Hoe Oud Wordt Een Cavia (met DEZE tips leeft hij heel lang)


Mijn cavia is overleden toen ze 6 jaar oud was, maar die van mijn broertje werd 8. Waar ligt dat aan en hoe oud worden cavia’s? Dat is iets wat ik mij vaak heb afgevraagd, en daarom heb ik hier het antwoord.

Cavia’s worden tussen de 4 en 8 jaar oud, maar kunnen soms nog veel ouder worden. De oudste cavia ooit werd 14 jaar en 10,5 maanden. Hoe oud een cavia wordt ligt heel erg aan de genen, maar ook aan de verzorging. Genoeg ruimte, een schone kooi en goed eten zijn erg belangrijk.

Het is erg belangrijk om te weten wat je kan doen om jouw cavia het allerbeste leven te geven wat je maar kan. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe oud een cavia wordt en door de tips in dit artikel is de kans groot dat jouw cavia en gezond, gelukkig en lang leven zal leiden.

Hoe oud wordt een cavia en wanneer is hij volwassen of bejaard

In gevangenschap, dus als huisdier, ligt de gemiddelde levensverwachting tussen de 4 en 8 jaar1. Rassen die sterk doorgefokt zijn leven gemiddeld korter.

Het is belangrijk om te weten in welke levensfase jouw cavia’s zich bevinden en dat kan je in de tabel hieronder opzoeken. Zoals je kan zien zijn cavia’s al snel volwassen.

LeeftijdLevensfase
0 dagen – 7 dagenBaby / zuigeling
8 dagen – 3 wekenZuigeling
3 weken – 2 maanden“Jong” (vergelijkbaar met peuter/kleuter)
2 maanden- 8 maandenVolwassen, maar vrouwtjes zijn met 2 maanden nog niet oud genoeg om mee te fokken. De optimale leeftijd om een vrouwtje te laten dekken is tussen de 4,5 en 6 maanden.
5 maanden – 9 maandenAls je babycavia’s wil, moet een vrouwtje voor ze 6 maanden oud is gedekt worden, en heeft ze als ze 8 tot 9 maanden oud is een nestje2.
10 maanden – 3 jaarVolwassen
3 jaar – 4 jaarMiddelbare leeftijd
4 jaar – 5 jaarSenior
5 jaar – 8 jaarBejaard
Ouder dan 8 jaarHoogbejaard
de tabel is samengesteld met gegevens van vier bronnen: 1, 2, 3, 4

5 Tips Voor Een Oude en Gezonde Cavia

1. Voer extra vitamine C. Zoals je misschien wel weet, kunnen cavia’s niet zelf vitamine C aanmaken of opslaan. Ze zijn compleet afhankelijk van het voer dat ze eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Hoe weet je nou of dit genoeg is?
Om voldoende vitamine C te waarborgen moet je speciale caviabrokken voeren, hier is namelijk extra vitamine C aan toegevoegd. Verder raden dierenartsen5 aan om dagelijks 1 pilletje vitamine C van ongeveer 60 milligram bij te voeren. Deze zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar.

2. Zorg dat je cavia’s altijd hooi kunnen eten. Dit is erg belangrijk voor de tanden van je cavia. Tand- en gebitsproblemen komen heel veel voor bij cavia’s. Dit komt omdat de tanden hun hele leven lang doorgroeien. Om deze tanden constant te laten slijten eten cavia’s hooi, en dat moeten ze kunnen doen wanneer ze willen.
Vitamine C is wederom erg belangrijk om vervelende gebitsproblemen te voorkomen. Hier is een artikel van een dierenkliniek over dit soort problemen. Als jouw cavia hier last van heeft, is het een goed idee om naar een dierenarts bij jou in de buurt te gaan.

3. Voer weinig fruit aan je cavia. Ondanks dat wij als mens twee stukken fruit per dag horen te eten (wat ik zelf niet haal trouwens) omdat het zo gezond is, moet je cavia’s maar heel weinig fruit geven. Begrijp me niet verkeerd, ze vinden het verrukkelijk, maar het is niet goed voor ze.
Er zit namelijk zo veel suiker in dat cavia’s er heel snel te dik door worden, en ze kunnen er zelfs diabetes van krijgen. Ze eten ook minder andere dingen zoals hooi en brokken. Dierenartsen zijn het er niet altijd over eens hoeveel fruit je mag voeren. Sommigen zeggen dat je nooit fruit mag geven, anderen zeggen om de dag. Wil je toch fruit geven, kijk dan hier op mijn site even wat ze mogen, en geef maar heel weinig.

4. Hou cavia’s altijd met een vriendje of vriendinnetje. Cavia’s zijn namelijk groepsdieren en zijn veel gelukkiger als ze een maatje hebben. Cavia’s moeten altijd met minimaal twee gehouden worden. Als je geen baby’s wil, zou ik geen mannetje en vrouwtje bij elkaar zetten, want vrouwtjes kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar een nestje grootbrengen.

5. Geef je cavia’s genoeg ruimte. In het wild rennen cavia’s meerdere kilometers per dag! Vooral als ze jong zijn weten ze van geen ophouden, maar natuurlijk kunnen wij ze thuis niet zo veel ruimte geven.
Het minste wat wij kunnen doen, is zorgen dat de kooi groot genoeg is voor het aantal cavia’s, en we kunnen ze ook af en toe los laten in onze woonkamer. Een ren voor buiten op het gras vinden ze ook erg leuk. Wil je nou weten waar een caviakooi allemaal aan moet voldoen, lees dan mijn artikel De 5 Beste Kooien Voor Cavia’s (Prijs, Kwaliteit, Plaatjes), daar heb ik namelijk alles voor je opgeschreven.

Vroeger was de gemiddelde leeftijd van een cavia hoger

Dit vond ik erg gek om te lezen, maar de gemiddelde leeftijd van een cavia lag vroeger rond de 7 jaar, terwijl hij tegenwoordig meer rond de 5 jaar oud ligt. Hoe kan dit? Dat heeft alles te maken met het doorfokken van cavia’s. Dit is iets wat je waarschijnlijk op de middelbare school bij biologie hebt geleerd, het is belangrijk om regelmatig nieuwe genen toe te voegen bij het fokken van dieren.

Doordat dit helaas niet voldoende gebeurt, gaat de gezondheid van alle cavia’s naar beneden en overlijden ze eerder. Het is daarom belangrijk dat caviafokkers meer gaan letten op de kwaliteit van de jonge cavia’s, en niet zo veel focussen op de hoeveelheid. Vaak worden cavia’s uit dierenwinkels en tuincentra gefokt door broodfokkers die focussen op kwantiteit.

Oude cavia’s zijn gevoelig voor ziektes

Wanneer je cavia ouder wordt, gaat de gezondheid langzaam achteruit, en dit geldt ook voor het afweersysteem. Cavia’s zijn erg gevoelig voor ziektes en andere gebreken. Veel voorkomende voorbeelden zijn gebitsproblemen, vitamine C tekort, problemen met de poten en problemen met de longen.

Mocht jouw cavia zich nou anders gaan gedragen, en merk je dat het minder goed met hem of haar gaat, neem dat contact op met een dierenarts!

Bij de dierenarts kunnen ze je goed helpen en hebben ze een goed beeld op wat jouw cavia nodig heeft. Een consult kost meestal 25 – 30 euro en vanaf daar kunnen ze je verder helpen.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen