We willen onze cavia’s allemaal wel eens een snack geven en zeker als het heel gezond voor ze is. Groente en fruit hoort bij een gevarieerd dieet, maar welk fruit mogen cavia’s wel en welk fruit mogen ze niet eten?
Niet al het fruit is geschikt voor een cavia. Het is belangrijk dat er nooit vruchten, takken of bladeren van steenvruchten gevoerd worden. Verder zijn er 15 soorten fruit die wel geschikt zijn om te voeren. Vier voorbeelden zijn appel, banaan, peer en meloen.
Het is erg belangrijk dat je weet welk fruit geschikt is, hoe je fruit schoon moet maken en welk fruit absoluut niet gevoerd mag worden. De rest van dit artikel bevat alle informatie die je nodig hebt om met een gerust hart fruit aan je cavia’s te voeren.
Inhoudsopgave
Fruit dat geschikt is voor cavia’s
Voordat ik je wil vertellen hoeveel fruit je per dag mag geven en hoe je het klaar moet maken, is dit de lijst met fruit dat wel voor cavia’s geschikt is.
Alle dikgedrukte fruitsoorten hebben een wat verdere uitleg onder de tabel.
Aardbeien | Citroen * | Meloen |
Ananas | Druiven | Peer |
Appel * | Grapefruit * | Rozebottel |
Banaan | Kiwi | Sinaasappel * |
Bramen | Mango | Sharonfruit (kaki) |
Banaan – Ze eten de bananenschil ook en vinden deze soms nog lekkerder dan de banaan zelf. Zorg wel dat de schil onbespoten is.
Meloen – Watermeloen en suikermeloen zijn beide goede opties. Ze eten de schil ook. Let op dat de pitjes niet om de tanden blijven zitten. Dan kan de cavia niet meer eten.
Rozebottel – Zorg dat ze onbespoten zijn.
Welk fruit mag je absoluut niet aan cavia’s voeren
Zoals je ziet zijn er dus vreselijk veel opties die je kan voeren aan je cavia’s. Er zijn ook wat gevallen die je beter niet kan voeren, de zogenaamde steenvruchten. Hieronder vallen kersen, pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, olijven, dadels, walnoten en mango’s.
Andere tropische vruchten, zoals granaatappels, papaja en lychee kan je ook beter niet geven aan je cavia.
Is fruit veilig voor cavia’s?
Iedereen is het er over eens dat je veel hooi moet voeren aan cavia’s. Echter zijn mensen het soms niet eens over het voeren van fruit. Je cavia’s vinden het zeker lekker, maar het hoge suikergehalte zou er voor kunnen zorgen dat je cavia diabetes krijgt.
Het is daarom erg belangrijk dat je niet te veel voert. Gelukkig is een klein beetje fruit in het dieet van je cavia erg gezond voor ze. Als je bang bent dat je te veel voert, of je cavia heeft last van overgewicht, dan is het heel belangrijk dat je even contact opneemt met de dierenarts.
Er is een heel onderzoek geweest naar wat een cavia nodig heeft als het gaat om dieet. Het is in het Engels, maar er staan hele interessante dingen in. Zo hebben de onderzoekers gevonden dat sommige dierenartsen zeggen dat cavia’s totaal geen fruit mogen eten, en anderen vinden een klein beetje fruit per dag gezond.
Dit zijn een beetje verwarrende conclusies, dus mocht je twijfelen en het niet prettig vinden om fruit te voeren, dan zou ik dat ook niet doen. Af en toe een appelklokhuis is zeker geen probleem, maar bij twijfel kan je altijd even je dierenarts bellen om te vragen wat zij aanbevelen.
Hoeveel fruit mag je voeren?
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Als je begint met het voeren van nieuw of ander eten, moet je je cavia daar aan laten wennen. Je kan niet in één keer heel veel nieuw fruit voeren als ze dat nog nooit gehad hebben, want daar kunnen ze verstopping of diarree door krijgen.
Zelfs als ze het nieuwe fruit heel erg lekker vinden, moet je eerst een klein beetje voeren en daarna steeds een beetje opbouwen.
Naast het langzaam opbouwen, is het belangrijk dat je niet te veel fruit voert, dus je moet fruit zien als een soort snack voor je cavia. Je mag één tot twee keer per dag een klein portie groente of fruit geven en de rest van het dieet moet bestaan uit heel veel vers en schoon hooi, plus wat brokken.
Voor meer uitleg over het complete dieet van een cavia kan je hier op mijn site kijken.
Het is essentieel dat je de resten van het fruit dat niet opgegeten is, verwijdert uit de caviakooi. Als ze klaar zijn met eten haal je de resten weg om de leefomgeving van je cavia schoon en hygiënisch te houden.
Hoe maak je het fruit klaar om te voeren
Wanneer je fruit voert aan je cavia’s, maak je het schoon alsof je het voor jezelf schoon zou maken. Je moet alles goed wassen, zodat het schoon en veilig kan worden gegeten.
Zorg dat je geen pitten voert, omdat deze in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Er zit namelijk cyanide in veel pitten. Dat is ook de reden dat je absoluut geen kersenpitten mag voeren.
Je begint bij het voeren van fruit dat je cavia’s nog nooit hebben gegeten dus altijd met kleine porties. Voor hele jonge dieren is het nog belangrijker dat je erg kleine porties voert en kijkt hoe ze daar op reageren.
Bij cavia’s jonger dan een jaar is de spijsvertering nog aan het ontwikkelen en te grote porties kunnen dan nog makkelijker diarree veroorzaken. Als de cavia’s een jaar oud zijn kunnen ze wat grotere porties aan.
Gasvorming en verstopping
Cavia’s, en knaagdieren in het algemeen, zijn vrij gevoelig wanneer je het hebt over hun spijsvertering en darmen. Door het voeren van te veel fruit kan het zijn dat je cavia verstopping of juist diarree krijgt.
Het is dan ook erg belangrijk dat je goed de ontlasting van je cavia in de gaten houdt. Het mag niet te zacht en waterig worden. Mocht dit het geval zijn, dan moet je contact opnemen met je dierenarts.
Ze kunnen je heel erg goed helpen met dit soort dingen, ook als het gaat om voeding en gedrag. Cavia’s moeten namelijk altijd werkende darmen hebben en dat is ook de reden dat ze eigenlijk de hele dag door eten. Als er niks gebeurt in de darmen is dat een slechte zaak, dus zodra je cavia stopt met eten moet je ook de dierenarts bellen.