Wat Is Het Beste Voer Voor Cavia’s (Waar Moet Je Op Letten)


Toen ik een rondje door de dierenwinkel liep, realiseerde ik me eigenlijk pas hoeveel verschillende opties voer er zijn voor cavia’s. Zo veel keuze, ze kunnen echt niet allemaal even goed zijn. Waar moet je op letten, en wat is het beste voer voor cavia’s?

Het beste voer voor cavia’s bevat extra vitamine C en bestaat uit allemaal dezelfde brokjes. Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken of vasthouden, dus het voer moet genoeg vitamine C bevatten. Bij gemixt voer eten cavia’s alleen de lekkerste brokjes op en krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen.

Let daarom altijd goed op de samenstelling van het voer dat je koopt, kijk of er genoeg vitamine C in zit. Het is belangrijk om te weten hoeveel voer cavia’s nodig hebben, dus dat vertel ik je zo. Verder zal ik je vertellen over het voer dat ik altijd aanraad, en waarom dit precies geschikt is.

Waarom vitamine C in voer zo belangrijk is

Net als wij mensen, kunnen cavia’s geen vitamine C aanmaken of opslaan, maar hebben ze het wel nodig! Om genoeg vitamine C binnen te krijgen zijn ze dus compleet afhankelijk van het voer. In het droogvoer zit vitamine C, maar ook in groente zoals spruitjes, boerenkool en rode paprika.

We moeten alleen wel opletten welke groente we geven, omdat cavia’s niet alles mogen hebben. In mijn artikel Welke Groente Mag een Cavia Hebben (En Wat Niet) kun je precies nalezen welke groente voor een cavia geschikt is . Verder zit er in fruit ook veel vitamine C, maar ook heel erg veel suiker, en dat moeten we zo min mogelijk aan een cavia voeren.

Het is belangrijk dat het droogvoer een goede bron van vitamine C is. Cavia’s eten ongeveer 20 gram brokken per dag en als er 800 mg vitamine C zit in een kilo voer, krijgt jouw cavia dagelijks 16 mg vitamine C binnen via de brokjes. Dat is al een goed begin.

Geen mixvoer: Cavia’s zijn kieskeurige eters

Ondanks dat mijn cavia’s vroeger wel mixvoer kregen, is er een goede reden om dit niet te doen. Cavia’s zijn enorm kieskeurig en zullen alleen de brokjes die ze lekker vinden tussen de rest uit eten. Dit betekent ook gelijk dat ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen, wat natuurlijk wel erg belangrijk is.

Daarom kan je beter kiezen voor droogvoer dat bestaat uit allemaal dezelfde brokjes. Ondanks dat het er saaier uitziet, bevat ieder brokje alle voedingsstoffen die je cavia nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je cavia een mooi compleet dieet binnenkrijgt.

Dit is een voorbeeld van het mixvoer voor knaagdieren, dat je dus beter niet kan voeren aan je cavia’s.

In plaats hiervan kan je beter een soortement van biks voeren of een ander soort uniforme brokken. Dit is een foto van biks voor cavia’s.

Perfect voer voor jouw cavia

Nu weet je precies waar je op moet letten en snap je het verschil tussen voer dat uitermate geschikt is voor cavia’s en voer dat je beter niet kan voeren. Omdat cavia’s tussen de 15 en 20 gram droogvoer per dag eten, is het belangrijk dat het voer ook niet te duur is. Er is ongetwijfeld super premium, speciaal caviavoer op de markt, maar dat is niet wat ik aanraad.

Wanneer mensen aan mij vragen welk voer ze het beste kunnen voeren, dan heb ik mijn aanbeveling afgestemd op de eisen die dierenartsen stellen. Het caviavoer van het merk “Science Selective” voldoet aan alles wat we hiervoor besproken hebben.

De kans is aanwezig dat je dit voer al geeft aan jouw cavia’s, dan ben je al goed bezig! Zoals je op de foto kan zien zijn alle brokken hetzelfde, wat het selectief eten dus voorkomt. Er zit 800 mg vitamine C in per kilo, dit is ook de hoeveelheid die ik net als voorbeeld gebruikte.

Dit voer is hier te koop op Bol.com, en ik wil je graag eerlijk vertellen dat ik een klein beetje geld verdien als jij via deze link het voer koopt. Met dit geld steun je de website en kan ik hem in de lucht houden, dus daar ben ik je heel erg dankbaar voor. En het beste is dat het jou niets extra’s kost.

Vitamine C pillen bijvoeren

Misschien klinkt dit gek, maar dierenartsen raden aan om dagelijks een vitamine C pilletje te voeren aan jouw cavia’s. Er zijn veel bedrijven die speciale cavia vitamine C pilletjes hebben “ontwikkeld”, maar gewoon vitamine C tabletjes die je bij de drogist kan kopen zijn perfect. Een pilletje bevat ongeveer 60 mg vitamine C, en is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw cavia’s.

Wil je nou weten welke dierenklinieken dit onder andere aanraden, kijk dan even op de site van Dierenkliniek De Arker, Dierenkliniek Wilhelminapark, Dierenkliniek Maaspoort of de site van Dierenarts Beijum. Ze raden allemaal een vitamine C pilletje van 40 – 70 mg aan.

Wat gebeurt er als een cavia te weinig vitamine C binnen krijgt

Op de website van Dierenartsen Centrum “Euroweg” staat dat er, bij geen of te weinig vitamine C, al na 10 dagen klachten ontstaan bij je cavia. Dit is erg snel, maar dat komt natuurlijk omdat cavia’s geen vitamine C kunnen opslaan, en het ook nog eens sneller afbreekt dan bij een mens.

De klachten die kunnen ontstaan zijn geen pretje en het verschilt ook per cavia. Zo hebben jonge cavia’s of zwangere cavia’s meer vitamine C nodig. Een verschijnsel kan zijn dat de gewrichten van de cavia pijn gaan doen, waaronder ook de kaken. Dit kan er voor zorgen dat een cavia niet meer wil eten en dat kan heel snel ernstige gevolgen hebben.

Om een vitamine C tekort tegen te gaan moet je dus goede brokken voeren, maar genoeg groente is ook belangrijk. Boerenkool, koolraap en peterselie zijn rijk aan vitamine C en zijn allen zeer geschikt voor cavia’s. Kool kan wel gasvorming veroorzaken, dus voer dit met mate.

Wat moeten je cavia’s nog meer hebben

Je cavia’s moeten altijd water kunnen drinken en hooi kunnen eten. Voor het water is een waterfles erg geschikt. Het hooi moet je waarschijnlijk dagelijks vervangen. Het moet droog en schoon blijven en dit lukt het beste als je het in een ruif doet.

Hooi is superbelangrijk om gebitsproblemen tegen te gaan, de tanden van een cavia groeien namelijk hun hele leven door. Met vezelrijk hooi slijten de tanden en houden ze hun gebit op orde.

Dagelijks groente is heel belangrijk voor een cavia. Er zijn heel veel opties die je mag voeren, maar ook een paar die minder geschikt of helemaal niet goed zijn. Lees daarom even mijn pagina over groente voeren aan cavia’s.

Je kan ook nog fruit voeren, maar daar zit heel veel suiker in. Het is dus een beetje een dikmaker, en niet iedereen vindt fruit voeren aan cavia’s een goed idee. Ik zou een veilige keuze maken en een heel klein beetje fruit om de dag voeren. Een appelklokhuis vinden ze erg lekker, maar een aardbei of peer gaat er ook wel in. Zie ook Welk Fruit Mogen Cavia’s Wel en Niet Eten (En Hoeveel?)

Wil je nou een beter overzicht van wat cavia’s allemaal eten, dan heb ik een overzichtelijke pagina die alle aspecten van het caviadieet behandelt. Die kan je hier vinden.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen