Stinkt Een Hamster? Waarom & Wat Kan Je Er Aan Doen


Een vraag die heel erg vaak gesteld wordt, is of hamsters stinken. Ouders vragen dit vaak als een kind een hamster wil, en misschien vraag jij het jezelf op dit moment ook af. Stinkt een hamster, en waarom?

Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.

Het is erg belangrijk om te weten wat je moet doen als jouw hamster toch gaat stinken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, en als je er achter kan komen wat de geur veroorzaakt, is het vaak makkelijk te verhelpen. In dit artikel zal ik jou hierbij helpen, zodat je precies weet wat er speelt.

Waarom stinkt een hamster (mogelijke oorzaken)

Hamsters zorgen altijd dat ze goed schoon zijn, en als je zelf een hamster hebt, dan weet je ook hoe vaak hij of zij bezig is met het likken en wassen. Nu je dit weet is het nog vreemder als een hamster stinkt, omdat dat eigenlijk niet hoort. Wat kunnen hier de redenen voor zijn?

Vrouwtjes ruiken om de 4 dagen

Heb je een vrouwtje? Dan is zij om de 4 dagen willig om te paren, en dit laat ze aan alle mannetjes weten door Feromonen. Dit betekent dat ze een geur produceert die mannetjeshamsters kunnen herkennen, maar wij kunnen dit ook ruiken. Het stinkt niet, maar ruikt wel apart. Dit zou een reden kunnen zijn dat jouw vrouwtjeshamster stinkt.

Je kan de kooi ruiken

Als het verblijf van een hamster stinkt, dan ruik je meestal niet het beestje zelf. Er is iets in de kooi gaande, wat je heel sterk ruikt. De hamsterkooi gelijk helemaal schoonmaken is niet de goede optie, omdat een schone kooi stressvol is voor een hamster. Hij gaat dan juist extra bezig met het verspreiden van zijn geur om het territorium weer terug te claimen.

In plaats daarvan moet je zorgen voor een dikke laag bodembedekking van minimaal 15 centimeter, die alle urine goed kan absorberen. Deze laag hebben ze ook echt nodig om in te graven, en je moet het absoluut niet wekelijks schoonmaken.

Een hamsterkooi die je goed gevuld hebt met voldoende bodembedekking hoef je maar 4 keer per jaar schoon te maken. Om de 3 maanden haal je ongeveer de helft van de bodembedekking weg en vervang je dat met schoon spul, vers uit de zak. Laat, als je een hamsterkooi schoonmaakt, altijd een deel van de “vieze” bodembedekking liggen, omdat daar de geur van je hamster al in zit.

Op deze manier zal je hamster zijn schone kooi herkennen als van hem, en levert het hem minder stress op.

Kies de juiste bodembedekking

De ondergrond is ook erg belangrijk. Veel mensen gebruiken verschillende soorten ondergrond, en deze verschillende soorten kunnen niet allemaal even goed vocht vasthouden. Er is tussen hamstereigenaren veel discussie. De ene persoon vindt vlas als ondergrond geen probleem, en de ander zweert bij zaagsel.

De bodembedekking van jouw hamsterkooi moet aan verschillende dingen voldoen. Het is belangrijk dat je hamster er lekker in kan graven en tunnels kan maken. Zorg daarom ook altijd voor een hele dikke laag, dat geeft je hamster lekker veel vrijheid.

Een andere functie van bodembedekking is het opnemen van vocht en geurtjes. Veel hamsterbezitters gebruiken een combinatie van verschillende soorten om zo een heel geschikte bodem te maken. Ook mag de bodembedekking niet te stoffig zijn.

Een goede bodembedekking is een combinatie van stofvrij zaagsel, hennepvezel en Cotton ‘n’ comfort. Mix deze drie soorten goed door elkaar en zorg dat je het stevig aandrukt. Als je het goed aandrukt, blijven de gangen van je hamster mooi intact.

Deze bodembedekking is beschikbaar op Bol.com: Plospan zaagsel, hennep vezel en Cotton ‘N’ Cotton. Ik moet er wel gelijk bij zeggen dat ik een klein beetje geld krijg als je bodembedekking via deze links koopt. Dit helpt mij dan weer om de website in de lucht te houden en zo veel mogelijk mensen te helpen met hun huisdieren!

Houtsnippers zijn ook erg populair, maar zowel zaagsel als houtsnippers houden de geurtjes minder goed vast. Dit betekent dat je een hamster sneller kan ruiken.

Andere gezondheidsredenen

Mocht je jouw hamster nou echt ruiken omdat hij simpelweg erg stinkt, dan kan er ook wat anders spelen. Als je de hamster zelf ruikt, en het is geen plas of een andere logisch verklaarbare geur, dan moet je echt even contact opnemen met een dierenarts. Ze kunnen je daar dan verder helpen, en dan heb je gelijk de juiste hulp in het geval dat jouw hamster echt iets onder de leden heeft.

Hoe maakt je een hamster schoon?

We snappen allemaal dat je een kooi schoon moet maken als hij stinkt. Dit kan dus bij sommige hamsters wat vaker zijn dan bij andere, maar de reden is logisch. Een hamster zelf schoonmaken is ook mogelijk, maar was je hamster nooit met water. Ik wil dit graag nog een keer herhalen: was je hamster absoluut nooit met water!

Hamsters zijn super gevoelige beestjes en ze wassen met water kan fataal voor ze zijn, en het is ook gewoon niet nodig. Er is namelijk een andere, hele goeie manier om een hamster te wassen: chinchillazand.

Gebruik Chinchillazand

In plaats van wassen met water, houdt je hamster van een zandbad. Geen zandbak, maar een zandbad. Ze gebruiken het zand om hun vacht mooi en schoon te houden, en doen dit ook helemaal zelf. Mocht jouw hamster nou stinken naar urine of iets anders, vul dan een bakje met zand en zet het in de kooi. Je hamster zal er al snel in gaan rollebollen.

Het zand dat je hiervoor moet gebruiken, is in de winkel te vinden als chinchillazand. Dit zand heet zo, omdat chinchilla’s het ook heerlijk vinden om zichzelf schoon te maken in fijngemalen kristalzand. Waarom het dan geen hamsterzand heet weet ik niet, maar dat maakt voor nu niet uit.

Je kan het chinchillazand hier vinden op Bol.com, en je zal ook gelijk zien dat het niet zo duur is. Je hamsters hebben namelijk niet zo veel nodig.

Het is zeker aan te raden om je hamster om de paar dagen de mogelijkheid te geven om zichzelf te wassen in chinchillazand, dat vinden ze namelijk heerlijk.

Maak gebruik van de vaste plasplek

Hamsters zijn verrassend zindelijk en kieskeurig, en soms hebben ze zelfs hun eigen vaste plasplekje. Als jouw hamster dit ook heeft, dan kan je proberen om hem of haar zo zindelijk mogelijk te maken. Je hebt hiervoor nodig: een hamstertoilet (wederom verkrijgbaar bij Bol.com) zoals op de foto hieronder, in combinatie met geduld.

Als je gevonden hebt waar jouw hamster vaak plast, kan je een hamstertoilet plaatsen, dat je vult met zand/zaagsel en een beetje bodembedekking waar al urine aan zit. Hierdoor snapt de hamster al snel wat de bedoeling is en kan je jouw kooi nog beter schoon houden. Zie ook mijn artikel Hoe Maak Je een Hamster Zindelijk (In 3 Snelle Stappen)

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen

Net als bij andere huisdieren, is het van belang dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt om het hok van je hamster schoon te maken. Mocht je nou hele vieze (urine)plekken in je kooi hebben die je echt schoon moet maken, gebruik dan een mix van water en schoonmaakazijn. Een verhouding van 1:1 doet wonderen.

Als je een hardnekkige vlek hebt, is het zaak om eerst zo goed mogelijk met een doekje of spons de vlek weg te werken. Geef daarna de schoonmaakazijn een kwartiertje de tijd om in te trekken. Goed uitspoelen met water en zo nodig herhalen. Dit is erg effectief voor vieze plekken.

Het is een natuurproduct dus niet schadelijk voor je hamster. Je kan het met een gerust hart gebruiken.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen