Hoe Verzorg Je een Chinchilla – Alles Wat Je Moet Weten


Chinchilla’s zijn echt super huisdieren, maar ze zijn wel wat lastiger te verzorgen dan bijvoorbeeld konijnen of cavia’s. Waar moet je eigenlijk op letten bij de verzorging van chinchilla’s?

Door de gevoelige spijsvertering van chinchilla’s is vezelrijk voer heel belangrijk. Het voer bestaat uit vers water, hooi en speciale chinchillabrokken. De kooi moet groot genoeg zijn met voldoende schuilplekken. Chinchilla’s hebben regelmatig een zandbad nodig.

Natuurlijk komt er veel meer bij kijken, dus ik zal zorgen dat je na het lezen van dit artikel alles weet over de verzorging van chinchilla’s. We gaan het hebben over de aanschaf, de huisvesting en het dieet van een chinchilla.

Waar koop je een chinchilla?

De verzorging van een chinchilla begint al bij de voorbereiding die je doet, voordat je het beestje mee naar huis neemt. Je moet jezelf goed informeren, waar je op dit moment al mee bezig bent, en alvast een geschikte kooi uitzoeken en inrichten.

Voordat je jouw chinchilla’s mee naar huis neemt, moet thuis alles al klaarstaan. Chinchilla’s moeten echt onderaan de spreekwoordelijke boodschappenlijst staan, maar laten we er voor nu toch maar even mee beginnen: waar koop je nou chinchilla’s?

De beste plek waar je chinchilla’s kan kopen is bij een goede hobbyfokker of bij een chinchilla opvang. Als je hier chinchilla’s koopt dan weet je precies waar ze vandaan komen en dat ze goed verzorgd zijn.

Je moet bij het kopen van chinchilla’s letten op heel veel dingen. Het belangrijkste is om lekker veel vragen te stellen aan de verkoper, want daar leer je ook heel veel van. Vraag wat ze lekker vinden om te eten, wanneer ze precies geboren zijn, of ze gezond en actief zijn en ga zo maar door.

Verder moet je ook goed kijken of alles er mooi schoon en gezond uitziet. Hebben ze schoon water, ziet het hok er mooi schoon uit, hadden ze genoeg ruimte? Let ook goed op hoe de chinchilla’s zelf eruit zien. Kijk of de oogjes er goed uit zien, of de vacht mooi schoon en verzorgd is en welk gedrag ze vertonen.

Een goede chinchillakooi met inrichting

Chinchilla’s zijn sociale dieren die je absoluut nooit in hun eentje moet houden. Zorg dat je altijd minimaal twee chinchilla’s bij elkaar houdt.

De richtlijn van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is 1 vierkante meter oppervlakte voor twee chinchilla’s. Voor iedere chinchilla extra moet je er nog een halve vierkante meter bij rekenen.

Er zijn maar weinig kooien op de markt die voldoen aan deze richtlijn, dus zoek een kooi uit die zo groot mogelijk is. Ik heb een heel artikel geschreven over waar een kooi en de inrichting allemaal aan moet voldoen, dit kun je hier lezen Waar Moet een Chinchilla Kooi Aan Voldoen (3 Voorbeelden)

Chinchilla’s houden van hoogteverschil, dus zorg dat je kooi tussen de 100 en 150 cm hoog is. Er moeten meerdere plateaus met maximaal 50 cm hoogteverschil in de kooi zitten, zodat chinchilla’s lekker kunnen springen.

Verdere inrichting die je moet regelen:

  • Huisjes om in te schuilen
  • Stenen of metalen voerbakje waar ze niet aan kunnen knagen
  • Glazen waterfles met drinknippel
  • Knaagspeeltjes van wilgenhout
  • Een hooiruif waar het hooi langer fris in blijft

Zorg ook dat je je chinchilla’s 2 à 3 keer per week even in een badje van chinchillazand (geen water) laat badderen om de vacht te verzorgen.

Lees voor meer informatie over dit onderwerp Wat is Chinchilla Zand en Hoe Gebruik Je Het (Zandbad)

Dit is een superschattig filmpje van twee jonge chinchilla’s die voor het eerst een zandbad nemen.

Een loopwiel (waar hamsters ‘s nachts in rennen) is niet nodig.

Maak een chinchillakooi wekelijks schoon. Zet nooit plastic in de kooi, daar gaan ze op knagen en dit is giftig. Ze kunnen ‘s nachts nogal wat rommel maken door bodembedekking uit te kooi te gooien, hou hier rekening mee.

In mijn artikel Welke Bodembedekking voor Chinchilla’s? Met 6 Voorbeelden lees je meer over de verschillende opties bodembedekking.

Voeding: hoe ziet een chinchilla dieet er uit?

Waar je ook kijkt, overal waar het over voeding van chinchilla’s gaat staat “ze hebben een hele gevoelige spijsvertering”. Dat is ook zo, maar wat betekent dit en hoe kunnen we er rekening mee houden.

In het kort betekent het dat chinchilla’s heel snel diarree krijgen van vochtig eten. In het wild leven ze op een hele droge plek in het Andesgebergte in Zuid-Amerika, waar ze voornamelijk dorre grassen en kruiden eten.

Dit is precies de reden waarom ongeveer 70% van het dieet van een chinchilla bestaat uit hooi. Ze kunnen er nooit te veel van eten door de lage voedingswaarde, en daarom moet je ervoor zorgen dat er 24 uur per dag vers en fris hooi beschikbaar is voor je chinchilla’s.

Naast hooi zijn speciale chinchillabrokjes heel erg belangrijk. Een volwassen chinchilla eet ongeveer 20 tot 30 gram brokjes per dag. Voer geen gemixt voer, omdat je chinchilla dan alleen het lekkerste uit de brokjesmix gaat eten. Zorg dat je pellets voert waarin ieder brokje alle voedingsstoffen bevat. Ze krijgen dan altijd alles binnen wat ze nodig hebben, wat weer zorgt voor een compleet dieet.

Je kan in mijn artikel Wat Eten Chinchilla’s – Hooi, Brokjes & Wat Mag Vooral Niet meer lezen over het dieet van een chinchilla. In dit artikel bespreek ik nog wat extra dingen, zoals welke brokjes je precies het beste kan kopen en welk hooi je vooral niet moet voeren.

Voer je chinchilla’s geen groente of fruit en ook geen noten zoals pinda’s of zonnebloempitten. Geef ook nooit menseneten zoals chocolade en snoepjes en vermijd suiker.

Wil je toch wat lekkere tussendoortjes aan je chinchilla’s voeren, voer dan gedroogde kruiden, gedroogd fruit of bijvoorbeeld een stukje (gedroogde) rozenbottel.

De kosten van een chinchilla

Als mensen aan me vragen hoeveel een chinchilla kost, weet ik dat ze niet alleen maar willen weten hoeveel een chinchilla zelf kost. Een chinchilla bij een goede fokker of opvang kost tussen de 30 en 100 euro, afhankelijk van de kleur en “kwaliteit”. Een goede showchinchilla is duurder dan een huisdierchinchilla, maar voor ons is het belangrijkste dat ze gezond zijn.

Andere opstartkosten zijn een goede kooi, de juiste inrichting, het eerste pak voer en bodembedekking. Hierna komen de maandelijkse kosten voor het eten en verder onderhoud. Ten slotte moet je je voorbereiden op onvoorziene kosten, mocht je met je chinchilla naar die dierenarts moeten.

Lees ook Hoe Duur is een Chinchilla (Aanschaf & Maandelijkse Kosten)

Reken voor twee chinchilla’s tussen de 300 en 400 euro opstartkosten en daarna ongeveer 40 tot 50 euro maandelijkse kosten. Dit is heel erg afhankelijk van waar je alles koopt en hoeveel (voer, hooi en bodembedekking) je in 1 keer koopt. Hier komen later de onvoorziene kosten nog bovenop.

Hoe oud wordt een chinchilla?

Net zoals bij alle andere huisdieren vertrouwt een chinchilla zijn hele leven lang op jouw volledige zorg en aandacht. Ze zijn echt compleet van jou afhankelijk en dat is heel erg leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid.

Chinchilla’s worden veel ouder dan konijnen, cavia’s of hamsters. Een chinchilla wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud! Dat is echt heel erg oud, zeker voor zulke kleine dieren.

Het is daarom belangrijk dat je de goede zorg geeft en als er wat je met chinchilla aan de hand is direct naar de dierenarts gaat. De juiste zorg, genoeg ruimte en goede professionele zorg vergroten de kans dat jouw chinchilla heel lang en gelukkig leeft.

In Hoe Oud Wordt een Chinchilla Als Je Er Goed Voor Zorgt lees je meer over hoe oud een chinchilla kan worden, maar leer ook welke ziektes en problemen vaak bij chinchilla’s voorkomen. Veel van de gezondheidsproblemen kan je best goed voorkomen.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen