Hoe Oud Wordt een Chinchilla Als Je Er Goed Voor Zorgt


Chinchilla’s zijn erg leuke huisdieren die net wat moeilijker te houden zijn dan konijnen of cavia’s. Als je van plan bent chinchilla’s te nemen, moet je ze hun hele leven goed verzorgen, maar hoe oud worden ze eigenlijk?

Een chinchilla wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit is langer dan de meeste knaagdieren en daarom moet er goed voor gezorgd worden. Een goed dieet met alle correcte voedingsstoffen samen met de juiste verzorging zorgt ervoor dat een chinchilla zo lang mogelijk leeft.

Maar wat houdt een goed dieet in? Heeft de huisvesting invloed op de levensverwachting van je chinchilla? Dit zijn belangrijke vragen die gaan bepalen hoe oud je chinchilla’s kunnen worden. Ik zal je vertellen wat je moet weten over de verzorging van chinchilla’s, maar ook welke gezondheidsproblemen vaak voorkomen.

Het juiste dieet om heel oud te kunnen worden

Een chinchilla is heel anders dan een hamster, konijn, cavia of muis, dus je moet vooral niet hetzelfde droogvoer voor ze kopen. Algemeen konijnen- of knaagdierenvoer bevat niet de juiste voedingsstoffen voor een chinchilla en is daarom ongeschikt.

De spijsvertering van een chinchilla is heel gevoelig en ingesteld op vezelrijk voedsel met maar weinig voedingsstoffen. Daarom is veel vers hooi het allerbelangrijkst. Vul dit aan met ongeveer 20 tot 30 gram speciale chinchillabrokken en dan ben je al een heel eind. Natuurlijk moeten chinchilla’s ook altijd vers water kunnen drinken.

Om te zorgen dat jouw chinchilla heel oud wordt, moet je geen groente en fruit geven. Er zit voor een chinchilla te veel suiker in, maar ook te veel vocht. Wil je toch wat lekkers geven, voer dan enkel gedroogde groente of fruit. Let er bij het kiezen van hooi op dat je geen voedingsrijk hooi koopt, zoals alfalfa hooi of heel erg jong hooi.

Net als bij andere knaagdieren stoppen de tanden van een chinchilla nooit met groeien. Omdat ze 15 jaar oud kunnen worden, is het heel belangrijk dat je ze helpt met het slijten van hun tanden. Dit gebeurt voornamelijk door het eten van hooi en stro. Het beste hooi voor chinchilla’s is Timothy hooi en ik raad dan ook zeker aan om dit te voeren.

Goed Timothy hooi koop je bijvoorbeeld hier op Bol.com. Voer geen hooi met extra toevoegingen zoals klaver. Hier zitten vaak te veel extra voedingsstoffen in. Bij een chinchilla is het belangrijk dat het voer geen vocht bevat.

In mijn artikel Wat Eten Chinchilla’s – Hooi, Brokjes & Wat Mag Vooral Niet vind je meer informatie over het juiste dieet voor een chinchilla.

Huisvesting voor een gezonde levensverwachting

Chinchilla’s houden heel erg van klimmen en proberen altijd omhoog te gaan. Een goede chinchillakooi is daarom uiterst belangrijk. Om te zorgen dat een chinchilla heel oud wordt, moet het hok veilig zijn en moeten de beestjes genoeg lichaamsbeweging kunnen krijgen.

De afmetingen van een kooi voor twee chinchilla’s zijn als volgt. Er moet minimaal 1 vierkante meter oppervlakte zijn en zorg dat de kooi ongeveer 1,5 meter hoog is. In het wild springen chinchilla’s graag van rots naar rots en dit kan je in jouw verblijf nabootsen met plateaus.

Wanneer je plateaus maakt, moet je nooit meer dan 50 centimeter hoogteverschil gebruiken, omdat chinchilla’s zich anders kunnen bezeren.

Chinchilla’s knagen aan werkelijk alles, dus gebruik zo min mogelijk plastic in een chinchillakooi. Metaal of dik hout heeft zeker de voorkeur. Gebruik ook geen giftig hout, zoals hout van naaldbomen. Een glazen drinkfles is ideaal, want daar kunnen ze niet aan knagen.

Lees ook Waar Moet een Chinchilla Kooi Aan Voldoen (3 Voorbeelden)

Voor een goede gezondheid moet je chinchilla’s meerdere keren per week laten badderen in een zandbad. Was een chinchilla absoluut nooit met water, want hun dikke vacht is heel erg lastig droog te krijgen. Een chinchilla raakt dan snel onderkoeld en dit kan dodelijk zijn.

Chinchilla zand is heel fijn zand waar ze in kunnen rollen. Het zand dringt door de vacht tot op de huid en helpt met het weghalen van vetten en viezigheid. Het is essentieel voor een goed verzorgde chinchilla. Laat je chinchilla 2 a 3 keer per week ongeveer een kwartier in een bak met zand badderen.

Zie ook Wat is Chinchilla Zand en Hoe Gebruik Je Het (Zandbad)

https://www.youtube.com/watch?v=9It_WCoW854&feature=emb_logo&fbclid=IwAR0mI2sZfBbLz_Tu-Ox7BGDPkZeGMUa3SwateTnD2pHwO1iWYZeBSsVDSKc

Als je wil dat een chinchilla lang en gelukkig leeft, moet je hem nooit in zijn eentje houden. Chinchilla’s zijn groepsdieren en moeten daarom met minimaal twee gehouden worden. De beste combinatie is een vrouwtje met een gecastreerd mannetje. Twee mannetjes of twee vrouwtjes gaan vaak ruzie maken.

Dan is het nog heel belangrijk dat je de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten houdt. Chinchilla’s kunnen niet zweten en hebben daardoor moeite met het regelen van hun temperatuur. Ze hebben het liefst een temperatuur tussen de 17 en 25 graden. Zet de kooi niet op de tocht of op een warme plek.

De gewenste luchtvochtigheid ligt tussen de 30 en 60 procent. Dit is erg belangrijk voor een chinchilla, dus houd het goed in de gaten.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Chinchilla’s zijn ontzettend gevoelige dieren en moeten gemiddeld vaker naar een dierenarts dan andere knaagdieren. Het is belangrijk dat je dit van tevoren weet, zodat je weet wat je te wachten staat.

Om te zorgen dat je chinchilla zo lang en gelukkig mogelijk leeft, moet je de gezondheid goed in de gaten houden en op tijd een dierenarts bellen. Dit zijn problemen die vaak bij chinchilla’s voorkomen:

  • Gebitsproblemen komen regelmatig voor. De oorzaak is het eten van te weinig vezelrijk voer. Als je wel altijd hooi in het verblijf hebt liggen, maar je voert te veel droogvoer, dan zullen je chinchilla’s minder hooi eten. Je kan gebitsproblemen herkennen aan een gebrek aan eetlust, kwijlen, een natte neus of vermagering.
    Als je dit herkent moet je zo snel mogelijk een dierenarts bellen.
  • Je chinchilla kan het te warm hebben als je in de zomer te weinig voorzorgsmaatregelen neemt. Als je chinchilla snel ademt, hele rode slijmvliezen heeft, dik speeksel/slijm maakt of diarree heeft, moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Verkeerd voer of te veel groente kan ook diarree opleveren.
  • Stress komt vaak voor bij deze huisdiertjes. Chinchilla’s hebben snel stress door harde geluiden of veranderingen in hun kooi. Het kan ook zijn dat als je een chinchilla vastpakt, hij van schrik wat haren los laat. Gebeurt dit nou eenmalig dan is het niet erg, maar heeft je chinchilla vaak last van stress dan moet je de dierenarts bellen.
  • Verstopping of diarree kan voorkomen en kan levensbedreigend voor ze zijn. Een verstopping kan komen door het verkeerde voer of wanneer je chinchilla haar op heeft gegeten. Een uitpuilende anus is een teken van verstopping. Bel bij verstopping of diarree direct een dierenarts.

Een chinchilla is een prooidier, wat betekent dat veel roofdieren er op jagen. Een chinchilla zal er daarom niet snel ziek uit zien, want dan ben je als prooidier een hele makkelijke prooi. Ziet je chinchilla er dus wel ziek uit, dan kan het echt goed mis zijn.

In dit geval moet je letten op verschillende symptomen. De dierenbescherming heeft een korte lijst met punten waar je altijd op moet letten:

  • futloosheid
  • zich afzonderen van de groep
  • slechte vacht/kale plekken
  • vieze ogen
  • tandenknarsen
  • op de zij liggen
  • duidelijk opgezette buik

Snel schakelen en niet twijfelen of je contact moet opnemen met een dierenarts is essentieel. Met de juiste zorg leeft een chinchilla heel erg veel langer, gezonder, actiever en gelukkiger.

Andere artikelen over chinchilla’s die je misschien interessant vindt zijn: Hoe Maak je Chinchilla’s Tam (In 5 Stappen voor Beginners) en Waarom Maken Chinchilla’s Geluid (En Wat Betekent Het)

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen