De Beste Ondergrond Voor een Konijnenhok (Buiten en Binnen)


Als je een mooi konijnenhok hebt gekozen, moet je dit ergens neerzetten. Er zijn veel opties, dus je moet een keuze gaan maken. Op welke ondergrond zet je je konijnenhok en waar moet je op letten?

De beste ondergrond voor een konijnenhok is niet gras, wat erg modderig kan worden, maar stenen. Konijnen vinden het niet erg om op stenen te lopen, het is makkelijk schoon te maken en wordt niet modderig. De nagels van een konijn slijten sneller en op steen loopt water beter weg.

Natuurlijk vinden konijnen gras wel fijn om op te staan, maar hoe zorg je ervoor dat ze zichzelf niet uitgraven? Er zijn ook andere opties om je konijnenhok op te zetten. Loopt jouw konijn binnen, dan komt dat ook nog aan bod! Aan het einde van dit artikel weet je precies welke keuzes je kan maken en waarom.

Het verschil tussen bodembedekking en ondergrond

Bodembedekking en ondergrond zijn twee woorden die erg op elkaar lijken en die mensen vaak door elkaar halen. Dit artikel gaat over de beste ondergrond: waar zet je een konijnenhok op?

De bodembedekking is bijvoorbeeld het zaagsel dat je in het konijnenhok doet. Wat voor bodembedekking doe je nou in het nachthok van konijnen of binnen in de konijnenkooi? Dat is ook heel belangrijk, maar daar gaat dit artikel niet over.

Ben je op zoek naar de beste bodembedekking, dan kan je jouw antwoord in mijn artikel De Beste Bodembedekking voor Konijnen (Met 6 Voorbeelden) vinden.

Waarom gras niet de beste ondergrond is

De eerste optie, die op het eerste gezicht het meest logisch lijkt, is gras. Heb je een konijnenhok waar een mooie grote ren aan zit, dan zou je die op het gras kunnen zetten. Een pluspunt is dat je konijnen dan gras kunnen eten, maar wat gebeurt er als je konijnen weken lang op dezelfde plek blijven staan.

Gras kan water niet geweldig afvoeren, dus als het regent kan het een modderpoel worden. Je konijnen worden dan niet alleen heel erg vies, ze vinden modder ook niet fijn. Verder is het lastig om alle keutels van je konijnen uit het gras te halen, maar dit is alleen van belang als je konijnen nog niet zindelijk zijn. In mijn artikel Hoe Maak Je een Konijn Zindelijk (In 4 Makkelijke Stappen) lees je hoe je jouw konijnen zindelijk kunt maken.

Konijnen kunnen goed graven, dus het kan gebeuren dat ze een tunnel onder het gaas door maken en hierdoor zichzelf uit de kooi graven. Dit wil je natuurlijk niet. Het is te voorkomen door een stuk gaas in te graven onder het gras , zodat de konijnen maar een klein stukje kunnen graven.

Als permanente staplaats is gras niet de beste optie, maar je kan je konijnen natuurlijk wel af en toe op het gras zetten. Met behulp van een mooie buitenren kunnen je konijnen uren op het gras knabbelen voor je ze weer in hun hoofdverblijf terug zet. Een voordeel is dat je de ren nu steeds kan verplaatsen, zodat je konijnen steeds op een ander stuk gras zitten; scheelt grasmaaien! Lees ook De 5 Beste Konijnenhokken Voor Buiten (Kwaliteit in 2020)

Je konijnenhok op een stenen ondergrond zetten

Zolang je ook een nachthok hebt waar wel lekker zachte bodembedekking in ligt, vinden konijnen een stenen ondergrond helemaal niet erg. Als de ren van konijnen op bijvoorbeeld een terras staat, heeft dat veel voordelen.

Natuurlijk kunnen je konijnen nu geen tunnel graven om uit te breken, maar er zijn nog andere voordelen. Het water loopt op een terras beter weg, het kan geen modderpoel worden, de nagels van je konijnen slijten sneller en het is veel makkelijker schoon te maken.

Op een zachte ondergrond slijten de nagels van een konijn nauwelijks en moet je om de 2 a 3 maanden de nagels (laten) knippen. Dit is best lastig werk, dus is het heel handig als de nagels uit zichzelf slijten. Dit is het geval als je konijnen op een stenen ondergrond staan.

Bij ons vroeger stonden de konijnen ook op stenen, en naast de wekelijkse schoonmaak pakten we soms de hogedrukreiniger om het gedeelte waar de konijnenren stond goed af te spuiten. Steen is echt veel makkelijker schoon te maken dan gras, dus dat is erg mooi.

Is zand een goede optie?

Naast gras en stenen kan je het hok van je konijnen ook op zand zetten. Er zijn verschillende soorten zand, zoals hard zwartzand of wat losser zand. In los zand kunnen konijnen heel goed graven, dus dan moet je echt de juiste voorzorgsmaatregelen treffen, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Graaf in dit geval een stuk gaas in, zodat je konijnen niet verder kunnen.

Je moet ook bedenken dat zand niet al te makkelijk schoon te maken is. Je kan de konijnenmest wel ingraven of proberen te verwijderen, maar het zal nooit zo makkelijk gaan als bij stenen.

Heb je nou een mooi stuk land waar niks groeit, dan kan dit een geschikte plek zijn voor een grote konijnenren.

De beste ondergrond voor binnen

Als jouw konijntjes binnen mogen rondlopen, loopt je vloer het risico dat er keutels of plas op komt. In het begin zijn konijnen nog niet zindelijk en hebben ze dus nog geen controle over waar ze hun behoefte doen. Wil je dit nou niet, dan moet je kiezen welke ondergrond je (tijdelijk) neerlegt voor je konijnen.

Vaak vinden konijnen laminaat of parket te glad om goed op te lopen. In dit geval kan je een oud kleed of een dekbedovertrek neerleggen om het wat comfortabeler voor ze te maken. Als je een groot doek gebruikt, zoals bijvoorbeeld een dekbedovertrek, kan je deze eventueel uitwassen in de wasmachine of in een grote emmer water.

De beste ondergrond voor binnen zijn waarschijnlijk tegels, omdat je deze goed schoon kan maken. Heb je gewone vloerbedekking, dan kan je je konijnen zindelijk maken. Zie hiervoor de stap voor stap uitleg in mijn artikel over het zindelijk maken van konijnen.

Wil je nou helemaal geen konijnen op je vloer, maar wil je wel een binnenren voor ze maken, dan kan je gebruik maken van een stuk zeil. Als je een groot stuk zeil koopt, kan je ervoor zorgen dat er geen plas op je vloer komt, maar kan je wel meerdere vierkante meters beschikbaar maken voor jouw konijntjes.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen