Als kind zaten er vaak egels bij ons in de tuin en ik vroeg me altijd af wat ze nou eigenlijk eten. Ik kan me herinneren dat we ze te eten gaven, maar wat eten ze nou eigenlijk echt? Dat heb ik eens uitgezocht en nu weet ik het antwoord!
Egels eten in het wild voornamelijk kevers, rupsen, slakken, regenwormen en andere (grote) insecten. Soms eten ze ook grotere dieren zoals muizen en amfibieën, menselijke etensresten en bessen of paddenstoelen. Egels zijn omnivoren (alleseters) en mogen bijgevoerd worden met geschikt eten.
Het dieet van een egel is afhankelijk van de tijd van het jaar. In het najaar bereiden ze zich voor op hun winterslaap en mag je de egels bijvoeren. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je alleen maar geschikt voer voert.
Inhoudsopgave
Het dieet van een egel in de natuur
Je ziet egels niet zo veel, omdat het echte nachtdieren zijn. Als wij aan het slapen zijn, lopen egels kilometers per nacht op zoek naar eten, maar wat eten ze precies?
Egels zijn omnivoren, maar eten voornamelijk kleine dieren en insecten zoals rupsen, regenwormen, spinnen, kevers, duizendpoten, mieren en larven. Soms eten ze ook grotere diertjes, zoals muizen of amfibieën, en ze lusten ook eieren van vogels.
Egels eten ook kleine slakken die ze in één keer door kunnen slikken. De voorkeur gaat uit naar zachter voer boven hard voer. Ze eten dus liever regenwormen dan harde kevers.
Naast dieren, eten ze soms ook plantaardig eten zoals bessen, vruchten en paddenstoelen. Soms eten ze ook resten uit afval van mensen, maar dit betekent natuurlijk niet dat al onze etensresten goed voor egels zijn. Daar komen we zo nog even op terug.
Egels hebben 36 tanden en hebben ongeveer 50 gram voedsel per dag nodig. Oudere egels eten meer bessen en krijgen daarom een minder gevarieerd dieet binnen dan jongere egels. Jongere egels eten meer insecten.
Wat mag je voeren aan egels in je tuin?
Je mag egels bijvoeren, graag zelfs. In de winter gaan egels in winterslaap en dan moeten ze veel gegeten hebben. In de herfst doen egels hun best om hun reserves aan te vullen, en als dat niet lukt dan gaan ze mager de winterslaap in en dat is gevaarlijk voor ze.
Als je weet dat je een egel in je tuin hebt, kan je zorgen dat er altijd wat voedsel in je tuin staat. In dit geval kan je het beste egelvoer kopen dat speciaal voor egels is samengesteld.
Deze verpakking op Bol.com is uitermate geschikt voor egels die zich klaar maken voor hun winterslaap, het bevat alles wat ze nodig hebben. Als je het voer via bovenstaande link op Bol.com bestelt, krijg ik een kleine commissie waarmee ik mijn site in de lucht kan houden. Het kost jouw niets extra’s, dus als je dat doet ben ik je enorm dankbaar.
Heb je haast, omdat er een verzwakte egel in jouw tuin loopt, voer dan rozijntjes, meelwormen of kattenbrokjes.
Natuurlijk mag je niet zomaar alles voeren. In “menseneten” zit te veel zout, suiker en andere voedingsstoffen die slecht zijn voor egels. Voer daarom niet zomaar restjes uit de keuken. Voer ook absoluut geen melk, brood of ander gezouten eten. Het is geen goed idee om restjes uit de keuken aan egels te voeren!
Egel in nood? Bel een opvangcentrum
Probeer je een egel te verzorgen die in nood is, dan kan je het beste een opvangcentrum bij jou in de buurt benaderen. Daar hebben ze veel ervaring met het verzorgen van egels en kunnen ze je dus goed verder helpen.
Je kan hier op de site van de egelbescherming een lijst vinden met alle opvangcentra in Nederland.
Als een egel overdag rondloopt en zichtbaar is, dan is er vaak al wat aan de hand. Hij hoeft niet gelijk ziek te zijn, maar toch is het een goed idee om een egelopvang te bellen. Daar houden ze hem dan een paar dagen in de gaten om te kijken of er niks ernstigs aan de hand is.
Heb je nou een egel die (licht)gewond is, dan kan je er beter niet voor kiezen om er zelf voor te zorgen. Misschien denk je dat je het zelf kan, maar vaak zijn gewonde egels besmet met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische hulp nodig, dus je kan veel beter gelijk een opvang bellen.
Onthoud ook dat egels beschermde dieren zijn, het is dus verboden om ze (als huisdier) vast te houden.
Dit kan je nog meer voor de egels doen
Het gaat in Nederland niet goed met de egels, dus is ieders hulp hard nodig. De egel staat zelfs op de lijst met beschermde dieren, om ze zo goed mogelijk te helpen.
Het beste wat jij kan doen, is zorgen dat je tuin zo egelvriendelijk mogelijk is. Naast bijvoeren, zodat ze sterk de winterslaap in gaan, zijn er een aantal simpele dingen om je tuin geschikter te maken voor egels.
Heb je een vijver of open zwembad, zorg dan dat er een plankje in zit waar de egels weer uit het water kunnen klimmen. Egels zijn prima zwemmers, maar ze kunnen niet tegen een steile wand op klimmen. Een plankje is de oplossing.
Zorg er voor dat egels gemakkelijk naar de tuin van de buren kunnen lopen. Een heg is voor egels veiliger en beter dan een (dichte) schutting. Heb je toch een dichte schutting, dan kan je een paar egelgaten maken van 15 bij 15 centimeter zodat een egel gemakkelijk door de schutting kan.
Je kan een tuin meer egel-proof maken door wat snoeiafval of een composthoop te laten liggen. In zo’n composthoop maken egels vaak een nest om in winterslaap te gaan. Haal dus ook nooit een hoop takken met bladeren weg zonder eerst te controleren of er een egel onder zit.
Zonder moeite je tuin beter maken voor egels is makkelijk, je kan namelijk een egelhuisje plaatsen om egels een beschutte plek te bieden. Dit egelhuisje op Bol.com zou je kunnen vullen met takken en bladeren en dit is dan een perfecte plek voor een egel om te overwinteren.
Tot slot moet je absoluut geen gif gebruiken in jouw tuin, omdat egels hier ook dood aan gaan. Alle vormen van rattengif, slakkengif of andere insecticiden zijn dodelijk voor egels.