Toen ik voor het eerst aquariumplanten aan mijn aquarium toevoegde, vroeg ik me af wat ze allemaal nodig hadden om goed en snel te groeien. Nu, meer dan twee jaar later, weet ik precies wat ze nodig hebben!
Aquariumplanten hebben licht, voeding en CO2 nodig om goed te groeien. Niet alle planten zijn hetzelfde, zo zit er een groot verschil tussen snel en langzaam groeiende planten. Sommige planten halen hun voeding voornamelijk uit de bodem en andere halen het uit het water.
Dat is het korte antwoord, maar helaas is niet alles zo zwart wit. Er komt nog meer bij kijken en ik zal je in het kort vertellen wat je moet weten. Bij veel mensen gaan planten gemakkelijk dood zonder dat ze precies weten waarom en dat moeten we zien te voorkomen! Laten we beginnen.
Planten hebben voeding nodig
Licht is misschien belangrijker, maar voeding is iets wat mensen vaak vergeten of niet begrijpen. Daarom wil ik je eerst vertellen welke, en of je überhaupt, voeding moet gebruiken. Daarna gaan we het hebben over licht.
Alle planten hebben voeding nodig, maar je hoeft het niet altijd “handmatig” toe te voegen aan je aquarium. Als je vissen in je aquarium hebt, dan produceren die ook voeding voor je planten in de vorm van poep. Heb je veel vissen en weinig planten, dan kan het maar zo zijn dat er al meer dan genoeg plantenvoeding in je bak aanwezig is.
Toch is het slim om voeding toe te voegen aan je aquarium, omdat vissen vaak niet genoeg produceren voor een gezonde groei. Waar ligt dat aan? Je moet goed weten welke planten je aan je aquarium wil toevoegen, want langzaam groeiende planten hebben minder voeding nodig dan snel groeiende planten. Doe daarom goed onderzoek naar het soort planten dat je hebt. In mijn artikel “De Beste Aquariumplanten Voor Beginners” heb ik al een mooie lijst met verdere (plantspecifieke) informatie.
Naast de hoeveelheid plantenvoeding, moet je ook even uitvogelen in welke vorm je de voeding wil toedienen. Je hebt drie opties: vloeibare plantenvoeding, root tabs / kleibolletjes en een voedingsbodem. Ik zal je kort wat over de verschillen vertellen.
Planten die goed zijn in het opnemen van voedingsstoffen direct uit het aquariumwater, zijn geschikt voor vloeibare voeding die je in het water oplost. Als een plant veel wortels heeft en graag de voedingsstoffen uit de bodem opneemt, kan je kiezen tussen kleibolletjes of een voedingsbodem.
Kies voor een voedingsbodem als je de hele bodem vol gaat zetten met planten en een tapijt of “carpet” effect wil. Als je slechts een paar planten hebt die hun voeding uit de bodem halen, dan kies je voor kleibolletjes of “root tabs” waarmee je lokaal wat plantenvoeding in de bodem kan drukken.
Wil je vloeibare voeding, kies dan voor een product zoals “FloraGrow Pro” van Colombo. Er is momenteel een XL verpakking beschikbaar op Bol.com. Op de verpakking staat hoeveel je moet toedienen per liter. Als je kleibolletjes of voedingscapsules wil, dan raad ik deze aan op Bol.com. Wil je toch een voedingsbodem? Denk dan goed na over de hoeveelheid. Dit is een voedingsbodem van Superfish en zoals je ziet kan de prijs van een voedingsbodem snel oplopen.
Planten hebben 8 tot 10 uur licht nodig per dag
Als je alleen maar vissen in je aquarium hebt, dan hoeft de lamp alleen maar aan als jij je vissen beter wil zien. Zodra je planten in je bak doet heeft het licht nog een ander doel: plantengroei.
Aquariumplanten hebben ongeveer 8 tot 10 uur per dag licht nodig om goed te groeien. In veel aquaria zitten TL balken, maar steeds meer mensen stappen over naar LED verlichting. De felheid van het licht bepaalt welke planten wel en niet in je aquarium kunnen groeien.
Kies je voor TL licht, dan krijg je te maken met T8 of T5 verlichting. Dit zijn simpelweg de namen voor twee verschillende soorten TL balken. T8 is de oudste en de dikste (2,5 cm in doorsnee). De T5 verlichting is nieuwer en beter dan de T8, maar ook dunner (slechts 1,5 cm in doorsnee). De T5 verlichting is zuiniger in gebruik en geeft ook nog eens meer licht dan de T8.
LED verlichting maakt een opmars en wordt steeds populairder. Het is veel zuiniger dan TL verlichting en gaat ook nog eens veel langer mee. TL buizen moet je om de paar jaar vervangen, terwijl LED jaren mee kan gaan. De keuze is aan jou, want LED verlichting is wel een stuk duurder.
Voor je planten is de kleur en het spectrum van het licht belangrijk. Zorg dat het licht rond het “daglicht” spectrum zit en dus geschikt is voor plantengroei. Je kan hier beter geen gekleurd licht voor gebruiken.
Tot slot heeft de felheid van het licht ook nog een grote invloed. Hoe feller het licht, hoe sneller je planten willen groeien. Dit is alleen mogelijk als je ook genoeg voedingsstoffen toevoegt. Als je fel licht gebruikt willen de planten ook meer CO2 en moet je gaan bedenken of je dat wil toevoegen. Daar kom ik zo op terug.
Ik ben van mening dat je beter wat minder fel licht kan gebruiken, zodat je makkelijker een balans gaat vinden. Kies planten die het goed doen met minder licht zoals Javavarens of Anubias planten. Dit is makkelijker en zorgt voor minder algen.
Lees ook mijn artikel Hoelang Moet Het Aquarium Licht Aan (Vooral Niet Te Lang)
Moet en wil je CO2 toevoegen voor betere plantengroei?
Je kan er voor kiezen om CO2 te injecteren in je aquarium, om zo je planten beter te laten groeien. Alle planten hebben namelijk CO2 nodig en in je aquarium is niet zo veel beschikbaar. In de natuur zit er veel meer CO2 opgelost in het water, dus moeten wij dat ook doen?
Als je kiest voor langzaam groeiende planten hoef je geen extra CO2 toe te voegen, omdat deze planten niet zo veel verbruiken. Dit is mooi, want je hebt best veel nodig om koolstofdioxide in je water toe te voegen. Wil je nou planten die meer licht nodig hebben en sneller groeien, dan moet je gaan nadenken over een CO2 set.
Om CO2 toe te voegen heb je een paar dingen nodig: CO2, een drukregelaar, een terugslagventiel, een bellen teller, CO2 slang en een diffuser. Het klinkt allemaal vrij moeilijk, maar dat valt gelukkig wel mee. Er zijn hele mooie sets beschikbaar waarmee je gelijk alles hebt om te beginnen. Deze set van Dennerle op Bol.com is daarvan een goed voorbeeld.