Hoe Maak Je een Konijn Tam (In 5 Simpele Stappen)


Goede vrienden van mij hebben twee konijntjes die altijd vrij in de woonkamer rondlopen en die naar je toe komen om met je te spelen. Dit is echt extreem schattig, maar hoe krijg je een konijn eigenlijk zo tam?

Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.

Toch zijn er veel dingen waar je op moet letten als je een konijn tam wil maken. Als je het verkeerd doet heb je kans dat ze schuw worden en dat wil je niet. In dit artikel ga ik je wat tips geven en zal ik je de 5 stappen uitleggen, zodat je jouw konijn tam kan maken!

Een konijn tam maken is uitdagend

Ik wil je eerst wat cruciale achtergrondinformatie geven die je nodig hebt voor je je konijn tam kan maken. Het belangrijkste is dat konijnen prooidieren zijn en in het wild dus laag in de voedselketen staan. Er zijn veel roofdieren die konijnen op willen eten en daarom zijn ze altijd op hun hoede.

Deze roofdieren komen bijna altijd van boven, denk aan roofvogels, vossen en hermelijnen. Probeer daarom nooit je konijn van boven te grijpen, en zeker niet als je konijn nog niet aan je gewend is. Je lijkt dan op een roofdier en geeft het konijn veel stress, wat slecht is voor hun gezondheid.

Verder zijn konijnen groepsdieren en moet je ze altijd met minimaal twee houden. Geef ze genoeg ruimte en het liefst 24 uur per dag toegang tot een ren, zodat ze ook lekker kunnen rennen. Als je dit aan ze geeft, sta je al met 1-0 voor en voelt je konijn zich prettig in zijn hok.

Dan moet je nog weten dat konijnen liever niet opgetild worden. Doe dit daarom ook zo min mogelijk, en zeker niet in het begin van het tam maak proces.

Tot slot is er één manier die je vooral niet moet gebruiken om je konijn tam te maken, en dat is hem in een heel klein hok zonder schuilplek zetten. Dit werd vroeger vaak gedaan om de aanwezigheid van jou als mensenbaasje aan het beestje op te dringen. In dit geval maak je een konijn niet tam, maar ben je hem aan het temmen, wat heel iets anders is. Een tam konijn vertrouwt jou en een getemd konijn staat stijf van de angst.

1. Laat je konijnen aan hun hok wennen

Dit is een stap die heel veel mensen overslaan: laat je konijnen altijd 2 tot 3 dagen aan hun nieuwe hok wennen. Zorg voor voldoende ruimte, een veilig nachthokje en genoeg lekker eten. Begin niet gelijk met je konijn knuffelen en aaien, want dat is heel stressvol voor ze.

Ik begrijp dat dit heel erg moeilijk is voor (kleine) kinderen, maar het is wel belangrijk. Je moet weten dat konijnen die uit een dierenwinkel komen eigenlijk nog helemaal niet tam gemaakt zijn. De fokkers die hun jonge konijnen aan dierenwinkels en tuincentra verkopen, besteden er echt geen aandacht aan, en zo’n konijnenfabriek is echt een hele slechte start.

Voor je een konijn in een dierenwinkel koopt, kan je ook eerst kijken naar konijnen uit asielen en opvangcentra, deze zijn vaak al meer aan mensen gewend.

2. Laat je konijn rustig aan jouw aanwezigheid wennen

Nu je konijnen aan hun nieuwe hok gewend zijn, kan je langzaam beginnen met het tam maken. De eerste stap is rustig bij je konijnen gaan zitten en ze wat hooi, brokjes of groente proberen te voeren. Dring het niet aan je konijn op en maak vooral geen onverwachte bewegingen.

Het beste is als je in de ren van je konijnen kan gaan zitten. Als je konijnen echt heel schuw zijn, kan je zelfs gaan liggen om op dezelfde hoogte als je konijnen te komen. Op deze manier ben je minder intimiderend.

Een konijn is heel nieuwsgierig en zal uiteindelijk aan je komen snuffelen. Maak geen onverwachte geluiden of bewegingen, want dit is een heel belangrijk moment. Je konijn moet langzaam leren dat je hem geen kwaad doet en dat je zelfs eten komt brengen. De liefde van een konijn gaat voor een groot deel ook echt door de maag.

Praat zachtjes tegen je konijn om hem aan je stem te laten wennen.

3. Het is tijd om je konijn voorzichtig te aaien

Als je de vorige stappen goed gedaan hebt, ben je alweer een paar dagen verder. Het is echt belangrijk dat je niet te snel door dit proces heen wil, omdat je je konijn zo min mogelijk stress en angst moet bezorgen.

Wanneer je konijn helemaal aan jouw aanwezigheid gewend is, kan je proberen hem voorzichtig te aaien. Doe dit vooral terwijl je hem lekker eten aan het voeren bent. Op deze manier koppelt hij lekker eten aan het aaien en leert hij dat je niet eng bent.

Afhankelijk van het karakter en de achtergrond van een konijn, zal dit proces sneller of langzamer gaan. Ieder konijn is anders, net zoals alle mensen anders zijn. Sommige konijnen zijn wat makkelijker dan anderen. Ook de achtergrond is heel belangrijk; bij een hobbyfokker wordt veel meer aandacht besteed aan het tam maken van een konijn dan bij een grote broodfokker.

Heeft je konijn nou echt geen zin om aangeraakt te worden, duikt hij in elkaar of rent hij weg? Laat hem dan met rust en probeer het later nog eens. Dan bedoel ik niet een kwartier later, maar probeer het de volgende dag opnieuw.

4. Leer je konijn loslopen in een kamer

Wil je nou, net als mijn goede vrienden, dat je konijn uiteindelijk rond kan lopen in een kamer, dan moet je hem daar langzaam aan laten wennen. Uit ervaring blijkt dat je het beste de veilige en vertrouwde kooi kan verbinden met de kamer, zodat je konijnen altijd terug naar hun kooi kunnen.

Dit is echt heel erg belangrijk. Het alternatief is je konijn kort optillen en in de kamer plaatsen, maar die omgeving is helemaal onbekend voor ze. Als je met een soort loopplank de kooi met de kamer verbindt, kunnen ze in hun eigen tempo de kamer ontdekken.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. De kamer moet natuurlijk veilig zijn dus stop alle loshangende kabels weg (kabelgootjes zijn ideaal). Het konijn zal aan veel dingen knagen dus je bankstel loopt wel een risico.

Verder is je konijn niet van het begin af aan zindelijk. Ik heb een uitgebreid stappenplan geschreven om je konijn zindelijk te maken. Dat kan je hier lezen.

5. Blijf deze stappen herhalen en heb geduld

Heb je nou konijnen van familie of vrienden overgenomen, of heb je een konijn uit het asiel, dan zijn ze vaak wat ouder en is het moeilijker om ze echt tam te maken. Dit betekent niet dat er geen grote stappen de goede kant op gemaakt kunnen worden.

Het proces kan langer gaan duren en dan hebben we het niet over dagen, maar eerder over weken, maanden of zelfs jaren. Konijnen die in het verleden een traumatische ervaring hebben gehad, moeten het vertrouwen in mensen terug krijgen en dat kost veel tijd.

Heb je nou moeite met het tam maken van jouw konijnen, loop dan rustig de eerste 4 stappen nog eens door. Besteed genoeg tijd aan alle stappen, want vooral stap 2 is erg belangrijk. Als je veel in de buurt van je konijnen bent dan hebben ze echt de tijd om aan je te wennen.

Als je konijn gewend is om door jou geaaid te worden, kan je hem ook op je schoot nemen en daar verder aaien. Een goeie tip is om altijd wat lekkers bij de hand te hebben, zoals frisse groente, waar je konijn op kan knabbelen.

Wat nou als je konijn je bijt

Konijnen zullen je alleen opzettelijk bijten als ze zich echt in het nauw gedreven voelen. Als je jouw konijnen tam wilt maken, zal je alle vormen van echte stress of angst moeten voorkomen, en zullen ze je hierdoor niet bijten.

Wat wel vaak voorkomt is dat je konijnen je per ongeluk bijten. Het zit namelijk zo, konijnen hebben hun ogen aan de zijkant van hun kop zitten, daarmee kunnen ze goed om zich heen kijken.

Wat ze echter niet kunnen zien is wat er direct voor hun neus gebeurt.

Als je bezig bent met voeren, aaien of spelen met je konijn, ruikt hij je vingers en de kans is groot dat die ruiken naar het eten dat je net gegeven hebt. Ook kunnen je handen ruiken naar je shampoo of de zeep waar je je handen mee gewassen hebt. Vaak worden in zeepgeuren bloemen, kruiden en noten gebruikt. Dat ruikt natuurlijk erg lekker.

Heb je je konijn nou op schoot en bijt hij je dan vaak? Zorg dan dat je een alternatief voor hem hebt waar hij op kan knagen. Een leuk knaagspeeltje van wilgentakken werkt dan heel erg goed.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen