Wat is Chinchilla Zand en Hoe Gebruik Je Het (Zandbad)


Vorige week hoorde ik voor het eerst over chinchillazand toen ik alles over hamsters aan het leren was. Het is te koop in veel dierenwinkels, maar wat is chinchillazand eigenlijk?

Chinchilla zand is speciaal zand dat hamsters en chinchilla’s gebruiken om zichzelf schoon te maken. Het zand biedt goede verzorging van de huid en helpt met het ontvetten en verwijderen van vuil. Chinchilla’s hebben minimaal 2 tot 3 keer per week een zandbad nodig.

Er zit wel veel verschil in chinchillazand en je kan het niet zomaar vervangen door ander zand. Chinchilla’s hebben de dikste vacht van alle knaagdieren en die moeten ze wel schoon kunnen houden. In de rest van het artikel leer je alles over chinchillazand, ook hoe je het kan gebruiken als je een hamster hebt!

Wat is chinchillazand

Chinchillazand is fijn zand waar chinchilla’s en hamsters een bad in nemen. Als je een bakje vult met dit zand weten chinchilla’s uit zichzelf al wat ze er mee moeten en beginnen ze er in te rollen.

De reden waarom zowel chinchilla’s als hamsters vaak in zand badderen, is om hun vacht te onderhouden. Chinchilla’s hebben minimaal 2 tot 3 keer per week een zandbad nodig, maar laat het zandbad nooit continu in hun verblijf staan. Bij hamsters kan er 24 uur per dag een bak zand in de kooi staan.

Naast badderen hebben beide dieren ook wel eens de neiging om in het zand te poepen of plassen. Het is daarom belangrijk dat je het zandbad goed schoonhoudt.

Chinchilla’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en leven in droge gebieden waar ze regelmatig badderen in zand. Ze zoeken hier heel fijn zand voor uit, waardoor het helemaal tot de huid doordringt. Dit is een filmpje van een chinchilla die een zandbad neemt!

https://www.youtube.com/watch?v=9It_WCoW854&feature=emb_logo

Omdat ik chinchilla’s die in een zandbad zitten echt heel erg schattig vind en er geen genoeg van krijgen, hier nog een leuk filmpje!

En hier zelfs een filmpje waar babychinchilla’s voor het eerst een zandbad mogen nemen:

Goed en Slecht Chinchillazand

Het chinchillazand dat te koop is in de winkel heeft een paar hele belangrijke eigenschappen. Het moet fijn zand zijn, zodat het diep in de vacht van een chinchilla of hamster kan doordringen. Verder moet het echt speciaal verkocht worden als badzand, zodat je zeker weet dat je een goed product koopt.

Een goed voorbeeld is dit chinchillazand dat hier te koop is op Bol.com. Zoals je ziet valt de prijs heel erg mee, zeker voor 4 liter badzand.

Je gebruikt niet heel veel zand per week, maar toch moet je het meenemen in de maandelijkse onderhoudskosten. Net als bij alle andere benodigdheden is chinchillazand goedkoper als je grotere verpakkingen koopt.

Wil je nou een grotere hoeveelheid kopen, zodat je op de lange termijn goedkoper uit bent, dan kan je ook grote zakken van 12,5 kilo kopen. Je moet dit wel ergens kunnen bewaren natuurlijk. Het voordeel is dat het niet uitmaakt waar je het badzand bewaart, zolang het maar niet nat wordt.

Je kan niet zomaar zand uit de tuin of uit een tuincentrum gebruiken. Het moet namelijk heel fijn en droog zand zijn, dat echt tot op de huid van de chinchilla doordringt. Op grote Amerikaanse websites hebben ze het ook vaak over een stofbad, zo fijn moet het zijn!

Verder moet het zand schoon zijn. Gebruik je nou zand uit de tuin of ergens anders vandaan, dan moet het natuurlijk niet zo zijn dat je chinchilla viezer is geworden na het badderen. Echt goed chinchillazand blijft niet achter op je chinchilla en zal hem dus ook nooit vies maken.

Hoe vaak moet een chinchilla in bad, en kan het ook te vaak?

Een hele simpele vraag met een wat lastiger antwoord: hoe vaak moet een chinchilla in een zandbad? De adviezen en ervaringen van chinchillabaasjes verschillen van eens per week tot 24 uur per dag toegang tot een zandbad.

Het moet echter wel veilig blijven en een chinchilla mag nooit te lang in bad. Bij de mensen die 24 uur per dag een zandbad beschikbaar stellen, hebben de chinchilla’s genoeg andere dingen te doen, zodat ze zich nooit vervelen.

Als een chinchilla zich verveelt, gaat hij meer en langer in het zandbad en dit kan slecht zijn voor de huid. De vacht en huid van een chinchilla kunnen te droog worden. Wanneer dit gebeurt moet je zorgen dat je chinchilla minder in een stofbad gaat.

Een chinchilla moet minimaal 2 tot 3 keer per week gedurende 15 tot 20 minuten in chinchillazand kunnen badderen. Als een chinchilla te lang en te vaak baddert, wordt de huid droog.

Zorg dat je een chinchilla nooit met water wast. De vacht is zo dicht dat ze veel moeite hebben met droog worden. Op deze manier kunnen chinchilla’s veel warmte verliezen, verkouden worden en zelfs ziek worden.

Heeft je chinchilla nou wat in zijn vacht zitten wat met water verwijderd moet worden, plaats dan een bakje water in het verblijf en laat de chinchilla het zelf schoonmaken. Werkt dit niet, neem dan even contact op met een dierenarts en vraag naar de beste oplossing.

Chinchillazand voor hamsters

Ondanks dat het geen hamsterzand heet, wordt dit zand toch vaak gebruikt bij hamsters. Sterker nog, als je echt goed voor je hamsters wil zorgen, moet je permanent een bak of schaal met zand in je hamsterverblijf hebben staan.

Hamsters hebben een veel minder dichte vacht dan chinchilla’s, maar weten ook echt wel raad met dit spul. Zonder ooit een zandbad gehad te hebben, weten hamsters instinctief wat ze er mee moeten doen. Dit is erg leuk om te zien, maar ook heel erg goed voor ze.

Naast badderen hebben hamsters ook de neiging om soms hun behoefte in het chinchillazand te doen. Het zijn echt gewoontedieren en hebben vaak één of meerdere vaste plasplekjes. Mocht dit in de bak zand zijn, dan moet je meerdere keren per week de bak zand vervangen, het moet natuurlijk wel schoon blijven.

Voor hamsters kan je precies hetzelfde chinchillazand gebruiken als wat je voor chinchilla’s gebruikt. Het fijne, schone en niet scherpe zand is geheel veilig voor ze en ze zullen er dan ook dankbaar gebruik van maken.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen