Hoe Maak Je Een Cavia Tam (In 5 Stappen Voor Beginners)


Cavia’s zijn superleuke huisdieren en je kan ze veel leren. Als ze eenmaal aan je gewend zijn, kunnen ze achter je aan lopen door de woonkamer en heel ontspannen op schoot zitten. Maar hoe maak je een cavia nou zo tam?

Van nature is een cavia een prooidier en bang voor alles wat ze niet kennen. Met veel geduld en kleine stapjes kan een cavia langzaam wennen aan de geuren en bewegingen van mensen. Een cavia lokken met groente is de eerste stap. Met genoeg geduld kan elke cavia tam worden.

Hoe je het tam maken van een cavia precies aanpakt, vereist een iets langere uitleg. Ik zal je eerst wat belangrijke achtergrondinformatie geven waardoor jij je cavia wat beter begrijpt. Daarna laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw cavia langzaam kan laten wennen, zodat hij/zij steeds tammer wordt.

Waarom een cavia bang is voor mensen

Los van het feit dat je veel groter bent dan een cavia, moet je weten dat cavia’s prooidieren zijn en veel natuurlijke vijanden hebben. Ze staan laag in de voedselketen en moeten daarom veel vluchten, verstoppen en opletten.

Verder verschilt het heel erg wat voor een cavia je hebt. Sommige cavia’s zijn uit zichzelf wat rustiger en minder bang voor mensen. Dit komt omdat wij als mens al jaren lang ons best doen om cavia’s te fokken die wat minder schuw zijn.

Naast genen is het ook heel belangrijk dat een cavia van jongs af aan veel in contact komt met mensen. Helaas is alleen mensen zien (in een dierenwinkel bijvoorbeeld) niet genoeg. Voor het beste resultaat moeten cavia’s vanaf hun geboorte vaak opgetild en geaaid worden door mensen. Een goeie fokker zal dit dan ook gedaan hebben.

Heb je nou een cavia die dit nog helemaal niet gewend is, dan is dat geen probleem. Het gaat wel langer duren om hem handtam te maken, maar met genoeg geduld en kleine stapjes kom je er wel.

Wat is nou de eerste stap als je net een nieuwe cavia thuis hebt?

1. Laat je cavia wennen aan de nieuwe omgeving

Het is erg belangrijk dat je een nieuwe cavia eerst een paar dagen geeft om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Zet je cavia in het nieuwe hok, zorg dat er een nachthokje is waar hij zich kan verstoppen en leg wat verse groente voor de ingang.

Na een paar dagen zal je cavia veel meer op zijn gemak zijn en kan je beginnen. Het is nu zaak dat je de cavia langzaam aan je laat wennen. Sommige cavia’s zullen al verder zijn dan andere, dus we gaan er hier even vanuit dat je cavia heel schichtig en bang is voor jouw hand.

2. Lok de cavia met groente

Als je cavia alleen maar in het hokje zit, kan je hem naar buiten proberen te lokken met wat groente. Dit is echt de basis, met als doel om de cavia een blaadje groente uit je hand te laten eten. Dit kan een paar dagen duren.

Wanneer je cavia hier nog niet klaar voor is, zal hij de hele tijd in zijn hokje blijven zitten. Het kan verleidelijk zijn om het hokje tijdelijk weg te halen zodat hij zich niet steeds kan verstoppen, maar hier bereik je niks mee.

Onthoud dat cavia’s prooidieren zijn en het hokje is de enige zekerheid die hij heeft. Hij voelt zich daar veilig en als jij het hokje uit de kooi haalt, zal de cavia veel stress ervaren omdat zijn veilige plek er niet meer is. Laat daarom altijd het hokje staan.

Durft jouw cavia groente uit je hand te eten? Dan kan je door naar de volgende stap.

3. Laat je cavia wennen aan jouw geur en bewegingen

Je cavia durft nu uit je hand te eten, maar zal schrikken zodra je een paar van je vingers beweegt. Voer je cavia groente en begin met het rustig bewegen van je vingers. Je cavia zal op deze manier langzaam wennen aan jou en je geur.

Als je cavia dit allemaal aandurft en niet meer schrikt als je je hand beweegt, kan je voorzichtig proberen om de snuit van je cavia te aaien.

Tip: De rug van de cavia is heel gevoelig. Begin niet plotseling met het aaien op de rug, want dan denkt de cavia dat je een roofdier bent. Straks gaan we een cavia oppakken en dan moet je ook je hand onder de buik van de cavia schuiven. Nooit van boven want dan ziet de cavia het niet aankomen.

Als je de neus van je cavia kan aaien ben je al ver gekomen! Dat is erg knap, want dat betekent dat je cavia gewend is aan jou, je geur, je bewegingen EN dat je hem aanraakt. Het moeilijkste deel is achter de rug.

4. Probeer je cavia op te pakken

Het kan zo maar zijn dat je nu twee weken bezig bent, maar als je cavia aan je gewend is, kan je proberen de cavia op te pakken. Zoals vermeld in de tip hierboven is het belangrijk om je cavia niet plotseling van boven te grijpen, want dan is je cavia heel bang.

In plaats daarvan kan je één hand onder de buik en voorpoten van de cavia schuiven. In het begin zal hij steeds terug zijn hokje in rennen en ook nu is het belangrijk dat je het hokje niet uit zijn kooi haalt.

Als je één hand onder de buik en voorkant van de cavia hebt, moet je je andere hand gebruiken om zijn achterwerk te ondersteunen. Met één hand onder de buik en de andere om zijn achterste kan je een cavia veilig oppakken.

Wanneer je cavia er echt geen zin in heeft, zal hij dat laten merken. Het is belangrijk dat je alle signalen goed snapt en één daarvan is dit geluid. Het lijkt op het spinnen van een kat of op een korte knor.

De “prrr” die je hoort lijkt schattig, maar is eigenlijk je cavia die zegt dat hij met rust gelaten wil worden. Er zijn ook nog veel andere geluiden en het is echt van belang dat je deze kent. In mijn artikel Waarom Maken Cavia’s Geluid (En Wat Betekent Het Precies) geef ik een korte beschrijving van alle geluiden, zodat jij je cavia goed leert begrijpen.

Als je cavia geen zin heeft om opgepakt te worden, laat hem dan met rust en probeer het morgen nog eens. Onthoud dat de liefde van een cavia door de maag gaat, dus zorg voor verse groente die je cavia lekker vindt.

5. Zet je cavia op schoot

Als het je gelukt is om je cavia op te pakken, en hij is daar ook al een beetje aan gewend, dan kan hij op schoot! Dit is erg leuk, want je kan je cavia zo erg goed aaien en knuffelen. Maar waar moet je op letten?

Als je een cavia voor het eerst op schoot neemt, zorg dan voor een goede zachte ondergrond. Een theedoek of handdoek is erg handig, ook omdat ze soms nog wel eens willen poepen en plassen.

Het allerbelangrijkste is het zorgen voor zijn lievelingsgroente. Je cavia zal echt wel even moeten wennen als hij op schoot zit, maar een paar lekkere blaadjes ijsbergsla of witlof zullen zeker helpen.

Als je cavia geen zin heeft, zet hem dan weer terug in zijn kooi. Probeer het een dag later weer. Dit is echt heel erg belangrijk, geef je cavia de tijd. Sommige cavia’s wennen binnen een week, maar anderen hebben een paar maanden of misschien wel een jaar nodig.

Nog een paar tips

  • Maak nooit plotselinge bewegingen of harde geluiden. Hier kunnen je cavia’s namelijk erg van schrikken en ze moeten juist aan je wennen en vertrouwen krijgen.
  • Zorg altijd voor verse groente. De liefde van een cavia gaat (zeker in het begin) door de maag. Als ze erg bang zijn en in hun hokje blijven zitten, kan je groente gebruiken om ze naar buiten te lokken. Dit is erg effectief.
  • Pak een cavia nooit van boven op. Omdat cavia’s prooidieren zijn zullen ze erg schrikken als je ze van boven oppakt. Roofvogels en andere natuurlijke vijanden doen dit namelijk ook en het zit echt in hun instinct.
    Benader cavia’s daarom altijd van onderen of laag bij de grond. Als je een hok hebt waarvan alleen de bovenkant open kan, moet je misschien de kap eraf halen zodat je ze beter van opzij kan benaderen.
  • Weet wat ze al gewend zijn. Als je een cavia koopt, is het belangrijk dat je weet wat ze al gewend zijn. Koop je een cavia bij een goeie fokker, dan zijn ze van jongs af aan vaak opgetild. Komt je cavia uit een “slecht” huisje, dan zijn ze nog heel bang.
    Als iemand je cavia in het verleden pijn gedaan heeft, dan kunnen ze echt het vertrouwen in de mens kwijt zijn. Het kost veel tijd om dit weer terug op te bouwen en het kost ook veel geduld.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen