Hoe Duur Is een Kanarie (Aanschaf en Maandelijkse Kosten)


Kanaries kunnen hele leuke huisdieren zijn, maar je moet er wel goed voor kunnen zorgen. Het is daarom handig om van te voren te weten hoe duur een kanarie is en hoeveel het per maand kost om hem te verzorgen.

Een kanarie kost ongeveer 20 euro, en mannetjes zijn vaak duurder dan vrouwtjes. Een geschikte kooi of volière kost ongeveer 100 euro en voer kost gemiddeld 10 euro per maand per kanarie. Dierenarts kosten kunnen onverwachts oplopen en speeltjes en attributen moeten soms vervangen worden.

Een kanarie wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud en in die tijd moet je er goed voor kunnen zorgen. Na dit artikel weet je precies welke opstart- en terugkerende kosten er allemaal bij een kanarie komen kijken.

Aanschafkosten van een kanarie

Een kanarie kost tussen de 20 en 200 euro, maar waarom zit daar zo’n groot prijsverschil in? Dit heeft alles te maken met de “kwaliteit” van de kanarie. Fokkers, en andere mensen die naar shows gaan, zijn bereid om veel meer voor een kanarie te betalen, als ze er goede kenmerken in zien.

Wil je echter gewoon een kanarie als huisdier, dan is 20 euro een goede schatting. Mannetjes kosten vaak meer dan vrouwtjes, omdat ze mooier kunnen fluiten.

Verder is het heel erg belangrijk dat je een kanarie op de juiste plek koopt. Dit heeft ook invloed op de prijs.

De beste plek om een kanarie te kopen, is bij een lokale (hobby)fokker die de gezondheid van de dieren hoog in het vaandel heeft staan. Je kan ook altijd bij een opvang kijken, daar zitten vaak vele kanaries die op zoek zijn naar een nieuw plekje. Je kan een kanarie beter niet in een dierenwinkel of tuincentrum kopen, want daar weten ze vaak niet genoeg om je correct te informeren.

Overige opstartkosten: Kooi, Speeltjes en Attributen

Naast de kanaries zelf, moet je nog wat overige dingen kopen om ze goed te kunnen verzorgen. Twee kanaries hebben een kooi van minimaal 80 x 40 x 50 centimeter (l x d x h) nodig. Zo’n kooi begint rond de 100 euro, maar het is natuurlijk, hoe groter hoe beter.

Let er goed op dat de kooi breder is, dan dat hij hoog is. Kanaries kunnen niet klimmen en hebben daarom niet zo veel aan een hoge kooi. Ze vliegen veel liever heen en weer in hun kooi.

Verdere dingen die je voor een kanarie nodig hebt, zijn een voederbakje, een veilig drinkflesje en genoeg speeltjes tegen de verveling. Dit alles bij elkaar kost ongeveer 20 euro, maar is erg afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Je kan bijvoorbeeld zelf speeltjes maken voor je kanarie, dat scheelt geld. Verder kan je bakjes die je toch al hebt, gebruiken als voederbakje of waterbadje.

Let er bij een drinkfles goed op dat het water altijd vers en fris blijft. Het is verstandig om een speciale drinkfles voor je kanarie te kopen, die zijn gelukkig niet zo duur. Dit is bijvoorbeeld een hele goede op Bol.com.

Kanaries hebben minder speeltjes nodig dan andere vogels, maar een paar leuke speeltjes in hun kooi zorgt wel dat ze actief blijven en voorkomt verveling. Kleine spiegeltjes, plastic ballen, schommels of bellen vinden ze erg leuk. Als je zelf dingen maakt met wc-rollen en touw is het een stuk goedkoper.

De kosten voor voer en verzorging

Kanaries hebben verschillende soorten voer nodig, maar het belangrijkste is een goede zadenmix. Kanaries moeten altijd voer ter beschikking hebben en eten dagelijks tot wel 30% van hun lichaamsgewicht. Koop voor kanaries speciaal kanarievoer, want dat is speciaal gemaakt voor de wensen van jouw kanarie.

Een zak voer kost ongeveer 10 tot 15 euro per kilo. Verder hebben ze nog eivoer nodig, dat je zelf kan maken of in de winkel kan kopen.

Eivoer: kook een ei 8 minuten lang en snij het in kleine stukjes. Meng het ei met 3 verkruimelde beschuiten en bewaar het in de koelkast. Geef 2 tot 3 keer per week eivoer, en laat het vooral niet te lang in de kooi liggen. Controleer dagelijks of er nog resten eivoer in de kooi liggen en haal deze weg.

Naast zaden en eivoer moet je nog grit en maagkiezel geven. Een zak grit kost ongeveer 10 euro voor 1,5 kilo en daar doe je meer dan een jaar mee. Deze zak grit is erg geschikt.

Dit is een zak maagkiezel. Ook dit is onmisbaar voor de spijsvertering van vogels. Dit kost gelukkig niet veel en je doet erg lang met een zak.

Lees ook Wat Eet een Kanarie – Zaad, Eivoer en Wat Nog Meer? voor meer informatie.

Naast voer, heb je voor jouw kanaries nog bodembedekking nodig voor in de kooi. De beste bodembedekking voor kanaries is schelpenzand. Als je dit in een grote verpakking koopt, is het nog goedkoper.

Er zijn ook nog andere opties als het gaat om bodembedekking. Opties als corbo korrels en back-2-nature zal je vaak horen, maar deze producten zijn een stuk duurder.

Een verpakking van 20 kilo schelpenzand kan je gemakkelijk hier op Bol.com bestellen, en het kost ook niet zo veel! Met zo’n grote zak kan je een lange tijd vooruit.

Al met al kost een kanarie ongeveer 10 euro per maand aan voer en bodembedekking. Het zijn relatief goedkope huisdieren in het onderhoud, maar ze worden wel erg oud. Zoals eerder genoemd kan een kanarie 15 jaar of zelfs ouder worden.

Dierenartskosten kunnen erg oplopen

Zelfs gezonde kanaries, waar je goed voor zorgt, kunnen ziek worden en dan moeten ze vaak even naar de dierenarts. Afhankelijk van de behandeling kunnen deze kosten oplopen, en het is daarom misschien verstandig dat je maandelijks wat geld spaart, zodat je niet voor moeilijke keuzes komt te staan.

Als je naar de dierenarts moet, kost een consult tussen de 20 en 40 euro. In zo’n consult kan je met een dierenarts praten en zal hij of zij je goed informeren over wat je moet doen. Als er medicatie nodig is, komt dit nog bij de prijs op.

Mocht een operatie of andere ingreep nodig zijn, dan zijn daar weer andere kosten aan verbonden. Het is belangrijk dat je in ieder geval 1 keer per jaar met je kanarie naar de dierenarts gaat voor een consult, zo kan je grotere (en duurdere) problemen vroegtijdig opsporen.

In mijn artikel Hoe Oud Kan Jouw Kanarie Worden Als Je Er Goed Voor Zorgt vind je een lijstje met veel voorkomende medische problemen bij kanaries.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen