Waarom Rennen Hamsters in een Rad (En Hoelang)


Sommige hamsters kunnen geen genoeg krijgen van het rennen in hun rad, zelfs zo erg dat je ze eigenlijk niks anders meer ziet doen. Ik vroeg me af waarom ze dat nou eigenlijk doen, en ik had het antwoord snel gevonden!

Hamsters rennen elke nacht in hun rad om energie kwijt te raken. Na een dag slapen hebben ze erg veel energie. In het wild rent een hamster vaak wel 10 kilometer op zoek naar eten, en in een kooi doet hij dat in zijn wiel. Het is belangrijk voor de gezondheid van de hamster om ‘s nachts te rennen.

Je moet wel zorgen dat je een goed en veilig rad koopt voor jouw hamster, want jammer genoeg worden er nog steeds onveilige radjes verkocht.

Het verschil tussen een veilig en onveilig hamsterwiel

Een onveilig rad heeft metalen spijlen waar de pootjes van een hamster tussendoor passen. Dit is vreselijk, want stel je voor wat er gebeurt als een hamster tijdens het rennen zijn pootjes even niet goed neerzet en hij tussen de spijlen van het rad door schiet. Ook moet een hamster altijd goed opletten waar hij zijn pootjes neerzet, waardoor hij niet vrijuit en zo hard als hij wil, kan rennen.

Een voorbeeld van een fout loopwiel

Een hele andere belangrijke reden waarom het loopwiel op de foto hierboven niet geschikt is, is omdat beide kanten van het wiel niet open zijn. Wat ik hiermee bedoel, zijn de metalen dwarsbalken die de ingang van het wiel versperren. Als een hamster, vlak na het harde rennen, uit het wiel wil stappen, kan hij zich hier wederom aan verwonden.

Maar hoe ziet nou een veilig hamsterwiel eruit? Een veilig loopwiel heeft geen spijlen. Het is vaak van plastic en heeft één open kant waar de hamster veilig in- en uit kan stappen. De video hieronder is een perfect voorbeeld van een veilig loopwiel voor hamsters.

Verder is het formaat heel erg belangrijk, want een hamster kan rugproblemen krijgen als zijn loopwiel te klein is. Hij (of zij) staat dan altijd met een holle rug tijdens het rennen. Zorg daarom dat je tenminste dit formaat hamsterwiel hebt.

  • Dwerghamster: diameter van minimaal 20 centimeter.
  • Syrische hamster (Goudhamster): diameter van minimaal 28 centimeter.

Je moet heel erg kritisch zijn, omdat een heel groot deel van de gezondheid van jouw hamster van het loopwiel afhangt. Als je echt een goed hamsterwiel zoekt, kan ik deze (de link gaat naar Bol.com) sterk aanraden. Hij voldoet aan alle eisen die gesteld zijn.

De naam Silent Spinner is wel een beetje misleidend, want vaak zijn deze plastic wielen helemaal niet zo stil. Houten loopwielen zoals deze zijn vaak zelfs stiller.

Hoelang rent een hamster in een renwiel?

Zoals eerder genoemd rent een wilde hamster meer dan 10 kilometer per nacht op zoek naar eten. Tussen zijn veilige nestje en het eten riskeert hij opgegeten te worden door roofdieren, dus rent hij zo hard als hij kan. Daar hebben ze dus van nature gigantisch veel energie voor, en dat is ook zo bij onze huisdier-hamsters.

Onderzoek heeft aangetoond dat hamsters ‘s nachts ook bijna 10 kilometer in hun radje rennen, hoe gaaf is dat. Ze doen hier uren over en vinden het geweldig. Het blijkt dus dat hamsters, net als mensen, een goed gevoel krijgen van hardlopen. Moet er wel bijgezegd worden dat ik nooit een goed gevoel krijg van hardlopen, dus dat geldt dan waarschijnlijk voor andere mensen.

Kan een hamster te veel in zijn wiel rennen?

Ondanks dat het gezond is, zou een hamster ook te veel in het rad kunnen rennen. Als je zo’n slecht rad hebt met metalen spijlen kan hij ook blessures krijgen, maar die kans is al veel minder als je een goed loopwiel hebt.

Ook kan hij “verslaafd” raken aan het rennen in zijn loopwiel, en dit kan meerdere redenen hebben.

  • Geen andere manier om energie kwijt te kunnen. Als je een te kleine kooi hebt, kan het zijn dat je hamster te veel energie heeft. Dan rent hij alleen maar in zijn loopwiel om de energie kwijt te kunnen, en dit kan dus de reden zijn dat hij wel erg veel rent.
  • Je hamster kan zich vervelen in de kooi. Als je geen andere speeltjes of uitdagingen in de kooi hebt liggen, kan de hamster zich vervelen. Uit verveling zal hij dan gaan rennen. Hier zijn verschillende oplossingen voor, de beste zou zijn om hem even uit de kooi te halen en hem (onder streng toezicht) andere delen van de kamer te laten verkennen.

    Dit is natuurlijk niet niks, en je moet zorgen dat het veilig kan. Gaten in muren zijn het gevaarlijkst, maar hamsters kunnen ook knagen op kabels of zich verstoppen op plekken waar je hem lastig terug kan vinden en vangen.
  • Te weinig speelgoed. Hiermee bedoel ik niet dat je heel veel speelgoed moet gaan kopen, maar een combinatie van te weinig ruimte en te weinig speelgoed kan weer leiden tot verveling.

    Heb je nou niet de ruimte om je hamster in je kamer te laten rennen, of kan het niet op een veilige manier, dan heb ik een tip. Ga op zoek naar een hele grote kartonnen doos en maak hier een grote ren van. Dit kan een doos zijn van 1 meter bij 50 centimeter, zelfs als dit niet per se groter dan zijn hok is.

    Het is namelijk wel onbekend terrein, en je kan er veel speeltjes in leggen of eten verstoppen. Op deze manier moet je hamster op zoek naar zijn eten, en dit is veel natuurlijker gedrag voor hem.

Waarom een loopbal een hele slechte optie is

Loopballen voor hamsters waren heel erg populair, maar zijn eigenlijk heel erg slecht voor hamsters. Een paar redenen zijn de slechte ventilatie, de warmte in zo’n bal en het feit dat de hamster constant moet blijven rennen.

In een loopbal zitten spleten om genoeg lucht door de bal heen te “blazen”, maar deze spleten zijn ook weer gevaarlijk omdat de poten van de hamster er tussen kunnen schieten. Er komen wel nieuwe exemplaren waar de ventilatie beter geregeld is, maar tot die tijd is bovenstaand probleem alleen al voldoende om je hamster er niet in te stoppen.

Dan is er nog het argument dat een hamster zich voelt alsof hij opgesloten zit in een hele grote kooi met eindeloze muren. We kunnen ze natuurlijk niet vragen of ze het leuk vinden, maar ze kiezen natuurlijk niet zelf om in zo’n bal te gaan.

Tot slot is het formaat van de bal altijd te klein, omdat een hamster een grote bal niet in beweging kan krijgen. Door de kleine bal is de rug van de hamster altijd hol, dus kan hij absoluut niet te lang in een bal blijven anders krijgt hij klachten.

Als een hamster eenmaal beweegt in een bal, kan hij niet zomaar stoppen omdat hij dan rond gaat tollen. Als de bal eenmaal rolt, moet de hamster blijven rennen. Terwijl dit de bedoeling lijkt, is dit anders dan een loopwiel waar we het eerder over gehad hebben. Een hamster moet zelf kunnen bepalen wanneer hij klaar is met rennen.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen