Hoe Kan je Chinchilla’s Zindelijk Maken (5 Korte Stappen)


Het schoonmaken van een chinchillakooi is veel minder werk als je chinchilla’s op dezelfde plek zouden plassen. Ik wist van hamsters en konijnen dat ze dit doen, maar kunnen chinchilla’s ook zindelijk worden en hoe pak je dit het beste aan?

Chinchilla’s zijn gewoontedieren en plassen vaak in 1 of 2 vaste hoeken van het hok. In die hoeken kan een ovenschaal met wat bodembedekking als chinchilla wc dienen. Zo maak je een chinchilla zindelijk. Chinchilla’s hebben geen controle over waar ze poepen, dus je blijft overal keutels vinden.

Soms gaat het zindelijk maken super makkelijk, maar in andere gevallen heeft een chinchilla wat meer motivatie nodig. In dat geval zijn er een paar stappen die je kan volgen om het zindelijk maak proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Aan het einde van deze pagina geef ik je ook nog wat verdere tips.

Kan iedere chinchilla zindelijk worden?

In theorie kan iedere chinchilla zindelijk worden en in een wc-tje plassen, maar bij sommigen kost het meer tijd. Een hele jonge chinchilla kan je makkelijker zindelijk maken dan een volwassen beestje.

Zindelijk is een groot woord. Je traint je chinchilla niet, je kijkt alleen naar het gedrag van je chinchilla en past de kooi hier op aan. Omdat chinchilla’s zulke gewoontedieren zijn, hebben ze vaak al 1 of 2 plekjes waar ze plassen. Nu is het zaak om hier een wc-tje neer te zetten.

Ongelukjes blijven altijd gebeuren, want geen enkele chinchilla zal 100% van de keren op zijn wc-tje plassen. Soms plassen ze er vlak naast, maar soms ook gewoon op een compleet andere plek in het hok. Hier moet je altijd rekening mee houden.

Het kan ook gebeuren dat je chinchilla een nieuw plasplekje vindt in zijn of haar hok. Dit gebeurt meestal als de huidige plasplek opeens anders ruikt. Daar komen we zo in de stappen nog even op terug.

Wat heb je allemaal nodig om je chinchilla zindelijk te maken?

Er zijn ongetwijfeld speciale chinchilla toiletjes op de markt die je kan kopen, maar dat is niet wat ik hier ga aanraden. Ondanks dat ik door de verkoop van producten via mijn site extra geld verdien, is dat hier gewoon niet de beste optie.

In plaats van een chinchilla toilet uit de dierenwinkel, kan je er zelf even één maken. Ben je nou totaal niet handig dan is dat geen probleem, het is heel makkelijk.

Dit is wat je nodig hebt:

  • Een glazen ovenschaal
  • Andere bodembedekking dan die in de kooi ligt
  • Geduld

Een ovenschaal uit de winkel of uit de keukenkast is de beste optie voor je chinchilla’s. De beste schalen zijn van glas, maar van steen werkt ook. Chinchilla’s knagen aan absoluut alles wat in de kooi staat, dus daarom kan het wc-tje niet van plastic zijn.

Wil je mijn site nou toch nog steunen, dan is dit een hele geschikte schaal van 24 x 24 cm op Bol.com!

Verder heb je een beetje bodembedekking nodig die je in het wc-tje legt. Het is handig als dit andere bodembedekking is dan de soort die in de kooi, zodat je chinchilla’s zelf al kunnen voelen of ze in het wc-tje zijn. Ligt er hennepvezel of zaagsel in je kooi, gebruik dan Back-2-Nature korrels in je wc-tje.

Hier is een lijst met geschikte bodembedekking voor chinchilla’s.

Maar hoe maak je nou stap voor stap je chinchilla zindelijk?

1. Vind de plashoekjes in jouw kooi

Als je jouw chinchilla’s al een tijdje hebt, dan weet je nu direct al het antwoord op deze vraag. Heb je ze pas kort of ben je nog aan het bedenken of chinchilla’s geschikt voor jou zijn, dan gaat deze stap als volgt.

Geef je chinchilla’s een paar dagen de tijd in hun nieuwe kooi. Je zal zien dat er in het hele hok keutels komen te liggen, maar dat komt omdat chinchilla’s geen sluitspier hebben. Ze kunnen dus niet bepalen waar ze poepen. De plasjes daarentegen liggen vaak steeds op dezelfde plek.

Als je de plekjes gevonden hebt, ben je klaar voor stap 2.

2. Maak en plaats het chinchilla toilet

Nu is het tijd om een wc-tje te maken op de manier die we zojuist besproken hebben. Vind een mooie ovenschaal die past in jouw hok en vul deze met geschikte bodembedekking.

Een glazen of stenen schaal zoals op de foto hierboven is heel erg geschikt. Ze zijn zwaar en een chinchilla kan er niet aan knagen.

Het beste is om in de schaal een andere bodembedekking te gebruiken dan in de rest van de kooi, zodat de chinchilla’s het verschil voelen tussen de kooi en de wc. Dit helpt in het sneller zindelijk maken van je chinchilla’s.

Heb je nou meerdere plashoekjes gevonden, dan moet je ook meerdere wc-tjes plaatsen. Vaak hebben chinchilla’s op elke verdieping van de kooi een vast plashoekje.

3. Maak het wc-tje extra verleidelijk

In theorie zou het kunnen dat jouw chinchilla’s nu al gebruik gaan maken van het wc-tje. Voor veel dieren is dit echter nog niet genoeg en moeten wij als baasjes zorgen dat ze de ovenschaal ook echt als wc gaan zien.

Hoe doe je dat? Dit heeft alles te maken met de juiste geur.

Om je chinchilla’s te helpen met het vinden en gebruiken van hun wc, moet je een beetje bodembedekking waar al plas aan zit, verplaatsen naar de ovenschaal. Hetzelfde moet gebeuren met een aantal keutels die je in het hok hebt gevonden.

Op deze manier zorg je ervoor dat het wc-tje ook echt ruikt naar de behoefte van je chinchilla, en dan weten ze dat dit hun toilet is.

Herhaal deze stap ook als je het wc-tje schoonmaakt, want het kan zo maar zijn dat je chinchilla’s een nieuw plashoekje gaan zoeken als de wc niet meer naar hun toilet ruikt.

4. Maak de andere hoeken bezet

Om te zorgen dat de hoek waar het toilet staat de enige optie is om te plassen, kan je ervoor zorgen dat de andere hoeken bezet zijn met andere dingen. Plaats bijvoorbeeld de bak van hun zandbad altijd in een hoek, het hooi in een andere en een huisje in de derde hoek.

Als de andere hoeken allemaal bezet zijn, dan zal je chinchilla sneller in het wc-tje gaan plassen. Deze tip werkt vooral goed bij hele jonge chinchilla’s, en hiermee zal je ze dus nog sneller zindelijk krijgen.

5. Blijf deze stappen gebruiken

Stopt jouw chinchilla plotseling met het plassen in zijn of haar wc-tje, dan moet je het proces weer opnieuw doorlopen. Begin weer met het vinden van het nieuwe plashoekje en neem weer alle stappen om je chinchilla zindelijk te maken.

Dit kan altijd gebeuren en dat is ook helemaal niet erg. Als je chinchilla eenmaal gewend was om in een zelfgemaakt toilet te plassen, dan zal het niet lang duren voor dit weer het geval is.

Het schoonmaken van een chinchilla toilet

Als je chinchilla’s zindelijk zijn, heb je echt een groot voordeel: de kooi wordt veel minder snel vies! Dit werkt echter alleen als je wel regelmatig het wc-tje schoonmaakt. Als je het toilet vies laat, zal je chinchilla op een gegeven moment een andere plek zoeken om te plassen.

Maak het chinchilla toilet om de dag schoon. Eens per twee dagen gooi je het toilet leeg en vul je het met nieuwe bodembedekking. Voeg ook weer een klein beetje oude bodembedekking toe, zodat je chinchilla’s het nog als wc-tje herkennen.

Vind je tijdens het schoonmaken nou wat hardnekkige vlekken die je echt wil verwijderen, dan kan je hiervoor een mix van schoonmaakazijn en water gebruiken. Een verhouding van 1 deel water op 1 deel azijn doet echt wonderen.

Laat de azijnmix even 15 minuten goed op de vlek inwerken. Omdat het een glazen of stenen schaal is, kan je het daarna heel goed schoonmaken. Spoel aan het einde alle overgebleven azijn weg met water en maak de schaal goed droog.

Hoe verzorg je een chinchilla

Nu je weet hoe je een chinchilla zindelijk kan maken, wil ik je vragen of je alle andere belangrijke dingen ook al weet over de verzorging van een chinchilla. Een goed dieet is bijvoorbeeld het verschil tussen gezond en ziek, en het kiezen van de juiste kooi is ook erg belangrijk.

Ik heb een pagina geschreven over de algemene verzorging van chinchilla’s. Die kan je hier lezen. Wist je bijvoorbeeld dat je je chinchilla’s absoluut geen groente mag voeren? Daar krijgen ze diarree van.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen