Welke Groente Mag een Cavia Hebben (En Wat Niet)


Als je al een cavia hebt, dan weet je hoe blij ze worden als ze het geritsel van een zakje of de deur van de koelkast horen. Ze vinden groente echt verschrikkelijk lekker en het is ook heel goed voor ze. Maar welke groente mag je aan je cavia voeren?

Cavia’s houden van groente en dit is ook erg gezond voor ze. Er zijn een paar soorten groente die ze niet mogen hebben, waaronder aardappel, bonen en rabarber. Andere groente zoals ijsbergsla, witlof en deze andere 12 voorbeelden zijn zeer geschikt en vinden ze heerlijk.

Het is erg belangrijk dat je weet welke groente je wel en niet mag geven aan je cavia. Verder moet je weten hoeveel je mag geven, hoe vaak je groente mag voeren en waar je op moet letten. In de rest van dit artikel leer je precies welke groente veilig is voor cavia’s, en zal ik je alles vertellen wat je moet weten zodat je veilig en zelfverzekerd groente kan voeren.

Cavia’s houden van veel groente

Het dieet van een volwassen gezonde cavia moet bestaan uit ongeveer 20 gram brokken/droogvoer, onbeperkt hooi zodat ze de hele dag door kunnen eten en 1 vitamine C tablet per dag. Dit is ook bevestigd door een huisdierenpraktijk uit Deventer.

Buiten dit lusten cavia’s graag iedere dag groente. Ze kunnen verrassend veel op en het helpt ze met het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen. Verderop in dit artikel staat een lijst met groentes die je gerust kan voeren aan je cavia.

Verder voeren mensen ook vaak fruit, maar het is belangrijk dat je daar niet te veel van voert. Fruit bevat veel suiker en kan daarom zorgen voor diabetes bij je cavia. Op mijn site staat ook precies welk fruit wel en niet geschikt is voor een cavia.

Welke groente mogen cavia’s WEL hebben

Cavia’s lusten enorm veel verschillende groente. Na de lijst zal ik je duidelijk vertellen hoe je de groente voor ze moet voorbereiden, en hoe je een cavia moet laten wennen aan een nieuwe soort groente die ze nog nooit gehad hebben.

Nu eerst de lijst met geschikte groente voor jouw cavia.

AlfalfaPaprika
AndijviePeterselie
BietenPompoen (niet de pitten)
BleekselderijRadijs
BloemkoolRucola
Boerenkool (zeer beperkt geven)Selderie
Broccoli (enkel topjes en bladeren, niet de stelen)Sla
Chinese kool (zeer beperkt geven)Spinazie (zeer beperkt geven)
Ijsbergsla (zeer beperkt geven)Spruiten (zeer beperkt geven)
KnolselderijTaugé
KomkommerTomaat (alleen rijp vruchtvlees)
KoolrabiVeldsla
LuzerneVenkel
MaisWaterkers
MosterdbladWitlof
PaksoiWortel (zeer beperkt)
Zonnebloem

De groentes waar bij staat dat je ze zeer beperkt mag geven, zijn vaak lastiger verteerbaar voor cavia’s. Ijsbergsla is daar een goed voorbeeld van. Andere groente, zoals kool, kan voor gasvorming zorgen en mag daarom niet te veel gegeven worden.

Verder is het natuurlijk altijd de vraag of jouw cavia een bepaalde groente lekker vindt. Groente als alfalfa, pompoen en spruiten zijn geschikt om te eten, maar vaak vinden cavia’s niet alles lekker. Door middel van een beetje experimenteren, kom je er snel achter wat het lievelingskostje is van jouw cavia.

Welke groente mogen cavia’s niet hebben?

Er zijn groentes die cavia’s echt absoluut niet mogen hebben. Die heb ik allemaal voor je in de tabel hieronder gezet. Het is wel belangrijk om ook te weten dat je van veel groente niet te veel mag geven, omdat dat anders verstopping of juist diarree kan veroorzaken. Dit gaat met name om de groente in de vorige tabel waar bij staat (zeer beperkt geven).

Hier is een lijst met groente die je niet aan je cavia moet voeren.

  • Aardappel
  • Avocado
  • Bonen
  • Champignons
  • Courgette
  • Knoflook
  • Kokosnoot
  • Peultjes
  • Prei
  • Rabarber
  • Sperziebonen
  • Sugar snaps
  • Ui
  • Het groene deel van de tomatenplant.

Hoeveel groenvoer mogen cavia’s per dag?

Een hele belangrijke vraag is hoeveel groente cavia’s per dag mogen hebben. En afhankelijk van de groente is dat verrassend veel! Neem bijvoorbeeld witlof, andijvie of paprika! Daar kunnen cavia’s vaak geen genoeg van krijgen.

We hebben net al even kort besproken dat je van sommige groente niet teveel mag geven, maar hoeveel hebben cavia’s ongeveer nodig?

Het beste is om meerdere keren per dag een beetje groente te geven, zodat de cavia’s kunnen eten wanneer ze honger hebben. Mocht je echter maar één keer per dag groente willen geven, geef dan zo veel dat er na een uur nog steeds wat in de kooi ligt.

Ook hier is experimenteren belangrijk, want je kan niet echt te veel geven. Wanneer je te veel groente geeft, eten je cavia’s het niet op en dan blijft het in de kooi liggen. In dit geval moet je het er weer uit halen, zodat hun leefomgeving zo schoon mogelijk blijft.

Er zit weinig suiker in groente en dat is goed. Fruit mag je maar een heel klein beetje geven en het liefst niet elke dag, omdat er zo veel suiker in zit dat cavia’s er snel dik van worden. Door groente is dat gelukkig een stuk moeilijker.

Wanneer je merkt dat je cavia echt te dik aan het worden is, dan moet je minder gaan voeren. Doe dit vooral in overleg met je dierenarts, zodat je niet in één keer veel te weinig voert.

Waar moet je op letten als je begint met groenvoer voeren

Het allerbelangrijkste is, dat je niet in één keer begint met het voeren van veel nieuwe groente. Cavia’s hebben een hele gevoelige spijsvertering, wat betekent dat je ze langzaam moet laten wennen aan veranderingen in hun dieet.

Mocht je een cavia overnemen of al over hebben genomen van iemand anders, dan is het altijd een goed idee om te vragen wat de cavia allemaal te eten heeft gekregen. Op die manier kan je doorgaan met voeren wat het beestje gewend is.

Cavia’s kunnen al vanaf hun geboorte (kleine hoeveelheden) groente eten, maar stel je hebt een cavia die nog nooit groenvoer heeft gegeten, dan is dit hoe je het aan moet pakken.

Begin met een heel klein portie groenvoer. Kijk of je cavia het lekker vindt (sowieso wel) en hou de dagen erna goed de ontlasting in de gaten. Bouw de grootte van de portie langzaam op.

Mocht je merken dat de poep van je cavia dunner wordt, of stopt je cavia met eten, bel dan de dierenarts. Daar kan je dan goed advies krijgen voor jouw specifieke situatie.

Hoe moet je de groente klaarmaken voor jouw cavia

We willen natuurlijk allemaal goed voor onze cavia’s zorgen en dat begint bij het klaarmaken van de groente. Natuurlijk hoef je het niet als een masterchef in elkaar te zetten, maar het is wel belangrijk dat je alles goed wast.

Witlof wassen voor we hem opeten, is voor onszelf niet meer dan logisch, want we weten niet waar de witlof allemaal geweest is en wat erop gespoten is. We willen ook niet dat onze cavia dit allemaal binnen krijgt.

Verder is het van belang, dat je zo veel mogelijk pitten uit de groente haalt. Een goed voorbeeld is pompoen, want cavia’s lusten dat zeker. Ze eten zelfs de schil op, maar de pitten moeten we eruit halen.

Wortel kunnen we voeren inclusief het groen, dat vinden ze heerlijk.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen