Wat Eten Chinchilla’s – Hooi, Brokjes & Wat Mag Vooral Niet


Ben je nou net als ik onderzoek aan het doen naar het verzorgen van chinchilla’s en vraag je je af wat ze allemaal eten, dan ben je op de juiste plek. Ik heb alles voor je, uit betrouwbare bronnen en uit de ervaring van veel chinchillabaasjes, bij elkaar gezocht.

Chinchilla’s hebben een gevoelige spijsvertering en eten veel vezelrijk voer. Vers hooi moet altijd beschikbaar zijn en een chinchilla eet 20 tot 30 gram speciale chinchilla brokjes per dag. Vers water is essentieel. Voer geen groente en fruit. Je kan gedroogd fruit/kruiden geven als tussendoortje.

Het is dus erg belangrijk dat chinchilla’s voer krijgen met veel vezels en weinig vocht, maar hoeveel moet je precies per dag geven? Er zijn ook uitzonderingen, en natuurlijk wil je af en toe je chinchilla verwennen met wat te snoepen. Ik zorg er voor dat je aan het einde van deze pagina precies weet wat je aan je chinchilla’s mag geven voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Het belangrijkste: Hooi

Veruit het belangrijkste voor een chinchilla is vers hooi. Op dit hooi kunnen ze de hele dag door knagen, en de vezelrijke samenstelling zorgt er voor dat de spijsvertering altijd lekker op gang is. Daarom moet hooi ook altijd beschikbaar zijn, zodat ze de hele dag door lekker kunnen knabbelen.

De beste soort hooi dat je aan je chinchilla’s kan voeren is zogenaamd “Timothy” hooi. Dit is geen merk, maar een speciaal soort hooi dat heel veel vezels bevat en maar weinig voedingsstoffen. Dat is natuurlijk erg goed, maar andere soorten hooi kunnen natuurlijk ook. Timothy hooi is namelijk wel wat duurder.

Als je hooi bij een dierenwinkel of online koopt, moet je er op letten dat het altijd lekker kruidig ruikt (het mag absoluut niet muf ruiken) en niet te dicht in het pak geperst is. Lange halmen zijn het beste. De kleur mag niet helemaal dor geel zijn, een beetje groenig is erg goed.

Zorg dat er niet te veel klaver in het hooi zit, en het mag ook niet te vers zijn. Dit is vooral van belang als je hooi bij een boer koopt.

Populaire hooisoorten zoals kruidenhooi, alpenhooi of weidehooi zijn allemaal geschikt. Een hooisoort die minder geschikt is, is zogenaamd “Alfalfa” hooi. Hierin zitten te veel voedingsstoffen en is daarom niet geschikt om ten alle tijden aan je chinchilla te voeren.

Je kan als extraatje naast hooi ook nog wat stro geven waar chinchilla’s op kunnen knagen.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-1Xcc3BGGY

De reden dat hooi zo belangrijk is voor chinchilla’s is dat het veel gezondheidsproblemen voorkomt. Het eerste probleem dat het eten van genoeg hooi kan voorkomen, zijn gebitsproblemen. De tanden van een chinchilla groeien hun hele leven door en slijten door het eten van veel vezels.

Het andere probleem is diarree of verstopping. Als je chinchilla altijd hooi kan eten, zorgt dit voor een goede “darmflora”. De spijsvertering werkt met veel hooi heel erg goed. Let op de keutels van je chinchilla, die moeten altijd hard en droog zijn.

Chinchilla’s eten soms ook hun eigen keutels op. Dit zijn de zogenaamde blindedarmkeutels waar nog heel erg veel voedingsstoffen in zitten die je chinchilla niet op een andere manier binnen kan krijgen. Dit gebeurt meestal ‘s ochtends en is volkomen normaal.

20 tot 30 gram speciale chinchilla pellets

Naast het hooi zijn de brokjes ook heel erg belangrijk. Een volwassen chinchilla mag tussen de 20 en 30 gram brokjes per dag. Heb je nou een zwakke chinchilla die aan moet sterken, een chinchilla die zwanger is, net is bevallen of jonge chinchilla’s, dan mag het voer onbeperkt gegeven worden.

Maar welk droogvoer kan je nou het beste aan chinchilla’s voeren?

Gemengd droogvoer met allemaal verschillende brokjes is niet aan te raden, omdat een chinchilla dan alleen het lekkerste uit het bakje snoept. De rest zal hij nooit opeten, en daardoor krijgt hij niet alle voedingsstoffen uit het voer binnen. De beste optie is speciaal chinchillavoer met uniforme brokjes.

In dit voer bevat elk brokje alle voedingsstoffen die een chinchilla nodig heeft.

Zorg dat je absoluut geen “algemeen” knaagdier- of konijnenvoer aan je chinchilla voert. Een chinchilla is nou eenmaal geen konijn, cavia of hamster en heeft een ander dieet nodig. In speciaal chinchillavoer zit weinig vet en juist heel erg veel vezels.

Het voer dat ik sterk kan aanbevelen is van het merk Science Selective. Dit is erg populair onder chinchillabaasjes. Door de pellets kan een chinchilla niet selectief eten en krijgt hij/zij dus alle voedingsstoffen binnen. Deze zakken voer zijn hier beschikbaar op Bol.com.

Mag je groente en fruit geven of juist niet?

Een onderwerp waar online veel verschillende signalen over te vinden zijn, is het voeren van verse groente en fruit. Om het kort te houden, geef chinchilla’s geen groente en fruit, omdat de spijsvertering van een chinchilla echt extreem gevoelig is.

In het wild leven chinchilla’s in het hele droge Andes gebergte, en hier eten ze maar weinig vochtig eten. In bijvoorbeeld een wortel of in sla zit heel veel vocht en daar krijgt een chinchilla snel diarree van.

Tussendoortjes en snacks die wel geschikt zijn

Dat brengt ons bij tussendoortjes die wel geschikt zijn voor chinchilla’s. Het is superbelangrijk om zo min mogelijk suiker te voeren, dus vooral geen yoghurt drops uit de dierenwinkel.

Wil je je chinchilla toch eventjes verwennen, geef dan wat gedroogde kruiden of wat gedroogd fruit. Hier zit nog steeds veel suiker in, dus doe dit maximaal eens per twee dagen. Op zich hebben chinchilla’s alleen maar hooi, water en pellets nodig om gezond te blijven, en de gezondheid van onze huisdieren staat altijd voorop.

Tip: geef wilgentakken of twijgen van andere fruit- of notenbomen aan je chinchilla’s. Hier kunnen ze heerlijk op knagen en het is erg goed voor hun tanden. Ook werkt het tegen verveling.

Andere snacks die geschikt zijn voor je chinchilla zijn gedroogde hibiscus of gedroogde rozenbottel. Merk je nou dat de poep van je chinchilla aan de kleine kant is, dan kan je heel af en toe een rozijntje geven. Dit is wel gedroogd, maar bevat nog steeds veel vocht en suiker, dus dit werkt laxerend.

Ook het geven van de groene bladeren van een paardenbloem of niet gedroogde rozenbottels wordt door sommige chinchillabaasjes gedaan. Geef dit mondjesmaat om de kans op diarree zo klein mogelijk te houden.

Geef geen pinda’s, noten of zonnebloempitten. Ook geen chocolade, aardappels en andere verwerkte producten. Vermijd suiker, hier kunnen chinchilla’s diabetes van krijgen.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen