De Beste Bodembedekking voor Konijnen (Met 6 Voorbeelden)


Er zijn heel veel verschillende opties om uit te kiezen als het gaat om bodembedekking. Wat vindt een konijn nou echt fijn, en wat is het makkelijkste schoon te maken. Kortom, wat is nou de beste bodembedekking voor konijnen?

De beste bodembedekking voor een konijnenhok is hennepvezel. Zaagsel (houtvezel) is het meest gebruikt, maar is erg stoffig en gaat snel stinken. Papierkorrels werken ook erg goed, maar gebruik geen kranten. Een extra laag stro is een goede manier om konijnen te beschermen tegen de kou.

Er zijn veel opties die we straks allemaal even gaan bespreken. Veel mensen hebben hun eigen voorkeur, maar je moet toch goed opletten dat je geen bodembedekking gebruikt die niet geschikt of zelfs gevaarlijk is.

Waar moet goede bodembedekking aan voldoen?

In een ren leg je geen bodembedekking, maar in een nachthok of hoofdverblijf wel. In een konijnenkooi die binnen staat is het ook verstandig om een laagje bodembedekking te doen, zeker als je konijnen nog niet zindelijk zijn. Wat is nou eigenlijk de functie van bodembedekking?

Het allerbelangrijkste is dat de bodembedekking vocht absorbeert en geuren vermindert. Als je konijn zindelijk is dan plast hij eigenlijk altijd in een konijnentoilet en daar doe je altijd een laag bodembedekking in. Het is op deze manier gewoon veel makkelijker schoonmaken. Zie mijn artikel Hoe Maak Je een Konijn Zindelijk (In 4 Makkelijke Stappen)

Niet elke bodembedekking neemt evenveel vocht op, en dat is ook gelijk waar het grote verschil zit. Zo neemt stro bijvoorbeeld bijna geen vocht op en is daarom niet geschikt als bodembedekking. Je mixt het altijd met wat anders, maar daar komen we zo op.

De bodembedekking mag ook niet al te stoffig zijn. De populairste bodembedekking is zaagsel, maar eigenlijk is het helemaal geen zaagsel! Als mensen zaagsel zeggen, bedoelen ze vaak houtvezels. Puur zaagsel zou namelijk veel te stoffig zijn.

Als bodembedekking stoffig is, kan je daar zelf als baasje snel last van krijgen. Ben je gevoelig voor veel stof, dan is het verschonen van het hok geen pretje. In dit geval kan je beter kiezen voor een minder stoffig alternatief.

Heb je je konijnen buiten staan, dan is het heel belangrijk dat je een goede laag bodembedekking toevoegt aan het hok als het koud is. Hier in Nederland zijn de winters vaak niet zo koud, maar gaat het toch een paar nachten goed vriezen dan moet je zorgen dat je konijnen het niet koud krijgen. Vaak wordt hier stro voor gebruikt.

Laten we eens wat mogelijkheden bekijken!

1. Zaagsel (Houtvezel)

Zoals ik al eerder zei, is zaagsel de bodembedekking die het meeste gebruikt wordt. Het is zo populair omdat het goedkoop is en je kan het overal kopen. Toch is het niet te beste optie, omdat het vaak heel erg stoffig is. Wil je toch zaagsel gebruiken, dan kan je het beste stofarm zaagsel kopen zoals bijvoorbeeld Plospan zaagsel (Bol.com). Het is niet veel duurder dan ander zaagsel, maar toch ga je een groot verschil merken.

Veel mensen, die snel last hebben van stof in de lucht, zijn geen fan van zaagsel (ook niet van het stofarme zaagsel). Als je je konijn binnen hebt staan, ben je erg aan het kuchen, elke keer als je je kooi schoonmaakt.

Een ander nadeel aan het gebruik van zaagsel zijn de dikke vieze plakken die je tegenkomt als je je kooi schoonmaakt. Door de urine gaat het zaagsel erg aan elkaar plakken. Dit kan je natuurlijk voorkomen door de kooi wat vaker schoon te maken, maar ik zou zaagsel zeker niet aanraden als ondergrond in het konijnenwc-tje.

2. Hennepvezel

Wil je nou een stapje beter dan zaagsel, dan kom je al heel snel bij hennepvezel. Dit is veel minder stoffig en daarom al een veel betere optie als bodembedekking. Ondanks dat het er op de foto best wel hetzelfde uitziet, is het toch een wereld van verschil.

Hennepvezel is gemaakt van de hennepplant en neemt al het vocht goed op. Je konijnen kunnen er nog steeds een beetje een rotzooi van maken (dit doen ze ook met zaagsel), want het blijven huisdieren. Het gaat wel minder makkelijk in het haar van een langharig konijn zitten, dus dat is goed.

Mensen zijn heel erg te spreken over hennepvezel, en dan in het bijzonder over deze verpakking van Hemperade. Mensen belonen hem met 4,5 ster op Bol.com en bevestigen dat het veel minder stoffig is dan zaagsel, de urine goed opneemt en niet snel stink. En het is eigenlijk net zo goedkoop als zaagsel!

3. Papieren korrels en Kartonsnippers

Erg veel baasjes zijn enorm te spreken over de samengeperste papieren korrels van het merk Back-2-Nature. Het is gemaakt van 99% gerecycled papier en ik zou het gebruiken als vulling van het konijnenwc-tje.

Het gebruik van papierkorrels en kartonsnippers is denk ik de beste optie als je zo min mogelijk stof wil. Het is duurder dan zaagsel en hennepvezels, maar geweldig in het absorberen van geurtjes en vocht.

De papierkorrels worden gemaakt door Back-2-Nature en krijgen maar liefst 4,8 van de 5 sterren, met op het moment van schrijven 160 reviews. Als je regelmatig dingen online koopt, weet je wat een absurd hoge score dit is. Mensen vinden het fijn dat het een milieubewuste en gerecyclede keuze is.

Het nadeel aan de papierkorrels is de prijs, het is duurder dan zaagsel en hennepvezel. Je kan hier de actuele prijs op Bol.com bekijken en lezen wat andere gebruikers er allemaal over te zeggen hebben.

De kartonsnippers kan je hier bestellen. Je betaalt 25 euro voor 20 kilo, en het is zo goed als stofvrij. Het zijn grote verpakkingen dus houd daar rekening mee. Je kan kartonsnippers gebruiken als bodembedekking voor het hoofdverblijf, en het bijvoorbeeld aanvullen met bijvoorbeeld stro.

4. Stro

Konijnen zijn echt fan van stro, het kan ze in de winter lekker warm houden en ze knagen er ook aan. Het is goed voor hun tanden, omdat er zo veel vezels in zitten. Het is alleen niet geschikt als bodembedekking, omdat het vrijwel geen vocht opneemt.

Daarom combineren mensen stro vaak met hun standaard bodembedekking naar keuze. Op deze manier heb je eerst een laag die vocht op kan nemen en geurtjes tegen kan houden, en daarna een dikke laag stro die je konijnen warm houdt.

Vooral in de winter is stro heel belangrijk als het vriest. Zorg dan ook voor een dikke laag in het nachtverblijf als je konijnen buiten staan.

5. Kranten

Kranten lijken een goedkoop alternatief (als je een abonnement hebt), maar ze zijn totaal niet geschikt. Kranten nemen helemaal niet zo heel veel vocht op en je konijnen gaan er een puinhoop van maken.

Konijnen die kranten als bodembedekking in hun kooi hebben, houden ervan om de kranten op te tillen, er onder te kruipen en in stukken te scheuren. Het is niet per se gevaarlijk voor ze, dus je kan het altijd proberen, maar je keuze is denk ik snel gemaakt.

Mocht je toch kranten willen gebruiken, zorg dan dat je ze in kleine snippers scheurt. Een papierversnipperaar zou goed kunnen werken, omdat kranten dan al snel weer op de kartonsnippers lijken die in punt 3 besproken zijn.

6. Zand als bodembedekking

In het hoofdverblijf van konijnen is zand geen goede optie als bodembedekking, maar in een ren wel! In het (nacht)hok is het voor konijnen belangrijk dat er een lekkere zachte laag bodembedekking ligt waar ze op kunnen liggen en die ze warm houdt.

Wil je nou zand in de ren gebruiken, zorg dan dat je tegels of gaas ingraaft ongeveer 30 centimeter onder de grond. Konijnen houden ervan om tunnels en gaten te graven, dus ze moeten niet kunnen ontsnappen uit de ren!

Als je konijnen niet zindelijk zijn en in het zand hun behoefte doen, kan het zijn dat je soms wat van het vieze zand weg moet gooien. Dat is geen probleem, dit kan je dan weer aanvullen.

Wil je nou zand kopen voor je konijnen, koop dan speelzand. Hiervan weet je zeker dat er geen giftige stoffen inzitten.

Hoe vaak moet je de bodembedekking vervangen?

Als je bodembedekking gebruikt in een konijnentoilet, kan het maar zo zijn dat je die elke dag of om de dag moet schoonmaken. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel konijnen je hebt, maar als ze goed zindelijk zijn dan ben je flink aan het schoonmaken.

Dat is natuurlijk heel erg positief, want hoe meer je konijnen hun behoefte in een konijnentoilet doen, hoe minder snel je kooi vies is. Doorgaans moet de kooi 1 keer per week schoongemaakt worden, maar als je meer konijnen hebt of het hok stinkt al sneller, dan moet je het wat vaker doen.

Als je een konijnenkooi schoonmaakt, gooi je alle bodembedekking eruit en vervang je dit door schone bodembedekking. Heb je nou een heel bang konijn, dan kan het zin hebben om een deel van de vieze bodembedekking met de schone te mengen, zodat de geur van het konijn er aan blijft zitten. Konijnen raken minder gestrest als ze hun eigen geur ruiken.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen