Hoe Maak Je een Hamster Tam (In 5 Simpele Stappen)


Een hamster tam maken is heel belangrijk om een goeie band met je huisdiertje te krijgen. Ook is het handig als je je hamster kan aanraken en optillen, om te kijken of hij nog gezond is. Hoe maak je een hamster eigenlijk tam en waar moet je op letten?

Als je een hamster net mee naar huis genomen hebt moet je hem eerst 2 dagen aan zijn omgeving laten wennen voor je hem tam gaat maken. Begin eerst met het geven van eten uit je hand totdat hij aan je gewend is. Pak hem daarna voorzichtig op. Laat je hamster met rust als hij er geen zin in heeft.

Natuurlijk is je hamster niet van de ene op de andere dag tam, dus je moet vooral geduldig te werk gaan. Alle stappen zijn even belangrijk, maar ik zal zorgen dat je aan het einde van deze pagina precies weet hoe het moet.

Kan iedere hamster tam worden?

Iedere hamster kan tam worden, maar het gaat bij de ene hamster gewoon veel makkelijker dan bij de andere. Het is het beste om al jong te beginnen en als je je hamster bij een goede fokker gekocht hebt, dan hebben ze hier al veel aandacht aan besteed. Hamsters uit dierenwinkels komen vaak uit fokkerijen waar ze niet van jongs af aan opgetild worden, dus dan heb je wat meer geduld nodig.

Als je een hamster van iemand anders overneemt, weet je vaak niet hoe die persoon voor je hamster gezorgd heeft. Het kan zijn dat de hamster door onwetendheid al veel stress gehad heeft en mensen misschien wat minder vertrouwt. In dit geval heb je echt veel geduld nodig, als een hamster een soortement van trauma heeft opgelopen kan het soms maanden duren voor je progressie ziet.

Toch is het tam maken van hamsters heel belangrijk en belonend werk, omdat je daarna gewoon een veel betere en leukere band met je huisdier hebt opgebouwd. Maar hoe doe je nou zoiets? Ik ga er even van uit dat je net een nieuwe hamster hebt en dat je hem nog niet aan zijn nieuwe hok hebt laten wennen.

1. Geef je hamster genoeg tijd om hem aan zijn kooi te laten wennen

Hamsters zien niet echt heel goed, maar ze ruiken wel heel erg goed. Plekken die niet naar zichzelf ruiken zijn onbekend en best wel spannend, daarom moet je een hamster eerst 2 tot 3 dagen aan zijn nieuwe hok laten wennen. In die tijd zal hij alles ontdekken, overal zijn geur achterlaten en veel comfortabeler worden.

Gun je hamster deze tijd ook echt, ik weet dat het voor kinderen vaak lastig is om hun enthousiasme in te houden, maar dat is wel belangrijk. Verder is het belangrijk dat je hamster in deze periode zo min mogelijk stress ervaart. Hamsters zijn best gevoelig voor harde geluiden, omdat ze heel goed kunnen horen. Zorg daarom ook dat je hamster in een rustige omgeving staat.

Probeer ook niet hard te praten, te lachen of andere harde geluiden te maken zoals in je handen klappen of met deuren slaan. Natuurlijk hoef je niet helemaal te fluisteren, maar praat gewoon rustig en op een normaal volume.

2. Voer wat lekkers uit je hand

Als je hamster gewend is aan zijn omgeving kan je de eerste stapjes gaan zetten. Doe dit als je hamster wakker is. Dat is vaak in de late middag of avond. Als je hamster nog ligt te slapen moet je hem niet wakker maken, omdat hij jou niet kent en hier bang op kan reageren.

Was eerst goed je handen, zodat er geen sterke geuren aan je handen zitten waar je hamster gevoelig op kan reageren. Pak daarna wat lekkers zoals een zonnebloempit, een rozijntje of een gedroogde meelworm en probeer dit te voeren aan je hamster.

Het is nu belangrijk dat je je hand goed stil houdt en geen onverwachte bewegingen maakt. Alles is nog nieuw en je hamster moet wennen aan jouw aanwezigheid en de geur van je handen. Door rustig tegen je hamster te praten merkt hij dat je er bent. Als je dit allemaal rustig doet, zal hij langzaam leren dat jouw handen en jouw aanwezigheid niet eng zijn en dat er niks engs kan gebeuren.

Wat je vooral niet moet doen, is het snoepje met snelle bewegingen naar de hamster toe brengen. Door de snelle bewegingen zal de hamster schrikken en wegrennen. Ga hem dan ook niet najagen, maar probeer het later nog eens.

3. Leg wat lekkers op je hand en laat je hamster op je hand zitten

Ondertussen is je hamster al aan jouw aanwezigheid, de geur van je hand en aan zijn omgeving gewend! Je bent nu echt al ver gekomen, en de volgende stap is je hamster op je hand laten zitten.

Wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen. Het is belangrijk dat je iets lekkers op de palm van je hand legt, met je handrug plat op de bodembedekking . Je hamster zal nu nieuwsgierig naar je hand toe komen, en als hij zich comfortabel voelt, zal hij op je hand klimmen. Dat is echt heel erg spannend voor de hamster, dus houd je hand goed stil!

Als je hamster eenmaal op je hand zit, moet je hem niet optillen! Dit komt later pas, nu moet je hamster eerst nog wennen aan het zitten op je hand. Doe dit een paar keer. Wil je hamster nou niet op je hand klimmen, probeer het dan later nog eens. Op een gegeven moment vertrouwt je hamster jou genoeg om voorzichtig op je hand te klimmen.

4. Til je hamster op, maar hou je hand nog wel in de kooi

Stel je bent een hamster en je knabbelt aan een rozijn, en opeens begint de vloer te bewegen. Dat is hoe het moet voelen als jij je hand beweegt als je hamster erop zit. Doe dit dan ook heeel erg rustig en voorzichtig. Het kan zijn dat je hamster van je hand af springt, dat is helemaal niet erg. Pak dan een nieuw snoepje en probeer het opnieuw.

Als je hamster blijft zitten, kan je je hand 5 tot 10 centimeter optillen. Nu ben je echt al heel erg ver gekomen! Hou je hand in de kooi, want hier ruikt hij nog zijn eigen geur en dat vertrouwt hij. In de volgende stap gaan we de hamster helemaal uit de kooi tillen.

Wanneer je hamster er wat meer aan gewend is om op je hand te zitten, kan je hem voorzichtig met één vinger aaien. Dit gaat heel gek zijn voor je hamster, dus dit moet je ook heel voorzichtig doen. Na een paar keer zal je hamster er steeds meer aan gaan wennen, en zal hij minder bang zijn voor je vingers.

5. Haal je hamster uit de kooi

Als je hamster gewend is om op je handpalm te zitten, kan je hem daarna voorzichtig uit de kooi tillen. Hou je hamster niet te stevig vast, maar gebruik wel beide handen. Hamsters zijn namelijk heel snel en wurmen zich zo tussen je vingers door. Hou altijd je duim op de rug van je hamster, zodat je wat meer controle over het beestje hebt.

Hou hem niet te strak vast, want dan kan hij misschien bijten als hij zich in het nauw gedreven voelt.

Wanneer je een hamster uit de kooi tilt, moet je hem absoluut niet te hoog boven de grond houden. Een val van een meter kan al dodelijk zijn, en hamsters zijn onvoorspelbaar en heel erg snel. Zorg daarom, mocht je hamster toch van je hand af springen, dat hij niet te lang valt.

Herhaal het vasthouden en hanteren van je hamster een paar keer, zodat je hamster er goed aan kan wennen. Met genoeg geduld zal je hamster zich steeds comfortabeler voelen als je hem vasthoudt, en dus tam worden!

Wat als je hamster je bijt

Hamsters kunnen vrij hard bijten, dus je moet wel een paar dingen doen om dat te voorkomen. Allereerst zijn hamsters chagrijnig als je ze wakker maakt, dus dan moet je ze niet gelijk op willen pakken. Verder kan je een hamster laten weten dat je in de buurt bent door tegen hem te praten, zo schrikt hij niet van je.

Verder moet je goed op de lichaamstaal van je hamster letten. Als hij echt heel erg bang voor je is, dan gaat hij op zijn achterpoten staan en begint krijsende geluiden te maken. Dan maakt een hamster zich groot om intimiderender te zijn, dit vertelt jou dat je hem met rust moet laten.

Als je wat lekkers aan het voeren bent aan je hamster, kan het zijn dat je handen ook naar dat lekkere eten gaat ruiken. In dit geval kan je hamster je hand zien als wat lekkers, en dat wil je natuurlijk niet. Dit komt niet vaak voor gelukkig, maar wat moet je doen als het gebeurt.

Stel je bent je hamster tam aan het maken en je hamster bijt je, dan is dit vaak per ongeluk. Als je hem niet plotseling vastpakt, zal hij je niet zomaar bijten, dus als dit gebeurt is het een ongelukje. Het is nu heel erg belangrijk dat je niet in één harde beweging je hand wegtrekt, want dan schrikt je hamster alsnog. Je moet je hand zo min mogelijk bewegen en je moet het je hamster ook absoluut niet kwalijk nemen.

Hoe pak je een hamster op

Als je hamster gewend is om opgepakt te worden, moet je nog steeds goed weten hoe dat moet. Hamsters zijn prooidieren in het wild, wat betekent dat er veel roofdieren zijn die op hamsters jagen. In bijna al deze gevallen komen de roofdieren van boven, en als je jouw hamster ook van boven oppakt, kan het zijn dat je lijkt op een roofdier.

Daarom is het belangrijk dat je beide handen gebruikt om je hamster op te scheppen. Je duwt je handen dan onder de buik van het beestje, en zo kan je hem gemakkelijk oppakken. Als je hamster tammer is, kan je hem ook met 1 hand van boven oppakken, maar er is dan wel iets waar je echt op moet letten.

Pak je hamster in één vloeiende beweging op. Lukt het niet in 1 keer? Dat is helemaal niet erg, maar ga je hamster dan niet najagen. Als je met je hand achter je hamster aan gaat jagen, krijgt het dier veel stress en zal ook banger worden van je hand.

Heeft je hamster even geen zin om opgepakt te worden, laat het diertje dan met rust en probeer het later nog een keer.

Een goede videouitleg over het oppakken van je hamster zie je hier:

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen