Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, hamsters leven veel te kort. Het zijn maar kleine beestjes en je raakt supersnel aan ze gehecht. Maar hoelang leven hamsters nou gemiddeld? Dat hangt er ook een beetje vanaf welk ras hamster je hebt. Hier is een tabel met het antwoord. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Daar ga ik het hierna over hebben.
Hamsterras | Gemiddelde Levensverwachting |
Campbelli Dwerghamster | 1,5 tot 2 jaar |
Chinese Dwerghamster | 3 tot 4 jaar |
Syrische Hamster (Goudhamster) | 1 tot 2 jaar |
Russische Dwerghamster | 1 tot 2 jaar |
Roborovski Dwerghamster (Woestijndwerghamster) | 2 tot 3 jaar |
Wat kan jij nou doen om te zorgen dat jouw hamster ook zo oud of misschien nog wel ouder wordt! Daar zal ik je kort wat over vertellen.
Inhoudsopgave
Wat heeft een hamster nodig om zo oud mogelijk te worden
Een hamster van 2 jaar is al oud en daarom zullen er snel wat ouderdomskwaaltjes om de hoek komen kijken. Er zijn veel gezondheidsproblemen die regelmatig voorkomen bij hamsters.
Een hamster kan last krijgen van vervelende gebitsproblemen, omdat de tanden nooit stoppen met groeien. Zorg dat je genoeg vezelrijk voer geeft, zodat de tanden van je hamster slijten. Harde brokjes zijn belangrijk, maar regelmatig dingen geven om op te knagen, zoals bijvoorbeeld wilgentakken, ook.
Je kan ook zorgen dat er altijd wat hooi in het hok ligt waar je hamster lekker holletjes mee kan bouwen, maar waar hij ook op kan knagen.
Verder zijn hamsters echte omnivoren die een goed en compleet dieet nodig hebben. In hamstervoer zitten vaak al veel eiwitten, maar het is belangrijk dat je regelmatig dierlijke eiwitten bijvoert. Je kan dit doen door af en toe wat hondenbrokjes te voeren (geen kattenvoer omdat dat heel zout is). Een andere goede optie is het bijvoeren van meelwormen, die vinden je hamsters echt heerlijk.
Je kan ook eiwitten van planten bijvoeren door erwten of tofu te geven. Een andere goede optie waar je hamsters van zullen smullen is een gekookt ei (geef nooit rauwe eieren). Zie ook mijn artikel Wat Eten Hamsters (Brokjes, Groenvoer en Snacks)
Hoe oud worden hamsters maximaal
In het Guiness World Records boek staat dat de oudste hamster ooit 4,5 jaar oud geworden is. Misschien is dit de oudste hamster die meedeed, maar dit is echt niet de oudste hamster geweest. Veel mensen hebben een hamster gehad die 5, 6 of misschien wel 7 jaar oud is geworden.
Zo zie je maar weer dat de leeftijden die in de tabel gegeven staan gemiddelde levensverwachtingen zijn. Een hamster kan veel ouder worden, maar kan ook jonger sterven. Het is gewoon heel belangrijk dat je goed voor je hamster zorgt, het juiste dieet voorschotelt en naar de dierenarts gaat als je denkt dat er wat mis is.
De juiste kooi is essentieel
Een hamster rent in de natuur meer dan 10 kilometer per nacht, kan je het je voorstellen? Hamsters zijn echte nachtdieren die ‘s nachts op zoek gaan naar eten en daar dan ook superveel energie voor hebben. Ze slapen de hele dag en moeten ‘s nachts hun energie kwijt. Dit is ook het geval als we ze als huisdier houden.
Zorg daarom dat je hamster toegang heeft tot een goed renwiel. Je hamster zal, vooral als hij nog jong is, veel tijd in het rad te vinden zijn. Maar nu komt het belangrijke, er zijn heel veel hamsterwielen te koop die heel erg gevaarlijk zijn voor hamsters!
Een onveilig loopwiel heeft metalen spijlen en geen open ingang. Tijdens het rennen kan de hamster met zijn pootje tussen de spijlen doorschieten en zich goed bezeren. Een veilig hamsterrad heeft daarom een dichte, plastic ondergrond waar je hamster zo hard over kan rennen als hij wil.
Dit is een goed voorbeeld van een onveilig renwiel:
Je ziet gelijk wat ik bedoel, een hamster moet heel erg opletten waar hij zijn pootjes neerzet tijdens het rennen. Als hij 1 keer een foute stap zet, schiet hij tussen de spijlen door en kan hij wat breken. Ook kan hij in dit rad niet voluit rennen, wat heel belangrijk is om zijn energie kwijt te raken. Lees meer over het loopwiel in Waarom Rennen Hamsters in een Rad (En Hoelang)
Een oude hamster kan dikker worden
Net zoals een persoon van 80 wat meer moeite heeft met lopen en rennen dan iemand van 30, heeft een oude hamster dit ook. De hamster kan niet meer rennen zoals hij dat deed toen hij jong was, en zal daarom minder energie verbranden. Hierdoor zou het kunnen dat hij wat dikker wordt.
Hoe ga je hier mee om? Het is in ieder geval belangrijk dat je stopt met het voeren van suikerhoudende snacks en snoepjes. Vaak voeren mensen hamstersnoepjes die ze in de winkel gekocht hebben, maar hier zit enorm veel suiker in. Ook in fruit zit heel erg veel suiker, en is niet essentieel voor het hamsterdieet.
Daarom moet je een oudere hamster maar 1 keer per week een klein stukje fruit of een hamstersnoepje geven. Je kan wel regelmatig rozijntjes, noten of gedroogd fruit geven, omdat hier minder suiker in zit. Voer ook dit maar in beperkte hoeveelheden.
Geef je hamster wat meer rust
Jonge hamsters kun je wakker maken om er overdag toch nog een beetje mee te spelen. Dit is tegen de natuur van een hamster in, en soms vinden ze dit ook echt niet leuk. Een oude hamster heeft meer rust nodig, en als hij laat merken dat hij liever met rust gelaten wordt, moet je dit ook echt doen.
Als je een hamsterkooi hebt met steile trappen, is het belangrijk dat de hamster niet een trap op moet klimmen om bij een nest of veilige plek te komen. Oudere hamsters krijgen wat meer moeite met acrobatische verrichtingen zoals balanceren en traplopen.
Kijk goed of jouw kooi geschikt is voor een oudere hamster, en doe de nodige aanpassingen om het je hamster makkelijk te maken.
Dierenarts hulp en laten inslapen
Een hamster vertrouwt gedurende zijn of haar leven volledig op jouw zorg en aandacht. Met de juiste informatie kan je echt goed voor je hamster zorgen, maar ook hamsters kunnen ziek worden. Luizen, mijten en parasieten komen geregeld voor, maar kunnen vaak goed behandeld worden. De juiste dierenartshulp is hierbij erg belangrijk.
Ook bij gebits- en nagelproblemen kan een dierenarts helpen. De nagels groeien ook altijd door, maar deze kan je in principe zelf knippen.
Als je hamster echt niet meer te helpen is, dan kan je er, in overleg met je dierenarts, voor kiezen om je hamster in te laten slapen. Dit is natuurlijk een hele vervelende keuze om te maken, maar kan je je hamster wel een vredig einde geven.