Welke Bodembedekking voor Chinchilla’s? Met 6 Voorbeelden


Tijdens het inrichten van de kooi moet je ook gaan kiezen welke bodembedekking je gaat gebruiken . Er zijn heel erg veel opties, maar wat is nou de beste bodembedekking voor chinchilla’s?

De populairste 3 soorten bodembedekking voor chinchilla’s zijn hennepvezel, stofarm zaagsel en back-2-nature. Gebruik geen Carefresh want als ze dat eten raken ze verstopt. Geen bodembedekking of een fleece deken wordt ook veel gedaan. Door te experimenteren vind je wat voor jou het beste werkt.

Natuurlijk heeft iedere bodembedekking zo zijn voor en nadelen. In dit artikel leer je welke bodembedekking wel of niet geschikt is voor chinchilla’s en vooral waarom.

Waarom is bodembedekking zo belangrijk?

De reden waarom we bodembedekking in ons chinchillahok doen, is dat het vocht op kan nemen en geurtjes tegen kan gaan. Een goede bodembedekking absorbeert goed en neemt daardoor veel plas op. Bij de ene soort bodembedekking duurt het langer voordat je de kooi ruikt dan bij de andere, dus daar moet je goed op letten.

Chinchilla’s knagen aan alles waar ze bij kunnen, dus het is belangrijk dat de bodembedekking die je in hun kooi gebruikt veilig voor ze is. Gebruik daarom bijvoorbeeld geen kattengrit! Ook mag de bodembedekking niet opzwellen als het nat wordt, want dat is heel gevaarlijk als een chinchilla het opeet.

Dit is de reden dat corbo korrels sterk afgeraden worden.

Bodembedekking mag ook niet stoffig zijn en dat is de reden dat veel mensen zaagsel niet fijn vinden. Als je zelf snel last hebt van stof is het verschonen van de kooi geen pretje, maar je chinchilla’s kunnen er ook last van hebben. Het verschilt een beetje per dier, maar als de bodembedekking te stoffig is, zal je merken dat de diertjes gaan niezen.

Tip: leg eerst een laag kranten onder je bodembedekking, dan kan je de kooi veel makkelijker schoonmaken!

Verder maken chinchilla’s ‘s nachts vaak een rommeltje van de kooi en gooien ze regelmatig de bodembedekking uit hun verblijf. Dit gedrag hou je niet tegen. Je kan daarom het beste een deel van de kooi dichtmaken, zodat daar geen bodembedekking meer uit kan vliegen.

Laten we snel eens wat verschillende soorten bodembedekking gaan bespreken!

1. Hennepvezel

De beste bodembedekking voor chinchilla’s is hennepvezel en het verdient echt de plek op nummer 1.

Hennepvezel absorbeert vocht supergoed en is zo goed als stofvrij. Het is veel minder stoffig dan bijvoorbeeld zaagsel en ook niet zo veel duurder.

Heel veel mensen die overgestapt zijn op hennepvezel willen nu niks anders meer en zijn er erg over te spreken.

Chinchilla’s hebben soms de neiging om wat van het hennep op te eten, want ze knagen echt op alles. Dit is gelukkig helemaal niet erg, omdat het een natuurlijk product is en bijna geen voedingsstoffen bevat.

Hennep is niet duur en zeker niet als je het in grote verpakkingen koopt. Neem bijvoorbeeld deze Hemparade verpakking op Bol.com waar veel mensen erg over te spreken zijn. Kortom, een geweldige keuze voor chinchilla’s!

2. Plospan Houtvezels

De goedkoopste optie die je hebt als chinchillabaasje is houtvezel. Veel mensen noemen dit “zaagsel”, maar dat is het gelukkig niet. Puur zaagsel is zo fijn als stof en dat willen we nou net niet in de bodembedekking hebben.

Zaagsel is een stuk goedkoper dan de meeste andere opties en echt overal te koop. Er zit alleen wel een groot nadeel aan, het is vaak enorm stoffig. Veel mensen houden zelf al niet van het stof tijdens het verschonen van de chinchillakooi, maar de beestjes zelf kunnen er ook veel last van hebben, omdat ze hele gevoelige longen hebben.

Daarom moet je er altijd op letten dat je zaagsel koopt dat zo min mogelijk stof bevat. De beste verpakking, die veel mensen gebruiken, is van het merk “Plospan”. Ze hebben echt moeite gedaan om het zaagsel zo stofarm mogelijk te maken.

Plospan zaagsel kan je hier vinden op Bol.com en zoals je ziet, valt de prijs echt heel erg mee. Een verpakking is 160 liter! Dat is erg groot, wat het op de lange termijn erg goedkoop maakt.

Houtvezel is dus de goedkoopste optie, maar let echt op de hoeveelheid stof die in de verpakking zit. Vaak zit er meer stof in naarmate je dieper in de verpakking komt (het stof zakt naar beneden).

3. Back-2-Nature

Dit is de meest milieuvriendelijke bodembedekking die je kan kiezen, omdat het gemaakt is van > 99% gerecycled papier zonder toevoegingen of chemicaliën. Het absorbeert heel veel vocht en geurtjes, wat het dus een hele geschikte bodembedekking maakt.

Heel veel mensen gebruiken deze bodembedekking en het krijgt heel erg goede reviews. Met meer dan 160 reviews krijgt deze verpakking momenteel 4,8 van de 5 sterren.

Ik weet niet of ik het zó veel sterren zou geven, want het heeft een nadeel. Dit is best wel prijzig spul, kijk maar eens hoeveel je betaalt voor een zak van 30 liter op Bol.com.

De bodembedekking is wel zo goed als stofvrij, wat het echt wel een betere keuze dan zaagsel maakt. Ik zou persoonlijk nog steeds voor Hennep gaan, maar misschien komt dat omdat ik een student ben die vaak nog teveel op het prijskaartje let.

4. Corbo (Het binnenste van mais)

Tijdens mijn onderzoek naar alle opties, heb ik gemengde signalen gehoord over “corbo”. Allereerst was het mij onduidelijk wat het nou eigenlijk is, maar het is dus gemaakt van mais.

Het absorbeert super en bevat weinig stof, maar ik raad het af! De reden is, dat het niet duidelijk is of het gevaarlijk is voor chinchilla’s, als ze het opeten. Het blijven chinchilla’s, dus we moeten er altijd vanuit gaan dat ze er op gaan knagen.

Bij Corbo, maar ook bij alles waar katoen in zit, kan het zijn dat het opzwelt in de maag van je chinchilla. Juist omdat de spijsvertering van chinchilla’s zo veel gevoeliger is dan bij andere knaagdieren, moeten we het niet riskeren.

Daarom: koop geen corbo korrels, cotton and comfort of iets anders waar katoen in zit voor de veiligheid van jouw chinchilla’s!

5. Kartonsnippers

Je kan online of in de winkel ook kartonsnippers kopen om als bodembedekking te gebruiken. Dit is een goede optie omdat er maar weinig stof in zit, maar het houdt de geurtjes maar matig tegen.

Bij het gebruik van karton als bodembedekking zal je de kooi al na een paar dagen weer ruiken. Meestal maak je een kooi ongeveer 1 keer per week schoon, dus dan vind ik geurtjes na 2 à 3 dagen te snel.

Dit is zeker iets om te proberen als je eens wat anders wil. In dat geval zou ik de Ecobale verpakkingen kopen, omdat je die lekker groot en voordelig kan aanschaffen. Een verpakking van 20 kilo kartonsnippers kost hier op Bol.com ongeveer 25 euro.

6. Fleece dekens of geen bodembedekking

Chinchilla’s zijn gewoontedieren en plassen vaak op dezelfde plek in het verblijf. Je kan je chinchilla zindelijk maken door op de vaste plasplekjes wat wc-tjes te maken, die je dan eens in de paar dagen leeg moet gooien.

Wat je dan kan doen, is de rest van de kooi op een andere manier bedekken. Veel chinchillabaasjes gebruiken oude dekens waarmee ze de plateaus in het verblijf bedekken. Die schudden ze dan dagelijks uit en doen ze 1 keer per maand in de was. Dit is een goede optie, maar vaak laten chinchilla’s de dekens niet goed liggen.

In dat geval kan je ook delen van de kooi zonder bodembedekking laten. Heb je mooie houten planken, dan kunnen de chinchilla’s daar aan knagen. Het hoeft niet allemaal bedekt te worden.

Je moet wel weten dat een chinchilla die zindelijk is nooit 100% van de keren in zijn wc-tje plast. Ongelukjes gebeuren altijd. Ook heeft een chinchilla geen sluitspier, dus liggen de keutels overal in het hele verblijf.

Lees meer over het zindelijk maken van chinchilla’s in mijn artikel Hoe Kan je Chinchilla’s Zindelijk Maken (5 Korte Stappen)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen