Hoe Maak Je een Hamster Zindelijk (In 3 Snelle Stappen)


Als je een hamster zo ver kan krijgen dat hij zindelijk is en altijd op dezelfde plek zijn behoefte doet, scheelt dat veel schoonmaakwerk. Ik vroeg me af hoe je dit het beste aan kan pakken, en dit is wat ik heb gevonden!

Hamsters zijn gewoontedieren en plassen vaak op dezelfde plek in het hok. Plaats op deze plek een hamstertoilet dat gemakkelijk schoon te maken is. Vul het wc-tje met zand en een beetje bodembedekking waar al urine aan zit en de hamster zal snel doorhebben wat de bedoeling is.

Je moet even goed de juiste stappen volgen als je wil beginnen met het zindelijk maken van je hamster. Als je het goed doet kan het zijn dat je hamster gelijk zindelijk is, maar soms duurt het ook een paar weken.

Wat heb je nodig om een hamster zindelijk te maken?

Het is heel fijn dat hamsters echte gewoontedieren zijn en doorgaans op dezelfde plek plassen. Daar kunnen wij als hamsterhouders echt gebruik van maken, maar dan heb je wel een hamstertoilet nodig.

Er zijn verschillende wc-tjes te koop, maar ik heb een zeer geschikte en goedkope gevonden op Bol.com. Je kan hem hier vinden, en als je hem via deze link koopt, steun je ook nog eens mijn website zonder dat het jou iets extra’s kost. Daar ben ik je zeer dankbaar voor. Nu snel door met goeie informatie.

Naast een hamstertoilet heb je chinchilla zand nodig. Bij het wc-tje wordt wel een bepaalde ondergrond geleverd, maar chinchilla zand werkt net zo goed en is veel goedkoper. Dit zand leg je in het wc-tje, omdat hamsters het fijn vinden om daarop te plassen.

1. Plaats het wc-tje op de plas-plek

De eerste stap is het plaatsen van je hamster wc. Zoek de plek waar je hamster het laatst geplast heeft, maak het schoon en zet je hamster wc op deze plaats.

Als je hamster op meerdere plekken heeft geplast, dan is het belangrijk om alle andere plekken schoon te maken en te zorgen dat het daar niet meer naar plas ruikt. Als je het niet helemaal schoon maakt, ruikt de hamster plas en zal hij dit zien als zijn wc plek. Dit willen we natuurlijk niet hebben.

Gebruik schoonmaakmiddel dat veilig is voor hamsters, bijvoorbeeld een mix van schoonmaakazijn en water. Een verhouding van 1:1 doet wonderen.

2. Vul het wc-tje met chinchillazand en plasgeur

Om je hamster te motiveren om op de wc te plassen, moet je het wc-tje vullen met chinchillazand, maar nog belangrijker is een plasgeur. Dit is heel simpel, neem een beetje ondergrond waar je hamster op geplast heeft en leg dit in de wc.

Het is nu ook weer heel belangrijk dat alle andere plasplekken in de kooi goed schoon zijn, zodat enkel de wc naar plas ruikt. Zo snapt jouw hamster dat hij of zij daar moet plassen.

Het mooie aan chinchilla zand is dat het goedkoop is en ook lekker zwaar. Je kan het wc-tje dus vullen en dan zal hij ook minder snel omvallen.

3. Wat nou als het niet gelijk lukt?

In theorie is dit alles wat je moet doen om je hamster op het wc-tje te laten plassen, maar wat nou als het niet lukt. Je moet vooral blijven proberen! Als je ziet dat je hamster ergens anders geplast heeft, moet je deze plek schoonmaken zodat je hamster dit niet als de nieuwe plasplek ziet.

Als je merkt dat je hamster vaker op een andere plek plast, kan je er voor kiezen om het hamstertoilet te verplaatsen naar de nieuwe plek. Zorg er voor dat je wat bodembedekking met plas in de wc legt, en kijk of het werkt.

Zoals je ziet, heb ik het de hele tijd alleen maar over het plassen van een hamster, en niet over de keutels. Een hamster heeft veel minder controle over wanneer hij poept, en dit gebeurt dus vaak gewoon waar hij op dat moment is. Dit is vaak bij de voerbak of in het nest, en het is vaak niet mogelijk om je hamster in de hamster wc te laten poepen.

Waarom stopt je hamster met het gebruik van de wc?

Stel, je hamster was al zindelijk en gebruikte regelmatig het wc-tje, maar opeens stopt hij daarmee en plast hij weer ergens anders. Dit kan gebeuren, en er zijn meerdere mogelijke oorzaken. De eerste reden kan zijn dat het wc-tje te vies was. Als je hem niet regelmatig schoonmaakt, kan je hamster er voor kiezen om ergens anders zijn behoefte te doen. In dit geval moet je het wc-tje schoonmaken en hem verplaatsen naar de nieuwe plek.

Een ander moment waarop een hamster vaak stopt met het gebruiken van de wc, is als je hem net schoongemaakt hebt. Is dit het geval, controleer dan of je niet vergeten bent wat vieze ondergrond in het wc-tje te leggen, zodat hij weer naar plas ruikt. Dit hoeft echt niet veel te zijn, maar als je het vergeet zal je hamster het niet meer herkennen als de plasplek en kan hij een nieuwe plek zoeken.

Moet je vroeg beginnen als je een hamster zindelijk wil maken?

Natuurlijk kan je het beste beginnen met het zindelijk maken van een jonge hamster, maar dit is helemaal niet verplicht. Een wat oudere hamster kan je nog steeds zindelijk maken, alleen heb je mogelijk iets meer geduld nodig.

Wat nou als een hamster ergens anders plast?

Ben je bezig met het zindelijk maken van je hamster en plast hij ergens anders? Maak deze plek dan goed schoon met schoonmaakazijn en water zodat het niet meer naar plas ruikt.

Kiest je hamster vaker voor een andere plek, dan kan je kiezen voor meerdere wc-tjes, of je moet de huidige wc verplaatsen naar een nieuwe plek.

Hamster plast soms in het nesthokje

Vaak kiezen hamsters één of twee plekken uit in de kooi waar ze plassen, maar het kan voorkomen dat je hamster plast in zijn nestje. Meestal heeft een hamster een hokje waar hij zijn nest in bouwt, overdag slaapt en zich gewoon veilig voelt. Als hij daar in plast, kan het zijn dat het nesthokje te groot is.

Als het nesthuisje echt te groot is, dan kan hij het gaan zien als een soort mini-hok en zal hij daar in een hoekje plassen. Wat je in dit geval moet doen, is overwegen een kleiner nesthokje aan te schaffen. Als je hem wat minder ruimte geeft, zal hij eerder in de kooi zelf plassen en dan kan je hem wel zindelijk maken!

Een goeie tip is dan ook om nooit een huisje te kopen met een dichte bodem. Als je hamster dan toch in zijn huisje plast, heb je tenminste een open bodem en kan je het huisje gemakkelijk optillen en de plek schoonmaken.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen