De 5 Beste Aquaria Voor Beginners (Waar Moet Je Op Letten)


Zelf heb ik al jaren meerdere aquaria en ik weet nog goed hoe het voelde om mijn eerste bak te kopen. Er gaat vaak meer inzitten dan je denkt en je wil wel de juiste keuze maken. Ik heb al veel geleerd en wil je hier graag mee helpen.

Een goed beginners aquarium voldoet aan een paar eisen. Een balans vinden in een groot aquarium is makkelijker dan in een klein aquarium en is dus beter geschikt voor beginners. Een aquarium voor beginners mag niet te duur zijn en het moet plek bieden voor de meest populaire aquariumvissen.

Er is niet maar één soort aquarium, één soort vissen en één soort planten, dus er moeten keuzes gemaakt worden. Ik wil je hierbij helpen. Na het lezen van deze pagina weet je waar je op moet letten en kan je zelfverzekerd de keuze maken die bij jou past. Ik zal je ook waarschuwen voor een paar veelgemaakte beginnersfouten, die jou geld en moeite kunnen besparen.

Wat maakt een aquarium geschikt voor beginners

In principe is een aquarium een glazen bak met water, maar er komt veel meer bij kijken. Het is altijd leuk om te beginnen met een nieuwe hobby, maar het is nooit leuk om verkeerde keuzes te maken die je tijd of geld kosten. Daarom moet je zorgen dat je een aquarium koopt, dat het voor jou als beginner zo gemakkelijk mogelijk maakt.

Vaak denken mensen dat kleine aquaria geschikter zijn voor beginners, maar een kleine bak is juist moeilijker. Natuurlijk moet je een aquarium kopen dat past bij jouw budget en situatie, maar bij twijfel altijd zo groot mogelijk kopen. Ik zal je vertellen waarom.

Een gezond aquarium is in balans; als aquariumhouder ben je altijd op zoek naar een mooi gebalanceerd aquarium. In een groot aquarium met meer water is dat makkelijker te bereiken en te behouden. Als je één gram zout oplost in een beker heeft dat meer effect dan wanneer je één gram zout oplost in een badkuip.

Ik heb meer dan 100 mensen met een aquarium gevraagd wat makkelijker is voor een beginner. Van de 111 mensen die hebben gereageerd, gaven 109 mensen “een groot aquarium” als antwoord en slechts 2 mensen “een klein aquarium”.

Naast het formaat, is een aquarium dat gemakkelijk te onderhouden is beter voor beginners. Als je net begonnen bent met je nieuwe hobby wil je focussen op de leuke dingen en wil je je niet ergeren aan onhandigheden van het aquarium.

Tot slot moet een aquarium genoeg ruimte bieden voor de vissen die jij wil houden. Ik heb een lijst gemaakt van 11 vissen die geschikt zijn voor beginners, en het zou vervelend zijn als jouw nieuwe aquarium te klein is voor de vissen die jij graag wil.

1. Juwel Primo 110 L (81 x 36 x 45 cm)

Het beste aquarium voor beginners is de Juwel Primo 110. Als iemand aan mij vraagt welk aquarium ik aan zou raden dan is het altijd een aquarium van 80 centimeter breed, want dan heb je de meeste opties. Het is een betaalbare optie en past in de meeste kamers.

Pros
 • LED verlichting
 • Groot genoeg voor de meeste tropische vissen
 • Juwel is een goed en betrouwbaar merk
 • Deksel is makkelijk in gebruik
Cons
 • Geen onderkast
 • Geen mogelijkheid om extra lamp in de kap te hangen

Je hebt natuurlijk meerdere opties om een aquarium in te richten, maar de meest voorkomende is een gezelschapsaquarium. In zo’n “gezelschapsaquarium” heb je allemaal tropische en vreedzame vissen die goed met elkaar overweg kunnen. Vaak bestaat een gezelschapsaquarium uit een kleine school vissen, een groepje bodemvissen en 1 of 2 kleurrijke vissen die echt opvallen.

Dit aquarium wordt verkocht als set met LED verlichting en een filter. Dit is echt heel erg goed, vooral de LED verlichting. Vroeger hadden alle aquaria TL verlichting, maar LED lampen gebruiken veel minder stroom en gaan langer mee.

Het aquarium is hier beschikbaar op Bol.com.

2. Juwel Primo 60 L (61 x 31 x 37 cm)

Op nummer twee zet ik het kleine broertje van het aquarium dat we net besproken hebben: de Juwel Primo van 60 L.

Pros
 • Wordt geleverd met LED verlichting en intern filter
 • Juwel is echt een goed merk
 • Nog steeds groot genoeg om gemakkelijk een mooie onderwaterwereld te maken
Cons
 • Er zit geen onderkast bij de set

Ook dit aquarium wordt verkocht als hele set waar ook LED verlichting en een filter in zit. Met de juiste planten kan je het interne filter heel mooi wegwerken.

In een 60 centimeter breed aquarium kan je (logischerwijs) minder vissen kwijt dan in een aquarium van 80 centimeter breed. De opties worden ook minder, omdat het voor grotere vissen niet genoeg ruimte biedt.

Wil je nou een aquarium voor de kinderen of om mee te beginnen, dan kan je in dit aquarium heel erg mooi een groepje guppy’s houden. Guppen worden niet zo groot maar zijn heel actief en krijgen gemakkelijk baby’s.

Dit aquarium is hier beschikbaar op Bol.com en zoals je kan zien is hij al een stuk goedkoper dan de versie van 80 centimeter breed. Er is ook een onderkast beschikbaar die perfect past bij dit formaat. Deze is los te koop en hier beschikbaar.

Nog even over de onderkast: zorg dat een aquarium op een kast staat die het gewicht kan dragen. Deze bak is al redelijk klein maar weegt nog altijd ongeveer 75 kilo.

3. SuperFish Start 20 (36 x 23 x 32,1 cm)

Als je toch op zoek bent naar een kleiner en compacter aquarium, dan heeft het merk SuperFish een paar hele goede opties. De beste optie is een mooie set genaamd “SuperFish Start 20” met een aquarium van 20 liter.

Pros
 • Betaalbaar
 • Set wordt geleverd met filter
 • Ingebouwde LED verlichting
 • Extra’s zoals schepnet, thermometer en meer
Cons
 • Absoluut niet geschikt voor goudvissen
 • Te klein voor de meeste vissen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit aquarium is niet geschikt voor goudvissen. Ondanks de naam “GoldFish Kit” is dit aquarium veel te klein voor goudvissen. Een goudvis is een vijvervis die niet echt geschikt is voor een aquarium.

Wat je wel mooi in dit aquarium kan houden, zijn kleine vissen zoals guppy’s en garnalen. Guppy’s zijn voor kinderen ook leuker, omdat ze baby’s krijgen die dan weer groot worden.

Een andere optie die ook in dit aquarium gehouden kan worden, is een Siamese kempvis, ook wel betta genoemd. Een mannetjes betta heeft in dit aquarium genoeg ruimte en is ook nog eens heel erg mooi.

Toch ga ik nog een keer herhalen dat een groter aquarium makkelijker is en met minder moeite veilig blijft voor vissen. Ook heb je meer opties.

Deze set wordt geleverd met veel toebehoren zodat je gelijk kan beginnen. Heb je interesse, check dan even de huidige prijs op Bol.com. Zoals je ziet is de prijs erg aantrekkelijk, zeker vergeleken met de vorige opties.

4. Juwel Rio 240 LED (121 x 41 x 50 cm)

Zoek je een serieus aquarium en wil je alle tussenstappen overslaan? Dan kan je er voor kiezen om niet eerst een kleiner aquarium te kopen om daarna te bedenken dat je liever groter wil. De Juwel Rio 240 is een aquarium van 240 liter en veruit het beste aquarium in deze lijst.

Pros
 • Geweldig en tijdloos design
 • Groot genoeg voor de meeste vissen, zelfs Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cichliden
 • Handig intern filter (ook mooi afgewerkt)
 • LED verlichting
Cons
 • Deksel bestaat uit 2 delen en kan onhandig zijn tijdens het schoonmaken
 • Als je een extern filter wil zit het standaard filter in de weg

Een aquarium is niet goedkoop en ik wil hier geen aquarium aanraden waar je spijt van gaat krijgen. De Juwel Rio 240 is een aquarium van 120 cm breed. Is dat echt makkelijker dan een kleiner aquarium?

Ja! Zoals elke (sl)echte verkoper zou zeggen: ik heb hem zelf ook.

Mijn Rio 240

Sinds een paar maanden heb ik zelf een Rio 240 in mijn kamer staan en weet ik als geen ander wat de goede en minder goede punten zijn. Het is echt een aanrader als je op zoek bent naar een groter aquarium.

Toen ik het aquarium voor het eerst vulde, bleek wel dat 240 liter echt veel water is. Een aquarium van 120 centimeter breed is nog geschikt voor beginners, maar ik zou echt niet groter dan dit kopen. Simpelweg omdat het onderhoud van een heel groot aquarium meer tijd gaat kosten.

Is dit aquarium nou echt iets voor jou en wil je er echt voor gaan? Check dan hier de huidige prijs op Bol.com. Er zijn speciale onderkasten voor, maar je kan er ook zelf één bouwen. Zorg wel dat de kast stevig genoeg is.

5. Juwel Rio 180 (101 x 41 x 50 cm)

Als laatste op de lijst staat een aquarium met een populaire maat die we nog niet eerder gehad hebben. Dit aquarium is een meter breed en heel erg geschikt voor beginners. Met 180 liter water heb je volop keuze om veel vissen en planten te houden.

Ondertussen weet je precies waar je op moet letten en hoef ik er ook niet meer zo diep op in te gaan. Het is een mooi aquarium van een degelijk merk met goede LED verlichting. Koop er een mooie onderkast bij voor al je aquariumspulletjes en je hebt een prachtig “meubel” voor in je woonkamer.

De Juwel Rio 180 is wederom hier beschikbaar op Bol.com.

Mocht je er voor kiezen om een aquarium via één van mijn links op Bol.com te bestellen dan ben ik je erg dankbaar, want dan krijg ik een kleine commissie. Hiermee kan ik de site in de lucht houden en het kost jou niks extra’s.

De goedkoopste manier om een aquarium te kopen

Nu we de hele lijst besproken hebben, wil ik je nog vertellen wat de aller goedkoopste manier is om een aquarium te kopen. Dit is ook hoe ik al mijn aquaria heb gekocht, en als je weet waar je naar zoekt en geduld hebt dan kan je hele mooie dingen vinden.

Zoals je misschien al wist, maken websites zoals deze winst als ze producten op grote websites verkopen. Als ik op mijn site een product promoot, krijg ik van bijvoorbeeld Bol.com een kleine commissie, maar op Huisdieren Houden sta jij, de lezer, altijd voorop. Een nieuw aquarium kopen is niet de goedkoopste manier.

Een nieuw aquarium uit de winkel is wel de gemakkelijkste en veiligste manier, maar als je op Marktplaats gaat zoeken, staan er vaak mooie aquaria te koop. Het kan lastig zijn om te vinden wat je wil, maar ik heb al mijn aquaria tweedehands van iemand overgenomen.

Als je er voor kiest om een tweedehands aquarium te kopen moet je oppassen dat deze niet lek is. Vraag de verkoper wanneer er voor het laatst vissen in hebben gezeten, hou oud de bak is en of hij nog vol met water staat. Als een aquarium al lang niet meer vol met water heeft gezeten kunnen de kit-randen uitgedroogd zijn, dit is een beetje gevaarlijk.

Ik heb mijn eerste aquarium, een 80 centimeter breed aquarium, voor 50 euro op marktplaats gekocht. Dit is zeker een optie om ook te overwegen.

Lees ook mijn artikel Wat Heb Je Nodig Voor een Aquarium (Met Beginner Checklist)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen