Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik een grote aquariumwinkel ben binnengelopen en al die verschillende vissen zag. Er is zo veel keuze, maar niet alle vissen zijn even geschikt. Waar moet je (als beginner) dan op letten en welke vissen zijn geschikt?
Inhoudsopgave
Wat maakt een vis geschikt voor jouw aquarium
Voordat we de lijst van 11 geschikte vissen gaan bespreken, moet je eerst weten waarom een vis wel of juist niet geschikt is voor een aquarium. De meest voorkomende fout die gemaakt wordt, is dat het aquarium te klein is voor bepaalde vissen. Je moet dus goed weten hoe groot een bepaalde vis wordt en hoeveel ruimte hij nodig heeft.
Verder moet een vis zich fijn voelen in een bepaalde watertemperatuur. Vaak kopen mensen goudvissen voor een aquarium, maar dat zijn eigenlijk koudwatervissen die zich veel fijner voelen in een vijver. Dat maakt ze minder geschikt voor een aquarium en ze zijn al helemaal niet geschikt voor een vissenkom.
Tot slot moet je van te voren goed uitzoeken of vissen bij elkaar in hetzelfde aquarium kunnen leven. Vissen eten alles wat in hun bek past, dus als je een grote vis bij wat kleinere vissen zet, dan hou je alleen maar grote vissen over. Ook moeten de vissen goed met elkaar overweg kunnen en geen ruzie gaan maken.
Als beginner wil je ook vissen die een beetje tegen een stootje kunnen, zodat ze niet gelijk heel veel stress ervaren als je een keer per ongeluk wat fout doet.
1. Guppy’s
Straks komen we bij wat minder bekende vissen, maar de guppy staat met recht op nummer 1 van deze lijst. Het is een hele bekende vis, omdat ze heel erg mooi en kleurrijk zijn, makkelijk te kweken en mooi klein blijven.
Guppy’s zijn geschikt voor wat kleinere aquaria, dus als je een aquarium hebt van “maar” 30 of 40 liter kan je hier nog steeds een paar guppen in houden.
Als je guppy’s in je aquarium wil, moet je ze in de goede man-vrouw verhouding kopen. Een ratio van 1 man op 3 vrouwen is het beste, dit geeft de vrouwtjes het meeste rust. Mannetjes kunnen namelijk wat opdringerig zijn en als je dan 3 mannetjes hebt voor ieder vrouwtje kan ze echt geen adem meer halen.
Het leuke aan guppy’s is het feit dat ze levendbarend zijn. Dit betekent dat ze geen eitjes leggen, maar dat de jongen direct levend geboren worden. Het is erg leuk om de jongen op te zien groeien, ook voor kinderen is de guppy zeer geschikt.
2. Siamese kempvis (Betta)
De volgende, kleurrijke vis die erg geschikt is voor beginners is de Siamese kempvis. Vaak worden deze vissen ook Betta’s genoemd en ze zijn werkelijk prachtig. Het zijn sierlijke vissen die in een redelijk klein aquarium gehouden kunnen worden. Denk hierbij aan een aquarium van 20 liter of groter.
Soms denken mensen dat je een kempvis in een heel klein aquarium kan houden, zoals een vaas of een vissenkom. De reden dat ze dit denken is, omdat een Siamese kempvis boven water kan ademen. Ze happen dan aan het wateroppervlakte naar lucht.
Ze kunnen wel in een heel klein bakje overleven, maar ze gaan zich er niet naar hun zin voelen. Als je een iets groter aquarium voor ze koopt, ga je veel meer interessant gedrag zien en is het een leuker huisdier.
Betta vissen zijn gevoelig voor stroming en hebben nog een aantal specifieke eisen waar je aan moet voldoen. Zorg daarom dat je je altijd goed inleest voordat je er één koopt. Dit geldt natuurlijk voor alle vissen op dit lijstje.
3. Goerami’s
Goerami’s zijn hele rustige en vaak kleurrijke vissen. Het zijn redelijk grote vissen die aan de bovenkant van het aquarium zwemmen, en het zijn echte blikvangers.
Er zijn verschillende soorten goerami’s. Ze komen voor in verschillende kleuren en formaten. Wat kleinere goerami’s, zoals de honinggoerami, kunnen in een klein groepje gehouden worden. Grotere goerami’s, zoals diamantgoerami’s of zoengoerami’s, hebben meer ruimte nodig en worden vaak alleen of in tweetallen gehouden.
Goerami’s maken hele bijzondere nestjes: bubbelnestjes. Ze maken dan een plekje waar ze hun eitjes kunnen leggen van kleine belletjes aan het wateroppervlak. Zorg, als je goerami’s in je aquarium wil, dat je niet al te veel stroming in je aquarium hebt, vooral niet aan de oppervlakte.
Goerami’s vinden drijfplanten heel fijn, ze zullen zich dan beschutter voelen. In een gezelschapsaquarium kunnen gourami’s gehouden worden met heel veel verschillende soorten schoolvisjes, bodemvissen en algeneters.
4. Maanvissen
De kans is groot dat je al eens maanvissen hebt gezien, want het zijn al jarenlang hele populaire aquariumvissen. Je moet bij maanvissen wel zorgen dat het aquarium wat je hebt groot genoeg is, vooral in de hoogte. Maanvissen kunnen namelijk heel erg hoog worden door de grote vinnen aan de boven- en onderkant van hun lichaam.
Maanvissen kunnen in een gezelschapsaquarium gehouden worden, maar het zijn echte jagers. Ze zullen zeker achter babyguppen en andere kleine vissen aanjagen. Het is om deze reden ook beter om ze niet met kleinere vissen samen in een aquarium te doen.
Je kan maanvissen (in een gezelschapsaquarium) alleen, in een paartje of in een grotere groep houden. Omdat het wat grotere en ook duurdere vissen zijn, is het belangrijk dat je goed voor ze kan zorgen.
Vind je ze mooi, ga er dan voor! De vissen zijn kalm en geschikt voor beginners. Zeker mooie vissen die leuk zijn om naar te kijken en die niet snel gaan vervelen.
5. Borstelneus meerval (ancistrus)
Een vis die in een gezelschapsaquarium niet mag ontbreken, is een borstelneus meerval. Deze mysterieuze en een klein beetje angstaanjagende vis is echt één van mijn favorieten. Ik zal je vertellen waarom.
Allereerst is het een algeneter die echt geen vlieg kwaad doet in je aquarium. Hij helpt je met het schoonmaken van je aquarium, dus dat is al een dik pluspunt. De reden dat ik deze vissen zo leuk vind is dat je ze niet zo vaak ziet.
Als je genoeg schuilplekken in je aquarium hebt dan is een ancistrus vaak verstopt. Maak je geen zorgen, je ziet hem nog steeds regelmatig, maar toch is het extra bijzonder als hij uit zijn holletje komt.
Mensen die bij mij op bezoek komen, vinden deze borstelneus meerval er eng uit zien en ik kan wel begrijpen waarom.
Je moet wel op een paar dingen letten. Allereerst moet je niet per ongeluk een pleco kopen, want die worden wel 30 centimeter groot. Let er dus op dat je een borstelneus meerval koopt! Een andere naam is ancistrus . Deze vissen worden maximaal 15 centimeter. Heb je een aquarium van 60 centimeter breed, dan kan je er 1 huisvesten.
Wil je een koppeltje (want ze zijn ook best makkelijk te kweken) dan heb je een aquarium van minimaal 1 meter breed nodig.
6. Corydora’s
Ben je op zoek naar hele leuke en vrolijke bodemvissen, dan is een groepje corydora’s vast een optie. Er zijn veel (echt heel veel) verschillende soorten dus er is altijd wel een formaat dat voor jouw aquarium geschikt is.
Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je corydora’s gaat kopen. Allereerst zijn het groepsdieren die in een groepje van minimaal 5 vissen gehouden moeten worden. Verder hebben ze gevoelige snorharen waarmee ze graag in zand wroeten, je kan ze dus niet op grof en scherp grind houden.
Het allerbeste is een grotere groep en een bodem van fijn zand.
Als je geluk hebt en goed voor corydora’s zorgt dan is de kans groot dat ze eitjes leggen en dat je dus baby’s krijgt. De vrouwtjes plakken de eitjes aan o.a. het raam en op hout. Dit is erg leuk.
Qua voer kan je het beste zinkende pellets voeren, zodat de vissen op de bodem van je aquarium ook kunnen eten. Bij bodemvissen kan je er niet vanuit gaan dat ze voldoende hebben aan de etensresten van de andere vissen. Ze hebben hun eigen voer nodig.
7. Kersenbuik cichliden
Mogelijk heb je wel eens van cichliden gehoord en weet je dat dat echt geen beginnersvissen zijn. Cichliden zijn groot en hebben een groot aquarium nodig, maar niet allemaal! Er zijn een paar dwergcichliden die wel erg geschikt zijn voor beginners.
Ben je op zoek naar een vis met wat meer karakter, die ook wat meer van zich af bijt, dan zijn kersenbuikjes wat voor jou. Het leukste is om een paartje te kopen, want ze zijn redelijk makkelijk te kweken.
Zorg voor een aquarium van minimaal 80 centimeter breed om genoeg ruimte aan ze te bieden. Koop niet meer dan 1 mannetje en 1 vrouwtje, want ze zijn erg territoriaal.
Dit zijn vissen die ook in een gezelschapsaquarium kunnen, maar wel echt hun eigen territorium gaan bewaken. Ze passen wat minder goed bij “domme” vissen die overal maar doorheen zwemmen, omdat ze dan veel ruzie gaan maken. Je kan ze beter niet bij corydora’s houden.
8. Garnalen
Op nummer 8 heb ik garnalen gezet, omdat die erg leuk zijn om naar te kijken. Er zijn hele dure, kleurrijke, bijzondere en gevoelige garnalen die niet geschikt zijn voor beginners, maar er zijn ook wat makkelijkere garnalen die prima in een beginnersaquarium kunnen.
Ikzelf heb oranje “Neo-Caridina” garnalen die zich uit zichzelf voortplanten in mijn gezelschapsaquarium. De moeilijke soort heet “Caridina”, die moet je dus voor nu niet hebben. Die hebben namelijk osmose water nodig, en zijn heel gevoelig voor vervuild water.
Neo-Caridina garnalen komen in heel veel verschillende kleuren voor. Populaire kleuren zijn rood, oranje, geel, blauw, wit of zwart. Voor zover ik weet zijn de blauwe het duurst en de rode het goedkoopst.
Er zijn ook nog andere garnalen, zoals de “Japonica” garnaal die ongeveer 4 centimeter lang worden. Deze garnalen zijn groter dan de Neo-Caridina garnalen, maar planten zich niet voort in zoet water. Ze zijn wel heel erg geschikt voor beginners, dus het ligt er maar net aan wat je wil en wat er in de aquariumwinkel bij jou in de buurt op voorraad is.
9. Goudvissen
Aan het begin heb ik al gezegd dat goudvissen eigenlijk niet in een aquarium horen, maar toch is het één van de populairste vissen voor beginners. Waarom is dat?
Goudvissen zijn geen tropische vissen en hoeven dus niet in een aquarium met verwarming gehouden te worden. Wel worden ze heel erg groot en hebben ze in een aquarium al snel te weinig ruimte. Wil je toch goudvissen omdat je ze gewoon heel erg leuk vindt, zorg dan voor een aquarium van minimaal 80 centimeter breed.
Als je nu goudvissen hebt in een aquarium dat eigenlijk te klein is, dan is het goed om iemand te vinden met een vijver, die ze wil hebben. Als je iemand gevonden hebt, dan kan je voor je goudvissen zorgen tot ze te groot geworden zijn voor je aquarium, en ze dan verplaatsen naar de vijver.
Verder zijn goudvissen best wel “vieze” vissen, omdat ze veel eten en veel poepen. Zorg dus voor een goed filter en voer enkel wat ze ook daadwerkelijk binnen 5 minuten opeten.
10. Hockeystick barbeel
Wil je nou een gezelschapsaquarium beginnen, dan heb je ook echt een scholenvis nodig. Het is zo iconisch en rustgevend, het hoort er gewoon bij. Dit is de eerste scholenvis in de lijst, maar er zijn nog veel meer opties.
Als je aquarium groter is dan 60 liter, dan kan je er een school kleine visjes bij doen. De hockeystick barbeel is één van de meest populaire scholenvisjes die je in je aquarium kan houden.
Zorg dat je minimaal 5, maar het liefst 10, van deze vissen bij elkaar houdt. In een aquarium van 80 centimeter breed kan je gerust 10 kleine vissen houden en, een grotere groep is altijd leuker.
11. Neon Tetra
De laatste vis op de lijst is nog een vis die geweldig schoolt. Het zijn neon tetra’s en die heb je vast wel eens gezien. De blauw-rode vissen zijn heel herkenbaar en voegen kleur en beweging toe aan je aquarium.
Ook voor deze vissen geldt: hou er minimaal 5, maar het liefst meer, bij elkaar. Ze zijn geweldig in een groep en zorgen ervoor dat er altijd wat beweegt als je naar je aquarium kijkt.
Dit is een leuk filmpje waarin je goed kan zien hoe mooi en actief neon tetra’s kunnen zijn.
Alle vissen houden van planten
Om je aquarium zo mooi, maar ook zo gezond mogelijk te maken, is het een goed idee om waterplanten in je aquarium te houden. Sommige planten zijn heel erg moeilijk, maar er zijn ook genoeg planten die geschikt zijn voor beginners.
Als je in een aquariumwinkel staat, is het vaak moeilijk om erachter te komen welke planten makkelijk en welke juist moeilijk zijn. Daarom heb ik een lijst gemaakt van 11 aquariumplanten die uitermate geschikt zijn voor beginners, maar ook voor meer ervaren aquariumhobbyisten.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op! Ik zal dan kijken of ik je weer verder kan helpen.
Andere artikelen die je misschien interessant vindt om te lezen zijn Hoe Vaak Mag Je Vissen In Jouw Aquarium Voeren (per dag) en Een Vis Dood In Je Aquarium: Wat Moet Je Nu Doen?