De 5 Beste Kooien Voor Cavia’s (Prijs, Kwaliteit, Plaatjes)


Het kiezen van een goede caviakooi is natuurlijk erg belangrijk. Het is zowat het eerste waar je over na moet denken als je cavia’s zou willen, en er zijn veel dingen waar je op moet letten. De eerste stap is weten waar je op moet letten.

Wat maakt een caviakooi geschikt voor cavia’s?

Voordat ik je 5 voorbeelden laat zien van geschikte caviakooien, wil ik je vertellen wat belangrijk is bij het kiezen van een cavia kooi.

Een caviakooi moet genoeg ruimte bieden, zodat je cavia’s rond kunnen rennen. Het hok moet gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden, en het is handig dat je dingen zoals een ruif en een waterfles goed kan monteren. Een loopplak kan handig zijn als je je cavia’s rond wil laten rennen in je kamer.

De afmeting is het belangrijkst, omdat veel caviakooien die verkocht worden simpelweg te klein zijn voor twee cavia’s. Je zou één cavia kunnen nemen, maar cavia’s zijn groepsdieren en kunnen het best met twee of meer gehouden worden. Ze hebben veel steun aan elkaar en zijn dan veel actiever.

Een hok voor twee cavia’s moet minimaal 120 breed en 50 cm diep zijn. Zelfs dan zou het beter zijn als je een soortement van ren (bijvoorbeeld een deel van je huiskamer) aan het hok vast maakt. Met zo’n vaste uitloopren maakt de grootte van het hok niet zo veel meer uit. Dit is in lijn met het advies van het Landelijk Infocentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Voor elke cavia die je er bij neemt, moet je hok 30 cm langer zijn aan een zijde. Wil je vier cavia’s houden, zorg dan dat je hok richting de 140 x 80 cm gaat. Het komt niet zo precies, dit is meer een soort vuistregel. Al met al geldt: hoe groter hoe beter.

De bak moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Als je bak niet praktisch is dan ga je echt ontzettend opzien tegen het schoonmaken van je bak. Gemiddeld moet je je cavia kooi 1 tot 2 keer per week schoonmaken, dus daar gaat wel tijd in zitten.

Vaak hebben kooien een mooie plastic bak die gemakkelijk leeg te gooien en schoon te maken is. Op de bak zitten dan metalen tralies of een plastic kap met ventilatierooster. Als je nog geen hok hebt, dan is een bak met tralies aan te raden, omdat de beluchting veel beter is. Ook kan je makkelijker drinkflessen en ruiven vast maken. Zie ook mijn artikel Hoe Vaak Moet Je Een Cavia Kooi Verschonen – En Hoe Dan?

Het is wel belangrijk dat de kooi niet op een plek gezet wordt waar het vaak tocht. Als je je cavia’s wil beschermen tegen de tocht is een plastic kap met aan de bovenkant een ventilatierooster beter. Cavia’s kunnen niet tegen tocht dus zorg dat je ze hier tegen beschermt.

Laten we nu eens kijken naar een paar goede hokken die voldoen aan de eisen en dus perfect zijn voor cavia’s.

1. Ferplast Konijnenkooi 120

We beginnen gelijk super verwarrend, een konijnenkooi! Je moet weten dat de kooien die verkocht worden in de winkel vaak te klein zijn voor twee konijnen, maar super geschikt zijn voor twee cavia’s. Dat is ook het geval met deze mooie kooi. Dit is een geweldige cavia kooi voor 2 cavia’s.

Deze kooi voldoet aan alles wat we hiervoor besproken hebben. Hij is 118 x 58,5 x 51 cm en biedt daarom voldoende ruimte voor twee cavia’s. Hij heeft een plastic bak die gemakkelijk schoon te maken is en metalen tralies voor goede beluchting.

Verder is het een set, wat betekent dat er ook al een ruif, waterfles en huisje bij zit. Je kan het huisje erin laten zitten, want hij is prima geschikt voor cavia’s, maar je kan hem er ook uit halen en een ander leuk huisje kopen.

De voederbak kan je niet op het dak laten staan, omdat cavia’s iets minder snel op dingen springen. Je kan beter een klein stenen bakje in de bak zelf zetten.

Dit is zonder twijfel de beste optie voor een simpele, betaalbare en degelijke caviakooi. Hij is verkrijgbaar bij Bol.com en je betaalt geen extra verzendkosten. Als je de kooi via deze link bestelt, dan geeft Bol.com mij een kleine commissie waarmee ik de site in de lucht kan houden, dus je steunt ook nog eens deze website. Daar ben ik je erg dankbaar voor!

2. Caviakooi Skyline 120 dubbel

Wil je nou een groter hok voor meerdere cavia’s, dan moet je die ook echt de ruimte geven. Voor veel mensen is een hele grote kooi in de huiskamer geen optie, en daarom is het makkelijk om een dubbele kooi te nemen.

Ondertussen weet je waar je op moet letten, dus ik zal het kort houden. Deze kooi heeft twee plastic bakken van 120 x 59 cm met een ladder die ze verbindt. Maak je geen zorgen, cavia’s hebben totaal geen probleem met dit soort loopplanken. Omdat de trapjes in dit ontwerp van hout zijn hoef je ook niet bang te zijn dat ze eraf glijden, zoals vaak het geval is met plastic trapjes.

In het begin zullen ze erg moeten wennen aan het gebruik van het trapje, dus gebruik groente om ze te lokken en te laten wennen. Na een tijdje zullen ze het door hebben.

Deze kooi biedt ruimte voor wel vijf tot zes cavia’s. Ondanks dat het maar twee keer het aanbevolen formaat is voor twee cavia’s, moet je weten dat cavia’s groepsdieren zijn en heerlijk dicht tegen elkaar aan liggen. De extra ruimte is vooral belangrijk omdat alle beestjes rond moeten kunnen rennen.

De kooi is hier te koop op Bol.com, met gratis verzendkosten. Door het kopen van de kooi via deze link help je mij met het onderhouden van de website, omdat ik een kleine commissie krijg! Gelukkig kost het jouw niets extra’s.

3. Stijlvolle cavia kooi optie

Ben jij nou op zoek naar een kooi die er beter en mooier uitziet dan de vorige twee opties, dan is er nog een luxe optie die er meer uit ziet als een meubel en minder als een knaagdierenhok. Dit zal dus ongetwijfeld beter in jouw interieur staan, maar heeft het ook alles om een geschikt caviahok te zijn?

De afmetingen van de bak zijn 120 x 64,5 cm en is dus geschikt voor twee cavia’s. De lade die je op de foto ziet, kan je er onder vandaan schuiven en daardoor is deze kooi gemakkelijk schoon te maken. Al met al geschikt voor cavia’s.

Deze optie is voor mensen die meer waarde hechten aan hoe de kooi eruit ziet en als jij dit bent dan moet je zeker even de huidige prijs checken op Bol.com. Ik ben benieuwd wat je er van vindt, dus stuur me gerust een berichtje als je hem hebt ontvangen!

4. Budget Cavia Hok voor Buiten

Nu we drie goede hokken besproken hebben, wil ik je kort vertellen over alle zomermogelijkheden. Cavia’s kunnen niet het hele jaar door buiten (omdat ze oorsprokelijk uit Zuid Amerika komen), maar als het een lekker temperatuurtje is dan vinden ze het heerlijk om buiten te zijn!

Natuurlijk kan je ze niet loslaten in de tuin, want dan zal je echt gaan zweten om ze weer terug in hun kooi te krijgen. In plaats daarvan kan je een ren kopen om op je gazon op te zetten. Dit voorbeeld kan gemakkelijk opgezet worden en biedt je cavia’s meer ruimte om lekker rond te rennen.

Je moet er wel bij blijven om ze in de gaten te houden. Zorg dat je ze niet pal in de zon zet, dat wordt veel te heet voor ze en ze hebben geen schaduw. Erg leuk voor kinderen om hun huisdier buiten rond te zien lopen. Check de huidige prijs hier op Bol.com.

5. Buiten Ren voor Cavia’s met Zonnescherm

Zonder twijfel een veel betere optie als buitenren is deze. De afmeting van de ren is 180 bij 75 centimeter en daardoor hebben je cavia’s lekker veel ruimte. Door het schaduwdoek hebben de cavia’s ook een plekje als het ze in het zonnetje te heet wordt.

Verder zit er op dit model een dak, wat de vorige niet had. Dit is een fijner gevoel, omdat er op deze manier ook geen (roof)vogels bij je cavia’s kunnen komen. Door deze extra toevoegingen kan je je cavia’s ook wat langer alleen laten en ze meer tijd geven om aan het gras te knabbelen.

Deze ren is wederom hier beschikbaar op Bol.com. Daar staat ook de huidige prijs van dit model.

Veelgestelde vragen

Hoe Vaak Moet Je Een Cavia Kooi Verschonen?

Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.

Wat Leg Je in Een Caviakooi?

In een caviakooi leg je een goeie bodembedekking die geschikt is voor cavia’s. Je hebt een waterfles nodig die je aan de caviakooi kan monteren, een klein voorbakje en een ruif voor vers hooi. Verder kan je de caviakooi aankleden met een leuk huisje of andere dingen die je cavia’s leuk vinden.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Ook interessant