Wat Heb Je Nodig Voor een Aquarium (Met Beginner Checklist)


Ik heb mijn eerste aquarium tweedehands gekocht en ik kan dit iedereen aanraden. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een aquarium draaiende te houden? Zijn er ook dingen die je weg kan laten of waar je op kan besparen?

Voor een aquarium heb je nodig: een filter, een verwarming, bodembedekking, verlichting en een aquarium zelf. Verder kan je kiezen voor een achterwand, waterplanten, CO2, hout, stenen en andere ornamenten. Niet alles wat ze in de winkel verkopen is essentieel.

Op deze pagina wil ik je precies vertellen wat je wel en niet nodig hebt, zonder je gelijk van alles te verkopen. Bij een aquarium komt veel kijken, maar ik wil je niet afschrikken en juist laten zien dat iedereen het kan!

De aanschaf van het aquarium zelf

Het begint natuurlijk bij het kopen van het aquarium zelf. De glazen bak waar alles in komt. Waar moet je op letten? Een aquarium kan veel geld kosten, maar je hoeft hem echt niet nieuw te kopen. Ik ben zelfs van mening dat je een aquarium altijd tweedehands moet kopen, omdat er simpelweg superveel op Marktplaats staan.

Voordat je overhaast een aquarium koopt, moet je na gaan denken welke vissen je er in wil doen. Heb je al een bepaalde vis in gedachte, dan moet je zorgen dat het aquarium dat je gaat kopen groot genoeg is.

De tip die ik had willen krijgen toen ik begon is: koop een zo groot mogelijk aquarium

Hoe groter het aquarium is, hoe makkelijker je het jezelf maakt. In een groot aquarium ga je makkelijker een balans vinden en heb je minder last van algen. Je kan ook kiezen uit meerdere soorten vis die een wat grotere bak nodig hebben.

Let er bij het kopen van een tweedehands aquarium goed op dat het aquarium niet lek is. Als er nog water in zit als je aankomt, weet je dit in ieder geval zeker. Zit er geen water meer in, dan moet je hem nog even een paar dagen testen. Ik doe dit altijd in de badkamer, maar het kan ook in de schuur of zelfs buiten.

Je moet weten dat een aquarium heel erg zwaar is, zeker als je hem vult met water, stenen en grind. Zorg daarom dat je het aquarium op een kast zet die het gewicht gemakkelijk kan dragen. Een klein (onder de 60 liter) aquarium kan wel op een Ikea kast staan, maar een groter aquarium wordt al snel te zwaar.

Een speciale aquarium onderkast is een optie, maar je kan ook zelf een kast bouwen. Hier moet je natuurlijk wel een beetje handig voor zijn.

Lees ook mijn artikel De 5 Beste Aquaria Voor Beginners (Waar Moet Je Op Letten)

Essentiële techniek: filtratie, verwarming en verlichting

De volgende dingen zijn noodzakelijk om tropische vissen in leven te houden: een goed filter en verwarming. Voor sommige vissen die tegen kouder water kunnen is een verwarming niet nodig, maar voor alle tropische vissen wel.

Het filter zorgt ervoor dat drijvende stukjes vuil uit het water gefilterd worden. Ook is het filter de plek waar alle nuttige bacteriën leven die het water veilig houden voor je vissen.

Als je jouw vissen goed wil kunnen zien, heb je ook een lamp nodig die boven je aquarium hangt. Wil je (levende) waterplanten, dan is verlichting absoluut noodzakelijk. Koop ook gelijk een timer, zodat het licht dagelijks op een vaste tijd aan en uit gaat.

Zie ook Hoelang Moet Het Aquarium Licht Aan (Vooral Niet Te Lang)

Voor zowel het filter, de verwarming en de verlichting is het belangrijk dat je de juiste capaciteit koopt. Het filter moet de hoeveelheid water aankunnen, de verwarming moet alles goed op temperatuur kunnen houden en de lamp moet fel genoeg zijn voor mogelijke planten.

Minder belangrijke techniek: CO2, Stromingspompen, UV Filters en Andere dingen

Er zijn nog veel andere soorten techniek die je aan jouw aquarium “setup” kan toevoegen. Vind je waterplanten nou heel erg leuk, dan kan je er voor kiezen om CO2 (koolstofdioxide) aan je water toe te voegen. Ik merk dat een CO2 set op veel plekken bij de onmisbare techniek wordt geplaatst, terwijl dat echt niet het geval is.

Een aquarium kan prima zonder een CO2 set. CO2 is alleen noodzakelijk als je heel serieus wat moeilijkere planten wil laten groeien in jouw aquarium.

Naast CO2 kan je vrij goedkoop stromingspompen kopen die je in je aquarium hangt. Vaak heeft zo’n stromingspomp (ook wel “powerhead” genoemd) een zuignap waarmee je hem aan de binnenkant tegen het glas kan plakken. Ik gebruik een stromingspomp en vind het fijn om wat meer stroming in mijn aquarium te hebben. Zeker iets om te overwegen.

een “high tech” aquarium

Dan zijn er nog hele complexe dingen zoals een skimmer of een UV sterilizer. Dit is niet nodig voor beginners, en daar moet je je nu totaal geen zorgen om maken. Wil je een zoutwateraquarium, dan heb je deze techniek wel nodig.

Een luchtpompje wordt vaak gebruikt in aquaria, maar is ook niet nodig. Het is wel erg leuk om te zien, maar smaken verschillen natuurlijk. Als je CO2 gebruikt moet je geen luchtpompje gebruiken, omdat dan al het CO2 weer uit je water ontsnapt.

Spullen om je aquarium te onderhouden

Met bovenstaande techniek kan je een gezonde leefomgeving maken voor jouw toekomstige vissen. Natuurlijk moet je het aquarium ook goed schoon kunnen houden. Tijdens het onderhoud zijn emmers en handdoeken je beste vriend, maar er zijn ook nog andere dingen die je nodig hebt.

Allereerst heb je een slang of bodemstofzuiger nodig om water gemakkelijk uit je aquarium te hevelen. Dit is een goede stofzuiger die je kan gebruiken. Er zijn ook nog een heleboel krabbers, sponzen en magneetsponzen te koop, maar ik gebruik altijd de zachte kant van een schuursponsje of wat filterwol om mijn aquarium schoon te maken.

Verder moet je goed kunnen controleren of alles goed gaat in je aquarium. Een thermometer met een zuignapje is heel handig. Zo’n thermometer kan je voor een paar euro bestellen op Bol.com, koop dus geen hele dure bij een aquariumspeciaalzaak. Nog belangrijker dan een thermometer is een set om de waterwaardes op te kunnen meten.

Met een goede water test kit kan je meten hoeveel ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaat en nog veel meer andere stoffen er in je aquariumwater zitten. Ook kan je heel nauwkeurig de pH en de hardheid meten. Allemaal informatie die ze bij een aquariumspeciaalzaak vaak willen weten om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Het kost wat meer, maar dit is echt iets wat je nodig hebt om goed voor je vissen te kunnen zorgen! Dit is een goede set (Bol.com) waar je zeker geen spijt van gaat hebben.

Inrichting “hardscape”

Om even lekker in aquariumtaal te praten, de “hardscape” van een aquarium bestaat uit de bodembedekking, hout en stenen. Dit kan je helemaal naar wens invullen. Zelfs de bodembedekking is niet onmisbaar, maar het is natuurlijk wel veel mooier.

Neem hier goed de tijd voor, want aquariumhout kan verrassend duur zijn. Bij een goede aquariumwinkel hebben ze heel veel keuze, zodat je echt iets kan maken wat je mooi vindt. Wil je nou echt besparen, koop dan de stenen bij een tuincentrum of zoek tweedehands naar mooie dingen die je over kan nemen.

Als je er echt voor gaat, heb je een laag bodembedekking nodig van ongeveer 5 centimeter. Hout is voor sommige algeneters een vereiste, dus het is zeker een goed idee om een mooi stuk hout in je aquarium te doen. Als je veel stenen in je aquarium doet heb ik nog een goede tip: plaatst eerst de stenen en doe daarna pas je bodembedekking in het aquarium.

Naast stenen en hout kan je ook een achterwand in je aquarium plaatsen. Je kan nu kiezen voor een 3D wand die je in de bak plaatst of een soortement van poster die je aan de buitenkant tegen je aquarium aan plakt. Dit is niet nodig, maar het is vaak wel mooier. Ikzelf heb geen achterwand in mijn aquaria.

Chemicaliën zijn niet altijd nodig

Er zijn heel veel potjes met verschillende middeltjes beschikbaar in winkels, maar echt niet alles heb je nodig. In Nederland hebben we best goed kraanwater, er zit niet zo veel chloor in als in andere landen. Ikzelf gebruik geen waterverbeteraar, maar als het water in jouw gemeente meer chloor bevat, kan waterverbeteraar een goed idee zijn.

Verder kan je opstartmiddelen kopen die je aquarium sneller veilig maken voor vissen. Dit vind ik geldverspilling, want een extra weekje geduld heeft hetzelfde effect. Dit heb je dus ook niet per se nodig.

Als de vissen in je aquarium ziek worden, dan heb je vaak wel medicatie nodig. Dit is voor vissen niet duur en je hoeft niet langs de dierenarts om het te kopen. Ik koop de medicijnen voor mijn vissen gewoon in de aquariumwinkel bij mij in de buurt.

In mijn artikel Een Vis Dood In Je Aquarium: Wat Moet Je Nu Doen? vind je meer informatie over onder andere witte stip, een ziekte van je hele aquarium, en het Old Tank Syndrome.

Wil je planten in je aquarium?

Als je levende planten in je aquarium wil, dan moet je daar natuurlijk ook goed over nadenken. Veel planten zijn heel erg moeilijk en hebben hoge eisen om in leven te blijven. Gelukkig zijn er ook heel veel makkelijke planten die supergeschikt zijn voor beginners. Ik heb een lijst gemaakt met 11 planten voor beginners, die kan je hier lezen.

Als je planten in je aquarium wil dan is je verlichting nog belangrijker. Planten hebben ongeveer 10 uur licht nodig per dag, dus als je een timer gebruikt kan je zorgen dat ze dat ook krijgen. Tegenwoordig kan je kiezen voor LED verlichting of TL verlichting. LED is veel beter, maar is ook een stuk duurder.

Voor planten heb je ook plantenvoeding nodig. Je kan vloeibare plantenvoeding toevoegen of een soort kleibolletjes in de bodem drukken. Het verschilt een beetje per plant wat ze fijn vinden.

Lees ook mijn artikel Wat Hebben Aquariumplanten Nodig Om Gezond Te Groeien voor meer informatie.

De checklist voor beginners

  • aquarium
  • onderkast
  • verwarming
  • filtratie
  • verlichting
  • emmers
  • handdoeken
  • slang of bodemstofzuiger
  • thermometer
  • water test kit
  • bodembedekking
  • hout
  • stenen
  • achterwand
  • planten met plantvoeding
  • vissen
  • voer voor de vissen

Andere artikelen die je misschien interessant vindt om te lezen zijn 11 Aquarium Vissen Die Ook Geschikt Zijn Voor Beginners en Hoe Vaak Mag Je Vissen In Jouw Aquarium Voeren (per dag)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen