Hoe Maak je Chinchilla’s Tam (In 5 Stappen voor Beginners)


Chinchilla’s zijn superzacht en nieuwsgierig, dus hoe leuk zou het zijn als je echt een goede band met ze op kan bouwen. Ze moeten eerst goed aan je wennen, maar hoe maak je een chinchilla eigenlijk tam?

Maak een chinchilla tam door hem eerst voorzichtig aan jou te laten wennen. Doe dit door met veel geduld je chinchilla uit jouw hand te voeren. Hierdoor went hij aan de geur en beweging van je handen. Je chinchilla zal uiteindelijk uit nieuwsgierigheid op je handen springen.

Natuurlijk komt er wel wat meer bij kijken dan alleen dit, maar het is allemaal niet moeilijk. Ik zal zorgen dat je na het lezen van deze pagina precies weet hoe je jouw chinchilla het beste tam kan maken.

Is jouw chinchilla geschikt om tam te maken?

Een jonge of pasgeboren chinchilla is het makkelijkst tam te maken. Dit is meestal het werk van de fokker. De basis van een goede relatie wordt gelegd door de fokker en daarom is het heel belangrijk dat je jouw chinchilla op de juiste plek koopt.

Een hele grote fokker, vaak ook wel broodfokkers genoemd, nemen niet de tijd om een babychinchilla genoeg aandacht te geven en hem tam te maken. Dit maakt het voor jou dus al lastiger!

Gelukkig kan een volwassen chinchilla die nog niet tam is, met genoeg geduld ook gewoon tam worden. Het kost vaak wel wat meer tijd, maar dat is niet erg! Als je maar niet te snel resultaat wil zien, want dat werkt vaak averechts.

Een tamme chinchilla houdt niet van op schoot zitten

Dit is iets waar veel mensen niet lang genoeg over nadenken, en daarom wil ik het je even kort vertellen. Een chinchilla is geen knuffeldier en houdt ook niet zo van lang op schoot zitten. Als een chinchilla tam is, bedoelen we een chinchilla die niet bang is voor mensen en contact zoekt wanneer hij wil.

Een tamme chinchilla komt naar je toe als je de kamer in loopt, eet uit je hand en is niet bang om op je hand te springen en zo de wereld te verkennen. Een tamme chinchilla kan je ook oppakken, wat erg handig is als je bijvoorbeeld naar de dierenarts moet.

Chinchilla’s zijn niet voor iedereen geschikt, neem nou bijvoorbeeld jonge kinderen. Kinderen willen graag een huisdier waar ze mee kunnen knuffelen en daar zijn chinchilla’s niet zo geschikt voor. Daar komt ook nog bij dat chinchilla’s eigenlijk pas in de late middag en avond actief worden, omdat het schemer/nachtdieren zijn.

Je moet dus goed nadenken of een chinchilla wat voor jou is, maar als je er toch voor gaat, dan zijn dit de stappen om ze op de juiste manier tam te maken!

1. Laat je chinchilla’s aan de kooi wennen

We beginnen even bij het begin en ik ga er nu vanuit dat je je chinchilla’s net mee naar huis hebt genomen. Als chinchilla’s net in hun nieuwe hok zitten, moet je ze 2 à 3 dagen laten wennen aan hun nieuwe verblijf zonder ze te storen.

Dit is voor kinderen erg lastig, maar je moet begrijpen dat alles nieuw is voor je chinchilla’s. Je kan niet beginnen met het tam maak proces, zonder dat de chinchilla’s gewend zijn aan hun nieuwe omgeving.

Plaats de kooi op een rustige plek en zorg voor voldoende voer (hooi en brokjes). Laat ze even lekker hun gang gaan en begin pas later met het tam maken van jouw chins.

2. Laat je chinchilla’s uit je hand eten

Dit is echt de belangrijkste stap, waarbij je het meeste geduld nodig hebt. Je chinchilla’s moeten gaan leren dat je hand niks engs is en dat kan je het beste doen door ze te voeren. De liefde van chinchilla’s gaat grotendeels door de maag!

Doe hun kooi open en neem wat brokjes in je hand. Nu heb je echt geduld nodig. Soms kan het langer dan een half uur duren voordat de chinchilla’s naar je toekomen.

Het openmaken van de kooi, het ritselen van zakjes en jouw stem zijn allemaal enge en nieuwe geluiden. Maak daarom, als je eenmaal aan het wachten bent, geen harde geluiden.

Als je chinchilla’s in hun schuilhokjes zitten, dan kan het even duren voor ze er weer uit komen.

Zijn ze eenmaal bij je hand, maak dan geen onverwachte bewegingen! Laat ze lekker eten en ondertussen kan je een beetje tegen ze praten. Op die manier wennen ze ook aan je stem, maar dat kan in het begin al heel eng zijn!

3. Raak je chinchilla’s voorzichtig aan

Tijdens het uit je hand voeren heb je de mogelijkheid om ze even kort aan te raken. Het is belangrijk dat je ze niet gelijk op wil pakken, want dan ga je juist alleen maar achteruit in het proces.

Ben je ze aan het voeren, dan kan je ze zacht aanraken met een paar vingers. Raak vooral de zijkant aan, omdat de bovenkant heel erg eng voor ze is. Dit komt omdat chinchilla’s prooidieren zijn. In het wild grijpen roofdieren ze vaak vanaf de bovenkant en dat betekent vaak de dood voor chinchilla’s.

Je kan nu voorzichtig je chinchilla’s aaien, en met een beetje geluk willen ze ook al op je hand klimmen. Dat is namelijk de volgende stap.

4. Laat je chinchilla’s op je hand klimmen

Merk even op dat we de chinchilla’s nog steeds niet proberen op te tillen, dat komt hierna. Heb je het uit de hand voeren nou onder de knie, dan kan je kijken of je chinchilla’s klaar zijn om op je hand te klimmen.

Om even een indicatie te geven, de kans is groot dat je nu al een week bezig bent. Dit is niet iets wat je in een uurtje kan bereiken. Het heeft tijd nodig.

Leg tijdens het voeren wat voer op je hand en hou die plat in het hok. Maak geen onverwachte bewegingen en de kans is groot dat je chinchilla’s op je hand klimmen. Vaak willen ze ook uit de kooi om daar de omgeving te verkennen, dus dan moeten ze wel over jou heen.

Nu je hier helemaal bent gekomen en je chinchilla’s helemaal aan jou gewend zijn, kan je proberen om je chinchilla’s op te pakken.

Chinchilla’s hebben een afweermechanisme tegen roofdieren, ze kunnen namelijk hun haren loslaten. Dit is heel handig als ze door roofdieren bij hun haren gegrepen worden, maar een beetje onhandig als wij ze op proberen te pakken.

Dit is hoe je een chinchilla oppakt. Allereerst pak je een chinchilla zo min mogelijk vanaf boven op. In plaats daarvan schuif je één hand onder de buik van een chinchilla en gebruik je je andere hand om zijn achterwerk te ondersteunen.

De hand die het achterwerk ondersteunt, mag om de staartwortel heen zitten. Pak een chinchilla nooit alleen bij zijn staart op.

5. Gebruik een ren waar jij ook in kan zitten

Het is lastig om een chinchilla in een kamer rond te laten lopen, omdat ze werkelijk aan alles willen knagen. Daarom kan je het beste een degelijke ren kopen die je op kan zetten. Als je een beetje een handig hok hebt, kan je de ren direct aan de kooi vastmaken, zodat je chinchilla’s altijd nog terug hun hok in kunnen.

Als je een ren opgezet hebt, kan je heel rustig bij je chinchilla’s in de ren gaan zitten. Met genoeg geduld zullen de chinchilla’s naar buiten komen om de nieuwe omgeving te verkennen, en op deze manier kan je ze ook goed aan jou laten wennen.

Dit is een hele goede manier om een betere band met je huisdieren op te bouwen, en het is enorm leuk om ze te zien spelen.

Zal een chinchilla jou bijten?

Er zijn maar een paar gevallen waarin een chinchilla je kan bijten. De eerste, die je echt moet voorkomen, is als de chinchilla zich in het nauw gedreven of bedreigd voelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je hem wil oppakken en hem in de kooi achterna gaat jagen.

Het kan ook gebeuren dat je een chinchilla tegen zijn wil vasthoudt en hij echt graag wil ontsnappen. Chinchilla’s zijn schuwe diertjes die snel bang zijn, dus gun ze echt de tijd die ze nodig hebben om aan jou te wennen.

Het tweede geval waarin een chinchilla je kan bijten, is als je handen en vingers heel erg naar eten ruiken. De ogen van chinchilla’s zitten aan de zijkant van hun kop, waardoor ze heel erg goed om zich heen kunnen kijken. Het enige wat hij niet goed kan zien, is wat er direct voor zijn neus gebeurt.

Als je vingers naar eten ruiken, zal hij er waarschijnlijk in bijten. Dit kan je voorkomen door je vingers niet te lang voor de bek van een chinchilla te houden.

Verder zal een chinchilla je echt niet snel bijten, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen