Een hamster is heel leuk, maar er zijn ook kosten aan verbonden. Deze kosten gaan uiteraard verder dan alleen de prijs van een hamster in de dierenwinkel. Hoeveel kost een hamster nou en waar moet je rekening mee houden?
Een hamster kost ongeveer 20 euro. Een goede kooi begint bij 60 euro voor dwergjes en 90 euro voor syrtjes. Een (tweedehands) aquarium is een betere optie. Een loopwiel kost 30 euro. Maandelijkse kosten zijn 15 euro voor voer en 5 euro voor bodembedekking. Dierenartskosten kunnen erg oplopen.
Voor het welzijn van je hamster zijn het juiste formaat kooi, een goed gebalanceerd dieet en de juiste speeltjes essentieel. Natuurlijk kan je op sommige punten geld besparen, maar er zijn ook dingen die onmisbaar zijn voor de gezondheid van je hamster. Op deze pagina zal ik door alle kosten heen lopen, zodat je goed voorbereid bent.
Inhoudsopgave
De aanschaf van een hamster zelf
Een hamster kost in een dierenwinkel ongeveer 15 tot 20 euro, afhankelijk van welk ras je koopt. Je moet goed nadenken over welke soort hamster je koopt, omdat ze verschillende verzorging nodig hebben. Zo heeft een Syrische hamster (goudhamster) een grotere kooi nodig dan een dwerghamster.
Het is enorm belangrijk dat je jouw hamster op de juiste plek koopt. Je kan een hamster in de dierenwinkel kopen, maar er zijn er ook nog heel veel op zoek naar een nieuw thuis bij dierenasielen en opvangcentra. Een hamster in een dierenwinkel komt vaak van een grote fokfabriek, je kan dan beter een hamster bij een goede hamsterfokker kopen.
Een goede hamsterfokker heeft ook meer aandacht besteed aan het tam maken van je hamster, door hem van jongs af aan vaak op te pakken en te laten wennen aan mensen.
Het kopen van de hamster moet onderaan je boodschappenlijstje staan, want er zijn een paar dingen die je goed moet voorbereiden. Zorg dat je al een mooie kooi hebt ingericht, zodat hij klaar staat voor de komst van je hamster.
De kooi: waar moet je op letten
Je hebt natuurlijk een kooi nodig, en het eerste wat ik daar over ga zeggen zijn de minimale maten.
Een dwerghamster heeft minimaal 70 x 40 centimeter oppervlakte nodig met minimaal 10 centimeter bodembedekking.
Een Syrische hamster of goudhamster heeft minimaal 100 x 50 centimeter oppervlakte nodig met 20 centimeter bodembedekking.
Als je rond gaat kijken naar een goede kooi, zal je merken dat bijna alle kooien die te koop zijn simpelweg te klein zijn. Je zou denken dat ze er bij dierenwinkels wel het één en ander over weten, maar dat is vaak niet het geval.
De beste en goedkoopste optie: een aquarium
De goedkoopste kooi die je kan kopen voor jouw hamster is een aquarium of terrarium. Zelf heb ik een paar aquaria, die ik allemaal via marktplaats gekocht heb. Ik weet als geen ander hoeveel aquaria er dagelijks te koop worden aangeboden, dus kijk daar zeker eens rond.
Met een beetje geduld zal je ook gratis aquaria vinden, vaak omdat ze lek zijn. Dit is voor hamsters totaal niet erg en dus zonder twijfel de goedkoopste manier om een goeie kooi te bemachtigen.
Toch een “echte” hamsterkooi?
Natuurlijk kan je ook een hamsterkooi kopen in de winkel of online. Let er dan op dat hij groot genoeg is, en er moet genoeg ruimte zijn voor een dikke laag bodembedekking.
Als je een hamsterkooi wil kopen, ben je voor een dwerghamster rond de 60 euro kwijt voor deze kooi. De goedkoopste, geschikte kooi voor een Syrische hamster (goudhamster) die ik kon vinden, kost 90 euro en is hier verkrijgbaar.
Klimmen is geen natuurlijk gedrag voor hamsters, dus een kooi met meerdere verdiepingen voegt niks toe. De nadruk moet echt liggen op genoeg graafruimte. Kijk in mijn artikel De 5 Beste Kooien Voor Hamsters (Prijs, Formaat, Kwaliteit) voor meer informatie en opties.
De bodembedekking
Voordat de kooi klaar is voor een hamster, moet je gaan kiezen wat voor bodembedekking je wil gaan gebruiken. De keuze die je maakt, bepaalt ook hoeveel je betaalt per maand.
Veel hamstereigenaren mixen verschillende zakken bodembedekking door elkaar, om zo een gewenst resultaat te krijgen. Een mix van stofarm zaagsel zoals PLOSPAN, hennepvezels en cotton ‘n’ cotton geeft gegarandeerd een veilig en geschikt resultaat. De linkjes linken allemaal naar Bol.com.
Een hamsterkooi moet je absoluut niet te vaak schoonmaken, en daarom doe je vrij lang met de bodembedekking. Elke 3 tot 4 maanden moet je 50% tot 75% van de bodembedekking vervangen. Daardoor komen de maandelijkse kosten uit op ongeveer 5 tot 10 euro.
Laat altijd wat bodembedekking, waar de geur van je hamster nog aan zit, liggen na het schoonmaken. De helft verversen is genoeg, en als het heel vies is, kan je driekwart vervangen. Als je het helemaal zou vervangen is het heel stressvol voor je hamster, omdat hij nergens meer zijn geur ruikt.
Kosten van het voer
Het belangrijkste voer voor een hamster zijn de brokken, en daarvan eet hij 10 tot 12 gram per dag. Met een zak van 350 gram kan je dus iets minder dan een maand voeren. De zak die ik altijd sterk aanbeveel, zijn de brokken van het merk Science Selective. Ze zijn beschikbaar via Bol.com en kosten 10 euro per zak.
Hamsters weten precies wat ze lekker vinden, en daarom is het het beste om geen gemixt voer te geven. Bij gemixt of gemengd voer zullen de hamsters de dingen die ze het lekkerst vinden tussen het voer uit eten, waardoor ze niet alle voedingsstoffen die het voer te bieden heeft ook echt binnen krijgen.
Zo staat ook op de website van het LICG dat het beter is om geen gemengd voer te geven.
Hamsters moeten knagen (goedkoopste manier)
Wat absoluut nodig is voor de gezondheid van je hamster, zijn opties om te knagen. Er zijn heel veel knaagspeeltjes te koop, maar de allergoedkoopste manier is het zelf zoeken van geschikte knaagtakken.
Twijgen van een wilg, els, beuk of hazelnoot zijn erg geschikt om aan je hamster te geven. Als je die in je eigen tuin of via vrienden kan vinden, kost het je niets.
Een andere goede optie is het geven van hooi. Dit is goedkoop en een goede manier om te zorgen dat je hamster altijd kan knagen.
Zonder er heel diep op in te gaan, zal ik je even zeggen waarom een hamster moet knagen. Het gebit van een hamster stopt nooit met groeien, en als ze alleen maar zacht eten eten, dan krijgen ze snel gebitsproblemen. Daarom moeten we zorgen dat hamsters altijd wat te knagen hebben.
Belangrijk: Hamsterrad en attributen tegen verveling
In het wild rennen hamsters ‘s nachts meer dan 10 km! Ze gaan dan op zoek naar eten en hebben, na een hele dag slapen, verschrikkelijk veel energie. Ondanks dat ze als huisdier niet meer zo ver hoeven te lopen voor hun eten, is het nog steeds belangrijk dat ze hun energie goed kwijt kunnen. Daarom moet je een hamsterrad kopen.
Koop vooral geen te klein renwiel. Voor een dwerghamster moet het wiel een diameter hebben van minimaal 20 centimeter. Voor een Syrische hamster moet het wiel een diameter hebben van 28 centimeter.
De kosten hiervoor zijn ongeveer 30 euro. Als je een goedkopere optie hebt, bijvoorbeeld tweedehands, dan moet je wel zeker weten dat het een veilige optie is. Op mijn pagina over hamsterradjes leg ik precies uit waar een veilig renrad aan moet voldoen.
Kosten om verveling tegen te gaan
Met genoeg ruimte en een leuke inrichting verveelt een hamster zich niet zo snel, maar het kan voorkomen dat je nog wat dingen moet aanschaffen zodat je hamster zich niet verveelt. Hamsters hebben altijd een huisje nodig waarin ze een veilig nestje kunnen maken.
Dit soort huisjes horen bij de inrichting van je kooi en zijn erg belangrijk tegen het vervelen. Je hamster verveelt zich als hij gedrag vertoont zoals klimmen in de tralies, knagen aan de tralies, tegen glas aan graven, het glas likken of ijsberend rondjes lopen.
Als jouw hamster zich verveelt, heeft hij mogelijk meer ruimte nodig. Je kan dan ook een grote doos pakken en daar allemaal objecten in plaatsen die je hamster kan verkennen. Een soort hamster-ren. Dit kan ook een deel van je kamer zijn, maar zorg dat je je hamster dan goed in de gaten houdt. Ook moet de ren altijd veilig zijn.
Dierenartskosten
Net als bij alle huisdieren, kan het zijn dat je hamster ziek wordt. Het is dan belangrijk dat je de juiste hulp kan bieden en met ze naar de dierenarts kunt. Afhankelijk van wat er met je hamster aan de hand is, kunnen de kosten van ingrepen oplopen.
Je hamster is volledig van jou afhankelijk gedurende zijn leven, en dus ook als hij pijn heeft. In geval van twijfel moet je altijd even naar de dierenarts voor een check-up. Een consult kost meestal rond de 20 euro, en vanaf daar kan de dierenarts zeggen wat er moet gebeuren.
Het kan zijn dat je wat medicatie mee naar huis krijgt, dat kost vaak tussen de 10 en 30 euro, afhankelijk van wat het is. Verder kost het knippen van nagels vaak ongeveer 10 euro en het laten inslapen van een hamster kost meestal rond de 30 euro.