Heb je of wil je konijnen als huisdier, dan wil je ze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je op letten?
Konijnen hebben naast goed onderdak en goed voer ook nog verdere verzorging nodig. De nagels moeten regelmatig geknipt en de vacht van (langharige)konijnen moet goed bijgehouden worden. Konijnen moeten jaarlijks gevaccineerd worden tegen konijnenpest en RHD1 en RHD2.
Het verzorgen van een konijn is helemaal niet zo veel werk als je precies weet wat er allemaal moet gebeuren. Ik zal je in de rest van dit artikel kort vertellen waar je allemaal aan moet denken, dan ben je goed voorbereid!
Inhoudsopgave
Algemene dagelijkse verzorging
Je zal het meeste bezig zijn met de dagelijkse verzorging van je konijnen, want er zijn een paar dingen die ook echt moeten gebeuren voor de gezondheid van je konijn.
Naast het eten geven en hooi bijvullen, moet je controleren of de drinknippel van je waterfles het nog goed doet. Deze kan verstopt raken, waardoor je konijnen niet meer kunnen drinken, dus check dit dagelijks.
Zorg dat je alle resten groenvoer die je konijnen niet opgegeten hebben, of over het hoofd hebben gezien, opruimt. Groenvoer kan snel gaan rotten in een konijnenkooi en dat is heel erg slecht voor de algehele hygiëne in de kooi.
Controleer ook of je konijnentoilet nog schoon genoeg is, want als deze te vies is dan willen je konijnen hem niet meer gebruiken en wordt de rest van je konijnenhok heel snel vies. Lees ook mijn artikel Hoe Maak Je een Konijn Zindelijk (In 4 Makkelijke Stappen)
Nu komen we bij de verzorging van het konijn zelf.
Konijnen worden niet graag opgetild, maar toch is het een goed idee om ze er aan te laten wennen. Als je konijnen tam zijn, kan je namelijk makkelijk een snelle gezondheidscheck doen. Je controleert gemakkelijk of de nagels geknipt moeten worden, of de vacht nog mooi schoon is en of het achterwerk van het konijn vies is. In mijn artikel Hoe Maak Je een Konijn Tam (In 5 Simpele Stappen) vind je meer informatie over het tam maken van konijnen.
Nagels knippen bij konijnen
De nagels van je konijnen moeten regelmatig geknipt worden als ze niet slijten in het hok. Als je de kooi van je konijnen op het gras hebt staan, slijten de nagels nauwelijks, en zal je eens per 2 a 3 maanden de nagels van je konijn met een speciaal nagelschaartje moeten knippen.
Je kan het zeker zelf doen, maar het is wel een beetje lastig. Het is moeilijk te zien waar de dode nagel eindigt en het levende, gevoelige konijnenpootje begint. Ook hebben konijnen er bijna nooit zin in. Vind je het nou echt niet leuk om zelf te doen, dan kan je ook terecht bij een dierenarts.
Dit is een goed uitlegfilmpje van een dierenarts die uitlegt hoe je zelf nagels kan knippen bij je konijn:
Als je de nagels van je konijn bij een dierenarts laat knippen kost dit meestal rond de 10 euro, maar de prijzen verschillen per dierenkliniek. Bel er dus een paar in jouw buurt en kijk waar de prijs jou het meeste bevalt.
Het verzorgen van de vacht
De vacht van je konijnen moet ook verzorgd worden, en het is aan te raden om je konijntjes 1 keer per week te borstelen. Gebruik hiervoor een borstel die geschikt is voor konijnen.
Terwijl je het konijn aan het borstelen bent, is het belangrijk dat je dit niet doet terwijl je hem opgetild hebt. Zorg dat je konijn veilig met al zijn pootjes op de grond staat, dat voelt voor hem het veiligst.
Het borstelen van de vacht geeft je een goede kans om eens te kijken of je konijn nog gezond is. Kijk goed of je gekke dingen ziet, zoals tranende oogjes of wondjes en kale plekken. Bij twijfel pak je de telefoon en bel je de dierenarts.
Kijk ook eventjes of het achterste van je konijn vies is, en maak deze zo nodig schoon. Dit is ook het moment waarop ik je vertel dat je konijn elke ochtend zijn eigen keutels eet: de zogenaamde blindedarmkeutels. Deze keutels maakt je konijn ‘s nachts en daar zitten nog hele belangrijke voedingsstoffen in. Dit is dus niet gek.
Wekelijkse verzorging: maak de kooi schoon
Naast de dagelijkse verzorging heb je natuurlijk nog de wekelijkse verzorging. Maak het hok van je konijnen schoon en vervang de bodembedekking.
Gemiddeld is 1 keer per week het konijnenhok schoonmaken voldoende, maar heb je nou meer konijnen of stinkt het hok al voor de week om is, dan moet je het toch wat eerder schoonmaken.
Enkele tips voor het schoonmaken van de kooi:
- Plaats je konijnen tijdelijk in een ander hokje, zodat ze niet in de weg lopen. Hou ze wel in de gaten, zodat ze niet ontsnappen.
- Als je het konijnenwc-tje vaak schoonmaakt, is het hok minder vies.
- Zorg voor een nieuwe, dikke laag stro en houtvezels waar je konijnen lekker in kunnen slapen. Lees ook De Beste Bodembedekking voor Konijnen (Met 6 Voorbeelden)
Heb je nou een binnenhok en zitten daar een paar hardnekkige vlekken in die je wil verwijderen, dan zijn daar zeker oplossingen voor. Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, moet je die weer goed afspoelen zodat je konijnen geen risico lopen. In plaats daarvan kan je ook een mengsel van water en schoonmaakazijn gebruiken.
Een verhouding van 1:1 doet wonderen. Breng het azijnmengsel aan op de vlek en geef het daarna een kwartiertje de tijd om echt in te trekken. Pak daarna een spons en probeer zoveel mogelijk van de vlek weg te halen, spoel het tot slot goed af.
Vergeet het volgende niet als je een konijn wil of hebt
De verzorging van konijnen begint eigenlijk al voordat je ze hebt. Waar plaats je het hok? Het is belangrijk dat je ze genoeg ruimte geeft en het konijnenhok mag niet in de directe zon staan. Ook moet het hok beschut staan, zodat je konijnen niet altijd in de wind zitten. Zie De 5 Beste Konijnenhokken Voor Buiten (Kwaliteit in 2020)
Verder zijn konijnen sociale dieren, houd ze daarom nooit alleen! Dit is heel erg belangrijk, omdat een konijn dat alleen gehouden wordt echt wegkwijnt van de eenzaamheid. Minimaal twee dieren is daarom erg belangrijk.
Je moet, als je konijnen in huis haalt, rekening houden met onverwachte dierenartskosten. Konijnen zijn erg gevoelig en daarom kan je vaak niet nog een extra dag wachten tot je naar de dierenarts gaat. Dit betekent dat je soms in het weekend of ‘s nachts zal moeten gaan.
Kosten voor castratie/sterilisatie, vaccinaties, nagels knippen en andere problemen kunnen daarom oplopen. In dit geval kan je overwegen om, net als veel andere mensen, een konijnenverzekering af te sluiten.
In mijn artikel Wat Kost een Konijn in Aanschaf en in Onderhoud (Getallen) ga ik uitgebreider in op alle kosten die komen kijken bij het houden van konijnen.