Als je konijnen als huisdier hebt, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor ze zorgen. De juiste kooi en speeltjes zijn belangrijk, maar wat eten ze eigenlijk? Een goed en compleet dieet kan best een uitdaging zijn.
Het hoofdvoer van konijnen is hooi, dit moeten ze de hele dag kunnen eten. Speciale konijnenbrokjes zijn ook van belang, maar maximaal 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht. Groente is erg belangrijk, en je kan af en toe ook wat fruit geven. Een konijn moet altijd vers water kunnen drinken.
Hoe stel je nou een mooi dieet samen voor jouw konijnen, waar moet je op letten en hoeveel mag je maximaal voeren op een dag? Ik ga je kort vertellen wat je nodig hebt, zodat je goed voorbereid bent en jouw konijnen lekker gezond kunnen eten.
Inhoudsopgave
Het belangrijkste: hooi
Het allerbelangrijkste in het dieet van konijnen is het hooi. Hooi bevat superveel vezels, iets wat konijnen echt nodig hebben. Verder slijten de tanden door het eten van hooi, wat de kans op gebitsproblemen sterk vermindert.
Omdat het heel weinig voedingsstoffen bevat, kan je nooit te veel hooi geven. Je moet zorgen dat je konijnen altijd hooi kunnen eten, wanneer ze maar willen. Gebruik een ruif of een hooibal, zodat het hooi mooi vers blijft en niet vertrapt wordt.
Het beste hooi is Timothy hooi, maar het “gewone” hooi dat in dierenwinkels te koop is voldoet ook. Zorg dat het hooi niet muf is, niet te dicht op elkaar in een zak gepropt zit en lekker kruidig ruikt.
Verder is het heel belangrijk dat je hooi niet stoffig is. Stofarm hooi is veel beter voor je konijnen.
Lees ook mijn artikel Het Beste Hooi voor Konijnen (Wat Zijn De Opties Eigenlijk)
Je konijnen zijn vaak ook blij met wat stro. Hier kunnen ze ook op knagen, wat wederom goed is voor de tanden. Ze zullen het minder eten, omdat er nog minder voedingsstoffen in zitten dan in hooi, maar je kan het wel goed als ondergrond gebruiken. Wij gebruikten het altijd in de winter om te zorgen dat onze konijnen het niet koud hadden.
Gemengd droogvoer of biks/pellets
Naast het hooi, zijn de brokjes die je aan je konijn geeft zeker van belang. Je hebt een paar opties, zo kan je bijvoorbeeld gemengde brokken of uniforme brokken geven.
Het gemengde voer ziet er veel lekkerder uit dan brokjes die allemaal op elkaar lijken, maar er zit wel een groot nadeel aan. Als een konijn een beetje een kieskeurige lekkerbek is, zal hij of zij alleen het lekkerste eruit eten. Vaak zijn dat de zachtere dingen met meer suiker.
Wat er dan nog blijft liggen, zijn vaak de harde staafjes (biks) waar nog wel heel veel voedingsstoffen in zitten die je konijn dan niet binnenkrijgt. Daarom raad ik altijd aan om brokken te voeren die er allemaal hetzelfde uitzien, omdat in ieder brokje alle voedingsstoffen zitten die je konijn nodig heeft.
Geef vooral niet te veel brokjes, want dan zal je konijn minder hooi eten. Dit geldt ook voor het groenvoer en de snacks waar we het zo over gaan hebben, dus dan zal ik het nog wel een keer herhalen. Voor de brokjes is de regel maximaal 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Weeg je konijn dus even om te kijken hoeveel jij het beste kan voeren.
Goed voer dat ik kan aanbevelen, zijn de brokjes van het merk Science Selective. Je kan hier op Bol.com een grote zak van 10 kilo bestellen voor 38 euro. Als je 2 konijnen van beide 3 kilo hebt, kan je daar bijna 12 weken lang van voeren.
Groente – Waar moet je op letten en hoeveel mag je geven?
Ondanks dat konijnen in stripverhalen altijd heel veel wortels eten, is dat eigenlijk helemaal niet zo goed voor ze. Er zit namelijk best veel suiker in, dus daar moet je op letten. Waar moet je nog meer op letten bij het voeren van groente en fruit?
Groentes zijn heel goed voor je konijn, en het beste is dat je drie of meer verschillende soorten groente per dag voert. Een beetje peterselie, wortelloof én bloemkoolblad , is beter dan één dag een hele portie peterselie, één dag alleen maar wortelloof en een derde dag enkel bloemkoolbladeren.
Qua hoeveelheid moet je richten op 50 tot 100 gram groenvoer per kilo lichaamsgewicht. Het is belangrijk om dit een keer af te wegen, want het lijkt vaak meer dan het is.
Het is erg belangrijk dat je een konijn langzaam laat wennen aan groente die hij nog nooit gehad heeft. Een konijntje in een dierenwinkel heeft vaak nog nooit groenvoer gehad. Als een konijn niet aan groente gewend is, krijgt hij heel snel diarree, maar gelukkig kan je dat voorkomen. Begin altijd met een “dobbelsteentje” groente om je konijn er aan te laten wennen.
Let goed op de ontlasting van je konijn. Als je merkt dat de poep na het voeren van een nieuwe soort groente of fruit wat natter en dunner wordt, dan moet je snel minderen. Begin dus met een portie met het formaat van een dobbelsteen en geef elke dag een beetje meer.
Let heel erg goed op de keutels. Er is nog wel één ding dat je moet weten, een konijn heeft 2 soorten keutels. Als het eten verteerd is, dan poept een konijn eerst zogenaamde blindedarmkeutels die hij direct weer opeet. Daar zitten namelijk onmisbare voedingsstoffen in en het opeten van deze keutels is volkomen normaal gedrag. Je moet letten op de tweede soort keutels, die horen hard en droog te zijn.
Groente die je mag geven aan je konijn zijn:
- broccoli
- Chinese kool
- paksoi
- andijvie
- wortel (+loof)
- witlof
- paardenbloemen
- weegbree
Groente die je niet mag geven, omdat je konijnen het niet lekker vinden of omdat het slecht voor ze is:
- bieslook
- prei
- ui
- knoflook
- alle soorten bonen en erwten
- rabarber (= giftig)
- vaste kool, zoals rode kool (gasvorming)
- aardappelen en aardappelschillen
Als je groente geeft zorg je dat je ze net zo schoon maakt als voor jezelf. Goed wassen dus! Verder is het belangrijk dat je de groente niet direct uit de koelkast geeft, omdat ze dan nog heel koud zijn. Je kan beter de groentes eerst even op temperatuur laten komen, voor je ze in het konijnenverblijf zet.
Fruit en Snacks – Wees voorzichtig en voer met mate
De titel kan natuurlijk afschrikken, maar het is wel belangrijk dat je weet dat er veel suiker in fruit zit. In principe lusten je konijnen alles en vinden ze het superlekker, maar het mag echt niet in het dagelijkse dieet zitten. Het is een echte dikmaker, en door al het suiker kan je konijn zelfs diabetes krijgen.
Geef je konijn daarom alleen maar wat fruit als traktatie of om hem te verwennen. In dit geval is een appelklokhuis (zonder de pitjes) of een aardbei uitermate geschikt.
Je mag al het fruit geven, dus kan je er door te experimenteren langzaam achter komen wat jouw konijnen lekker vinden.
Als het gaat over snacks, moet je echt niet alles geloven wat er op de verpakkingen staat. Vaak staat er dat je konijn één of zelfs meerdere snacks per dag mag, maar daar moet je wel terughoudend in zijn. Veel snacks, zoals bijvoorbeeld yoghurt drops, bevatten veel suiker en kunnen daarom beter niet dagelijks gegeven worden.
Wil je jouw konijnen nou wel verwennen met een snack, geef dan knaagdingen van bijvoorbeeld wilgentakken. Wilgentakken of takken van fruitbomen vinden je konijnen geweldig en die zijn ook echt heel goed voor ze.
Gras – Laten wennen en geen voorjaarsgras
Als je gras wil voeren aan je konijnen, moet je aan een paar dingen denken. Het is erg goed voor ze, dus het is een heel goed idee. Je moet alleen geen gras dat uit een grasmaaier komt aan je konijnen voeren, je kan ze dan beter in een ren op het gras zetten, zodat ze het zelf kunnen “maaien”.
Net zoals bij groente en fruit geldt ook hier dat je je konijnen moet laten wennen aan gras. Zet ze dus niet gelijk heel erg lang in een ren op het gras als ze nog nooit gras gegeten hebben.
Het is belangrijk dat het gras niet bespoten is, dat het niet langs een drukke weg staat (door de vieze uitlaatgassen) en dat je er geen kalk op gestrooid hebt.
Verder heb je een geschikte ren nodig met een dak, zodat roofvogels niet bij je konijnen kunnen komen. Zet ze niet pal in de zon zonder ze een mogelijkheid tot schaduw te geven, want dat vinden ze erg onprettig.
Dit is een geweldige ren die je zou kunnen gebruiken:
Deze ren van 180 bij 75 centimeter is hier beschikbaar op Bol.com. Check daar ook even de huidige prijs.