Wat Eet een Kanarie – Zaad, Eivoer en Wat Nog Meer?


Je moet een kanarie natuurlijk goed verzorgen, en een gebalanceerd dieet is daarin heel erg belangrijk. Kanaries zijn gevoelige beestjes, dus wat moet je ze allemaal voeren? Met andere woorden: wat eten kanaries eigenlijk?

Het dieet van een kanarie bestaat uit zaden, eivoer, verse groente en een mengsel van grit en maagkiezel. Gezonde snacks die ook helpen tegen verveling zijn trosgierst en kanariecrackers. Voer fruit mondjesmaat omdat er te veel suiker in zit. Sepia is ook erg goed voor kanaries.

Natuurlijk kan je niet van elk voer evenveel geven, dus een balans vinden is erg belangrijk. Sommige voersoorten mag je meer of minder geven, afhankelijk van de periode in het jaar. Ik zal er voor zorgen dat je, na het lezen van deze pagina, jouw kanaries het juiste voer kan geven om ze gezond te houden.

Voer voornamelijk zaden en eivoer

Kanaries eten voornamelijk zaden, en het is daarom belangrijk dat je een goede zadenmix koopt, die speciaal voor kanaries gemaakt is. Hier zitten ook nog andere toevoegingen in die je kanarie nodig heeft.

Een kanarie pelt de zaden en laat de omhulsels of velletjes liggen in het voerbakje. Het kan dus lijken alsof het voederbakje nog lekker vol zit, maar dan moet je even controleren of dat niet alleen de velletjes van de zaden zijn.

Zorg dat je dagelijks de lege zaadomhulsels uit het bakje haalt en nieuw zaad voert. Je moet zoveel voeren, dat je kanarie bijna alles opeet voor de volgende dag. Een kanarie mag nooit zonder voer komen te zitten, ze kunnen snel verhongeren.

Koop een zaadmix nooit in grote verpakkingen, omdat het zaad dan snel oud wordt. Je kan het beter in wat kleinere zakken kopen, zodat de voedingswaarde van de zaden optimaal blijft. Dit is bijvoorbeeld een goede zak zaad van 2,5 kilo op Bol.com.

Alleen zaad is niet genoeg voor een kanarie, ze hebben ook nog andere eiwitten en voedingsstoffen nodig. Dit zit in eivoer. Eivoer is een belangrijke bron van eiwitten voor kanaries, je kan het kant en klaar kopen of zelf maken.

Je kanarie mag dagelijks wat eivoer en, als je kanarie in de rui is of je bent met de kanarie aan het fokken, mag je zelfs meer voeren.

Wil je het eivoer zelf maken, kook dan een ei 8 minuten. Snij het in kleine stukjes en prak het fijn. Meng het met 3 verkruimelde beschuiten en dan is het af! Je hebt nu veel te veel voor 1 keer, dus bewaar het koud in de koelkast.

Eivoer kan snel bederven in de kooi, dus controleer dagelijks of er nog resten eivoer liggen en haal deze snel weg.

Wil je het liever kopen, dan raad ik deze verpakking op Bol.com aan. Je kan het gemakkelijk mengen met het zaad of apart in een bakje voeren. Ook hier geldt dat het erg belangrijk is om het te voeren tijdens de rui of in het voortplantingsproces.

Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn

Kanaries moeten altijd water kunnen drinken en dit moet je dagelijks even vervangen. De manier waarop je het water aanbiedt, is heel belangrijk. Gebruik geen bakje voor het drinkwater, omdat je kanaries er dan in gaan badderen. Ook kunnen er op deze manier uitwerpselen in het water belanden.

Zorg dat het water nooit op is, want kanaries drinken erg veel per dag en kunnen dan ook snel uitdrogen als ze zonder water komen te zitten.

In plaats van een bakje, kan je beter een speciale drinkfles gebruiken voor kanaries. Op deze manier hebben je kanaries altijd een plekje om te drinken en komt er niet zo snel uitwerpselen of andere viezigheid in.

Zo’n fles is gelukkig niet zo duur, en is hier verkrijgbaar op Bol.com.

Waarom grit, maagkiezel en sepia zo belangrijk zijn

Kanaries hebben maagkiezel nodig om alles wat ze eten goed te kunnen verteren. Dit is onmisbaar en er moet gewoon een bakje in de kooi staan waar ze dit kunnen eten.

Grit is iets anders dan maagkiezel. Grit is heel erg fijn gemalen en een bron van calcium. Dit zorgt bij je kanaries voor sterke botten en goede eieren. Ondanks dat grit heel erg lijkt op schelpenzand, wat vaak als bodembedekking gebruikt wordt, moet je het altijd apart geven.

Je kan grit en maagkiezel gemakkelijk door elkaar mengen en in 1 bakje aanbieden aan je kanaries. Gewoon half half mengen voldoet.

Ik wil je graag een beetje helpen met het vinden van het juiste spul. Dit is een goede en vooral goedkope zak grit en qua maagkiezel raad ik deze aan (ondanks dat er groot een parkiet op de verpakking staat). Beide verpakkingen zijn te vinden op Bol.com. Deze producten zijn ook te vinden in de meeste dierenwinkels.

Sepia is op veel plekken te koop en is een hele goede manier om je kanaries wat extra kalk aan te bieden. Je kanaries zullen er in pikken en op deze manier ook gelijk hun snavel onderhouden. Zorg dat er altijd een stuk sepia in de kooi van je kanarie ligt. Hier kan je bijvoorbeeld sepia met houder kopen.

Er bestaat ook speciaal kanarievoer waar al grit en maagkiezel doorheen gemixt zit. Als je dit koopt ben je echter duurder uit, en daarom raad ik aan om de zakken gewoon los te kopen en het apart aan je kanaries te voeren.

Het geven van gezonde snacks, groente en fruit

Natuurlijk is het leuk om je huisdieren te verwennen en bij kanaries kunnen uitdagende snacks ook helpen tegen verveling. Je moet goed oppassen dat je niet te veel snacks geeft, want een kanarie met overgewicht is erg ongezond.

Goede snacks die je 3 tot 4 keer per week mag geven, zijn trosgierst en “Kräckers”. Dit zijn gezonde snacks die je vogel ook gelijk wat te doen geven. Kanaries zijn best gevoelig voor verveling en daarom is het fijn dat je iets kan aanbieden, wat hier tegen helpt.

Je kan je kanaries dagelijks groente geven, want dat vinden ze erg lekker. Het is ook een goede bron van extra vitamine en andere voedingsstoffen. Je moet wel erg oppassen hoe je dit voert, want te veel groente kan snel diarree veroorzaken.

Laat kanaries altijd langzaam wennen aan het eten van verse groente. Begin met kleine porties om hun spijsvertering aan de groente te laten wennen. Zorg dat je een mooie variatie geeft.

Kanaries houden van fruit, maar er zit heel erg veel suiker in fruit. Je moet het zien als de snoepjes die wij eten: heel lekker, maar echte dikmakers. Je mag daarom wel fruit aan je kanaries geven, maar doe dit maar 1 of 2 keer per week en geef kleine porties.

Wat mag een kanarie niet eten

Al het verwerkte “mensen eten” is uit den boze, omdat hier te veel zout en suiker in zit. Verder mag je nooit avocado of pitten van fruit voeren, want dit is giftig voor kanaries.

Met mensen eten bedoel ik bijvoorbeeld chocolade, chips, koffie of borrelnootjes. Dit is allemaal verboden voor kanaries en erg ongezond.

Qua groente moet je vooral zorgen dat je niet te veel voert om diarree te voorkomen, maar er zijn ook groentes die kanaries niet mogen. Ze mogen bijvoorbeeld geen rabarber en kool. Ook mogen kanaries geen pinda’s.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen