er niet bent. Vissen hebben meer dan genoeg aan het omgevingslicht in een kamer. Met enkel vissen is het aquariumlicht er alleen maar, zodat wij onze vissen beter kunnen zien. Met planten is dit niet zo, die gebruiken het licht om te groeien.

Planten die meer of langer licht nodig hebben, zijn vaak moeilijkere planten om voor te zorgen. Fel licht zorgt er voor dat de planten meer voedingsstoffen opnemen, sneller groeien en meer CO2 nodig hebben. Het is een uitdaging om de balans goed te houden met fel licht.

Hebben vissen ‘s nachts ook licht nodig?

De meesten van ons gaan ‘s nachts niet meer naar ons aquarium kijken en doen daarom de lamp uit, maar toch vragen veel mensen zich af of je het licht in de nacht ook aan kan laten.

Vissen hebben ‘s nachts geen licht nodig en raken zelfs gestrest. Het is beter om het aquariumlicht niet aan te laten. Vissen hebben een donkere periode nodig om te slapen en om gezond te blijven. Verder zouden algen heel hard gaan groeien als het licht in een aquarium 24 uur per dag aan was.

Geloof het of niet, vissen hebben een best goede interne klok. Hun dag en nacht ritme baseren ze op het omgevingslicht, en ze raken erg van streek als het licht zowel overdag als ‘s nachts aan zou staan.

Gebeurt dit nou één keertje per ongeluk, dan is dat geen probleem. Ik heb een tijd geleden het aquariumlicht van mijn aquarium een heel weekend aan laten staan, en het enige wat ik zag, was dat er veel draadalg gegroeid was.

Laat geen direct zonlicht in je aquarium schijnen

Als we het hebben over licht in een aquarium, dan bedoelen we natuurlijk een aquariumlamp die boven de bak hangt. Soms plaatsen mensen hun aquarium voor een raam of op een andere plek waar het aquarium voor een deel van de dag in de zon staat. Dit is een heel slecht plan.

Direct zonlicht is heel fel en bevat heel erg veel energie. Er zit veel meer energie in dan in ieder aquariumlicht, en je zal merken dat algen heel erg snel gaan groeien.

Een aquarium in direct zonlicht resulteert in een algen explosie, en dat is net zo vervelend als het klinkt.

Let daarom goed op waar je je aquarium neer zet. Zorg dat er op geen enkel moment van de dag zonnestralen op je aquarium schijnen. Natuurlijk is het niet erg als het aquarium in een lichte kamer staat, het gaat echt alleen maar om direct zonlicht.

Zorg voor regelmaat omtrent aquariumverlichting

We hadden het net al even over de interne klok van aquariumvissen, en daar moet je nog wat meer over weten. Misschien heb je het bij je aquarium al gemerkt, maar vissen “weten” wanneer ze gevoerd worden of wanneer het licht uit gaat.

Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor regelmaat door een schakelklokje of “timer” te kopen. Met zo’n timer kan je instellen hoelang je wil dat de verlichting aan is en daarna hoef je je er nooit meer zorgen om te maken. Zo kan je het niet vergeten en weet je zeker dat je vissen en planten elke dag even lang licht krijgen.

Een timer is gelukkig niet zo duur. Als je deze timer op Bol.com koopt steun je (zonder dat het jou wat extra’s kost) deze website, omdat Bol.com mij een kleine commissie geeft. Dat zou ik erg waarderen, alvast bedankt daarvoor.

Soms hoor je ook mensen zeggen dat ze hun aquariumlamp aan doen als ze wakker worden en weer uit doen als ze gaan slapen. Dit kan voor hen misschien werken, maar is echt niet aan te raden. Het kost wat meer moeite, je kan het vergeten, is onregelmatig en waarschijnlijk ook nog eens veel te lang. Ik ben in ieder geval langer dan 12 uur per dag wakker. Je zal waarschijnlijk veel algen moeten schrapen.

Lees ook mijn artikel Wat Moet Je Doen Als Je Aquarium Mistig Is (Een Witte Waas)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen