De 5 Beste Konijnenhokken Voor Buiten (Kwaliteit in 2021)


Als je zelf graag konijnen wil, of je kinderen hebben je overgehaald, wil je natuurlijk de beste verzorging. Naast het voer is een geschikt hok erg belangrijk, maar waar moet een hok nou aan voldoen?

Een perfect konijnenhok voor buiten biedt een konijn bescherming tegen regen en wind, maar geeft ook altijd toegang tot een ren. Konijnen worden actief in de late middag en hebben vooral ‘s nachts genoeg ruimte nodig. Het hok moet ook duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn.

Veel hokken die in dierenwinkels en online verkocht worden, zijn veel te klein, dus ik zal je precies vertellen waar je op moet letten. Aan het einde van dit artikel weet je waar een goed konijnenhok aan moet voldoen en zal ik ook nog 5 geschikte voorbeelden geven.

Waar moet een goed konijnenhok aan voldoen

Je wil niet voor verrassingen komen te staan, een paar weken na het kopen van een konijnenhok. Er zijn meerdere aspecten waar je goed op moet letten, zoals gemakkelijk in het onderhoud, stevig en makkelijk in elkaar te zetten, maar het belangrijkste is het formaat.

Het minimale formaat is afhankelijk van het formaat van je konijn. Als je konijnen als baby bij je komen, dan moet je even opzoeken hoe groot ze gaan worden als ze volwassen zijn, want dat is de maat die telt. Zo heeft een dwergkonijn bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan een Vlaamse reus.

Verder zijn konijnen groepsdieren en moeten, zeker als je ze buiten zet, altijd met minimaal 2 dieren gehouden worden. Kies in dit geval nooit twee mannetjes, want dat wordt vechten. Twee vrouwtjes kan ook ruzie worden, dus de beste optie is een vrouwtje met een gecastreerd mannetje.

Alleen een nachthok waar je konijnen kunnen slapen is niet genoeg. Konijnen zijn erg actieve dieren en hebben het liefst de hele dag toegang tot een ren. Als je een hok zonder ren neemt, moet je zorgen dat je konijnen dagelijks minimaal 5 uur los kunnen lopen. Het is daarom verstandiger om een hok te kopen dat altijd voldoende ruimte biedt.

Dit is een goed filmpje dat laat zien dat de populairste hokken simpelweg te klein zijn voor konijnen.

Een konijnenhok is het basisverblijf, dus let goed op deze afmetingen. Konijnen moeten ook dagelijks in een grote ren kunnen lopen, dat zijn de maten die in de tabel helemaal rechts staan. Dit zijn de minimale afmetingen voor een konijnenhok volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

2 konijnen waarvan de grootste een:Minimale maat basisverblijf (l x b x h)Minimale maat totale verblijf (basisverblijf + ren)
Dwergkonijn (tot 1,7 kg)160 x 60 x 50 cm4 vierkante meter
Klein konijn (1,7 tot 3 kg)220 x 80 x 60 cm5 vierkante meter
Middelgroot konijn (2 tot 5 kg)250 x 90 x 70 cm6 vierkante meter
Groot konijn (5 kg en zwaarder)300 x 100 x 80 cm *7 vierkante meter *
* Voor elke kilo zwaarder: 25 cm langer en 5 cm hoger, ren 1 vierkante meter groter

Het is dus belangrijk dat je weet hoe groot en zwaar je konijnen worden als ze volwassen zijn. Hier kan je het hok dan op afstemmen. De hoogte is ook belangrijk, omdat konijnen rechtop op de achterpoten moeten kunnen staan.

Als je konijnen altijd toegang hebben tot een grote en veilige ren, dan maakt het formaat van het basisverblijf minder uit. Het nachthok gebruiken ze dan enkel om te schuilen.

Het hok is een schuilplaats, geen volledige woning.

Laten we eens kijken naar een paar van de grootste hokken die in de winkel te koop zijn.

1. Tommy Paradise – 140 x 65 x 100 cm

Met de afmetingen van 140 x 65 x 100 cm kan dit hok geschikt zijn als basisverblijf voor twee dwergkonijntjes. Het biedt altijd toegang tot een buitenren waar ze hun pootjes kunnen strekken, maar deze is eigenlijk net te klein.

Zorg daarom bij dit hok dat je konijnen ook nog toegang hebben tot een extra ren. Gelukkig is dit met het deurtje aan de voorkant heel erg makkelijk te realiseren!

Hier zijn wat goede en minder goede punten:

Pros
 • Gemakkelijk schoon te maken door een uittrekbare lade
 • Veel deurtjes zodat je goed bij je konijnen kan
 • Binnenhok met dak beschermt tegen regen
Cons
 • Gebruikers van dit hok vinden de kwaliteit wat minder
 • Niet geschikt voor grotere konijnen
 • Konijnen moeten nog een extra ren kunnen gebruiken om genoeg ruimte te hebben

Dit hok zou perfect zijn om in de tuin of op het terras te zetten. Er zit een deurtje in dat je echt goed kan gebruiken om een extra ren aan het hok te monteren.

Snel door naar het volgende hok.

2. Sunshine Jumbo – 230 x 53 x 70 cm

Dit hok is qua formaat perfect als basisverblijf voor je dwergkonijnen! Hier passen twee dwergkonijnen in en het is niet nodig om nog 24 uur per dag toegang te bieden tot een grotere ren.

Met deze afmetingen kan een konijn er het grootste deel van de dag in zitten, maar is het nog wel nodig om je konijnen meerdere uren per dag vrij te laten lopen in een grote ren van ongeveer 4 vierkante meter.

Pros
 • Geschikt als basisverblijf voor twee dwergkonijnen
 • Stevig hok van duurzame materialen
 • Nachthok biedt goede bescherming
Cons
 • Met een oppervlakte van 1.2 vierkante meter is het hok niet groot genoeg om je konijn altijd in te houden
 • Lastig om een extra ren aan te bevestigen

Als je een tuin hebt die je veilig kan maken voor je konijnen is dat natuurlijk ideaal. Zorg vooral dat je konijnen niet kunnen ontsnappen.

3. Villa Flappie – 170 x 75 x 110 cm

Een geweldig basisverblijf voor 2 dwergkonijnen is dit hok genaamd “Villa Flappie”. Zoals je op de foto kan zien, heeft het een mooie ren en een nachthok. Het nachthok heeft wederom een mestlade om het schoonmaken makkelijker te maken.

Pros
 • Erg mooi ontwerp
 • Mestlade om nachthok makkelijk schoon te houden
 • Deurtje kan open om je konijnen vrij rond te laten lopen
Cons
 • Gemaakt van zacht hout, konijnen kunnen er aan knagen
 • Konijnen moeten wennen aan trapje
 • Kost wat tijd om in elkaar te zetten

Een konijn heeft eigenlijk permanent 2 vierkante meter nodig en twee konijnen dus het liefst 4 vierkante meter. Daarom zou ik dit hok aanraden met een grote ren die je altijd kan verbinden met het hok. Er zit een handig deurtje in dat je open kan zetten.

Dit hok staat als derde op de lijst, bij nummer 5 gaat het helemaal over welke ren het meest geschikt is. Als je een hok zoekt dat echt groot genoeg is voor je konijnen ga je dat in een commercieel hok niet vinden, dus zal je moeten werken met een ren. Je kan ook je tuin zo inrichten dat je konijnen permanent in (een deel van) de tuin kunnen rondrennen.

4. Je kan zelf een hok bouwen

Nu je je een beetje in konijnenhokken verdiept hebt, merk je dat konijnen heel veel ruimte nodig hebben. Er zijn geen hokken op de markt die groot genoeg zijn, en zeker niet als je wat grotere konijnenrassen hebt.

Als je een beetje handig bent, kan je het beste zelf een hok bouwen. Je kiest dan zelf de materialen en je bepaalt zelf de afmetingen. Als een koppel konijnen 4 vierkante meter heeft om vrij in rond te lopen, maakt het formaat van het nachthok al veel minder uit.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je zelf een hok bouwt. Je moet heel goed nadenken over het ontwerp van een hok, zodat je altijd goed bij je konijnen kan, en het hok moet makkelijk in het onderhoud zijn.

Verder moet je goed nadenken over de materialen. Gebruik geen kippengaas, want als je konijnen eraan kunnen knagen, zijn ze daar zo doorheen. Ook vossen en marters komen gemakkelijk door kippengaas.

Als je een stuk tuin klaar wil maken als konijnenren, moet je ervoor zorgen dat er geen roofdieren bij kunnen komen. Zorg ook dat je konijnen altijd kunnen schuilen in een nachthok.

5. Loopren WK9 – 213 x 104 x 65 cm

Wil je jouw konijnen genoeg ruimte geven? Dan heb je een grote loopren nodig. Het liefst een loopren van 4 vierkante meter, maar dan moet je die zelf bouwen of 2 van deze looprennen combineren. Hier is het echt: hoe groter hoe beter!

De WK9 loopren heeft 1 deurtje aan de zijkant (linkerkant op bovenstaande foto), waarmee je de ren kan verbinden met een basisverblijf. De ren is van goede en duurzame kwaliteit, dus je konijnen kunnen zich er niet doorheen knagen.

Als je je konijnen in de ren wil zetten zonder dat er een basisverblijf aan verbonden zit, moet je een doek over een deel van de ren leggen, zodat ze niet altijd in de zon zitten. Een klein nachthok is dan ook geen overbodige luxe.

Kunnen konijnen het hele jaar door buiten in hun kooi blijven?

Een vraag die vaak gesteld wordt, is of konijnen echt het hele jaar door buiten kunnen blijven, en het antwoord is ja! Konijnen kunnen zelfs in de winter buiten blijven. Als het heel erg koud is, moet je zorgen voor meer dan genoeg stro en een dikke laag zaagsel in het nachtverblijf. Als het echt enorm hard vriest, wat in Nederland maar af en toe het geval is, kan je ze verplaatsen naar bijvoorbeeld een schuur.

Het is dan belangrijk dat je de konijnen niet binnen in een verwarmde ruimte zet, want daar is het veel te warm voor ze. Konijnen kunnen niet zo goed tegen plotselinge verschillen in temperatuur, en ze hebben een hele dikke wintervacht gemaakt die voor binnen veel te warm is. Een schuurtje is echt de beste optie.

Als er tijdens oud en nieuw veel vuurwerkoverlast is, kan je de konijnen ook in de schuur zetten, zodat ze wat minder stress ervaren.

In een hele hete zomer moet je zorgen voor genoeg drinkwater en is het een goed idee om het hok van de konijnen ergens in de schaduw neer te zetten. Als er de hele dag zon op het dak van een nachthokje schijnt, wordt het voor konijnen veel te warm binnen.

Waar moet je het konijnenhok neerzetten?

Je kan een konijnenhok overal neerzetten, maar zorg wel dat het een beetje een rustige plaats is. Als je de ren op gras of zand zet, kan het zijn dat konijnen zichzelf uit het hok graven. Om dit ontsnappingsgevaar tegen te gaan, kan je het hok deels ingraven, zodat konijnen er niet meer onderdoor kunnen.

Vroeger stonden de konijnen bij ons altijd op het terras, omdat dat fijn schoon te maken is. Zorg in dit geval wel dat een deel van het hok een zachte ondergrond heeft om problemen met de pootjes tegen te gaan.

Heb je nou heel veel ruimte in de tuin, dan zou ik overwegen om echt een grote ren te maken van tientallen vierkante meters. Je kan hier dan meerdere konijnen in huisvesten en ze hebben allemaal heel erg veel ruimte om vrij rond te lopen.

Lees ook mijn artikel De Beste Ondergrond Voor een Konijnenhok (Buiten en Binnen)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen