Hoe Maak Je een Hamsterkooi Schoon (En Hoe Vaak Precies)


Bij het houden van een hamster hoort natuurlijk het schoonmaken van de kooi. Dit is erg belangrijk, omdat je hamster in een hygiënische omgeving minder snel ziek wordt. Ook gaat een hok dat erg vies is sneller stinken. Hoe maak je een hamsterkooi schoon en hoe vaak moet je dit doen?

Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.

Het is wel heel erg belangrijk dat je de kooi op de juiste manier schoonmaakt, om zoveel mogelijk stress te voorkomen.

De kooi schoonmaken is heel stressvol voor je hamster

Het schoonmaken van de kooi kan bij je hamster heel wat stress opleveren. Daarom is het belangrijk dat je dit alleen doet als het nodig is, en niet te vaak. Je moet weten dat hamsters hun territorium markeren met hun eigen geur, en een nieuwe omgeving zonder hun eigen geur is heel erg spannend voor ze.

Dagelijkse schoonmaak: Etensresten en Waterfles

Voordat we in de wekelijkse en maandelijkse schoonmaaktaakjes duiken, zijn er een paar kleine dingen die je dagelijks kan doen om je hok mooi schoon te houden.

Het belangrijkste is het verwijderen van eten dat vies kan worden. Denk hierbij aan stukjes groenvoer of ander vochtig eten dat je hebt gegeven. Je moet ook elke dag checken of de drinknippel van je waterfles niet verstopt is geraakt, zodat je zeker weet dat je hamster nog kan drinken.

Nu snel door naar de wekelijkse schoonmaaktaakjes.

Wekelijkse schoonmaak: Plasplekje en Attributen

Veel mensen raden aan om het hele hok van je hamster wekelijks helemaal leeg te gooien en te vullen met nieuwe bodembedekking. Niet alleen is dit heel erg zonde van al de nog schone bodembedekking die je weggooit, het is ook heel erg stressvol voor je hamster.

In plaats daarvan zijn er wel een paar andere dingen die je wekelijks of 2 keer per week moet doen.

1. Het vinden en schoonmaken van vaste plashoekjes

Het belangrijkste is het schoonmaken van de plashoekjes. Hamsters hebben vaak een vaste plek in hun kooi waar ze plassen, en dat is voor ons natuurlijk heel erg handig. Het verschilt een beetje per hamster, maar als je de plasplek eenmaal gevonden hebt, kan je deze gemakkelijk schoonmaken.

Het is zelfs een optie om een hamstertoilet te kopen waar je hamsters hun behoefte in kunnen doen. Als je dit goed aanpakt, dan kan je je hamster zindelijk maken en dat scheelt natuurlijk heel erg veel schoonmaakwerk. Weet wel dat dit niet voor alle hamsters weggelegd is, omdat ze niet allemaal hun vaste plasplekjes hebben. Ik heb een korte uitleg geschreven over het zindelijk maken van hamsters, die kan je hier lezen.

2. Maak het nestje schoon

Over het plassen hebben hamsters wel controle, maar wanneer ze gaan poepen weten ze zelf ook niet. Dit gebeurt dus ook vaak in hun nestje, en dat moet je dan wekelijks schoonmaken. Soms gooien ze hun keutels er zelf al uit, omdat ze het nestje schoon willen houden.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het schoonmaken van het nestje. Het eerste is het checken van de voedselvoorraad van je hamster. Zorg dat dit niet gaat schimmelen of al aan het schimmelen is.

Verder kan je niet al het nestmateriaal weggooien en het vullen met “schoon” materiaal, omdat het voor je hamster uiterst belangrijk is dat zijn eigen geur aan het nest zit. In plaats van alles weggooien moet je ongeveer een kwart bewaren en dit weer bij in het nestje doen, zodat je hamster het herkent.

3. Veel hamsters plassen in het loopwiel

Grote kans dat jouw hamster ook wel eens in het loopwiel plast, en deze moet je dan ook helemaal schoonmaken. Hiervoor is een mengsel van water met schoonmaakazijn, in een verhouding van 1 op 1, een hele goede optie, omdat het veilig is voor je hamster.

Maak het radje helemaal schoon, spoel het goed af met water, laat hem opdrogen en plaats hem weer terug. Zo simpel is het.

4. Maak de zandbakjes schoon

Als het goed is dan heb je ergens in je hamsterverblijf een zandbakje staan met daarin chinchilla zand. Dit vinden hamsters heerlijk en ze weten instinctief al wat ze er mee aan moeten.

Ze gebruiken dit bakje zand namelijk om zichzelf schoon te maken, maar soms plassen ze er ook in. Daarom is het belangrijk dat je deze elke week even schoonmaakt door ze leeg te gooien en te vullen met schoon zand.

Maar wanneer moet je dan een grote schoonmaak houden?

Hou elke 3 tot 4 maanden een grote schoonmaak

Als het goed is dan heeft jouw hamster een hele dikke laag bodembedekking die rond de 10 centimeter diep is voor dwerghamsters en 20 centimeter diep voor Syrische hamsters (goudhamsters). Het is natuurlijk eeuwig zonde als je deze dikke laag bodembedekking er wekelijks uit gooit.

Niet alleen is het zonde, het is ook niet nodig omdat het echt niet allemaal vies is, vooral als je de wekelijkse schoonmaaktaakjes goed bijhoudt. Daar komt ook nog eens bovenop dat het heel erg stressvol is voor je hamster, dus daarom is het enige juiste advies om 3 tot 4 maanden te wachten tot je een grote schoonmaak houdt.

Hoe gaat een grote schoonmaak in zijn werk?

1. Haal ongeveer de helft van de “vuile” bodem weg

Net als bij het nestmateriaal is het heel erg belangrijk om niet 100% van de bodem weg te gooien. De hamster wil graag nog zijn eigen geur ruiken als hij in zijn frisse schone kooi komt, en daarom laten we ongeveer 50% zitten.

Het maakt niet uit welk deel je weghaalt, dus dan kan je het beste de delen doen die er zo vies mogelijk uit zien. Misschien rondom de vaste plashoekjes en daar waar je hamster altijd zijn gangen maakt.

2. Voeg de nieuwe bodembedekking toe en mix het goed door elkaar

Vul de hamsterkooi aan met de bodembedekking die jij gebruikt. Een effectieve mix is een combinatie van plospan houtsnippers, hennepvezels en wat cotton comfort.

Mix eerst de nieuwe bodembedekking door elkaar en zorg daarna ook dat je de nieuwe en oude bodembedekking goed door elkaar husselt. Het moet 1 egale mix worden. Druk het geheel daarna goed aan, zodat de gangen van je hamster mooi intact blijven.

3. Plaats de inrichting terug in de kooi

Zo simpel is het om een grote schoonmaak te doen voor jouw hamsterkooi. In het kort schep je de helft van de vieze bodem eruit en vervang je dat met verse bodembedekking. Als je alles goed door elkaar mixt, zit overal nog de geur van je hamster aan, waardoor hij het blijft herkennen als zijn eigen thuis.

Dit zorgt voor zo min mogelijk stress bij je hamster.

Waar blijft je hamster tijdens de grote schoonmaak?

Als je de grote schoonmaak aan het doen bent, kan je hamster niet in zijn kooi blijven zitten. Zorg er daarom ook voor dat je een comfortabele plek hebt waar je hem of haar, voor zolang het duurt, kan houden.

De liefde van knaagdieren gaat nog altijd door de maag, dus een paar lekkere gedroogde meelwormen, wat rozijntjes of zonnebloempitten zullen er voor zorgen dat hij zich lekker op zijn gemak voelt. Als je een handig nesthuisje hebt, kan je hem daarin zetten, maar zorg dat hij niet kan ontsnappen.

Hamsters zijn echt goede uitbrekers dus hou hem altijd in de gaten.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen