Toen ik mijn nieuwe aquarium een week had, werd het water plotseling wazig. Dit was even schrikken, want ik wist niet wat ik moest doen. Ik heb het destijds uitgezocht en kan je vertellen dat je je geen zorgen hoeft te maken.
Als een aquarium mistig is dan zweven er heel erg veel bacteriën door het water. De bacterie-bloei veroorzaakt een witte waas, en is vaak het gevolg van een ammoniak piek. Meet het water om te checken of er ammoniak of nitriet in zit, doe een waterwissel en voeg snelgroeiende planten toe.
Wat je precies moet doen verschilt voor een net nieuw aquarium en een aquarium dat al langer loopt. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen, en soms kan geduld al veel oplossen. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je aquariumwater niet helder is, dus die zal ik je ook nog even kort vertellen.
Inhoudsopgave
De oorzaken van een witte waas
Wil je nou alleen weten hoe je het op moet lossen, dan kan je gelijk door naar het volgende kopje. Toch is het belangrijk om te weten waar de waas vandaan komt, zodat je het de volgende keer kan voorkomen.
In een nieuw aquarium dat nog niet goed ingedraaid is, kan een witte waas gewoon gebeuren. Heb je nou een wat ouder aquarium, dan zijn er een paar dingen die er voor kunnen zorgen dat je aquariumwater plotseling mistig wordt.
- Je hebt een te grote waterwissel gedaan
- Je hebt je filter te goed schoon gemaakt en de bacteriekolonie beschadigd
- Iets heeft een ammoniak of nitriet piek veroorzaakt. Dit kan een dode vis zijn, maar ook rottende plantenresten. In mijn artikel Een Vis Dood In Je Aquarium: Wat Moet Je Nu Doen? kun je onder andere lezen welke waterwaardes gezond zijn voor je aquarium.
Als er geen vissen in je aquarium zitten, hoef je je geen zorgen te maken, maar als er wel vissen in zitten, dan moet je even wat maatregelen nemen zodat de vissen veilig zijn.
Het aquarium is net nieuw: wacht het af
Als je aquarium korter dan 6 weken staat, dan heeft het nog niet de tijd gehad om goed op te starten. In de eerste 6 weken groeien er nuttige bacteriën in het filter van je aquarium, die later gaan zorgen dat het aquariumwater veilig is voor je vissen.
Dit is ook de reden dat je in de eerste 6 weken eigenlijk nog geen vissen in je aquarium moet doen. De omgeving is nog niet veilig voor ze.
In deze eerste 6 weken kan het zijn dat je aquariumwater plotseling mistig wordt, maar dat is niet erg. Als je er geen vissen in hebt zitten, dan moet je simpelweg nog 2 weken wachten en dan trekt de mist vanzelf weg.
Heb je wel vissen in je nieuwe aquarium zitten, dan moet je een paar serieuze maatregelen nemen. Waarschijnlijk wist je niet dat je even een paar weken moest wachten, of je was ongeduldig.
- Meet de waterwaardes
- Als er geen ammoniak of nitriet in het water zit, is het veilig voor vissen en moet je gewoon wachten
- Is de concentratie ammoniak of nitriet wel meetbaar, doe dan gelijk een waterwissel van 40%
- Voeg opstartmiddelen toe, zodat de bacteriën zich snel kunnen ontwikkelen
- Gaan je vissen dood? Zoek dan (tijdelijk) een ander huis voor ze, totdat jouw aquarium goed is ingedraaid
Heb je wel vissen, maar is jouw aquarium al lang en breed ingedraaid, dan moet je wat andere maatregelen treffen.
Het aquarium staat al wat langer: stel je vissen veilig en los het op
Het eerste wat mensen proberen als ze overvallen worden door mistig water in het aquarium is een waterwissel. Dit lost het probleem tijdelijk op, maar je zal zien dat het een dag later weer net zo mistig is als voorheen. Je moet daarom de oplossing in een andere hoek zoeken.
Stap 1: Doe een waterwissel als er te veel ammoniak of nitriet in je water zit.
Stap 2: Versterk de bacteriekolonie in je aquarium.
Stap 3: Voeg snelgroeiende planten toe aan je aquarium.
Stap 4: Meet dagelijks het ammoniakgehalte om te kijken of je water nog veilig is. Zo niet, doe dan een waterwissel.
Stap 5: Wacht een week af, de witte waas zal spoedig verdwijnen.
Zoals we net al even besproken hebben, wordt een witte waas vaak veroorzaakt door een ammoniak of nitriet piek. Dit is giftig voor je vissen, dus je moet snel handelen om ze te redden. De veiligheid van de vissen staat voorop, dus doe snel een waterwissel van 40% om de concentratie giftige stoffen te verlagen.
Naast een waterwissel moet je zorgen dat de bacteriekolonie in je filter aansterkt, dit zorgt er namelijk voor dat de ammoniak en nitriet beter afgebroken kan worden. Dit kan je doen door een extra filter of filtermateriaal uit een ander, reeds ingedraaid aquarium te gebruiken.
Je kan ook wat opstartbacteriën toevoegen, die de huidige bacteriën in je aquarium voeden en aansterken. Dit is bijvoorbeeld een goede optie, maar er zijn ook andere opties.
Wat ook helpt, en wat op veel plekken aangeraden wordt, is het toevoegen van snelgroeiende planten. Planten zoals Waterpest, Belgisch groen of Cabomba zijn erg goed in het opnemen van voedingsstoffen uit je water. Dit zal helpen om de bacteriebloei tegen te gaan.
Nu moet je wat geduld hebben, maar ook goed kijken of je aquarium veilig blijft voor je vissen. Meet ammoniak en nitriet, en als het meetbaar is doe je een waterwissel.
Andere oorzaken van mistig water
Een witte mist is niet altijd een bacteriebloei. Als je net een nieuw aquarium hebt ingericht, is je aquarium vaak heel erg troebel, vooral als je een nieuwe bodembedekking hebt toegevoegd.
Troebel door bodembedekking
In zakken (aquarium)zand of grind zit heel erg veel stof, dat je er het beste eerst uit kan wassen. Doe dit door een zak bodembedekking in een emmer te doen en het te wassen met water. Als je schoon water in een emmer doet en dan met je handen eens goed door de bodembedekking roert, zie je hoe snel het water vies wordt. Gooi dit water weg en herhaal het proces een paar keer.
Zelfs als je dit heel goed doet, blijft je aquariumwater een beetje troebel. Dit probleem lost zich vanzelf op, binnen een dag is het weg. Bij mij is het vaak nog veel sneller weg, maar bij andere mensen duurt het een dag.
Je water is helemaal groen
In plaats van een witte waas, kan je water ook helemaal groen zijn. Dit is een heel ander probleem, want in dit geval heb je last van algen. Dit is een algenbloei en is wat lastiger op te lossen. Goed nieuws: dit is niet schadelijk voor je vissen.
De beste manier om dit probleem aan te pakken, is door je aquarium ongeveer 4 tot 5 dagen helemaal donker te maken. Gebruik een deken en laat de aquariumlampen uit. Door deze “black-out” techniek zullen de kleine algendeeltjes doodgaan.
Je vissen vinden dit niet erg, en de meeste aquariumplanten zullen het ook overleven.
Lees ook mijn artikel Hoelang Moet Het Aquarium Licht Aan (Vooral Niet Te Lang)
Werkt dit nou niet, dan kan je altijd een UV filter kopen en je water daar doorheen pompen. Dit is een wat duurdere optie, maar werkt perfect. Hiermee kan je de witte waas ook aanpakken. Kijk maar eens bij dit model wat de huidige prijs is, dan zie je dat het inderdaad wat prijziger is.