Konijnen zijn hele populaire huisdieren, maar hoelang moet je er eigenlijk voor zorgen? Dat hangt natuurlijk af van hoe oud konijnen worden, en dat wist ik eigenlijk niet. Daarom heb ik dat even uitgezocht en dit heb ik gevonden!
De verwachte levensduur van een konijntje ligt tussen de 6 en 10 jaar, en verschilt per ras. Grotere konijnen worden gemiddeld minder oud dan kleine. Het dieet, de hygiëne en de leefomgeving spelen ook een grote rol in hoe oud een konijn kan worden.
Natuurlijk wil je dat jouw konijn een zo gezond en lang mogelijk leven leidt, en daarom zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo is het juiste voer belangrijk, maar ook hoeveel ruimte je konijn heeft. Hier gaan we het in de rest van dit artikel even kort over hebben, zodat je goed voorbereid bent!
Inhoudsopgave
De verschillende konijnenrassen
Net zoals bij grote en kleine honden, zit er een verschil in hoe oud grote en kleine konijnen gemiddeld worden. Over het algemeen worden kleine konijnen ouder dan grotere rassen.
Voor kleine konijnen ligt de leeftijd tussen de 8 en 10 jaar, terwijl de gemiddelde levensverwachting van grotere rassen zoals de Vlaamse reus tussen de 5 en 6 jaar is. Dit zijn ook de cijfers die het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) op haar site heeft staan.
Belangrijk om te weten is dat konijnen tegenwoordig ouder worden dan vroeger. Dit komt doordat we met zijn allen beter voor onze konijnen zijn gaan zorgen.
Konijnen die je ziet als je in het bos aan het wandelen bent, worden minder oud dan de konijnen die we als huisdier houden. De gemiddelde levensverwachting van wilde konijnen ligt dan ook rond de 6 jaar.
Voeding: een goed dieet is heel belangrijk
De juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels heeft uiteraard direct invloed op hoe oud jouw konijn kan worden. Het dieet van een konijn moet bestaan uit heel veel hooi, wat brokjes en heel veel groentes. Verder kan je af en toe een konijnensnoepje of wat fruit geven, maar het is belangrijk dat je dat niet te veel doet.
Zorg dat je kiest voor brokjes die speciaal voor konijnen gemaakt zijn, omdat deze gemaakt zijn om de behoefte van konijnen te vervullen. Zo heeft speciaal caviavoer extra veel vitamine C en speciaal hamstervoer veel dierlijke eiwitten. Kies daarom voor konijnenvoer! Geef ongeveer 20 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht, anders kan je konijn te dik worden.
Om gebitsproblemen te voorkomen is het hooi superbelangrijk. Wat je verder nog kan geven zijn wilgentakken waar je konijnen op kunnen knagen. Als je het gebit van je konijn goed verzorgt, zal je konijn ouder worden.
In mijn artikelen Wat Eten Konijnen (Compleet Dieet & Wat Mag Wel of Niet) en Het Beste Hooi voor Konijnen (Wat Zijn De Opties Eigenlijk) kun je meer lezen over het dieet van jouw konijn.
Geef genoeg ruimte om te rennen
Een gezond konijn kan niet leven in alleen een klein binnenhok, ze hebben altijd toegang nodig tot een grote ruimte of ren waar ze in kunnen bewegen. Als je konijn binnen woont, moet je zorgen dat je konijn dagelijks meerdere uren per dag kan lopen in een grote ruimte.
Er zijn voor binnen een paar opties. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je konijn in de (woon)kamer te laten rennen. Zorg dan wel dat de kamer goed veilig is gemaakt door giftige planten weg te halen en elektriciteitskabels weg te werken in kabelgoten. Je kan ook een deel van een kamer afzetten of zelfs een hele eigen konijnenkamer inrichten waar je konijnen altijd los kunnen lopen.
Een andere optie is een kamerren, waar je je konijnen eens per dag een paar uur in laat rennen. Het is vooral belangrijk dat de konijnen niet zonder toezicht los lopen.
Dit is een filmpje van een konijn van 12 jaar oud die buiten door het gras loopt! Ondanks dat het konijn blind is, is het nog altijd heel nieuwsgierig en gezond.
Als je konijnen buiten staan, dan kan je er voor kiezen om een hok te gebruiken waar ze standaard toegang hebben tot een grote ren waar ze in kunnen lopen.
Konijnen die geen toegang hebben tot genoeg ruimte om los te lopen, zijn doorgaans minder gezond dan konijnen die dat wel hebben. Dit kan een negatief effect hebben op hun levensduur.
Lees ook het artikel De 5 Beste Konijnenhokken Voor Buiten (Kwaliteit in 2020) voor meer informatie.
De gezondheid en levensduur
Een konijn kan ook ziek worden en dat wil je natuurlijk niet. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je konijnen in een hygiënische omgeving leven. Daarom moet je regelmatig de kooi schoonmaken. Als je gebruik maakt van een konijnentoilet, moet je deze eens per 2 dagen leegmaken. De rest van de kooi moet je wekelijks schoonmaken. In de volgende artikelen Hoe Verzorg je een Konijn (Vacht, Nagels en Hygiene), Hoe Maak Je een Konijn Zindelijk (In 4 Makkelijke Stappen) en De Beste Bodembedekking voor Konijnen (Met 6 Voorbeelden) vind je hier meer informatie over.
Verder is het een goede gewoonte om altijd, voor je de konijnen aanraakt, je handen te wassen, en daarna ook. Dit soort voorzorgsmaatregelen kunnen voorkomen dat je konijn ziek wordt.
Mocht je konijn toch ziek worden, dan moet je contact opnemen met een dierenarts bij jou in de buurt. Ze kunnen daar eens goed naar je konijn kijken en je het juiste advies op maat geven.
Zorg dat je regelmatig checkt of het nog goed gaat met je konijn. Pak hem op om te kijken of je ongewone dingen ziet zoals bulten, wonden of andere dingen. Let ook goed op het gedrag van je konijn. Dit zijn een paar gedragstrekjes waar je op moet letten:
- Je konijn heeft geen honger
- Heeft minder of misschien meer ontlasting
- Je konijn maakt zichzelf minder of slecht schoon
- Je konijn heeft het vaker koud
- Een gekanteld hoofd
Zie je 1 of meer van deze symptomen, neem dan contact op met je dierenarts.
Het oudste konijn ooit!
Geloof het of niet, maar het oudste konijn is wel 16 jaar oud! Dat is enorm oud, zeker als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd maar 6 tot 10 jaar oud is. Het oudste konijn heet Mick en hij is jarig op 9 februari. Hij woont in Illinois, dat is een staat in Amerika.
Zo zie je maar weer hoe oud een konijn kan worden, als je er echt goed voor zorgt en ook veel geluk hebt. Mick is een heel erg sterk konijn, want ze worden echt niet allemaal zo oud.
Mick staat in het Guiness World Records boek en hier is een hele pagina over hem geschreven. Het is wel in het Engels.