Nog voordat je een hamster in huis neemt, moet je op zoek naar een mooie, veilige en geschikte kooi. Dit hoeft niet duur te zijn, maar je moet wel zorgen dat je een kooi koopt waar je hamster zijn hele leven gelukkig in kan leven.
Inhoudsopgave
Waar moet een hamsterkooi aan voldoen?
Het allerbelangrijkste waar een hamsterkooi aan moet voldoen is een geschikt formaat. Helaas worden er in winkels en online vreselijk veel kooien verkocht die simpelweg te klein zijn voor een hamster. Dit zijn de minimale afmetingen voor een kooi.
Soort Hamster | Minimale Formaat |
Russische Dwerghamster | 70 x 40 centimeter |
Campbelli Dwerghamster | 70 x 40 centimeter |
Chinese Dwerghamster | 70 x 40 centimeter |
Roborovski Dwerghamster | 70 x 40 centimeter |
Syrische Hamster / Goudhamster | 100 x 50 centimeter |
Het gaat bij het formaat van een geschikte kooi vooral om de oppervlakte. Hamsters hebben een dikke laag bodembedekking nodig waar ze lekker in kunnen graven en waar ze tunnels in kunnen maken. De hoogte van de kooi maakt niet echt uit, zolang de hamsters rechtop kunnen staan en niet uit kunnen breken.
Naast het formaat, is het ook van belang dat de kooi veilig is. Sommige kooien hebben meerdere verdiepingen, dat is erg leuk, maar niet nodig voor een hamster. Hamsters moeten graven en hoeven dus niet per se te klimmen. Zorg dat er geen plateaus van traliewerk in de kooi zitten. Deze zijn gevaarlijk en moet je vermijden of zelf dichtmaken.
Als je een kooi hebt met tralies, is het uiterst belangrijk dat er maximaal 1 centimeter tussen de spijlen zit. Als er meer ruimte tussen zit, kunnen (dwerg)hamsters gemakkelijk uitbreken en dat wil je natuurlijk niet. Let hier op bij het kopen van een kooi.
1. Ferplast Duna – 71 x 46 x 31,5 cm
De eerste soort kooi die je voor jouw hamster kan kiezen is een Duna kooi. De kooi hierboven op de foto is geschikt voor een dwerghamster en heeft een grote plastic bak die je mooi helemaal kan vullen met bodembedekking.
Dit zijn de goede en minder goede punten van dit soort hamsterkooien:
Op de foto zie je een heel klein laagje bodembedekking, maar dat is voor hamsters niet geschikt. Het is juist de bedoeling dat je die blauwe bak mooi tot de rand vult.
Deze soort kooien staat bovenaan de lijst, omdat ze erg betaalbaar zijn. Grote kooien kunnen snel duurder worden dan je verwacht. Voor deze Duna kooi betaal je op dit moment 40 euro op Bol.com.
Zoek jij nou een kooi voor een Syrische hamster (goudhamster), dan heb je aan het formaat van bovenstaande foto niet genoeg. Daar hebben we namelijk minimaal 1 meter bij 50 centimeter oppervlakte nodig.
In dat geval is er de “Ferplast Maxi Duna Multy” met afmetingen van 99 x 51.5 x 36 cm. Genoeg voor een syrtje! Deze kooi kost 75 euro.
2. Ferplast Criceti 100 – 95 x 57 x 50 cm
Een andere, zeer geschikte optie voor zowel dwerghamsters als Syrische hamsters is bovenstaande kooi. Zoals je ziet heb je nu geen plastic kap maar tralies, wat betekent dat de kooi betere ventilatie heeft.
Dit zijn de pros en cons voor deze kooi:
De afmetingen van de kooi zijn 95 bij 57 centimeter en daarmee geschikt voor Syrtjes! Er zitten ook al wat attributen bij, maar het hamsterwiel is bij lange na niet groot genoeg. Syrische hamsters hebben een hamsterrad nodig met een diameter van 28 centimeter, dus die zal je er nog los bij moeten kopen.
Verder heeft dit hok een handige plastic bak die je kan vullen met bodembedekking. De kans is aanwezig dat je het linker plateau moet verwijderen, omdat er te weinig ruimte is tussen de bodembedekking en de onderkant van het plateau. In plaats daarvan kan je een mooi huisje met open bodem plaatsen, van waaruit je hamster lekker kan graven.
Dit hok kost op dit moment 89 euro op Bol.com en is daarmee wat duurder dan de Duna kooi. Je krijgt er wel meer bij, en je kan hier makkelijker een fles aan de zijkant monteren.
3. Ferplast Hamsterkooi Karat 80 en 100
De Karat serie van het merk Ferplast is echt al veel mooier. Het heeft een prachtige glazen bak waardoor je ook kan zien wat er onder de grond gebeurt.
Dit zijn de goede en minder goede punten die bij deze kooi komen kijken.
Deze kooien zijn beschikbaar in een versie die geschikt is voor dwerghamsters (de Karat 80) en een versie die geschikt is voor Syrische hamsters (de Karat 100). Natuurlijk kan je ook een dwergje houden in de grotere kooi, dat vinden ze alleen maar fijn.
Ondanks dat deze kooien wat duurder zijn, is het het echt wel waard, omdat je een mooiere kooi krijgt. Overdag slapen hamsters veel, en dan is het superleuk om te zien wat voor holletjes en gangetjes ze allemaal onder de grond bouwen als ze wakker zijn. Als je de juiste bodembedekking kiest, blijven de gangen ook mooi intact.
Bij deze hokken geldt ook weer, vervang het radje dat erbij zit voor een andere met de juiste diameter. Als je een houten koopt, heb je ook niet zo veel last van het geluid. Hamsters rennen er ‘s nachts namelijk bijna 10 kilometer in, dus dit is een belangrijk onderdeel van je kooi. Zie ook mijn artikel Waarom Rennen Hamsters in een Rad (En Hoelang)
4. Een Tweedehands Aquarium
De goedkoopste en misschien ook wel de beste optie is een mooi groot aquarium of terrarium. Dit is een optie die je maar zelden in dit soort lijstjes ziet, maar toch is het echt een geweldige optie voor hamsters.
Op marktplaats worden regelmatig (meerdere keren per dag) aquaria aangeboden door mensen die ze niet meer willen. Zelf heb ik 3 aquaria, en ik heb ze allemaal tweedehands gekocht. Als je er vissen in wil doen, moet je opletten dat ze niet lek zijn, maar dat is voor een hamster niet van belang.
Met genoeg geduld kan je op deze manier gratis een geweldige hamsterkooi scoren! Als een aquarium lek is, wordt hij soms wel eens gratis weggedaan, omdat de persoon er niks meer mee kan.
Bij een aquarium geldt natuurlijk ook dat het formaat goed moet zijn. Je kan er dan een laag van 20 centimeter bodembedekking in doen en hem prachtig inrichten. Als je andere huisdieren hebt, is het belangrijk dat je een soort gaas of rooster maakt dat je over de bovenkant kan doen.
Voor kinderen is een aquarium minder goed geschikt, omdat je moet voorkomen dat er een barst in je kooi komt. Ook is het schoonmaken soms lastig, omdat je hem niet gemakkelijk op kan tillen en leeg kan gooien, aquaria zijn verrassend zwaar!
5. Savic Hamster XL – 70 x 37 x 56
De laatste goede optie op de lijst is alleen geschikt voor een dwerghamster, omdat de afmeting geen grotere hamster toe laat. Deze kooi heeft echt een geweldig diepe bak, waar je je hamster erg goed kan bekijken. Dat is ook gelijk het eerste goede punt op de lijst!
Dat is ook de reden dat hij op deze lijst mag staan. Je moet echter wel zelf nog wat vervangen als je deze kooi koopt. Het meegeleverde plateau en het trapje zijn beide gemaakt als een soort tralierooster.
Je moet deze tralies óf vervangen door iets waar de hamsterpootjes niet doorheen kunnen schieten, óf je moet ze dichtmaken door er bijvoorbeeld een plastic plaat tegen te maken.
Deze kooi is hier beschikbaar op Bol.com.
Plaatsing van je hamsterkooi
Hamsters zijn gevoelige beestjes en daarom moet je ook op een paar dingen letten bij het plaatsen van je kooi. Het belangrijkste is dat je de hamster niet in een tochtige kamer zet. Hamsters zijn heel gevoelig voor tocht en zullen daar snel longklachten door ontwikkelen.
Verder moet je hamster overdag rust hebben, dus zet hem in een rustige kamer of een stil hoekje van je woonkamer. Hamsters slapen overdag en hebben dit nodig om ‘s nachts genoeg energie te hebben.
Verder is het belangrijk dat je de kooi van je hamster niet in het directe zonlicht zet. Hierdoor kan je kooi enorm opwarmen, zeker als je een Duna kooi of een aquarium gebruikt. Plaats je kooi ook niet in een kamer die in de winter heel koud wordt, zeker niet in een kamer waar de hele winter het raam open staat.
Tot slot moet je overwegen of je wel een hamster op je slaapkamer wil, omdat hij ‘s nachts actief is. Als jij heerlijk probeert te slapen en je hamster wil een marathon in zijn piepende wieltje rennen, kan dat nog wel eens botsen. Een houten wieltje is wel al veel stiller.
Wat voor bodembedekking moet er in de kooi?
Als je een kooi gekozen hebt, moet je hem gaan vullen met de juiste bodembedekking. Er zijn heel veel opties, waardoor je in het begin echt door de bomen het bos niet gaat zien. Ik zal je eventjes kort inlichten, zodat je in ieder geval een passende en veilige keuze kan maken.
Veel hamstereigenaren gebruiken een mix van verschillende bodembedekkers om zo de juiste eigenschappen te krijgen. Het is belangrijk dat je een dikke laag (minimaal 20 centimeter) in je bak hebt liggen, waar je hamsters goed in kunnen graven.
Houtvezel (zaagsel) als bodembedekking
De eerste optie, die veel mensen in hun mix gebruiken is houtvezel, ook wel zaagsel genoemd. Je moet zorgen dat er heel weinig stof in het zaagsel zit, omdat je hamsters daar gevoelig voor zijn. Als er toch te veel stof in zit, ga je dit merken door een niesende en snotterende hamster. De ene hamster is gevoeliger voor stof dan de andere.
Ben je op zoek naar goedkoop en stofarm zaagsel, dan raad ik altijd plospan aan. Dat is houtvezel waar zo min mogelijk stof in zit, en daarom geschikt voor hamsters. Vaak zal je ook merken dat er steeds meer stof in een verpakking zit naarmate je verder naar de bodem komt.
Hennepvezel als bodembedekking
Het tweede component, dat vrijwel iedereen gebruikt in hun mix, is hennepvezel. De combinatie zaagsel met hennepvezel is al een hele goede en zou al kunnen voldoen. Door het goed te mixen met een verhouding van ongeveer 1 op 1, en het stevig aan te drukken, blijven de gangen die je hamster graaft intact.
Een goede hennepvezel heet “hemparade” en is beschikbaar in grote verpakkingen op Bol.com. Je doet lekker lang met zo’n verpakking en afhankelijk van het formaat van je kooi kan je er zeker een jaar mee door.
Cotton ‘n’ cotton als bodembedekking
Het laatste component dat je aan je mix kan toevoegen heet cotton comfort, maar staat ook bekend als cotton ‘n’ cotton. Het is de ideale manier om je bodembedekking wat luchtiger te maken, waardoor het wat makkelijker is voor je hamster om er in te graven.
Je moet zelf ervaren of je het fijn vindt om te gebruiken. Ik raad het altijd wel aan, maar alleen houtvezels en hennepvezels zijn al een hele mooie en veilige bodembedekking.
Wat je vooral niet moet gebruiken is stro of bodembedekking genaamd Back2Nature. Met Back2Nature wordt geadverteerd als zijnde een geweldige bodembedekking, maar ik heb uit ervaring gehoord dat dit niet geschikt is. Het neemt goed vocht op, maar het is voor hamsters niet mogelijk om hier in te graven. De gangenstelsels blijven niet heel.
Zie ook mijn artikel Hoe Maak Je een Hamsterkooi Schoon (En Hoe Vaak Precies)