Hoe Maak Je een Konijn Zindelijk (In 4 Makkelijke Stappen)


Het schoonmaken van een hok of opdweilen van plasjes in je kamer kan best veel werk zijn, en daarom zou het geweldig zijn als je konijn zindelijk zou zijn. Dit is mogelijk, want konijnen zijn eigenlijk hele schone dieren. Maar hoe zorg je er nou voor dat een konijn zindelijk wordt?

Een konijn dat al uit zichzelf op 1 plek zijn behoefte doet is gemakkelijk zindelijk te krijgen door hier een toiletje te plaatsen. Niet ieder konijn doet dit. Plaats dan een toilet en verplaats alle keutels en plasjes naar het wc-tje. Met genoeg geduld wordt een konijn op deze manier zindelijk.

Natuurlijk heb je wat meer uitleg nodig en zal ik je ook nog verdere tips geven die het proces makkelijker kunnen maken. Een zindelijk konijn kan echt een opluchting zijn en aan het einde van dit artikel weet je precies hoe je het aan moet pakken!

Een konijn in zijn hok zindelijk maken

Voordat we een konijn dat vrij in een kamer mag rondlopen zindelijk gaan maken, wil ik je eerst uitleggen hoe je kan zorgen dat een konijn in zijn hok altijd op dezelfde plek poept en plast. Dit is natuurlijk ideaal, omdat je op deze manier alleen een wc-tje schoon hoeft te maken en de rest van het hok minder vies wordt.

Het is heel makkelijk om een konijn in zijn hok zindelijk te maken, dus daar hebben we de 4 stappen nog niet voor nodig. Wat je moet doen, is een konijnenwc-tje in 1 van de hoeken van het hok plaatsen en daar wat bodembedekking en wat drolletjes inleggen.

Als er al wat ontlasting in het wc-tje ligt, zal je konijn het sneller herkennen.

In het begin zal je konijn nog niet weten waar het wc-tje voor is, dus verplaats alle poepjes die hij nog in het hok legt naar het wc-tje. Als dit nog niet genoeg is, kan je (na een paar dagen wachten) proberen om minder bodembedekking in het hok zelf te leggen.

Vaak plassen konijnen op een plek met veel bodembedekking, en als je tijdelijk de bodembedekking uit de kooi haalt en alleen in het wc-tje legt, kan dit helpen. Let er wel op dat je dit niet doet in de winter als je konijnen buiten staan. Dan is het te koud en hebben ze de bodembedekking nodig voor warmte.

Maar hoe maak je een konijn dat los mag lopen zindelijk?

Een konijn in een kamer zindelijk maken

Dit is wat moeilijker, omdat je konijn vaak verder van het wc-tje verwijderd is. Nu volgen er 4 stappen om je konijn zindelijk te maken. Onthoud dat niet elk konijn hetzelfde is en alles dus een beetje per konijn verschilt. Ik zal uit gaan van een lastig konijn, dus hopelijk gaat het voor jouw konijntje nog gemakkelijker.

1. Bereid het wc-tje voor

Er zijn veel soorten konijnentoiletjes te koop in de winkel, maar de kleine hoekwc-tjes zijn eigenlijk alleen maar geschikt in kooien. Je kan beter een lage, plastic bak uitzoeken die je omtovert tot wc.

Zo’n plastic bak moet een opstaande rand hebben zodat alles erin blijft liggen, maar je konijn moet er zonder al te veel moeite in en uit kunnen springen. Een lage bak van een kattenbak of een aangepaste lage opbergbox van de Action of IKEA zijn zeer geschikt.

In het toiletje moet wat bodembedekking liggen. Kies voor een goed absorberend materiaal. Zaagsel kan, maar je kan ook samengedrukte papierkorrels nemen.

Het laatste wat je in het wc-tje moet doen, zijn wat konijnenkeutels en al wat natte bodembedekking uit de kooi, om zo de geur in het wc-tje te krijgen.

Kies een mooi plekje uit en zorg dat je een plastic matje onder het wc-tje legt. Konijnen willen er nog wel eens een keutel of plasje naast doen.

2. Verplaats alle keutels en plasjes

Nu je het wc-tje helemaal klaar hebt en op de juiste plek hebt staan, moet je konijn leren om daar zijn of haar behoefte te doen. Dit gaat zeker niet van de ene op de andere dag, maar je kan het proces wel versnellen.

Het is belangrijk dat je alle keutels die je in de kamer vindt, verplaatst en in het wc-tje legt. Als je konijn op de grond geplast heeft, veeg je het op met papieren doekjes en leg je deze daarna ook in het wc-tje.

Op deze manier laat je je konijn zien dat het zijn territorium is en dat hij daar moet poepen en plassen.

3. Beperk de beschikbare ruimte

Het kan zijn dan je konijn niet goed snapt waar het wc-tje voor is, en in dat geval zal hij gewoon doorgaan met poepen en plassen waar hij zelf wil. Wat je in dit geval moet doen, is de ruimte tijdelijk beperken. Doe dit door een klein deel van de kamer af te zetten voor je konijn.

Zelfs als je later van plan bent om je konijn veel meer ruimte te geven, moet je deze stap doen als hij nog niet zindelijk is. Je kan je konijn tijdelijk in een ren doen, waar je dan ook het wc-tje in zet.

Nu je konijn altijd zo dicht bij zijn toilet in de buurt is, zal hij daar zijn behoefte doen. Dit komt natuurlijk ook, omdat de rest van de ren geen bodembedekking heeft, maar het wc-tje wel. Als je konijn in deze kleine omgeving zindelijk is geworden, kan je hem langzaam meer ruimte geven.

Als je hem los laat lopen en hij gaat toch weer op andere plekken plassen, moet je dit proces even opnieuw doorlopen.

4. Lukt het niet? Probeer dan dit

Het artikel had ook “in 3 makkelijke stappen” kunnen heten, want de meeste konijnen zullen nu wel zindelijk zijn. Als dit nog niet het geval is, kan je nog steeds andere dingen proberen.

  • Sluit een compromis met je konijn en plaats het wc-tje op de plek waar je konijn vaak plast. Het liefst willen we het wc-tje op een plek zetten die we zelf kunnen kiezen, maar als jouw konijn 1 vast plekje heeft in de kamer waar hij steeds plast, kan je daar ook een wc-tje neerzetten. Dit is helemaal niet erg, maar misschien staat het wc-tje nu op een beetje een onhandige plek.
  • Plaats een ruif met vers hooi naast het wc-tje. Konijnen vinden het namelijk erg fijn om hooi te eten, terwijl ze aan het poepen zijn. Daar moet ik zelf nou echt niet aan denken, maar konijnen vinden dat blijkbaar fijn. Als je een bak met vers hooi neerzet, zorg dan wel dat ze in het wc-tje moeten springen, voordat ze bij het hooi kunnen. Dan gaan ze in ieder geval niet in het hooi hun behoefte doen.
  • Begin met meerdere bakken wanneer je merkt dat je konijn een paar vaste plekjes heeft om te plassen. Het is minder ideaal, omdat je natuurlijk meerdere wc-tjes moet schoonmaken, maar je konijn leert op deze manier wel dat hij altijd zijn behoefte in een toiletje moet doen.

Wat heb je allemaal nodig?

Naast geduld zal je een paar dingen op moeten zoeken of aan moeten schaffen. Ik heb een lijstje voor je gemaakt, waarop alles staat wat je nodig hebt.

Wat?Waarom?Hoe duur?
Konijnentoilet (hoekwc)Uitermate geschikt voor binnen en buitenhokken. €13,79 op Bol.com
Ren om ruimte te beperkenZo kan je het zindelijk maken langzaam opbouwen.€21,99 op Bol.com
Bodembedekking korrelsOm het wc-tje mee te vullen. Kan het vocht en de geur goed absorberen. Kijk even hoeveel je nodig hebt, want teveel gebruiken is zonde.€13,49 op Bol.com
Plastic matjeOm onder het wc-tje in je kamer te leggen. Vangt alles wat er naast valt op en beschermt je vloer.
Staande hooiruifOptioneel: om te kunnen zorgen dat je konijn hooi kan eten als hij op het wc-tje zit. Vaak is een ruif gemaakt om aan de kooi te bevestigen, maar deze kan uit zichzelf blijven staan.€26,60 op Bol.com

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen