Chinchilla’s zijn hele leuke huisdieren, maar kunnen je soms erg verwarren met allemaal verschillende geluidjes. Waarom maakt een chinchilla geluid en wat kan het allemaal betekenen?
In het wild leven chinchilla’s in grote groepen, en ze communiceren met elkaar door geluiden te maken. Als er gevaar dreigt kan een chinchilla alarm slaan om de anderen te waarschuwen, en als ze lekker in een groep aan het eten zijn praten ze met elkaar.
Het is erg belangrijk dat je een paar van de geluidjes die jouw chinchilla maakt kan herkennen, zodat je beter weet hoe je chinchilla zich voelt. Soms denken baasjes dat hun chinchilla blij is, terwijl hij of zij eigenlijk alarm slaat! Daarom zal ik je even kort vertellen over de verschillende geluiden, en ik heb zelfs filmpjes waar je ze ook kan horen!
Inhoudsopgave
Wanneer maakt een chinchilla geluid?
Chinchilla’s praten verrassend veel. Ze maken niet alleen maar geluid als ze bang zijn of iets willen, ook als ze vrolijk zijn of zich op hun gemak voelen maken ze geluidjes. Soms praten ze zelfs als er helemaal geen andere chinchilla’s in de buurt zijn!
Erg grappig dus dat chinchilla’s soms ook, net als mensen, in zichzelf praten.
Babychinchilla’s maken erg veel geluidjes om met hun ouders te communiceren. En als een vrouwtje en mannetje elkaar lief vinden, zullen ze ook geluiden maken om met elkaar te kletsen.
Hoe klinken die geluidjes nou eigenlijk? Laten we snel de eerste geluiden bespreken.
1. Het alarm geluid (blaffen)
Tip: Speel dit niet af als je in de buurt van je chinchilla’s bent, die denken dan iets in de strekking van: “Ahhhhh een roofvogel wil ons opeten!”.
Dit is een geluid waar veel nieuwe chinchillabaasjes van kunnen schrikken of fout kunnen interpreteren. Zo heeft de eigenaar van het beestje die dit filmpje op internet gezet heeft, gedacht dat zijn chinchilla blij was en wist hij niet dat dit eigenlijk het alarm geluid is.
Chinchilla’s maken dit geluid als ze ergens van schrikken of denken dat er gevaar dreigt. Ze zijn heel erg gevoelig voor stress en kunnen al in paniek raken door een hard geluid dat ze niet kennen. Woon je dicht bij een straat en kan je het geluid van het verkeer binnen horen, dan kunnen je chinchilla’s daar al alarm voor slaan.
Dit is nog een voorbeeld van een blaffende chinchilla die alarm slaat voor gevaar:
Soms weet je als chinchillabaasje ook niet goed waarom ze nou alarm slaan, maar dat is niet erg. Als je dit geluid hoort, geef je chinchilla’s dan even wat rust om bij te komen. Maken ze dit geluid als jij in de buurt bent, dan zijn ze nog niet aan je gewend.
2. Vrolijk met elkaar kletsen
In dit hele schattige filmpje praat een babychinchilla met de ouders. Dit zachte gepiep is een teken dat je chinchilla’s blij zijn. Heb je nou meerdere chinchilla’s die samen aan het spelen zijn, dan maken ze vaak ook dit geluid om met elkaar te praten.
Dit is een goed geluid en als je dit hoort, dan weet je dat je chinchilla’s zich op hun gemak voelen.
3. Hoog piepen uit Liefde
In dit filmpje hoor je chinchilla’s die het allerliefst bij elkaar in hetzelfde hok zouden willen zijn. Het klinkt heel erg zielig en dit is een geluid dat chinchilla’s maken als ze elkaar missen of wat willen. Het kan zijn dat ze dit geluid ook naar jou maken als je langsloopt.
De reden dat de eigenaar in dit filmpje niet gewoon de chinchilla’s bij elkaar laat zijn, is dat er hele jonge chinchilla’s bij zitten die nog niet zwanger mogen worden. Dat zou nog te vroeg zijn en daarom moeten ze even apart zitten.
Heb je nou een chinchilla thuis die dit fragmentje kan horen, dan kan je kijken hoe hij/zij erop reageert. Ik weet zeker dat je direct de volledige aandacht hebt, maar het kan ook zijn dat je chinchilla er even van schrikt.
4. Tanden knarsen
Dit is een geluid dat je echt liever niet wil horen. Het knarsen van de tanden doet een chinchilla meestal uit angst. Het heeft wel meerdere betekenissen, maar zoals je ook in het filmpje ziet, merk je aan de lichaamstaal van de chinchilla dat hij het niet heel erg fijn vindt.
Je moet tandenknarsen niet verwarren met het geluid dat je hoort als je chinchilla ergens op aan het knagen is. Heb je bijvoorbeeld een te klein hok, dan kan je chinchilla uit verveling op de metalen spijlen van de kooi gaan knagen.
Als je chinchilla met zijn tanden knarst als je in de buurt bent, dan moet je hem echt met rust laten. Je chinchilla is waarschijnlijk erg gestrest en voelt zich in het nauw gedreven.
5. Andere geluiden
Bovenstaande geluiden zijn echt het belangrijkst om te (her)kennen als je zelf chinchilla’s wil of al hebt. Als je correct kan zeggen of een chinchilla blij of juist bang is, dan kan je daar goed op inspelen.
Er zijn nog veel meer geluidjes die erg lijken op bovenstaande geluiden. Heel veel kleine variaties kunnen andere dingen betekenen. Wil je die geluiden nou beter ontcijferen, let dan goed om de lichaamstaal.
Als je goed kijkt hoe een chinchilla zich gedraagt, dan kan je beter inschatten of je chinchilla pijn heeft of dat het juist goed met hem gaat.
Vind je de geluiden nou verontrustend, bel dan de dierenarts. Vertel wat je hoort en hoe je chinchilla zich gedraagt. De dierenarts zal dan vertellen wat je het beste kan doen, en als ook de arts het niet vertrouwt, is het verstandig om voor een consult even naar de kliniek te gaan.
Wat te doen als chinchilla’s vechten
Zijn je chinchilla’s toch plotseling heel agressief naar elkaar, dan moet je ze tijdelijk even uit elkaar zetten. Na een korte time-out kan je ze dan weer bij elkaar plaatsen en goed kijken of de situatie is veranderd. Het kan maar zo zijn dat alles weer goed is, maar er kan ook nog steeds ruzie zijn.
Het koppelen van chinchilla’s is heel lastig. Dit betekent dat het moeilijk is om een nieuwe chinchilla in een bestaande groep te plaatsen, of om twee volwassen dieren bij elkaar in één hok te zetten.
Dit is een vak apart en lukt ook zeker niet altijd. Je hebt de beste kansen als je de diertjes al van jongs af aan bij elkaar in een hok zet.