Net zoals wij er allemaal van houden om in een schoon bed te slapen, is dat voor cavia’s ook heel belangrijk. Een schone kooi is hygiënischer en beter voor je cavia’s. Maar hoe vaak moet je een kooi nou verschonen?
Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.
Het ligt er wel erg aan wat voor cavia jij hebt, hoeveel ruimte hij heeft en zelfs aan wat voor weer het is. Laten we even kort door een paar belangrijke punten lopen, zodat jij straks precies weet hoe vaak je het hok van jouw cavia’s moet verschonen.
Inhoudsopgave
Verschillende cavia’s hebben verschillende eisen
Cavia’s zijn verschrikkelijk schattig, maar ze zijn soms wel een beetje viespeuken. Ze zijn doorgaans niet zindelijk en lopen alles overhoop. Het is daarom van groot belang dat je al het vertrapte groenvoer binnen een dag uit de kooi haalt. Dit is vooral belangrijk voor sappig eten zoals komkommer of tomaten.
Verder zit er ook nog verschil tussen cavia’s. Sommigen zijn zo lomp als maar kan, lopen overal door- en overheen en poepen en plassen waar ze willen. Helemaal aan de andere kant heb je cavia’s die altijd op ongeveer dezelfde plek plassen. Dat is natuurlijk ideaal, want dan hoef je alleen maar de natte plekken schoon te maken.
Grote kans dat jouw cavia’s hier ongeveer tussenin zitten en na een paar weken zal je door hebben waar jouw beestjes graag hun behoefte doen. Veel mensen gooien wekelijks de hele inhoud van de bak leeg, maar als je alle vieze plekken verwijdert, kan je het overgebleven schone en droge (!!!) zaagsel gewoon laten zitten.
Pas je aan, aan de omstandigheden
Natuurlijk kan het zo zijn dat 1 of zelfs 2 keer per week verschonen niet genoeg is. Je kan je cavia’s niet in hun eigen kledderboel laten zitten tot het weer tijd is voor de schoonmaak. Het is belangrijk dat je je aanpast aan het gedrag van je cavia’s en de omstandigheden in de kooi.
In de zomer is het warmer en is het nog belangrijker dat je je hok goed schoon houdt. Door de warmte kunnen urineplekken sneller gaan broeien en stinken, en dan moet je sneller handelen. Ook zal niet opgegeten groenvoer sneller vies worden en moet je dat er ook eerder uithalen.
5 tips om gemakkelijk de kooi schoon te maken
De kooi schoonmaken lijkt een vies werkje, maar dat valt echt wel mee. Natuurlijk zijn urineplekken niet zo smakelijk, maar met de juiste tips en hulpmiddelen is de klus zo geklaard.
1. Gebruik schoonmaakazijn voor de hardnekkige plekken. Cavia’s zijn heel gevoelig en het is erg belangrijk dat je hun kooi schoonmaakmiddelen vrij houdt. Schoonmaakazijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat zeer effectief ingezet kan worden voor hardnekkige urine plekken. Als je dit wil gebruiken, zal je de hele kooi leeg moeten maken.
Meng schoonmaakazijn en water in een verhouding van 1:1 en breng dit aan op de vlekken. Een schuurspons kan helpen om het grootste deel van de vlek al weg te halen. Laat het daarna eventjes goed intrekken en spoel alle resten weg met water. Dit is echt heel erg effectief en je bak zal er weer zo goed als nieuw uit zien.
2. Vervang enkel de natte plekken. We hebben het hier net al over gehad, maar ik weet dat heel veel mensen wekelijks de hele inhoud van hun bak wegkieperen. Dit is hoe wij het thuis vroeger ook deden. Echter kan je zaagsel en moeite besparen als je door middel van een blik (van een stoffer en blik) de vochtige plekken op schept.
Vaak zijn de natte plekken al een soort koek geworden. Klinkt smerig (is het ook wel een beetje) maar het is wel erg handig omdat je het er zo uit kan scheppen.
3. Vermijd het gebruik van stro als bodembedekker. Veel mensen leggen eerst een laag zaagsel en dan een laag stro in de kooi van hun cavia’s. Nou moet gezegd worden dat stro geen goed idee is, omdat cavia’s snel ontstoken oogjes krijgen door stro.
Konijnen en andere knaagdieren hebben hier minder snel last van en daarom is het dan een wat minder groot probleem.
4. Je kan kranten gebruiken onder de zaagsel laag. Enkel kranten als bodembedekker is vaak geen succes, omdat de cavia’s ze optillen, ze verscheuren of eronder kruipen. Wat wel kan, is een laag kranten onder een laag zaagsel, dit helpt met het opnemen van urine.
Zo blijft je zaagsel langer droog. Dit is een goeie tip als je cavia’s hebt die veel plassen (omdat je bijvoorbeeld veel groenvoer voert). Wat nu niet meer werkt is het weghalen van de natte plekken. In plaats daarvan kan je met extra kranten de hele zaak gemakkelijk oprollen en eruit gooien.
5. Gebruik handschoenen, plastic zakjes en schepjes als je het vies vindt. Als je cavia’s hebt die de hele kooi vies maken, kan het zijn dat je met je handen in de poep moet grabbelen. Goed je handen wassen lost veel op, maar als je het toch niet fijn vindt, kan je gerust handschoenen aan doen. Ook kan je plastic zakken gebruiken om vieze natte plekken op te pakken.
Veel mensen gebruiken een schepje of een plamuurmes om vieze plekken gemakkelijk uit hun caviakooi te verwijderen.
Hoe vaak moet je een buitenkooi schoonmaken?
In de zomer kunnen cavia’s gerust buiten zitten. Zorg dat ze een kooi hebben die in de schaduw staat. Het mooiste zou zijn als (een deel van) de tuin als ren kan dienen.
Als je cavia’s een groot deel van de dag buiten lopen, zal je automatisch zien dat hun kooi schoner blijft. Deze hoef je dus minder schoon te maken. Let goed op de situatie en maak het hok schoon wanneer het vies geworden is.
Waar moet een goed caviahok aan voldoen?
Veel hokken die te koop zijn, vinden veel mensen te klein. Voor twee cavia’s is een hok van 120 cm bij 50 cm minimaal nodig. Dit is natuurlijk omdat cavia’s houden van rennen en daar de ruimte voor moeten hebben. Zeker voor jonge cavia’s is het belangrijk dat ze genoeg bewegingsruimte hebben om op te groeien tot sterke en gezonde, volwassen dieren.
Er zijn hokken met een plastic kap waar een rooster aan de bovenkant zit, en er zijn hokken die een hele kap van metalen tralies hebben. Beide soorten hebben één ding gemeen, een plastic onderbak.
Deze grote bak van plastic is belangrijk, omdat je deze makkelijk schoon kan houden. Een plastic kap met een ventilatierooster aan de bovenkant kan, maar heeft een slechtere doorluchting. De voorkeur gaat daarom uit naar een kooi met een bovenwerk van tralies. Het is ook makkelijker om een ruif of waterfles te monteren bij dit soort hokken.
Na het analyseren van vele hokken is onderstaande kooi naar voren gekomen als een goede optie. Hij is groot genoeg voor twee cavia’s, heeft een bovenwerk van tralies, een degelijke plastic bak en is ook niet ontzettend duur.
Al met al een aanrader. Ben je op zoek naar een goede kooi, dan kan je overwegen hem hier op Bol.com te bestellen. Ik verdien dan een kleine commissie waar ik de site mee in de lucht kan houden.