Chinchilla’s zijn echt leuke huisdieren om te houden en als jij dat van plan bent: ga ervoor. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel een chinchilla kost. Dit gaat dan niet alleen om de opstartkosten, maar ook om de maandelijkse en onvoorziene kosten.
Een chinchilla kost tussen de 30 en 100 euro en een goede kooi begint rond de 150 euro. Maandelijkse kosten zoals voer en bodembedekking zijn ongeveer 40 euro per chinchilla. Dierenartskosten kunnen oplopen en zijn lastig vooraf te voorspellen, spaar maandelijks 20 euro zodat je een buffer hebt.
Je kan je geld maar één keer uitgeven en daarom is het belangrijk om te weten waar je wel en niet kan besparen. Verder is het heel belangrijk om een goed beeld te hebben van wat chinchilla’s kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Na het lezen van dit artikel zorg ik dat je goed voorbereid bent en weet of een chinchilla wat voor jou is.
Opstartkosten: Chinchilla’s, Kooi en Attributen
De prijs van de chinchilla’s zelf is erg afhankelijk van een aantal factoren. Je kan een chinchilla bij een fokker kopen, bij een dierenwinkel of bij een asiel/opvang. De prijs zal tussen de 30 en 100 euro liggen, maar het is wel heel belangrijk dat je goed let op de gezondheid.
Verder zit er veel verschil tussen een “normale” chinchilla en een chinchilla die gefokt is voor shows. Verschillende kleuren en lichaamseigenschappen kunnen de prijs erg opdrijven. Een echte showchinchilla kan wel 300 euro kosten.
Stel veel vragen aan de verkoper. Vraag naar de ouders van je potentiële huisdier, wat ze eten, of ze gezond zijn en welk voer ze krijgen. Let er op dat het verblijf mooi schoon is, er genoeg water en hooi beschikbaar is en of de beestjes goed actief zijn.
Verder zijn chinchilla’s hele sociale dieren die altijd minimaal met z’n tweeën gehouden moeten worden. Koop er dus nooit maar ééntje.
Voordat je je chinchilla’s mee naar huis neemt, moet thuis alles klaarstaan. Je hebt een mooi groot hok nodig dat helemaal naar wens is ingericht. Een hok moet minimaal 1 vierkante meter oppervlakte hebben en 1,5 meter hoog zijn, zodat je chinchilla’s genoeg ruimte hebben.
Een goed hok kost al snel tussen de 150 en 250 euro. Zorg dat de afmetingen kloppen en dat de afstand tussen de spijlen niet te groot is. Jonge chinchilla’s kunnen al snel tussen de spijlen door dus houd daar rekening mee.
In het hok moeten genoeg plateaus zijn met leuke hoogteverschillen. Verder heb je een drinkfles nodig die het liefst van glas is, zodat de chinchilla’s er niet op kunnen knagen. Er moeten genoeg kleine huisjes zijn waar je chinchilla’s in kunnen schuilen. Er moeten meer huisjes dan dieren in het verblijf zijn.
Deze attributen voor de inrichting kosten ongeveer 30 euro, maar het hangt er ook van af waar je het koopt. Mogelijk zit het al bij het hok.
Lees ook mijn artikel Waar Moet een Chinchilla Kooi Aan Voldoen (3 Voorbeelden)
Maandelijkse Kosten: Voer, Bodembedekking en Chinchillazand
Nadat je alles aangeschaft hebt om te beginnen, zijn er ook nog maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn de opstartkosten het hoogst, nu zal het per maand wel meevallen.
Je moet het wel over lange termijn doorrekenen, omdat chinchilla’s wel 15 jaar oud kunnen worden. Gedurende hun hele leven vertrouwen ze op jouw voor goede zorg, dus je gaat wel echt een verantwoordelijkheid aan.
Chinchilla’s eten voornamelijk hooi aangevuld met speciale brokjes voor chinchilla’s. Als tussendoortje kan je ze het beste gedroogd fruit geven, want van groente en fruit krijgen ze diarree. Geef ze dit dus niet.
Qua droogvoer moet je echt speciale chinchillabrokjes kopen. Het voer dat ik aanbeveel is van het merk “Science Selective” en is hier te koop op Bol.com. Deze brokken kosten voor 2 chinchilla’s ongeveer 15 euro per maand.
Het beste hooi voor chinchilla’s is Timothy hooi, omdat het heel erg rijk aan vezels is, zonder dat je chinchilla’s te veel andere voedingsstoffen binnenkrijgen. Afhankelijk van het formaat van de verpakking kost dit ongeveer 10 euro per maand per chinchilla. Chinchilla’s moeten wanneer ze willen, gedurende de hele dag, lekker vers hooi kunnen eten.
Geef geen groente en fruit, want daar kunnen chinchilla’s gemakkelijk diarree van krijgen. Je kan wel gedroogd fruit geven, omdat daar geen vocht in zit.
In mijn artikel Wat Eten Chinchilla’s – Hooi, Brokjes & Wat Mag Vooral Niet vind je meer informatie over het dieet van jouw chinchilla’s.
De snacks en de bodembedekking kosten samen ook ongeveer 10 euro per maand. Het is hier ook weer heel erg afhankelijk van het formaat de verpakking. Hoe groter die is, hoe goedkoper je per maand uit bent.
Lees ook Welke Bodembedekking voor Chinchilla’s? Met 6 Voorbeelden
Ten slotte heb je nog chinchillazand nodig om de vacht van je chinchilla’s goed te onderhouden. Chinchilla’s hebben minimaal 2 tot 3 keer per week een zandbad nodig, maar je kan het zand ook permanent in hun kooi zetten. Dit is goed badzand voor chinchilla’s, en afhankelijk van hoe vaak je een zandbad geeft, kan je hier meerdere maanden mee doen.
Zie ook mijn artikel Wat is Chinchilla Zand en Hoe Gebruik Je Het (Zandbad)
Onverwachte kosten
Chinchilla’s zijn echte knaagdieren en zullen ook zeker af en toe wat kapot knagen. Zo kan het voorkomen dat je chinchillakooi het niet 15 jaar uit gaat houden, en op een gegeven moment heb je dan een nieuwe nodig.
Hetzelfde geldt voor drinkflessen, slaaphuisjes, speeltjes en voederbakken. Op de lange termijn zal er wel eens iets vervangen moeten worden, hier moet je natuurlijk rekening mee houden.
Een andere kostenpost die ook flink op kan lopen, zijn de dierenartskosten. Zeker bij gevoelige dieren zoals chinchilla’s kan het voorkomen dat je naar de dierenarts moet. Een jaarlijkse controle is zeker aan te raden, dan kan je complexere gezondheidsproblemen ook vroeg oplossen.
Problemen die bij chinchilla’s vaak voorkomen zijn gebitsproblemen (de tanden groeien hun hele leven door), stress, spijsverteringsproblemen en oververhitting.
Veel kan je voorkomen. Voer bijvoorbeeld goed vezelrijk voer, dan slijten de tanden beter. Zorg dat je de ontlasting van je chinchilla goed in de gaten houdt, keutels moeten droog, langwerpig en hard zijn. Ziet dit er anders uit, bel dan de dierenarts.
Let ook altijd op de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid waarin je chinchilla’s zitten. Zo zijn er nogal wat dingen waar je op moet letten. Maar wat kost een bezoekje aan de dierenarts nou?
- Een consult kost vaak rond de 30 euro.
- Het castreren van een chinchilla kost rond de 80 euro.
- Sterilisatie van een chinchilla rond de 150 euro.
- Euthanasie rond de 40 euro.
Juist omdat chinchilla’s zo lang kunnen leven is het een goed idee om maandelijks een klein bedrag apart te zetten, zodat medische en andere onverwachte kosten niet voor problemen kunnen zorgen.
In Hoe Oud Wordt een Chinchilla Als Je Er Goed Voor Zorgt vind je meer informatie over de medische problemen die bij chinchilla’s kunnen voorkomen.