Wat Kost een Konijn in Aanschaf en in Onderhoud (Getallen)


Een konijn zelf is niet zo duur, maar er komen natuurlijk nog veel meer andere kosten bij kijken. Het is erg belangrijk om van te voren al een goed beeld te hebben wat een konijn gaat kosten, maar hoeveel is dat eigenlijk?

Een konijn zelf kost tussen de 15 en 50 euro, afhankelijk van het ras en de plek waar je hem koopt. Een hok met toebehoren kost gemiddeld 150 euro voor een dwergkonijn, grotere hokken zijn duurder. Eten en bodembedekking kosten gemiddeld 40 – 50 euro per maand. Medische kosten kunnen erg oplopen.

De kosten zijn sterk afhankelijk van het formaat konijn, en er zijn wel een paar punten waar je op kan besparen, zonder dat jouw konijn minder goede verzorging krijgt. In de rest van het artikel zal ik je vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden en welke kosten je zoal kan verwachten.

Aanschaf- en opstartkosten voor 2 konijnen

Ondanks dat het ophalen van je konijnen onderaan de boodschappenlijst hoort te staan, beginnen we toch even met de prijs van een konijn. In een dierenwinkel of tuincentrum kost een konijn vaak ongeveer 15 euro, maar voor deze prijs zijn heel veel andere konijntjes in opvangcentra ook op zoek naar een nieuw huisje .

Kies dus een goede plek uit om je konijnen te kopen. Raskonijnen zijn vaak duurder en kunnen 50 euro of zelfs meer kosten per stuk.

Konijnen zijn groepsdieren en worden heel ongelukkig in hun eentje, zorg daarom dat je konijnen altijd met 2 of meer samen houdt. Twee mannetjes gaan vaak vechten, en zelfs twee vrouwtjes kunnen ruzie gaan maken als ze volwassen zijn. De beste combinatie is daarom een vrouwtje met een gecastreerd mannetje.

Dit brengt ons op de castratie van een mannetje. Dit kost ongeveer 80 tot 90 euro. Het steriliseren van een vrouwtje kost al snel meer dan 150 euro, want dit is een moeilijkere operatie. Deze kosten verschillen vaak per dierenarts, dus bel een paar dierenklinieken in de buurt en vergelijk de prijzen.

Verder is het sterk aan te raden om konijnen die buiten staan, vaak eten van buiten krijgen of in een wat grotere groep leven, te vaccineren tegen myxomatose, RHD1 en RHD2. Dit zijn dodelijke konijnenziektes waar helaas geen therapie voor is. De kosten voor vaccinatie zijn vaak rond de 60 euro en dit moet jaarlijks gebeuren.

Huisvesting: Kooi, Ren en Toebehoren

Vaak houden mensen konijnen in een kooi die veel te klein is, en dat is erg slecht voor de gezondheid van de konijnen. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft duidelijke, minimale afmetingen voor de kooi van konijnen, wat er voor zorgt dat ze genoeg kunnen bewegen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat de kosten van een hok op kunnen lopen als je een groter konijn koopt. Een konijn moet namelijk 3 tot 4 hoppen kunnen maken en op zijn achterpoten kunnen staan.

Dit zijn de aanbevolen maten van een kooi, met een beperkte toegang tot een ren. Deze minimale maten zijn dus belangrijk als jouw konijnen maar een deel van de dag los in de kamer rond mogen lopen.

2 konijnen waarvan de grootste een:Minimale maat basisverblijf (l x b x h) Minimale maat ren of losloopruimte
Dwergkonijn (tot 1,7 kg)160 x 60 x 50 cm4 vierkante meter
Klein konijn (1,7 tot 3 kg)220 x 80 x 60 cm5 vierkante meter
Middelgroot konijn (3 tot 5 kg)250 x 90 x 70 cm6 vierkante meter
Groot konijn (5 kg en zwaarder)300 x 100 x 80 cm *7 vierkante meter *
* voor elke kilo zwaarder dan 5 kg: 25 cm langer en 5 cm hoger, ren 1 vierkante meter groter

Een kooi voor een dwergkonijn kost al snel meer dan 100 euro. Voor een basisverblijf voor grotere konijnen moet je op zoek naar een aantrekkelijk aanbod en kom je al snel op een hok met ren voor buiten.

Naast een kooi heb je nog verschillende attributen nodig zoals een voerbakje, een hooiruif, een nachthuisje, een waterfles en wat knaagspeeltjes. Als je je konijn zindelijk wil maken is een konijnentoilet ook heel erg handig. Voor deze opstartkosten moet je zo’n 50 euro rekenen.

Meer informatie over konijnenhokken vind je in mijn artikel De 5 Beste Konijnenhokken Voor Buiten (Kwaliteit in 2020)

De kosten van het voer en de bodembedekking

Een konijn eet ongeveer 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag. De kosten van dit droogvoer hangt dus heel erg af van het formaat van je konijn, maar ook van het merk en soort brokjes dat je koopt.

Als je twee konijnen hebt die beide 3 kilo per stuk wegen, dan eten ze een grote zak brokjes van 10 kilo in ongeveer 12 weken op. Ik raad altijd de brokjes van Science Selective aan, die kosten 38 euro per 10 kilo. Dat komt neer op ongeveer 12 euro aan brokjes per maand voor twee konijnen.

Verder is hooi heel erg belangrijk voor je konijnen, want dit eten ze graag. Het bevat weinig voedingsstoffen en veel vezels en daarom kunnen ze er de hele dag van eten. Er is een heel groot verschil tussen een grote baal hooi van een boer en een kleine verpakking uit de dierenwinkel, dus hier kan je zeker wat geld besparen.

Het maakt in dit geval ook nog uit wat voor soort hooi je koopt. Het allerbeste hooi is speciaal Timothy hooi, maar daar betaal je wel meer voor. Een normale verpakking hooi bij de dierenwinkel kost ongeveer 10 euro voor 5 kilo, en daar kan je zeker wel drie maanden mee door. Meer informatie over het beste hooi voor konijnen vind je in Het Beste Hooi voor Konijnen (Wat Zijn De Opties Eigenlijk)

Dan is er nog het groenvoer dat je voert aan konijnen. Ik heb een veel uitgebreider stuk geschreven over wat konijnen precies eten en wat ze wel en niet mogen hebben, lees daarom ook Wat Eten Konijnen (Compleet Dieet & Wat Mag Wel of Niet) . In het kort kunnen konijnen best wel met de pot mee-eten als het gaat om groente, maar toch zal je wat extra groente moeten kopen voor je konijnen.

Een konijn eet ongeveer tussen de 50 en 100 gram groente per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit kost ongeveer 20 euro per maand, maar dat verschilt natuurlijk enorm per konijn. Een Vlaamse reus eet nou eenmaal meer dan een Hollander. Weeg je konijn om er erachter te komen hoeveel brokjes en groente je moet voeren.

Als je een beetje brutaal bent, kan je aan het einde van de markt vragen of ze nog restjes (afgekeurde) groente hebben voor je konijn. Vaak kan je zo een goede deal sluiten en veel geld besparen.

Tot slot zal je af en toe wat snacks of knaagspeeltjes kopen, omdat dat gewoon heel leuk is. Knaagspeeltjes zijn ook nog eens verschrikkelijk goed voor konijnen. Dit gaat samen ongeveer 5 euro per maand kosten.

Al met al kost het eten voor een konijn (wederom afhankelijk van het gewicht) ongeveer 30 tot 40 euro aan voer per maand. Bodembedekking kost ongeveer 10 tot 15 euro per maand, omdat je daar niet zo veel van nodig hebt. Dit hangt weer af van het formaat van het hok en hoe zindelijk je konijnen zijn. In mijn artikel De Beste Bodembedekking voor Konijnen (Met 6 Voorbeelden) kan je meer lezen over de verschillende mogelijkheden.

Dierenartskosten en een verzekering

We hebben de jaarlijkse vaccinaties van 60 euro per jaar al besproken, en het castreren (80 euro) en steriliseren (150 euro) is ook al aan bod gekomen. Toch kunnen er nog veel kosten bij komen, een konijn kan namelijk ook ziek worden of gezondheidsproblemen krijgen.

Bij een konijn moet je vaak niet te lang wachten om naar de dierenarts te gaan. Je loopt dus het risico dat je ‘s nachts of in het weekend naar een dierenarts moet, wat best prijzig kan zijn. Er zijn best veel problemen die regelmatig voorkomen, zoals gebitsproblemen of problemen met de spijsvertering.

Een konijn kan wel 15 jaar oud worden, al is de gemiddelde leeftijd lager, en in die tijd kan er veel gebeuren. Het kan daarom handig zijn om een konijnenverzekering af te sluiten die (een deel van) de dierenartskosten dekt.

Zeker in gevallen waar een konijn bijvoorbeeld de rest van zijn leven medicatie nodig heeft of complexe operaties moet ondergaan, kiezen veel mensen voor een verzekering.

Bart

Hoi! Ik ben Bart en ik hou enorm van huisdieren. Vroeger had ik cavia's, konijnen en wandelende takken, en nu heb ik 3 aquaria op mijn studentenkamer staan.

Recente Artikelen