Waarom Maken Cavia’s Geluid (En Wat Betekent Het Precies)


Zonder twijfel één van de leukste dingen aan het houden van cavia’s zijn alle leuke geluidjes die ze maken. Mensen die voor het eerst een cavia hebben, zullen daar dan ook snel achter komen. Maar waarom maken ze eigenlijk geluid en wat betekent het?

Cavia’s maken geluid omdat het groepsdieren zijn. Door middel van verschillende geluidjes kunnen ze aan andere dieren, en aan ons, laten weten hoe ze zich voelen. Verschillende geluidjes hebben verschillende betekenissen. Het meest voorkomende geluid is een blije piep als ze eten krijgen.

Het is voor ons natuurlijk enorm belangrijk dat we begrijpen wat de geluiden betekenen. De blije geluidjes, maar ook de boze of angstige geluidjes, kunnen ons veel over onze cavia vertellen. In de rest van dit stukje ga ik jou alles leren wat je moet weten over de geluiden van cavia’s.

Welke geluiden maken cavia’s en wat betekenen ze?

Net als mensen in een groep kunnen cavia’s met elkaar communiceren door te “praten”. Ze hebben meerdere geluidjes die verschillende dingen betekenen en daarom gaan we die zometeen allemaal even doorlopen. Eerst is het belangrijk om te realizeren dat cavia’s groepsdieren zijn en daarom eigenlijk altijd het beste met in ieder geval twee dieren te houden zijn.

In het begin zal het lastig zijn om alle verschillende geluidjes te herkennen en te begrijpen, maar dat geeft niet. Jij moet wennen aan je cavia, maar de cavia moet ook wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving.

Op een gegeven moment zal je cavia het geluid van de koelkast, de groentela of ritselende plastic zakjes koppelen aan eten en dan zullen ze eigenlijk altijd blij en enthousiast gaan piepen.

Hard piepen

Het meest bekende geluid dat cavia’s maken is het “whiep whiep whiep” wanneer ze eten krijgen. Bij ons thuis herkenden de cavia’s al snel het geluid van de groentela waar de sla en witlof vandaan kwam. Dat was altijd een erg mooi concert vanuit de cavia kooi.

Ik heb bij zoveel mogelijk geluiden een filmpje gezocht, zodat je het geluid ook even kan horen.

Spinnen

Cavia’s maken vaak een geluid dat lijkt op het spinnen van een kat. Het kan omschreven worden als een korte “prrr”. Dit geluid heeft meerdere betekenissen, maar als je eenmalig een korte “prrr” hoort, is je cavia geïrriteerd en wil hij graag alleen gelaten worden.

Het kan zijn dat hij eventjes niet geaaid wil worden, maar het kan ook een reactie zijn op een onaangenaam geluid in de omgeving, zoals een rammelende sleutelbos.

Het geluid wordt vaak opgevat als een positief geluid, waardoor mensen denken dat de cavia tevreden en ontspannen is, maar hiermee laat je cavia merken dat hij of zij iets niet leuk vindt.

In dit filmpje hoor je een goed voorbeeld van zo’n eenmalige “prrr”, waarmee de cavia aangeeft dat hij liever niet geaaid wil worden.

Mannetjes cavia’s (beren) maken een laag brommend geluid om indruk te maken op vrouwtjes (zeugjes). In dit geval is het een “prrr” met een wat lagere toon. Hiermee geven de mannetjes aan dat ze willen paren.

Om deze twee geluiden goed uit elkaar te houden, moet je weten dat de uiting van irritatie korter aanhoudt dan het geluid dat mannetjes maken als ze indruk willen maken op de vrouwtjes.

Laag brommen

Een laag brommend geluid wordt vaak gemaakt door mannetjes die indruk willen maken op de vrouwtjs. Het gaat gepaard met hele duidelijke lichaamstaal. Het mannetje begint te brommen en doet een soort langzaam imponerend “dansje” bij het vrouwtje.

Dit is het geluid dat mensen vaak verwarren met het spinnen waar we het net over hadden. Als je geen mannetjescavia hebt, zal je dit geluid niet horen. Het wordt ook vaak gedaan als een mannetjescavia wil laten merken wie de baas is.

Blije praat geluiden

Cavia’s praten ook geregeld met elkaar. Door middel van korte piepjes communiceren ze en dat is een teken van blije cavia’s. Als je je cavia op schoot hebt, kan het ook zo maar zijn dat hij of zij tegen jou gaat praten.

Veel mensen beschrijven dit geluid als zacht gepiep en gepruttel. Het is inderdaad onregelmatig zacht gepiep, waarmee cavia’s laten horen dat ze op hun gemak zijn. Vaak lijkt het ook gewoon alsof ze tegen zichzelf aan het kletsen zijn.

Dit is hoe pratende cavia’s klinken:

Tanden klapperen

Het klapperen van de tanden is een teken dat je cavia geïrriteerd of boos is. Als je cavia agressief of boos is, gaat dit geluid vaak samen met het laten zien van zijn of haar tanden. Dit lijkt dan op gapen, maar dat is het niet! Het betekent: “Ga weg! Laat me met rust!”.

Nou heb ik veel gelezen over ervaringen van andere caviahouders, en vele zeggen dat hun cavia ook wel eens met de tanden klappert als er niks aan de hand is. Bijvoorbeeld wanneer het eten niet snel genoeg gebracht wordt of wanneer ze aandacht willen.

Daarom is het van belang dat je goed naar de lichaamstaal van je cavia kijkt. Als je merkt dat de cavia in het nauw gedreven is of probeert weg te komen, dan is het beter om hem even met rust te laten.

Hier is een kort filmpje waarin het geluid te horen is. Hoe harder het klinkt, hoe bozer je cavia is.

Blazen / Sissen

Een sissend geluid, dat lijkt op het blazen van een kat, is wederom een geluid van een cavia die eventjes ongelukkig is. Het valt in dezelfde categorie als het klapperen met de tanden.

Een boze cavia kan je beter even met rust laten.

Gillen

Gillende cavia’s hebben pijn, zijn hun maatje kwijt of zijn om een andere reden bang. Het geluid is heel erg makkelijk te verwarren met blije piepende cavia’s die eten krijgen.

Wanneer je cavia echt een gillend geluid maakt, is het belangrijk dat je er achter komt wat de reden hiervoor is. Probeer eerst eens te kijken of je cavia honger heeft. Als het daarna nog aanhoudt, kan het zijn dat je cavia pijn heeft. Ga in dat geval naar de dierenarts, die kan je dan verder helpen.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen