Wat Eten Hamsters (Brokjes, Groenvoer en Snacks)


Voordat je een hamster in huis neemt, is het belangrijk dat je weet wat hamsters allemaal eten. Je moet goed voor ze kunnen zorgen, en een goed en gevarieerd dieet is dan essentieel. Waar moet je allemaal op letten?

Hamsters zijn omnivoren, en hun dieet bestaat voornamelijk uit goede kwaliteit brokjes. Naast de brokjes kan er groente of fruit gevoerd worden, maar met mate. Hamsters moeten altijd schoon water kunnen drinken. Snoepjes en snacks zijn niet noodzakelijk en soms zelfs ongezond.

Als je er voor zorgt dat het droogvoer, de brokjes, van goede kwaliteit is en de juiste voedingsstoffen bevat, ben je al een heel eind. Ik zal je vertellen waar je op moet letten, zodat je de juiste keuze kan maken. Verder zorg ik dat je aan het einde van het artikel weet welk groente en fruit geschikt is, en hoeveel je er van mag voeren.

Het belangrijkste: droogvoer

Droogvoer is het belangrijkste, en een hamster eet ongeveer 10 tot 15 gram brokken per dag. Meerdere dierenklinieken, zoals Dierenkliniek Tiel-Drumpt en Dierenkliniek Den Otter, raden aan om geen gemengd voer te geven. De reden hiervoor is dat hamsters dan heel kieskeurig het lekkerste eruit eten en de rest laten liggen.

In plaats van gemixt voer kan je beter pelletvoer geven, waar elk brokje alle voedingsstoffen bevat die je hamster nodig heeft. Dit voorkomt selectief eten en zorgt ervoor dat je hamster alle voedingsstoffen die het voer te bieden heeft ook binnenkrijgt.

Verder zijn hamsters omnivoren, wat betekent dat ze alles eten en geen vegetariërs zijn. Ze eten zowel planten als kleine insecten, en hebben die dierlijke eiwitten ook echt nodig. Het is daarom belangrijk dat je geen standaard knaagdierenvoer, konijnenvoer of caviavoer geeft, maar echt hamstervoer. Daar is namelijk rekening gehouden met de eiwitbehoefte van hamsters.

Hamsters maken altijd een voorraad

Wanneer je droogvoer voert, geef je de brokjes in een bakje dat in de kooi van de hamster staat. Doe dit in de late middag, want je hamster wordt aan het begin van de avond wakker en gaat dan op zoek naar eten. Je moet weten dat hamsters hamsteren. Je hebt het woord waarschijnlijk al vaak gehoord, maar wat houdt het precies in?

Hamsters hebben hele grote wangzakken, waar ze al het voer dat ze zien in proberen te stoppen. Als ze vol zijn (of het voer op is) dan nemen ze het mee terug naar hun nest; ze eten het dus niet direct op. Voor jou lijkt het alsof je hamster al het voer uit het bakje heeft opgegeten, maar check altijd even of er niet nog ergens een voorraadje ligt, voor je weer meer eten geeft.

Als je steeds nieuwe brokjes blijft geven als het voerbakje leeg is, zal je een grote voorraad tegenkomen als je het hok gaat schoonmaken. Gun je hamsters wel een voorraad! Een hamster zal niet snel te dik worden omdat hij te veel brokjes eet, en de voorraad is heel belangrijk voor een hamster.

Wat is nou echt goed voer? Er zijn heel erg veel merken beschikbaar in de dierenwinkel, maar ik raad altijd één specifieke zak aan: Science Selective voor Hamsters. Dit is een erg goed merk dat kwaliteit voer maakt, en waar ook genoeg eiwitten in zitten. Het voer is hier te koop op Bol.com, en met een zak kan je ongeveer 1 maand voeren.

Hou de voorraad van je hamster goed in de gaten. Het is belangrijk dat er één is, maar hij hoeft niet verschrikkelijk groot te zijn. Zorg ook dat de voorraad niet gaat schimmelen.

Er is nog een aspect dat heel belangrijk is bij het kiezen van droogvoer: het moet hard zijn. De tanden van een hamster groeien hun hele leven lang door. Om te zorgen dat ze niet te lang worden, moet een hamster goed hard en vezelrijk droogvoer eten. Af en toe een paar wilgentakjes helpt hier ook bij, maar daar komen we zo.

Langzaam beginnen met nieuw voer

Wanneer je een hamster voor het eerst mee naar huis neemt, is het handig om te weten wat hij gewend is om te eten. Heb je al langer een hamster en wil je zelf van voer veranderen, dan weet je dat natuurlijk. Je moet een hamster namelijk altijd langzaam laten wennen aan nieuw voer.

Bij droogvoer kan je het beste een mix maken van het oude en het nieuwe voer, om zo langzaam over te stappen. Weet je niet wat een hamster gewend is, dan heb je geen keus. Let in dit geval goed op de stoelgang en ontlasting van je hamster. Mocht er iets mis zijn, neem dan contact op met een dierenarts.

Het laten wennen aan eten geldt ook voor groente en fruit. Laten we snel kijken wat hamsters allemaal mogen.

Groente en fruit bijvoeren

Hamsters houden ook van groente en fruit, maar je moet wel weten wat je doet. Het belangrijkste is dat je het niet te lang in de kooi laat liggen, omdat het snel kan gaan rotten of schimmelen. Laat het maximaal 1 nacht liggen en haal het restant dan weer weg.

Voordat ik je vertel wat voor groente en fruit een hamster mag eten, is het belangrijk om te weten hoeveel je voert. Als het gaat om fruit mag je niet veel geven. Er zit heel veel suiker in fruit, waardoor een hamster snel dik wordt. Groente bevat minder suiker en is daarom een betere optie.

Geef je hamster dagelijks niet al te veel groente en fruit, hooguit een paar blaadjes groente of een klein stukje fruit. Nogmaals: haal weg wat er niet direct opgegeten wordt.

Welke groente mag een hamster?

Hamsters zijn een stuk minder gevoelig als het gaat om groente, vergeleken met bijvoorbeeld cavia’s. Cavia’s mogen liever geen kool of natte groente zoals sla en komkommer, maar voor hamsters is dat allemaal geen probleem. Verder kan een hamster qua groente goed met de pot mee eten.

Geef een hamster geen aardappel, tomaat, ui en rabarber. Verder heb ik hier een link naar een document dat ik up-to-date hou over wat hamsters allemaal mogen eten. Het is een Google Sheets document, dus je hoeft er niks voor te downloaden of installeren.

Welk fruit mag een hamster?

Fruit vinden hamsters ook erg lekker en ze mogen heel erg veel verschillende soorten. Ook hier wil ik je verwijzen naar dit document, waar ik een hele lange lijst bij houd van soorten fruit die hamsters wel en niet mogen.

(Dierlijk) Eiwit bijvoeren

Voor hamsters kan het belangrijk zijn om eiwitten bij te voeren. Dit is een goede optie wanneer er niet zo veel eiwit in je voer zit, of voor zwangere hamsters. Ook voor hamsters die net zijn bevallen is extra eiwit belangrijk, omdat ze veel voedingsstoffen kwijt zijn aan de groei van de jongen.

Er zijn meerdere manieren om eiwit bij te voeren:

  • Gekookt ei
  • Hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn heel zout)
  • Vers vlees (geen kip)
  • Vis
  • Erwten
  • Tahoe/Tofu
  • Meelwormen

Is het belangrijk om dierlijke eiwitten bij te voeren, dan kan ik de meelwormen echt aanraden. Voer een dwerghamster maximaal 2 wormen per dag en een Syrische hamster (Goudhamster) kan je er 5 per dag voeren. Je kan ze levend voeren en je hamsters zijn er echt dol op.

Meelwormen zijn te koop bij de meeste dierenwinkels en hengelsportwinkels. Ikzelf koop ze altijd bij een aquariumspeciaalzaak, daar hebben ze ze ook. Koop er niet te veel, want anders verpoppen ze. Bewaar ze in de koelkast met een beetje meel (dat eten ze).

Verder is het belangrijk dat je geen zuivel geeft aan je hamster. Kaas is te zout, maar het is ook onduidelijk of hamsters lactose kunnen verwerken. Ik raad af om iets van zuivel te voeren.

Snoepjes en Snacks

Natuurlijk is het leuk om je hamster af en toe een snoepje te geven, maar dit soort extraatjes zijn niet zo belangrijk. Je moet zelfs oppassen dat je er niet te veel van geeft, omdat er vaak veel suiker in zit. Dit is natuurlijk slecht voor je hamster, dus lees goed wat er in de snacks verwerkt zit.

Terwijl je aan het lezen bent wat er op de verpakking staat, zal je waarschijnlijk ook zien dat de producent van deze snacks ze onmisbaar vindt voor het dieet van een hamster en adviseert om elke 3 minuten een snack te geven. Dit is natuurlijk overdreven, maar de aanbevolen hoeveelheid op de snackverpakkingen is te veel en ongezond.

Blijf vooral zelf nadenken en let ook op hoe je hamster reageert.

Gezonde snacks voor hamsters

Naast alle suikerbommen die je in winkels kan kopen, zijn er gelukkig ook nog gezonde snacks voor je hamster. Zonnebloempitten vinden ze heerlijk, maar daar mag je er niet te veel van geven. Hetzelfde geldt voor pinda’s.

Andere goede snacks zijn rozijnen, trosgierst, ander gedroogd fruit, ongezouten noten, uitgedroogd brood (op de verwarming wordt het keihard) en crackers die niet al te zout zijn. Met deze dingen kan je een hamster echt geweldig blij maken, en het is ook nog eens gezonder dan de meeste snoepjes uit de dierenwinkel.

Dierenwinkelsnoepjes zijn ook ontzettend duur als je de prijs per kilo berekent, dus let daar op.

Knaagspeeltjes en (wilgen)takken

Zoals eerder besproken stoppen de tanden van een hamster nooit met groeien. Als je alleen maar zacht eten zou geven dan krijgt een hamster al snel last van gebitsproblemen, en daarom moeten we dit tegengaan.

Het droogvoer dat je voert is al heel erg hard, dus dit helpt al voor het grootste deel. Af en toe een knaagspeeltje is ook welkom en zal je hamster zeker leuk vinden! Er zijn verschillende knaagdingen beschikbaar, een goed voorbeeld is deze hamster-maiskolf gemaakt van wilgentakken.

Dit specifieke speeltje is beschikbaar op Bol.com, maar jouw lokale dierenwinkel zal er ook veel hebben liggen. Als je je hamster wil verwennen zijn deze ideaal, omdat er geen suiker of iets dergelijks in zit. Wilgentakken zijn heel erg goed voor hamsters, net als takken van fruitbomen, notenbomen en andere bomen zoals linde, hazelnoot, berk of beuk.

Een andere goeie optie om ook altijd in de kooi te hebben liggen is hooi. Ondanks dat het geen (hoofd)voer is voor hamsters, houden ze er van om er tunnels en holletjes in te maken. Als ze er dan ook nog aan knagen is dat mooi meegenomen, omdat de tanden hier ook van slijten.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen