Wat Kost een Cavia (Aanschaf, Kooi, Voer en Accessoires)


Natuurlijk zijn cavia’s erg leuke huisdieren, maar het is goed om van te voren al te weten wat je qua kosten te wachten staat. Net als bij ieder huisdier is enkel de aanschafprijs niet genoeg. Dus wat kost een cavia nou eigenlijk echt?

Een cavia kost tussen de 10 en 30 euro en moeten met minimaal twee gehouden worden. Een caviakooi begint bij 40 euro en een grotere kooi zal oplopen in prijs. Voer, hooi en zaagsel kosten samen ongeveer 10 euro per week. Verdere kosten zoals speelgoed en dierenartskosten kunnen flink oplopen.

Dit is het korte antwoord, maar er zijn flink wat punten waar je kan besparen, maar ook waar je onnodig flink meer uit kan geven. Daarom zal ik je op deze pagina vertellen over alle kosten die komen kijken bij het houden van cavia’s.

De aanschafprijs van een cavia

Je kan een cavia op verschillende plekken kopen. In een dierenwinkel of tuincentrum zijn ze te verkrijgen, maar je kan er ook voor kiezen om ze bij een dierenopvang te kopen. Dit heeft natuurlijk de voorkeur, omdat daar al cavia’s zitten te wachten op een nieuw huis.

Een cavia kost gemiddeld tussen de 10 en 30 euro, maar voor bijzondere rassen kan de prijs oplopen tot 100 euro. De kosten bij een opvang en dierenwinkel verschillen doorgaans nauwelijks en meestal betaal je rond de 25 euro per cavia.

Natuurlijk kan je ook via vrienden of familie gratis een cavia krijgen, dan betaal je geen aanschafkosten. Een babycavia mag bij zijn moeder weg als hij geheel zelfstandig eet, minimaal 4 weken oud is en minimaal 300 gram weegt. Je kan een cavia dus het beste mee naar huis nemen als hij/zij 4 – 6 weken oud is, dat is de beste leeftijd om ze te laten wennen aan hun nieuwe omgeving.

De kooi met accessoires (ruif, fles, bakje, huisje)

De grootste aankoop die je moet doen als je een cavia wil, is de kooi. Er zijn veel verschillende kooien, dus genoeg opties. Naast de kooi heb je nog wat andere dingen nodig zoals een drinkfles, een ruif om het hooi in te doen, een klein voederbakje voor de brokjes en een nachthuisje.

Een caviakooi voor twee cavia’s begint bij 40 euro, maar als je een grotere kooi wil zal de prijs oplopen. Een voederbakje, drinkfles en een ruif kosten allemaal minder dan 5 euro per stuk. Een leuk nachthuisje kost ongeveer 15 euro, maar een kartonnen doos werkt ook.

Ik wil dit artikel graag zo overzichtelijk en to-the-point mogelijk houden, dus als je op zoek bent naar een goede caviakooi en vooral waar je op moet letten, dan verwijs ik je graag door naar mijn pagina “De 5 Beste Kooien Voor Cavia’s“.

Het voer kost ongeveer 5 tot 10 euro per week

Een cavia heeft hooi, brokken en groenvoer nodig. De brokken en hooi kosten niet zo veel. Een kilo hooi kost minder dan 3 euro en daar kan je een tijd mee door. Het is slim om je hooi in grote verpakkingen te bestellen, dat scheelt in de kosten. Deze bundel van 180 (6 x 30 L) liter hooi kost op dit moment 18 euro bij Bol.com.

Een cavia heeft ook brokken nodig en eet ongeveer 20 gram droogvoer per dag. Op deze manier kan je gemakkelijk doorrekenen hoeveel het kost om je cavia een week lang brokken te voeren. Neem bijvoorbeeld deze bepaalde zak voer die ik altijd aanbeveel, die kost 15 euro per 1,5 kg. Dat betekent dat één cavia per week voor 1,40 euro brokjes eet.

De rest van de 5 euro per week gaat naar groente. Cavia’s hebben elke dag groente nodig, maar je kan een groot deel van de groenteresten die jij en je familie niet opeten aan je cavia’s voeren. Zo gaf mijn moeder altijd de buitenste bladen van witlof en sla. Verder kun je wortelen (met het groen) aan ze geven.

Net als voor mensen is afwisseling bij cavia’s ook belangrijk. Hier vind je meer informatie over cavia voer.

Afhankelijk van hoeveel groenvoer je geeft, kunnen de kosten van het eten uitvallen tussen de 5 en 10 euro per cavia per week.

Vergeet de bodembedekking niet

Er zijn verschillende opties die je kan gebruiken als bodembedekking. De meest populaire keuze is houtvezel (zaagsel). Dit spul is gelukkig niet zo duur, zeker niet als je een mooie grote verpakking in één keer koopt. Ik heb een beetje rond zitten zoeken en onderstaande verpakking van 160L kost 15 euro op Bol.com. Afhankelijk van het formaat van je kooi kan je daar zeker een tijdje mee doen.

Als je maandelijks kleine verpakkingen koopt bij dierenwinkels zal het je meer gaan kosten per jaar. Daarom vind ik het altijd fijn om in bulk te kopen.

Let er bij de bodembedekking, vooral bij zaagsel, op dat het zo stofarm mogelijk is. Cavia’s hebben een hele gevoelige neus en stoffig zaagsel kan gaan irriteren. Andere opties als bodembedekking zijn kartonsnippers, hennepvezel of specifieke mixzakken.

Gebruik geen kranten, want daar willen cavia’s nog wel eens onder kruipen. Je kan wel een laag kranten onder je zaagsel doen om meer en beter urine op te kunnen nemen.

Speeltjes, snoepjes en accessoires

Met alles wat ik hierboven benoemd heb, kan je je cavia zeker actief en gezond houden, maar je gaat waarschijnlijk tegen leuke speeltjes in de dierenwinkel aanlopen die je simpelweg niet kan weerstaan.

Als je nog een paar euro per maand rekent, kan je af en toe je cavia verwennen met lekkere knabbelsticks, caviabroodjes en/of schattige voerbakjes.

Dierenartskosten kunnen oplopen (3 voorbeelden)

Net zoals mensen kunnen cavia’s ziek worden en je wil dan natuurlijk wel de juiste zorg kunnen bieden. Als er echt iets mis is, zal je contact op moeten nemen met een dierenarts die je verder kan helpen. Deze kosten kunnen erg oplopen, afhankelijk van wat er mis is.

De kosten verschillen vaak per dierenarts, maar ik heb voor een paar ingrepen de gemiddelde kosten opgezocht.

1. Castreren en steriliseren. Als je meerdere cavia’s bij elkaar houdt en je wil niet dat een vrouwtje zwanger wordt, kan je er voor kiezen om vrouwtjes te laten steriliseren of de mannetjes te laten castreren.

De gemiddelde kosten voor het castreren van een cavia zijn rond de 50 euro. Als je wil weten wat je bij jouw dierenkliniek betaalt, kan je altijd even contact met ze opnemen om het te vragen. Steriliseren is vaak nog duurder.

2. Nagels knippen: 10 euro. Dit is iets wat moet gebeuren en wat je in theorie zelf kan doen. Ik herinner mij dat mijn moeder dit altijd deed bij onze cavia’s. Ik vond het maar een onaangenaam iets om te zien, omdat het beestje vaak tegenstribbelt. Je kan er ook voor kiezen om dit bij de dierenarts te laten doen.

3. Euthanasie: 50 euro. Ik wil niet de sfeer verpesten, maar niet alle cavia’s overlijden op een natuurlijke en vredige manier. Ik herinner mij dat we één van onze cavia’s vroeger moesten laten inslapen.

Dierenartskosten zijn vreemd, omdat ze enorm kunnen verschillen per kliniek. Vaak kost een consult rond de 30 euro en een operatie kan al snel 150 euro kosten. Mocht zo iets nodig zijn, bel dan even alle dierenartsen bij jou in de buurt en vergelijk de prijzen.

Voor de goedkoopste optie gaan is niet altijd het beste idee, maar als een simpele ingreep op verschillende plekken erg in prijs verschilt, kan je je keuze daarop baseren.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen