Wat Eten Cavia’s Allemaal: Hooi, Brokjes, Groente & Fruit


Heb jij cavia’s of ben jij van plan binnenkort cavia’s te nemen? Dat is het natuurlijk belangrijk dat je ze de juiste voeding geeft. Ik vind cavia’s eten geven echt super leuk, maar wat eten ze eigenlijk allemaal?

Cavia’s moeten altijd vers hooi kunnen eten. Verder hebben ze 15 tot 20 gram brokjes nodig per cavia en moeten ze vers water kunnen drinken. Ook hebben ze dagelijks groenvoer nodig. Geef ze elke dag 1 vitamine C pil van 50 – 70 mg, omdat ze dat zelf niet aan kunnen maken.

Het is erg belangrijk dat cavia’s een goed en gebalanceerd dieet krijgen, omdat ze een gevoelige spijsvertering hebben. Verder moet je weten waarom ze zo veel hooi nodig hebben, waar je op moet letten bij het kopen van brokjes en waar die vitamine C pil nou eigenlijk voor is. Dit ga ik je allemaal kort vertellen, zodat je goed voorbereid bent.

Waarom hooi zo belangrijk is

Wist je dat de tanden van cavia’s hun hele leven lang doorgroeien? Dit is dan ook gelijk de reden dat ze heel veel vezelrijk eten moeten eten. Door het eten van vezels slijten de tanden en blijft de cavia gezond.

Daarom is heel veel hooi zo belangrijk. Zorg dat jouw cavia’s altijd toegang hebben tot droog en vers hooi. Gebruik een soortement van ruif, zodat de cavia’s er niet gelijk overheen gaan lopen. Het zijn geen nette eters dus dit zal wel gebeuren als je het hooi los in hun cavia kooi legt.

Zorg dat je dagelijks een nieuwe batch hooi aan ze geeft en vul het bij als het op is. Het eten van hooi is ook erg belangrijk omdat hierdoor de spijsvertering altijd aan het werk is, waardoor de cavia gezond blijft.

Mocht je cavia stoppen met het eten van hooi, neem dan contact op met je dierenarts. Die kan je dan speciaal voor jullie situatie helpen. Laten we nu verder gaan naar het droogvoer!

Droogvoer (15 tot 20 gram per cavia)

Brokken zijn ook erg belangrijk. Cavia’s kunnen, net als wij trouwens, zelf geen vitamine C aanmaken. Ze hebben dit uiteraard wel nodig, dus moeten ze het binnenkrijgen via hun voeding. We komen zo nog even op het bijvoeren van een vitamine C pilletje, maar er zit ook al veel vitamine C in caviavoer.

Dit is ook gelijk het grote verschil tussen caviabrokken en brokken voor andere knaagdieren, er zit veel meer vitamine C in.

Dan is er nog iets wat erg belangrijk is voor een gezonde cavia: koop geen gemixt voer. Ik kan mij herinneren dat mijn cavia’s dat vroeger wel altijd hadden, maar meerdere dierenartsen [1, 2] hebben aangeraden om geen gemixte brokken te voeren.

Er is een goeie reden voor! Cavia’s gaan dan namelijk kieskeurig de lekkere brokjes uit de mix eten en laten het minder lekkere liggen. Op deze manier krijgt je cavia niet alle voedingstoffen binnen en daarmee is hun dieet niet compleet.

Het alternatief is het voeren van biks. Dit bevat alle voedingsstoffen die jouw cavia nodig heeft in ieder brokje. Op die manier krijgen je cavia’s alles binnen.

Vitamine C pilletje van 50 – 70 mg

Het bijvoeren van een vitamine C pil zorgt ervoor dat je cavia hier genoeg van binnen krijgt. Ze kunnen het namelijk zelf niet aanmaken of opslaan. Het is zeker belangrijk om dit bij te voeren, maar waar koop je die pilletjes?

Nou, het zijn eigenlijk gewoon de pilletjes die je bij de drogist kan kopen voor menselijk gebruik. Je kan het pilletje bij in het droogvoer leggen, maar je kan het ook gewoon aanbieden als een snoepje en dan eten ze het gewoon uit je hand op.

Dit heeft natuurlijk de voorkeur omdat je op die manier kan controleren of al je cavia’s 1 pilletje per dag op hebben.

Zorg ervoor dat je pilletjes tussen de 50 en 70 mg vitamine C bevatten.

Groente (welke en hoeveel)

Een cavia mag van jongs af aan al groente eten en dat vinden ze ook heel lekker. Je moet echter wel weten welke groente geschikt is, omdat niet alle groente even goed voor ze is.

Deze tabel heb ik gekopieerd uit mijn artikel “Welke Groente Mag Een Cavia Hebben”, waar ik het in meer detail bespreek. Onderstaande groenten zijn geschikt voor cavia’s, maar waar achter staat dat je het beperkt moet geven dient wel serieus genomen te worden. Vaak zijn deze groenten lastig te verteren of veroorzaken ze gasvorming als je cavia er meer van eet.

AlfalfaPaprika
AndijviePeterselie
BietenPompoen (niet de pitten)
BleekselderijRadijs
BloemkoolRucola
Boerenkool (zeer beperkt geven)Selderie
Broccoli (enkel topjes en bladeren, niet de stelen)Sla
Chinese kool (zeer beperkt geven)Spinazie (zeer beperkt geven)
Ijsbergsla (zeer beperkt geven)Spruiten (zeer beperkt geven)
KnolselderijTaugé
KomkommerTomaat (alleen rijp vruchtvlees)
KoolrabiVeldsla
LuzerneVenkel
MaisWaterkers
MosterdbladWitlof
PaksoiWortel (zeer beperkt)
Zonnebloem

Wanneer je begint met het voeren van een nieuwe soort groente die jouw cavia’s nog nooit gehad hebben, dan is het super belangrijk dat je de porties langzaam opbouwt. Cavia’s moeten wennen aan het verteren van nieuwe soorten eten en als je te grote porties in één keer geeft, kan dit voor verstopping of diarree zorgen.

Dan is er natuurlijk nog de vraag of je cavia het lekker vindt, en dat verschilt per beestje. Sommige cavia’s zullen smullen van komkommer terwijl anderen witlof veel lekkerder vinden. Door een beetje te experimenteren kom je er vanzelf achter wat jouw cavia’s het lekkerst vinden.

Maar onthoud: langzaam opbouwen!

Fruit voeren aan jouw cavia’s

Dan gaan we door naar het fruit, wat cavia’s verrukkelijk vinden. Maar betekent dit ook dat je het mag voeren?

Fruit bevat enorm veel suiker, zeker vergeleken met groente, en moet daarom in zeer beperkte mate gegeven worden. Dagelijks is al veel, maar om de dag een klein stukje fruit is geen probleem.

Zorg dat je dit niet overdrijft. Niet alleen kan het hoge suikergehalte diabetes veroorzaken, ook kan je cavia snel te dik worden of zullen ze minder hooi eten omdat ze al vol zitten. Het is uiterst belangrijk dat je goed omgaat met het voeren van fruit.

Net zoals bij het voeren van nieuwe soorten groente, moet je soorten fruit die nieuw zijn voor je cavia langzaam opbouwen. Ze moeten weer wennen aan het verteren van een ander soort voer. Het verwarrende is dat ze het heerlijk zullen vinden en alles wat je ze aanbiedt opeten, maar de problemen komen daarna pas.

In mijn artikel “Welk Fruit Mogen Cavia’s Wel en Niet Eten” ga ik dieper in op het voeren van fruit. Daar staat ook welk fruit wel, en vooral welk fruit niet geschikt is voor cavia’s. Naast appel, banaan en peer zijn er nog veel meer opties die geschikt zijn om (met mate) te voeren.

Het beste voer voor jouw cavia

Er zijn verschrikkelijk veel keuzes als het gaat om het kopen van voer voor cavia’s. Elke winkel heeft meerdere merken en een eigen merk, en dat kan voor veel verwarring zorgen. Ik zal je even kort wat goede opties laten zien, zodat je zeker weet dat je een goede keuze gemaakt hebt.

Het beste hooi

Als je hooi wilt kopen kan je beter geen samengeperst hooi kopen. Dit vinden je cavia’s wat minder lekker, waardoor ze er minder van eten. Het allerbeste hooi is zogenaamd “Timothy” hooi door het lage calciumgehalte. Dit is de premium optie, maar er zijn zeker ook goedkopere opties.

Dit is niet samengedrukt hooi dat zeer geschikt is voor jouw cavia’s. Omdat je erg veel hooi nodig hebt, is dit een bundel van 1kg. Het is hier beschikbaar op Bol.com. Ik moet hier heel erg open zijn. Als je via mijn link koopt dan steun je de website en kan ik hem door een kleine commissie in de lucht houden. Het kost jou gelukkig niks extra’s.

De beste brokken voor cavia’s

Zoals we al besproken hadden is het dus belangrijk om geen gemixt voer te kopen, omdat onze kieskeurige cavia’s dan alleen de lekkere brokjes er tussenuit smikkelen. In plaats daarvan is het de beste keuze om biks te kopen dat speciaal gemaakt is voor cavia’s.

Er zijn zo veel keuzes, maar deze brokken van Science Selective zijn uitermate geschikt. Het zijn allemaal dezelfde brokken en voorkomt dus selectief eten. Er zit ook 800mg vitamine C per kilo in, wat erg goed is voor je cavia.

Deze brokken zijn beschikbaar op Bol.com. Je steunt mijn website als je ze via deze link koopt en daar ben ik je sowieso al heel erg dankbaar voor!

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen