Hoe Oud Kan Jouw Kanarie Worden Als Je Er Goed Voor Zorgt


Natuurlijk willen we zo lang mogelijk kunnen genieten van een kanarie als huisdier, maar het is wel belangrijk om van te voren te weten hoe oud een kanarie kan worden. Wat is de levensverwachting en hoe kan je zorgen dat jouw kanarie een zo lang en gezond mogelijk leven leidt.

Een kanarie leeft gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Mannetjes worden ouder dan vrouwtjes. De gemiddelde leeftijd van vrouwtjes waar mee gefokt is ligt rond de 8 jaar. De juiste voeding en een ruime kooi zijn heel belangrijk voor een gezonde kanarie die lang leeft.

Kanaries kunnen nog ouder worden dan de gemiddelde leeftijd en dat is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed je voor ze zorgt. Er zijn een paar simpele dingen waar je echt rekening mee moet houden, zodat je zo lang mogelijk van je kanarie kan genieten.

Natuurlijk spreekt het voor zich dat je kanarie gedurende zijn of haar hele leven volledig afhankelijk is van jouw zorg, dus dan kan je het maar beter goed doen! Je bent nu al onderzoek aan het doen, dus mijn grote complimenten daarvoor. Je bent al verder dan de veel andere kanarie-baasjes.

Mannetjes en vrouwtjes met verschillende levensverwachtingen

Mannetjes, die je kan herkennen aan hun constante gezang, leven langer dan vrouwtjes. Dit gaat dan met name om vrouwtjes waar mee gefokt is, omdat eieren leggen heel erg veel energie vergt van een vrouwtjeskanarie.

Vrouwtjes waar vaak mee gefokt is, worden ongeveer 8 jaar oud, maar de leeftijd van individuele vogels verschilt enorm. Vrouwtjes waar nooit mee gefokt is, kunnen net zo oud worden als mannetjes.

Natuurlijk is het voor beide geslachten heel erg belangrijk dat ze de juiste zorg krijgen om zo oud mogelijk te worden. Waar moet je allemaal op letten?

De juiste kanariezorg om oud te worden

Een goed dieet is waarschijnlijk het belangrijkste voor je kanarie, en dit is ook hetgeen waar jij als baasje de meeste invloed op hebt. Zorg dat je kanarie altijd vers water heeft, dit moet je dan ook dagelijks verversen. Het drinkwater mag niet als bad gebruikt kunnen worden en er mogen ook geen uitwerpselen in kunnen vallen.

Speciaal kanarievoer is erg belangrijk en moet altijd aanwezig zijn in de kooi. Kanaries kunnen snel honger krijgen en eten dagelijks tot 30% van hun eigen lichaamsgewicht aan voer.

Vaak denken kanarie-eigenaren dat ze al een compleet dieet geven, maar je moet als baasje constant streven naar het perfecte dieet. Net als mensen kunnen kanaries leven op slecht eten, maar we willen natuurlijk een echt gezond dieet voor ze.

In het wild eten kanaries veel verschillende zaden, maar ook vruchten, bessen en andere dingen. Daarom is alleen zaad voeren niet voldoende en moet 25% van het dagelijkse dieet bestaan uit groenvoer. Voer nooit avocado, dat is giftig voor kanaries.

In mijn artikel Wat Eet een Kanarie – Zaad, Eivoer en Wat Nog Meer? vind je uitgebreide informatie over het beste dieet voor jouw kanaries.

Oud worden kan alleen in een goede kooi

Kanaries die in een grote volière leven en vrij rond kunnen vliegen, leven het langst. Dit heeft alles te maken met lichaamsbeweging, wat erg belangrijk is voor de gezondheid van kanaries.

Verder zijn kanaries sociale dieren die je niet alleen moet houden. Twee mannetjes gaat vaak niet samen, dus de meest logische keuze is één mannetje met één vrouwtje. Alle vogels hebben hun eigen karakter, dus het gaat niet altijd goed. Twee vrouwtjes gaat vaak goed samen, maar in het broedseizoen kunnen ze ruzie krijgen.

Houd twee zang- of kleurkanaries altijd in een kooi die minimaal 80 x 40 x 50 cm is (l x d x h). Groter is altijd beter, maar je moet zorgen dat de kooi altijd breder is dan hij hoog is. De hoogte van een kanariekooi is niet zo belangrijk omdat kanaries niet klimmen, in plaats daarvan vliegen ze heen en weer in de kooi.

Lees ook mijn artikel Hoe Duur Is een Kanarie (Aanschaf en Maandelijkse Kosten)

Rond laten vliegen in een kamer kan gevaarlijk zijn!

Als je kanaries binnen houdt, dan kan je ze in de kamer rond laten vliegen om de vleugels te strekken. Dit is natuurlijk goed voor de gezondheid, maar je moet heel voorzichtig zijn met ramen en spiegels.

Kanaries zijn hele gevoelige vogels, die zichzelf erg kunnen bezeren als ze tegen een raam of spiegel aan vliegen. Zorg daarom dat je altijd de gordijnen dichtdoet en spiegels met een doek afdekt.

Pas ook erg op met hete ondergronden zoals een fornuis. Als je kanarie daarop landt, kan hij lelijk zijn poten verbranden en dat willen we natuurlijk niet.

Doe je dit allemaal goed, dan is rond laten vliegen een hele goede manier om je kanaries langer gezond te houden!

Veel voorkomende medische problemen

Om te zorgen dat je kanarie zo oud mogelijk wordt, is goede (medische) zorg heel belangrijk. Omdat kanaries zo populair zijn, weten veel dierenartsen goed hoe ze met deze beestjes om moeten gaan, maar nu is het aan jou om op tijd te zien dat het niet goed gaat met je kanarie.

Het is daarom heel belangrijk om te weten welke problemen er bij kanaries veel voorkomen. Als je dit een keer gezien hebt, kan je er vroegtijdig op inspelen en snel schakelen.

  • Kalkpoten komen vaak voor bij wat oudere kanaries. Je herkent dit, doordat een vogel vaak aan zijn poten zit te pikken en als je hem vasthoudt, zie je het meteen. Er zitten witte schubben op de poten van je kanarie. Deze aandoening begint door een mijt en je vogel heeft er veel last van. Je kan kalkpoten voorkomen door je kanarie regelmatig te (laten) badderen.
  • Luchtpijpmijt herken je, doordat een kanarie naar lucht hapt en snel ademt. Je kanarie kan een piepend en knarsend of zelfs krakend geluid maken, waaraan je direct merkt dat er iets mis is. Bel in dit geval direct de dierenarts, die kan je verder helpen.
  • Stokrui is de naam van een aandoening die gegeven wordt aan vogels die door onregelmatige lichturen in een kamer in de rui gaan en daar moeilijk uit komen. Dit gebeurt als je het licht in de kamer waar je kanaries staan de ene dag 11 uur aan hebt, en de andere dag wel 16 uur. Door deze onregelmatigheid raakt de interne klok van je vogels in de war. Voorkom dit door je kanaries dagelijks ongeveer evenveel licht te geven.
  • Eelt onder de poten kan erg lastig zijn voor je kanarie. Dit kan gebeuren bij kanaries die lang op stok zitten. Het kan opgelost worden door een dierenarts, dus schakel deze dan ook gelijk in.

Verder moet je maandelijks even de nagels van je kanaries knippen. Juist omdat dit zo vaak moet gebeuren, is het slim om zelf te leren hoe je dit moet doen en een correct nagelschaartje aan te schaffen (bijvoorbeeld hier op Bol.com). Je hoeft dan niet telkens naar de dierenarts en dat scheelt veel geld op de lange termijn.

Kanaries zijn heel erg stressgevoelig en stress is slecht voor de levensverwachting. Zorg dat de kooi altijd tenminste 3 dichte wanden heeft of in een hoek van de kamer staat.

De longen van een kanarie zijn heel gevoelig, gebruik dus geen luchtverfrisser of deodorant in de buurt van je kanariekooi. Zet de kooi ook niet in de keuken, want de gassen en geuren kunnen gevaarlijk zijn.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen